Οι καλύτερες επεκτάσεις για το Gnome

Οι καλύτερες επεκτάσεις επεκτάσεις για το Gnome, ή μάλλον οι επεκτάσεις που χρησιμοποιώώ για να φέρω το Gnome στα μέτρα μου. Οι δοκιμές έχουν γίνει σε Pop_OS

Οι βασικές επεκτάσεις

Pop OS Shell

Η βασική επέκταση, αυτή που με έκανε να αφήσω το cinnamon είναι το Pop Shell. Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να την εγκαταστήσεις, και δεν έχω ψάξει να δω αν υπάρχει σε κάποιο PPA. Είναι αυτή που κάνει το Gnome ένα tilling window manager. Για περισσότερα δείτε στην αναλυτική παρουσίαση που έχω κάνει εδώ. Η επέκταση υπάρχει εδώ αν κάποιος θέλει να γράψει κάποιον αναλυτικό οδηγό.

Window List

Η μπάρα με τις εφαρμογές κάτω μου είναι βασική. Εγκαταστήστε την από εδώ. Μια καλή εναλλακτική είναι το Dash to Dock (για εγκατάσταση εδώ). Αυτό που δεν μου αρέσει, είναι πως κάνει ομαδοποίηση στα παράθυρα. Δοκιμάστε και τις δυο να δείτε ποια σας αρέσει, ή μπορείτε να έχετε και τις δυο, κανένα πρόβλημα.

image

Indicator support

Το ποιο εκνευριστικό του Gnome. Κάπου πρέπει να βλέπεις τα εικονίδια εφαρμογών όπως το Telgram. Ο λόγος που αφαιρέθηκε υπάρχει εδώ. Διαλέξτε μία (και μόνο μία) από τις Appindicator Support ή Top Icons και απενεργοποιήστε οτιδήποτε άλλο προσπαθεί να κάνει το ίδιο.

Multi Monitor Add-On

Γιατί έχω πολλά monitor. Για εγκατάσταση εδώ. Στα θετικά την επέκτασης το ότι επιτρέπει την μεταφορά applets στα διάφορα monitors. Μόνο αρνητικό η αρίθμηση ξεκινάει από το μηδέν και δεν είναι όλοι προγραμματιστές για να καταλάβουν το γιατί.

Πληροφορίες συστήματος και εργαλεία

Freon, Resource Monitor

Θέλω να βλέπω κάποιες βασικές πληροφορίες, ώστε αν συμβεί κάτι να το δω έγκαιρα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιώ το Freon (εγκατάσταση απο εδώ) και το Resource monitor (Εγκατάσταση απο εδώ)

Ρυθμίσεις

Το SettingsCenter (εγκατάσταση εδώ) για ευκολη πρόσβαση στις ρυθμίσεις. Στα θετικά το ότι μπορείς να προσθέσεις και τις δικές σου εντολές.

image

To Sound Input & Output Device Chooser (εγκατάσταση εδώ) για εύκολη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του ήχου. To Pop Theme Toggle (εγκατάσταση εδώ) για εναλλαγή μεταξύ ανοικτού και σκοτεινού θέματος.

Εργαλεία

Το Caffeine για να απενεργοποιείς τον screen saver όταν βλέπεις ταινίες ή παίζεις κάποιο παιγνίδι (εγκατάσταση εδώ). To Time ++ (εγκατάσταση εδώ) για Pomodoro, αλλά και για να μην μου καούν τα φασόλια. To Todo.txt (εγκατάσταση εδώ) για τι άλλο τα ατελείωτα TODO.

Διακοσμητικά

Δεν είναι καθόλου απαραίτητα, αλλά γιατί όχι; Το Big Avatar (εγκατάσταση εδώ) γιατί έτσι. To Colored AppMenu Icon (εγκατάσταση εδώ) για λίγο χρώμα, δεν μου αρέσουν τα symbolic icons. To Remove Dropdown Arrows (εγκατάσταση εδώ) γιατί τα βρίσκω περιττά

image

Περί επεκτάσεων

Ένα καλό λογισμικό θα πρέπει να λειτουργεί ως έχει και χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση. Κάθε ρύθμιση δείχνει την τεμπελιά του προγραμματιστή, που αντί να δει πως θα κάνει το λογισμικό του απλά να λειτουργεί μεταθέτει την τελική απόφαση στον χρήστη. Αλλά ο τελικός χρήστης δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ το λογισμικό έτσι όπως το σκέφτηκε η ομάδα ανάπτυξης. Οι επεκτάσεις εξυπηρετούν ακριβώς αυτό. Αν δεις πως ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών, χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη επέκταση, τότε η επέκταση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του βασικού λογισμικού.

