Οδηγός για αρχάριους στο Linux;

Ξεκινάω το συγκεκριμένο thread με μια συγκεκριμένη σκέψη στο μυαλό μου.

Υπάρχει κάποιος καλός και οργανωμένος οδηγός για νέους χρήστες στο Linux στα ελληνικά;

Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε είναι αρκετά οργανωμένο, δηλαδή να είναι όπως κάποιο wiki ή κάτι παρόμοιο; Καλά τα forums, αλλά πολλοί χρήστες μπορεί να μη μπουν στον κόπο να ψάξουν μέσα στα διάφορα threads, κι ας είναι καλές οι οδηγίες που δίνονται στα διάφορα forums, όπως εδώ.

Αλλά εάν ισχύει το αντίθετο, γιατί δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καλό οδηγό, που να εξηγεί τα βασικά (και όχι μόνο) στους χρήστες που ενδιαφέρονται;

Ποια είναι η γνώμη σας;

(Γνωρίζω ότι μπορεί ο τρόπος σκέψης μου να είναι λάθος σε κάποια σημεία, ή και να μην γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Μπορείτε να με διορθώσετε σ’ αυτό εάν το επιθυμείτε.)

2 Likes

Χωρις να γνωριζω αν υπαρχει κατι συγκεκριμενο, Το προβλημα στο Linux ειδικα για αρχαριους ειναι οτι οι διανομες ειναι παρα πολλες και τα γραφικα περιβαλλοντα αλλα τοσα. Αυτο απο μονο του αποκλειει την οργανωση θεματων σε ενα μονο wiki. Απ οσο ξερω οι πιο μεγαλες διανομες οπως το ubuntu, το debian κτλ εχουν αρκετους οδηγους χρησης.

2 Likes
2 Likes

Είπα επίσης:

Γνωρίζω ότι μπορεί […] να μην γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Μάλλον δεν έχω διαβάσει αρκετά το Cerebrux. Πάω για μετεξεταστέος… :stuck_out_tongue:

1 Like

Ξεκίνα το διάβασμα. Ο Σεπτέμβρης δεν είναι μακριά :joy::joy::joy:

1 Like

Γενικά είναι δύσκολο να οριστεί τι θα είναι ένας “οδηγός για νέους χρήστες” και τι θα συμπεριλαμβάνει. Εγκατάσταση κάποιας διανομής; Τα βασικά του libreoffice και κάποιου γραφικού περιβάλλοντος εργασίας; Βασικά πράγματα όπως πως βλέπεις μια ταινία; Βασικά για διαχείριση του συστήματος και χρήση του τερματικού; Βασικά που θέλει ένας φοιτητής για προγραμματισμό;

2 Likes

εχει καιρο να ανανεωθει αλλα ειναι πολυ καλα δομημενο.

Linux για αρχάριους
https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82

4 Likes

Θα μπορουσε να γινει το πρωτο σκαλοπατι για εναν καλο οδηγο για αρχαριους αν επικαιροποιηθει και ανανεωθει με τα νεα δεδομενα στο χορο του GNU/Linux.

2 Likes

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από ένα σημείο και πέρα το όλο θέμα «εκμάθηση Linux» παίρνει λάθος κατευθύνσεις.

Τι θέλω να πω, κάποιος που θέλει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για εντελώς κοινά πράγματα (σερφάρισμα κλπ) τυπικά δεν έχει ανάγκη να ξέρει απολύτως τίποτα για λίνουξ. Το πρόβλημα είναι όταν θέλει να κάνει άλλα πράγματα και εκεί είναι λάθος η ιδέα ότι υπάρχει κάποια «γνώση λίνουξ» που θα εφαρμόσει.

Περισσότερο πιο αποδεκτή για μένα θα ήταν η τοποθέτηση: Χρειαζόμαστε λινουξοκεντρικά μαθήματα υπολογιστή.

5 Likes

Εννοεις ενος ειδους ECDL/ICDL για GNU/Linux?

1 Like

Δεν το πήγαινα απαραιτήτως στο θέμα τής πιστοποίησης, αλλά θα ήταν εξαιρετικό κάτι τέτοιο, γιατί οι πιστοποιήσεις που υπάρχουν είναι πιο προχωρημένες μόνο.

