Οδηγός εγκατάστασης Arch Linux με βίντεο σε ελληνική γλώσσα

Στο βίντεο αυτό εγκαθιστώ το Arch Linux με τον παραδοσιακό τρόπο από τη γραμμή εντολών, σε εικονική μηχανή, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του σχετικού οδηγού από το Arch Wiki. Θα ακολουθήσει βίντεο για την εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος.

12 Likes

:+1:

ένα λαθάκι. Το visudo δεν ανοίγει υποχρεωτικά τον vi αλλά όποιον είναι προεπιλεγμένος. Σε πολλές διανομές μάλιστα είναι ο nano και όχι ο vi. Ένας γρήγορος τρόπος να επιλέξεις:

EDITOR=nano visudo

ο σωστός τρόπος είναι με visudo.

επίσης δεν ξέρω γιατί κάτι παθαίνω που δεν χρησιμοποιείς αυτοσυμπλήρωση :stuck_out_tongue:

και ακόμα θα έλεγα ότι θα μπορούσες να σπάσεις το βίντεο σε περισσότερα. (Όχι μόνο δεν το έσπασες αλλά το επεξεργάστηκες για το κρατήσεις ένα.)

3 Likes

Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου αλλά δεν παύει να είναι μια αξιόλογη προσπάθεια. Μπράβο @aristotelis :clap: :clap: :clap:

Θα πρότεινα να δεις και το Archon που έχουμε φτιάξει για μια πιο αυτοματοποιημένη εγκατάσταση του βασικού συστήματος.

2 Likes

lucinos σε ευχαριστώ για τα σχόλια. Έχεις δίκιο για το visudo, αλλά είχε πάει αργά και βαρέθηκα να το ψάξω. Και για το μέγεθος έχεις δίκιο, αλλά ήθελα να το κάνω σε ένα αρχείο. Τώρα θα περάσω guest additions και θα αρχίσω να παίζω με διάφορα γραφικά περιβάλλοντα, κλωνοποιώντας κάθε φορά την καθαρή εγκατάσταση. Σε λίγους μήνες θα βγάλω επικαιροποιημένο βίντεο, οπότε θα αλλάξω και το visudo.

Σε ευχαριστώ πολύ billniakas. Θα το δω το Archon, αν θες μπορούμε και να συνεργαστούμε για ένα βίντεο παρουσίασης.

2 Likes

Υπάρχει βίντεο από Έλληνα για καθαρή εγκατάσταση arch linux μέσω Calamares. Αν μπορέσεις να κάνεις κάτι τέτοιο σαν extra θα ήταν super.

Επίσης θα ήθελα να μας δείξεις πως εγκαθιστούμε διάφορα γραφικά περιβάλλοντα όχι π.χ μόνο xfce (μπλιάξ).
Φυσικά και διάφορους managers όπως nemo, dolphin, caja και διαφορές τους από τη στιγμή που το πας από γυμνό λειτουργικό ως το πιο όμορφο στήσιμο σε gui.

1 Like

καθαρή εγκατάσταση arch και calamares είναι έννοιες ασυμβίβαστες :stuck_out_tongue:

3 Likes

lucinos με πρόλαβες…

2 Likes

Έχεις (-ετε) δίκιο σε αυτό. Λάθος διατύπωση: εννοούσα arch χωρίς να μιλάμε για διανομή βασισμένη σε arch όπως το arcolinux π.χ

2 Likes

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν γενικά κάποιοι installer για Arch, αλλά δεν τους χρησιμοποιώ. Αν βρω κάτι θα ενημερώσω.

Ωραιο βιντεο. Περιμένω και την εγκατασταση γραφικου περιβαλλοντος.
Εχω να προτείνω και δημιουργία βίντεο με θέματα διαχείρησης timedatectl, hwclock,
users&groups, systemctl …

1 Like

Σε ευχαριστώ πολύ. Τα τρία πρώτα τα παρουσίασα στο βίντεο. Το systemd θέλει το δικό του βίντεο αλλά θέλει και διάβασμα από πλευράς μου :slight_smile:

Και το δεύτερο μέρος του οδηγού εγκατάστασης από το τερματικό για το Arch Linux, με επιλογή και εγκατάσταση desktop environment (deepin).

5 Likes