Νέα εμφάνιση και νέα θέματα (η ψήφος σου μετράει)

Η σελίδα των διανομών είναι καταπληκτική!

Μήν αγχώνεσαι βάλε και άλλα :slightly_smiling_face: Πάντως αν και όταν γίνει αυτό, αν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, να μπορούμε να ψηφίζουμε μέχρι δύο θέματα ο καθένας, ένα για τον υπολογιστή και ένα για το κινητό. Αλλιώς δύο ψηφοφορίες μια για κάθε συσκευή.

Σωστή παρατήρηση.

Επίσης καθάρισε λίγο η σελίδα των διανομών και κάποιες μικρές ή που δεν είχαν πολλά posts μεταφέρθηκαν στην πατρική διανομή. Μπορεί να στενοχωρήθηκαν κάποιοι, αλλά κάθε τι έχει tag και μπήκαν και εικονίδια :slight_smile:

Η αλλαγή έγινε για να γίνουμε λίγο πιο λειτουργικοί.

2 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω ποιο είναι παλιό και ποιο είναι καινούριο, αλλά το vincent τα σπάει! Εκ πρώτης όψεως βέβαια (δεν το έχω πολυχρησιμοποιήσει), αλλά είναι πολύ όμορφο!

Κούντος, που λεν και στο χωριό μου!!

Να υπενθυμίσω πως μπορείτε να επιλέξετε την αρχική σελίδα που σας βολεύει καλύτερα από τις ρυθμίσεις του προφίλ σας

…ένα θεματάκι εκ δευτέρας όψεως βλέπω… Φυσικά μπορεί να οφείλεται στο δικό μου σετάπι, απλά είπα να εκμεταλλευτώ υμάς αν ξέρετε:

Υπάρχει ένα discrepancy μεταξύ ελληνικών και λατινικών φοντς… Σαν να έχω την εντύπωξις ότι το theme χρησιμοποιεί τα fonts Assistant(-Light) που δεν έχουν ελληνικούς χαρακτήρες και γίνεται της αντικατάστασης το κάγκελο (σε μένα τα ελληνικά με ubuntu)…

Αν μπορούσε να γίνει κάτι γι αυτό, θα ήταν καλό. Tora pou to blepo me greeglish pantos, ta default fonts tou theme den ta les oute omorfa oute euanagnosta (logo megethous). Ta ubuntu kathontai kalutera…

Edit: Όμορφα είναι, λίγο μικρούτσικα είναι, απλά τα Light (που χρησιμοποιούνται, υποθέτω / αντιλαμβάνομαι, στον editor είναι πολύ light).

Βρίσκω ορισμένα από τα Dark πανέμορφα, αλλά είμαι κι εγώ απ’ αυτούς που τούς κουράζουν.
Από τα άλλα, μου αρέσει περισσότερο το απλό Material, αλλά έχει μια περτικαλί γραμματοσειρά στις κατηγορίες που επίσης με κουράζει. Το Neutral είναι λίγο πιο νορμάλ.
Βρίσκω το Fakebook το πιο ξεκούραστο απ’ όλα λόγω χρωμάτων. Ειδικά αυτό το γκριζουλί φόντο θα με άφηνε να διαβάζω με τις ώρες. Φαίνεται πως τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά… :slight_smile:
Όμως, σαν θέμα, το βρίσκω λίγο παράταιρο με τέτοιου είδους forums. Η δομή του σε αναγκάζει για περισσότερο ψάξιμο (scroll) για να δεις όλες τις υποκατηγορίες σε σχέση με άλλα θέματα, και, ειδικά στα “τελευταία”, δεν σου παρέχει άμεσα κάποιες πληροφορίες για ένα θέμα (χρήστες που απάντησαν, προβολές, ώρα τελευταίας απάντησης κλπ). Δεν νομίζω ότι η προεπισκόπηση της αρχικής ανάρτησης βοηθάει και πολύ.
Επειδή για μένα όμως το Fakebook είναι το πιο ξεκούραστο, θα πάω να το ψηφίσω μπας και γίνει κανα θαύμα και δεν φάει πόρτα.

Δηλαδή, δεν παίρνει λίγο αλλαγή στο css (στο custom-footer);
Τα default χρώματά του είναι για light θέματα. Διακρίσεις;;

Αν θέλεις, μπορώ να βοηθήσω.
Μπορεί να μπει ένα section στο αρχείο css στα dark θέματα για αλλαγή background/color.

1 «Μου αρέσει»

Είναι κάπως ποιο πολύπλοκο από το να μπει απλά κάποιο selector. Τα χρώματα του footer είναι κοινά ακόμα και αν δεν μοιάζει έτσι, γιατί υπάρχει ένα “color theme” (βλέπε παραλλαγές του material που είναι ίδιος κώδικάς). Οπότε οι αλλαγές αν γίνουν θα γίνουν ταυτόχρονα για όλα τα themes. Και δεν κάνει διακρίσεις, δεν έχει κάποιο χρώμα κωδικοποιημένο, αλλά κάποια μεταβλητή sass. Έχουμε κάποιο κώδικα να αλλάζει το σήμα από άσπρο σε μαύρο, αλλά μέχρι εκεί.

