NALA-Νέος διαχειριστής πακέτων για Debian και Ubuntu.

O nala είναι ένας ταχύτατος διαχειριστής για τις τελευταίες εκδόσεις σε διανομές debian και ubuntu, που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Chris Titus.
Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα σε debian sid και ubuntu, pop!_os 22.04, αφού εγκαταστήσουμε πρώτα το αποθετήριο σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες

echo "deb http://deb.volian.org/volian/ scar main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/volian-archive-scar-unstable.list
wget -qO - https://deb.volian.org/volian/scar.key | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/volian-archive-scar-unstable.gpg > /dev/null

και έπειτα με την εντολή:

sudo apt update && sudo apt install nala

Για παροηγούμενες εκδόσεις, όπως focal(Ubuntu 20.04) και buster(debian 10), χρησιμοποιούμε την εντολή:

sudo apt update && sudo apt install nala-legacy

Επιλέγουμε το πιο γρήγορο αποθετήριο με την εντολή:

sudo nala fetch

Εάν δεν υποστηρίζονται τα αποθετήρια της διανομής μας, επιλέγουμε τα περισσότερο σχετικά με τη διανομή μας.
Για την Kali για παράδειγμα επιλέγουμε τα αποθετήρια της debian sid:

sudo nala fetch --debian sid

ή για την feren Os που βασίζεται σε Ubuntu

sudo nala fetch --ubuntu focal

Αναζητούμε πακέτα εφαρμογών που μας ενδιαφέρουν για παράδειγμα του flameshot με την εντολή:

sudo nala search flameshot

Η εγκατάσταση της εφαρμογής γίνεται με την εντολή:

sudo nala install flameshot

και βλέπουμε τις πληροφορίες για τα πακέτα εγκατάστασης με:

sudo nala show flameshot

Μπορούμε επείσης να δούμε το ιστορικό και τη δραστηριότητα με την εντολή:

sudo nala history

και να κάνουμε απεγκατάσταση συγκεκριμένου πακέτου με την εντολή:

sudo nala history undo <αριθμός  ID του πακέτου>

Η λειτουργικότητα του διαχειριστή nala καθώς και η ταχύτητά του είναι πραγματικά εντυπωσιακή και με σύγχρονη εμφάνιση.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Stop Using APT
  2. GitHub - volitank/nala: a wrapper for the apt package manager.
6 «Μου αρέσει»

Μια παλιότερη παρουσίαση

2 «Μου αρέσει»

Σορυ @Asfodelus δεν είχα δει την ανάρτηση.
Αν θέλεις πρόσθεσε τη δική μου σε συνέχεια των σχολίων της ανάρτησής σου.
Δηλαδή τον Ιανουάριο δεν υπήρχε η εντολή nala search;
Με

sudo nala --help

βλέπουμε τις εξής εντολές:

Commands:
  autopurge   Autopurge packages that are no longer needed.
  autoremove  Autoremove packages that are no longer needed.
  clean       Clear out the local archive of downloaded package files.
  fetch       Fetch fast mirrors to speed up downloads.
  history     Show transaction history.
  install     Install packages.
  list        List packages based on package names.
  purge       Purge packages.
  remove      Remove packages.
  search      Search package names and descriptions.
  show        Show package details.
  update      Update package list.
  upgrade     Update package list and upgrade the system.

Κάθε άρθρο βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά αυτού που το γράφει τη χρονική στιγμή που το γράφει. Το να έχουμε άρθρα που να βλέπουν κάτι από διαφορετικές σκοπιές είναι δύναμη. Και όπως εσύ, που είσαι τακτικός αναγνώστης, δεν πρόσεξες το αρχικό άρθρο, έτσι υπάρχουν και πολλοί άλλοι.

Με ένα καινούργιο άρθρο λοιπόν δίνετε η ευκαιρία να μάθουν για την εντολή περισσότεροι. Δε θα πρέπει λοιπόν να ζητάς συγνώμη. Αν κάποιος ίσως πρέπει είμαι εγώ, που δεν έκανα σαφές πως η παράθεση του άλλου άρθρου είναι για μια πιο σφαιρική ενημέρωση :innocent:

Στο δικό μου κείμενο για παράδειγμα με ενδιέφερε η εμφάνιση και όχι η ταχύτητα. Παράλληλα κατεβάσματα με το apt μπορούσα να κάνω με τη βοήθεια του apt-fast που κάνει χρήση του aria2, μάλλον με καλύτερα αποτελέσματα, οπότε δεν ήταν η ταχύτητα κατεβάσματος αυτό που μου τράβηξε την προσοχή.

Προσωπικά να σημειώσω πως σταμάτησα να το χρησιμοποιώ. Αν ενεργοποιήσεις τις επιπλέον πηγές, όπως είχα κάνει τότε στη δοκιμή, το τελικό αποτέλεσμα ήταν να χάνει πολύ χρόνο στην ενημέρωση με αποτέλεσμα ότι χρόνο κέρδιζες στο κατέβασμα, να το έχανες στο πολλαπλάσιο. Δεν ξέρω σήμερα αν η κατάσταση είναι ίδια βέβαια.