2 Likes

Ταπεινή μου άποψη έιναι πως το πρόβλημα της περιορισμένης χρήσης συστηματων ελεύθερου λογισμικού βασισμένου σε linux δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη οδηγών χρήσης αρχαρίων όσο σε έλλειψη ευρύτερης ενημέρωσης για το ελεύθερο λογισμικό, τη χρήση του και τις εφαρμογές του.
Κάντε μία έρευνα σ`αυτή τη κοινότητα, ποιο είναι το ποσοστό των μελών που ασχολείται (ή σπουδάζει) επαγγελματικά με την πληροφορική και ποιό όχι; Πόσοι νά είμαστε άραγε οι “απλοί” χρήστες linux στην Ελλάδα που δεν έχουμε ΚΑΜΜΙΑ σχέση με την πληροφορική; 50; 100; 200;
Σε πόσους οικιακούς υπολογιστές υπάρχει ελεύθερο λογισμικό και σε πόσους windows;
Ο αρχάριος χρήστης θα έρθει στο ελεύθερο μόνο άν πρώτα ενημερωθεί
και τότε ίσως χρειαστούν και οδηγοί χρήσης αρχαρίων αν και πιστεύω ότι όποιος το αποφασίσει, βρίσκει όποια βοήθεια χρειάζεται στις εκάστοτε κοινότητες.

4 Likes

Αν και δεν σπουδάζω κάτι σχετικό με πληροφορική εντούτοις έχω linux επειδή ένας φίλος μου σχετικός με την πληροφορική τα χρησιμοποιεί και με “κόλλησε”. Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι έχουν Windows επειδή με αυτά έρχεται ο υπολογιστής. Αν ερχόταν με προεγκατεστημένα τα linux σε αυτά θα έμεναν και τότε θα γράφονταν και άρθρα για το Linux αφού θα είχε αυξηθεί το ποσοστό χρηστών που τους χρειάζεται τούς οδηγούς.

6 Likes

Τα βασικά είναι να μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα. Εγώ δεν τα έχω καταφέρει και έχω λίνουξ ένα μήνα. Πρέπει κάποιος να είναι ο Αινστάιν για να το κάνει. Εν πάσι περιπτώση, αφού δεν έχουμε χρήματα για καινούριο σύστημα, τι να κάνουμε.

1 Like

Υπερβάλλεις, κόψε κάτι :smile:

1 Like

λολ * 20
λολλολλολλολ

Φίλε Δημήτρη, για να εγκαταστήσεις κάποιο πρόγραμμα στα Windows είναι πολύ ποιο δύσκολο. Θα πρέπει να ξέρεις κατ’ αρχήν ότι υπάρχει, θα πρέπει να ξέρεις πως να βρεις από που θα το κατεβάσεις, να το κατεβάσεις, να τρέξεις κάποιο πρόγραμμα που θα σε ρωτάει ερωτήσεις κλπ… Α και είτε θα εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα που θα τρέχει πάντα, θα σου τρώει μνήμη και θα σε εκνευρίζει ρωτώντας σε για αναβάθμιση, είτε θα πρέπει να κάνεις αυτή την διαδικασία από την αρχή κάθε λίγους μήνες.

Σε αντίθεση κάθε καλή διανομή Linux έχει κάποιο μαγαζί που ψάχνεις εκεί και με ένα κλικ εγκαθιστάς. Το Linux ήταν το πρώτο λειτουργικό που είχε ένα τέτοιο μαγαζί, για να ακολουθήσει λίγα χρόνια μετά το Android και στην συνέχεια και άλλα λειτουργικά.

Αυτό είναι το μαγαζί της διανομής μου, έχω Linux Mint. Εύκολα θα βρω ότι θέλω …

Τώρα στις οδηγίες εδώ και αλλού λέμε για το τερματικό. Αυτό το κάνουμε για ευκολία. Να περιγράψεις πάτα εδώ και μετά εκεί είναι πολύ ποιο δύσκολο για όλους.

Υπάρχουν και εφαρμογές που δεν έχουν ενσωματωθεί στο μαγαζί ακόμα. Αλλά μπαίνουν εύκολα. Και ναι πάλι μπορείς να το κάνεις με καθαρά γραφικό τρόπο στην διανομή μου, αλλά γιατί να σου πω μια σελίδα, αντί να σου πω μια εντολή;

Τέλος επέτρεψε με τα σου πω κάτι. Αν έχεις βάλει το Linux επειδή δεν μπορείς να έχεις κάτι άλλο, τότε απλά το Linux δεν είναι για σένα. Γιατί απλά δεν το γουστάρεις βρε αδελφέ …

Πως να γουστάρω κάτι φίλε μου, που μου κάνει την ζωή δύσκολη? Ασχολούμαι με τους υπολογιστές αυτοδίδακτος από τα 20. Με το που εγκατέστησα τα windows δεν είχα προβλήματα πως να τα μαθω. Έκανα κινήσεις σύμφωνα με την απλή λογική και τα κατάφερνα μια χαρά. Εντάξει όλοι όσοι ξέρετε 5 πράγματα επάνω στα λίνουξ λέτε το ίδιο, τα λιχουξ δεν είναι για εσένα είναι μόνο για τους υπεράνθρωπους. Οκ, γιαυτό όλα είναι προβληματικά, αν δεν υπήρχαν προβλήματα δεν θα υπήρχαν τόσα πολλά φόρουμ και ερωτήσεις. Ένας κακός χαμός γίνεται. Τα προγράμματα που θέλω εγώ δεν υπάρχουν στο κατάστημα που αναφέρεις, εκεί μπαίνουν μόνο προγράμματα της κλίκας.