Όταν τελειώσει η ψηφοφορία θα γίνει επιλογή, και θα δουλευτούν αυτά θα επιλεχθούν (και η ευκολία θα είναι ένας παράγοντας). Αυτό πιθανά να απαιτήσει κάποια αποθετήρια στο git server μας, ή στο github. Κάθε αποθετήριο θέλει κόπο να το κρατάς συντονισμένο με τις αλλαγές του και κάθε css θέλει compile και χρόνο στο deployment σε κάθε αναβάθμιση (που μας παίρνει 5+ λεπτά). Οπότε δεν θα βάλουμε άπειρα θέματα. Αν ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο κάνεις ότι θες, αλλά πραγματιστικά δεν θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο.

Μια καλή βοήθεια πάντως είναι να βρούμε ένα κοινό χρώμα background που να δείχνει καλό σε όλα τα θέματα. Αυτό θα έλυνε αρκετά από τα παραπάνω θέματα :P.

ΥΓ: Πριν λίγες μέρες είχα αναφέρει για το “Paradox of Choise” και εδώ έχουμε ένα καλό παράδειγμα της εφαρμογής του. Είχαμε 2 θέματα άσπρο και μαύρο και όλοι ήταν ευχαριστημένοι, τώρα έχουμε 10 και δεν είναι κανείς :innocent:

? Γιατί; Λόγω JS ή άλλο;
Δεν έχω εγκαταστήσει το Discourse, αλλά υποθέτω το footer είναι πρόσθετο, όπως και τα θέματα.
Το κάθε θέμα έχει το CSS του σε κάποιο αρχείο/φάκελο. Λογικά, αν προσθέσεις στο CSS του κάθε θέματος τα σωστά selectors για το footer, θα έπρεπε να ενεργεί.
Τεσπα…

Edit: Αν τα SASS γίνονται auto compiled στο server ή manually, παίζει ρόλο.
Συνήθως, αλλάζεις τα SASS μόνο.
Ξανα-τεσπα…

Πάντως, αν “κρατηθεί” το vincent, νομίζω ότι το assistant font πρέπει να αντικατασταθεί με font που έχει ελληνικούς χαρακτήρες… Η ανομοιομορφία είναι εκνευριστική…

Ναι και η αλλαγή αυτή θα γίνει μόλις κατασταλάξουμε και θα δούμε και πως το Footer θα ενσωματωθεί καλύτερα. Το Vincent και το Fakebook (το έβαλα για την πλάκα, αλλά τελικά το βρίσκω πολύ καλό, γνώμες;) θα μείνουν. Δεν ξέρω αν θέλουμε και το Dark και το Material Dark είναι και τα δυο τόσο καλά, αλλά υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Γνώμες;

Αλλά δεν υπάρχει καμία βιάση, αλλάξτε μου γνώμη με την συμμετοχή σας :P

Γενικά είμαι φαν των σκούρων θεμάτων, καθώς μου είναι πιο ξεκούραστα στο μάτι ειδικά τις μικρές ώρες. Ψήφισα το Dark καθώς έκανε τη δουλειά μια χαρά (και ξέρετε τι λένε : “αν δεν είναι χαλασμένο μην το φτιάχνεις”), αλλά με τα νέα θέματα φρεσκαρίστηκε το site και σου ανεβάζει τη διάθεση να κάτσεις παραπάνω (σαν να αλλάζεις wallpaper). Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ το Marerial Dark, το οποίο είναι εξίσου ωραίο, μοναδικό μειονέκτημα βρίσκω στις παραθέσεις(quotes) όπου το χρώμα του πλαισίου δεν ξεχωρίζει αρκετά από το χρώμα του υπόλοιπου post, αλλά μικρό το κακό.

2 «Μου αρέσει»

Από τα 2 dark προτιμώ το Material Dark, η λογική του να βάζει τα σχόλια μέσα σε ένα πιο ανοιχτό γκρίζο ορθογώνιο πλαίσιο το θεωρό “καλύτερο” και για αισθητικούς (είναι ωραία αυτή η διχρωμία ανάμεσα στο σκούρο και ανοιχτό γκρί) λόγους αλλά και για πρακτικούς (στο απλό dark theme το σχόλιο είναι πάνω στο σκούρο γκρι μπορεί για μερικούς να ενοχλεί το τόσο σκούρο background)

Είμαι της άποψης να μείνουν και οι 2 παραλλαγές του dark, εξάλλου δεν γίνετε να έχουμε 3-4 παραλλαγές του light και μόνο μια του dark ;)

Αυτά είναι τα στατιστικά χρήσης μέχρι στιγμής

Number of users Theme name
40 Dark
31 Neutral
2 Vincent
1 Light
1 Material
1 Fakebook

Μονο σε εμενα αρεσε το fakebook ? :sunglasses:

Δεν ψήφισα κάποιο θέμα αλλά θα εκφράσω την άποψή μου με βάση τη σχετική εμπειρία μου από την ενασχόληση με την εμφάνιση των ιστοσελίδων.