Αυτό είναι ένα άρθρο, ένα από τα πολλά πολλά που υπάρχουν, για τις επεκτάσεις του Gnome. Ποτέ δεν ήμουν οπαδός των άρθρων με τίτλους “10 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά που θα εγκαταστήσετε το ΧΧ”. Και να που γράφω κάτι τέτοιο :sunglasses: . Να προλάβω να δηλώσω πως η ομάδα ανάπτυξης του Gnome έχει κάθε δικαίωμα να γράφει όπως θέλει το λογισμικό της, που μας το δίνει ελεύθερο και δωρεάν, και τις είμαστε όλοι μας υπόχρεοι για αυτό. Ο κώδικας είναι εκεί για όποιον δεν αρέσουν οι επιλογές της.

Εσείς ποιες από τις επεκτάσεις αυτές χρησιμοποιείτε; Έχετε κάποιες να προσθέσετε στην λίστα;

4 «Μου αρέσει»

Προσωπικά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το Applications Menu (λινκ εδώ). Όλες οι εφαρμογές μαζεμένες και οργανωμένες σε κατηγορίες.

Με τη βοήθεια του alacarte υπάρχει και η δυνατότητα παραμετροποίησης των μενού. Για εγκατάσταση:

sudo apt install alacarte 

2 «Μου αρέσει»

Δεν το δοκίμασα, αλλά λογικά το Pop Shell μπορεί να εγκατασταθεί σε apt-based διανομές με

#!/bin/sh
sudo apt install make git node-typescript
tmp=`mktemp -d`
git clone --depth 1 https://github.com/pop-os/shell $tmp
cd $tmp
make local-install
rm -rf $tmp

Σημείωση ότι αν κάποιος το τρέξει στο τέλος ζητάει να κάνει override όλα τα shorcuts με αυτά του Pop.

1 «Μου αρέσει»

Μετά από 2 χρόνια με Gnome έχω κατασταλάξει στις παρακάτω:

3 «Μου αρέσει»

Όσοι Θέλετε να μας πείτε τις επεκτάσεις που χρησιμοποίητε μπορείτε να τις αναφέρετε και σε αυτό το νήμα: Ποια Gnome extensions χρησιμοποιείτε;

Οι επεκτάσεις που χρησιμοποιώ είναι:


Το Activities Configurator, γιατί δεν μου αρέσει να αναφέρει ένα σκέτο Activities/Δραστηριότητες και προτιμώ κάτι ποιο όμορφο με κείμενο και εικονίδιο (γερο-παραξενιές είναι αυτές).
Το System-Monitor για γρήγορες πληροφορίες για το σύστημα, μου αρέσει επίσης η δυνατότητα που έχει για γραφικά.
Το Vitals για τον ίδιο λόγο με παραπάνω.
Το User Themes για αλλαγή του θέματος του shell στο ubuntu. Δεν μπόρεσα να καταλάβω την λογική του να έχεις ένα τόσο ωραίο θέμα σαν το Yaru Dark και να μην μπορείς να το βάλεις στο shell από προεπιλογή και να θέλει επέκταση.
Και τέλος τις κλασικές του ubuntu για το Dock και τα Applndicators.

1 «Μου αρέσει»

Και δεν ξεχνάμε το iSemedaki την επέκταση που δεν πρέπει να λείπει από κανένα Ελληνικό σπίτι

image

3 «Μου αρέσει»

Το Freon σε ubuntu θα χρειαστεί το lm-sensors πακέτο για να παίξει.

Εάν δεν εμφανίζει τπτ, πατάμε Alt+F2 για να εμφανιστεί το “Run a Command” εκεί πατάμε σκέτο ένα r και Enter και αυτό θα κάνει restart το Gnome για να παίξει “σωστά” το Extension.

Προτείνεται να κάνουμε από το “Extensions” ενα off και μετά ξανά on… αποτέλεσμα ;

1 «Μου αρέσει»