ΥΓ. Θα δώσω ένα παράδειγμα, στην εγκατάσταση του linux mind μου λέει, θέλεις ελληνικά, οκ. κάνω ένα πείραμα αν λειτουργεί το αλτ σουίφτ και άλλαζε κανονικά η γλώσσα από τα ελληνικά στα αγγλικά. Προχωράω παρακάτω και φτάνω σε μια οθόνη και μου λέει όνομα χρήστη, βάζω Δημήτρης, δεν το έπαιρνε, λέω θα θέλει λατινικά, πατάω άλτ σουιφτ αλλά δεν άλλαζε η γλώσσα. Ευτυχώς μου έκοψε και έκανα αντιγραφή επικόλληση μια λέξη αγγλική που βρήκα στην διαδρομή.
Τραγελαφικά πράγματα χαχαχα
Εσείς περιμένετε κάποιος που στο επάγγελμά του χρησιμοποιεί υπολογιστές να έχει λίνουξ? Κανείς δεν θα τα εμπιστευτεί.

Δεν το λέμε όλοι. Συγκεκριμένα, το λένε ελάχιστοι και οι γενικεύσεις/υπερβολές οδηγούν σε παραπληροφόρηση. Τα linux/unix έχουν τεράστια ποικιλομορφία, με διανομές για εντελώς αρχάριους εως τεχνικά καταρτισμένους χρήστες. Αν χρειάζεσαι linux επειδή δεν μπορείς να πάρεις καινούριο σύστημα, αυτό το περιβάλλον λογισμικού είναι για σενα, απλά χάνεις ένα τεράστιο φάσμα επιλογών και δυνατοτήτων που σου παρέχεται, γεγονός που φαντάζομαι θα πείραζε έναν αυτοδίδακτο άνθρωπο, που η τάση του για μελέτη του έδωσε γνώσεις πάνω στους υπολογιστές (κάπως έτσι ξεκινησαν αρκετά άτομα και απο εδώ, τουλάχιστον εγω δεν σπουδασα Linux και ελευθερο λογισμικό κάπου ενώ σπουδάζω σχετική επιστήμη).

Ο μόνος λόγος που απαντάω είναι για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και δίνονται λάθος εντυπώσεις σε νέους αναγνώστες του φορουμ. Δεν είναι όλα προβληματικά και για να μπορεί κάποιος να το ισχυριστεί αυτό πρέπει να έχει γνώση των όλων. Ο κακος χαμός γίνεται γιατί αφενώς ένας χρήστης Linux έρχεται με μία μανιέρα και συνήθειες ενός άλλου λογισμικού, όπως τα Windows, οπότε έχει βασικές απορίες, αφετέρου γιατί υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν την κοινότητα των χρηστών και δίνουν άμεσες και διαφορετικές απαντήσεις σε κάθε είδους πρόβλημα. Είναι ζήτημα οπτικής, εσάς η πληθώρα απαντήσεων και θεμάτων σε φόρουμ σας φαίνεται κακός χαμός, εγώ θαυμάζω το γεγονός ότι χρήστες καταγράφουν τα προβλήματά τους σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπορέις να βρείς έτοιμη λύση στα περισσότερα των προβλημάτων σου.

Ποιας κλικας; Ειλικρινά ενδιαφέρομαι να μάθω σε ποια κλίκα μπαίνει το Skype και το Dropbox.

Οι συνήθειες που λέγαμε προηγουμένως, περι Alt-Shift. Δεν ξέρω ακριβώς για το πρόβλημα που μιλάτε, εδω μεσα υπάρχουν χρήστες του Mint που θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν αν εχει πρόβλημα η διανομή ή εσεις κάνατε κάτι διαφορετικό.

Πραγματικά, έρχεστε εδώ με καυστική διάθεση. Αν είχατε κάποιο επιχείρημα εκτός απο ανυπόστατες γενικεύσεις η συζήτηση θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Οι περισσότερες υπηρεσίες διαδικτύου τρέχουν ανοικτό λογισμικό. Μέχρι και η Microsoft που σας παρέχει τα απλά όπως λέτε Windows χρησιμοποιεί ή καλύτερα εμπιστεύεται τα Linux. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ.

2 Likes

Τα λίνουξ είναι τα καλύτερα στον κόσμο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όλα είναι οκ.