Θεωρώ ότι το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ως προεπιλογή ένα light θέμα (παραπέμπω στις δεκάδες σχετικές μελέτες περί readability και eye strain) με μια ευανάγνωστη γραμματοσειρά και χωρίς μεγάλες αντιθέσεις στα κύρια χρώματα. Αυτό θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη dark εκδοχή, όπου τα κύρια χρώματα θα είναι ίδια (π.χ. οι σύνδεσμοι) και θα αλλάζει κυρίως το χρώμα του φόντου και της γραμματοσειράς.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι ο σημαντικά μικρότερος φόρτος εργασίας που επιφέρει η συντήρηση δύο θεμάτων (που ουσιαστικά θα είναι ένα) έναντι των 4-5-6 και το ότι αποφεύγονται οι αλλοιώσεις στη μορφή των αναρτήσεων, αφού αυτή θα είναι κοινή (π.χ. ένα πλαίσιο θα έχει πάντα την ίδια μορφή και όχι γωνίες σε ένα θέμα, στρογγυλεμένες άκρες σε ένα άλλο, σκιές σε ένα τρίτο κλπ.).

Δε γνωρίζω βέβαια ποιες δυνατότητες παρέχει το Discourse ως προς την παραμετροποίηση της εμφάνισης με το χέρι.

Ένα τυπικό δείγμα των παραπάνω μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα Perishable Press (κλικ στο εικονίδιο με τον ήλιο για εναλλαγή της εμφάνισης).

3 «Μου αρέσει»

OK… θα τσιμπήσω. Μιας και ο διάλογος είναι και ένας από τους λόγους ύπαρξης ενός forum :wink:.

Γενικά, αυτό που παίζει κύριο ρόλο στις επιλογές αυτές είναι ο σκοπός, δηλαδή τι θέλεις να πετύχεις ή να δείξεις ότι επιδιώκεις.

  • Το readability του κειμένου εξαρτάται αφενός από τη γραμματοσειρά και αφετέρου από την αντίθεση (dark or light) του background με το κείμενο.
  • Για τη γραμματοσειρά, η επιλογή είναι πρωτίστως μεταξύ Serif, Sans Serif, Comic τύπους. Οι Serif θεωρούνται πιο ευανάγνωστες (comfortable), οι Sans Serif όμορφες (pretty), ενώ οι Comic “cool”.
  • Το dark background είναι πιο ευανάγνωστο (comfortable), ενώ το light είναι eye catch. Οι σοβαρές (επαγγελματικές) παρουσιάσεις είναι (ή θα 'πρεπε…) πάντα σε dark background. Όπου δεις παρουσίαση σε light ή ακόμα περισσότερο σε white background, ο δημιουργός είναι πέρα από βέβαιο ερασιτέχνης.
  • Περί συντήρησης πολλών θεμάτων, ούτε συζήτηση, the less the better.
  • Περί δυνατότητας επιλογής, τι να πω;… Linux ==> επιλογή, επιλογή, επιλογή!
  • Πάλι για τα fonts. Νομίζεις ότι ότι επιλέξεις θα δει ο χρήστης; Εξαρτάται από το χρήστη, το λειτουργικό του, τον browser και όλα τα προηγούμενα επί τα default settings. Άλλα default έχει διαφορετικός browser, διαφορετικό λειτουργικό, διαφορετικός χρήστης (ένας αλλάζει τα προηγούμενα default, άλλος τα αλλάζει λίγο, άλλος τα αλλάζει με ακρίβεια και σε μεγάλο εύρος). Τα web-fonts στις ιστοσελίδες λειτουργούν με λίστα εναλλακτικών ανά τύπο font, ανά OS και ανά browser, λίστες που επιλέγει (ή δεν επιλέγει) ο web dev κάθε ιστοσελίδας. Μύλος, δηλαδή… :scream_cat:
  • Το τελευταίο καρφί… η διάσωση της γης! Θεωρητικά (το τονίζω!), η χρήση light κυρίαρχων χρωμάτων background καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για την εκπομπή της οθόνης, που αν το πολλαπλασιάσεις με τον αριθμό των οθονών παγκοσμίως, εκτιμάται (θεωρητικά) ότι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα μολύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα, το δάσος του Αμαζονίου θα μικρύνει, οι πάγοι θα λιώσουν και όλα αυτά τα γραφικά :cry:.

Και, όπως λέει η γνωστή ( ή όχι) διαφήμιση…

Η επιλογή είναι Δική σας! :point_right:

5 «Μου αρέσει»