Οι κοσμικές ακτίνες ή κοσμική ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του υπολογιστή.

Οι κοσμικές ακτίνες ή κοσμική ακτινοβολία είναι μία κατηγορία ακτινοβολίας που αποτελείται από σωματίδια υψηλών ενεργειών ικανά να ενοχλήσουν την λειτουργία του επεξεργαστή.
Τα σωματίδια άλφα αν βρεθούν στην κατάλληλη θέση στο φρεάτιο του ημιαγωγού μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικά φορτισμένα σωματίδια και να μετατρέψουν αυθαίρετα το 1 του διαδικού κώδικα σε 0. Ίσως στο γραφείο μας να μην είναι σοβαρό πρόβλημα αλλά όταν είμαστε στα 35000 πόδια στο αεροπλάνο δεν είναι και το καλύτερο να μας συμβεί.

2 «Μου αρέσει»

Σε μια χώρα μακρινή τα παιδιά στο σχολείο κάνουν 3 ώρες θρησκευτική κατήχηση και μια ώρα φυσική. Σε αυτήν την μακρινή χώρα αυτό θα ήταν είδηση :grin: .

Δεν είδα το βίντεο (Update Veritasium εγγύηση είχα δει όταν είχε βγει )
αλλά και για το διάστημα υπάρχει λύση, αρκεί να έχεις τα ενισχυμένα τσιπάκια και να κάνεις τα πάντα 2-3 φορές και να αποθηκεύεις τα πάντα σε 2-3 θέσεις μνήμης.

Στα καθ’ ημάς η λύση για αυτό το πρόβλημα, που είναι ποιο κοινό από όσο νομίζουμε, είναι η μνήμη ECC. Ατυχώς η καλή μας η Intel αποφάσισε για λόγους μάρκετιγκ να υποστηρίζει αυτές τις μνήμες μόνο στο server κομμάτι. Σήμερα με λίγο ψάξιμο για μητρική/ επεξεργαστή όμως ίσως καταφέρεις να το έχεις και στο μηχάνημα σου.

Εμένα η εμπειρία μου ήταν διαφορετική, είχα θεολόγο που καταλάβαινε την φυσική και μας έκανε αναφορές απο την αστροφυσική με θεολογική οπτική και τρις ηλίθιο φυσικό με σημειωματάριο να αντιγράφει λιμένες ασκήσεις στον πίνακα αλλά με την σημαιαρα του ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστής έγινε διευθυντής… ελληνική αξιοκρατία.

Δείτε το βίντεο, συμβαίνουν παράξενα πράγματα στα προγράμματα που τρέχουν εκείνη την στιγμή.

Γενικά η ιντελ και η Nvidia δεν σέβονται τους πελάτες τους. Ιντελ δεν αγοράζω πλέον από την εποχή του core2duo λόγο ψευδό επιδόσεων στον βωμό της ασφαλείας. Η Nvidia δεν μου επιτρέπει την κρυπτογράφηση της μνήμης Ram του υπολογιστή.

Ecc χρησιμοποιώ από την εποχή του fx8350 σιγά να μην ρωτήσω την ιντελ, και τώρα ένας ryzen μπορεί να λειτουργήσει με ecc ram.

1 «Μου αρέσει»

Πέραν της ECC μνήμης, σημαντική “βοήθεια” για θέματα bit rot κτλ είναι και filesystems τύπου zfs…