Τότε που το είχα δοκιμάσει ήταν πολύ φρέσκο πρόγραμμα. Σήμερα υπάρχει υποστήριξη του nala στο topgrade, κάτι άλλο που με έκανε να μην το χρησιμοποιώ, οπότε θα του ρίξω ξανά μια δοκιμή (αλλά με ένα copy τα αποθετήρια πρώτα για παν ενδεχόμενο)

3 «Μου αρέσει»

Πολύ καλό το nala και εγώ το είχα ειχα δει από το κανάλι του Titus και μου άρεσε το πως εμφανίζει τα αποτελέσματα τον εντολών που δίνεις (μου θύμισε αρκετά το dnf) από εδώ και πέρα δεν νομίζω να ξαναχρησιμοποιήσω το apt (δεν με βολεύει πλέον είναι η αλήθεια)

1 «Μου αρέσει»

Πιστεύω ότι η εντολή:

sudo nala history undo <Id>

Θα βοηθήσει πολύ κόσμο…

1 «Μου αρέσει»

Επανέρχομαι να δηλώσω πόσο πιο εύκολη κάνει τη ζωή σου το nala αν θες να παίξεις μπάλα μεσω τερματικού.

Σήμερα πχ ήθελα να αφαιρέσω το plank dock απο το σύστημα μου γιατί δεν το χρειάζομαι και δοκιμάζοντας το purge γιατί αφαιρεί και τις εξαρτήσεις του και έιδα πόσο ωραία και κυρίως πόσο πρακτικά σου δείχνει τι αφαιρεί.

Νοικοκυρεμένα πράγματα :grinning:

Το προτείνω ιδιαίτερα στους αρχάριους με το τερματικό, θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τι γίνετε κάτω απο το καπό.

2 «Μου αρέσει»

μπορει να γινω τωρα ο «γκρινιαρης» και το «στραβοξυλο» του θεματος :crazy_face: :upside_down_face:, αλλα σε τι ακριβως προσφερει αυτο περισσοτερα σε σχεση με το apt? ειναι frontend λεει του apt. δηλαδη, τρεχεις το nala, για να τρεξει το apt. δεν με φαινεται και πολυ αποδοτικο να προσθετεις ενα επιπλεον αχρηστο βημα στις κλησεις συστηματος. γιατι να μην τρεξεις το apt με τη μια?

@Constantine, και στο apt εχεις ακριβως το ιδιο πραγμα , με αυτο:

sudo apt-get --auto-remove purge plank-dock
1 «Μου αρέσει»
  1. Αρκετά πράγματα είναι frontend σε άλλα πράγματα και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό. Το να έχεις ένα ισχυρό CLI και πάνω του ένα εύκολο και λιγι περιορισμένο GUI είναι κάτι που δουλεύει πολύ καλά.

  2. Το apt είναι ένα υποσύστημα του υπολογιστή, δεν είναι μια εντολή. Το nala δεν κάλει το apt χρήσιμοποιεί μια βιβλιοθήκη (το έχω αναφέρει στο πρώτο άρθρο).

Αλλά έχει κάποια σημασία σαν χρήστης πως το nala ή το synaptic ή to κάθε App Shop εγκαθηστά κάτι; Αυτό που εξετάζεις είναι η ευχρηστία, ή ευκολία να βρείς τις λειτουργίες και η εμπειράι χρήσης.

3 «Μου αρέσει»

@DarkGoth δεν είναι έτσι, παρόλο που αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σου.
Δεν πρόκειται απλά για “φρου-φρού και αρώματα”, αλλά για έναν εύχρηστο διαδραστικό, φιλικό προς κάθε χρήστη ακόμα και αρχάριο, διαχειριστή εγκαταστάσεων εφαρμογών και πακέτων.
Ο δημιουργός αναφέρει:

the number 1 reason to use Nala over apt is parallel downloads.

επίσης

Note: Nala does not use APT for package downloading and verification

Μου έχει τύχει σαν αρχάριος χρήστης να κάνω εγκατάσταση από την αρχή το λειτουργικό σύστημα γιατί δεν γνώριζα την ύπαρξη του timeshift, ή πώς να χρησιμοποιώ όλες τις δυνατότητες του apt. Κάτι που ούτε ακόμα γνωρίζω.
Ενώ θα τα είχα αποφύγει όλα αυτά, απλά με ένα

sudo nala history

και

sudo nala history undo <αριθμός id>
1 «Μου αρέσει»

οσο ευχρηστο, φιλικο, διαδραστικο, κλπ, και να ειναι ενα προγραμμα commandline, ειναι ενα προγραμμα commandline. ο αρχαριος δυσκολα θα πειστει να ασχοληθει. με το που θα ακουσει terminal, θα φυγει με τα ποδια στην πλατη. αυτο βεβαια με τα παραλληλα downloads ειναι οντως κατι πραγματικα χρηστικο.

αν βαλεις εναν αρχαριο χρηστη να εγκαταστησει debian, και τον βαλεις να χρησιμοποιησει τον γραφικο εγκαταστατη, θα τα κουτσοκαταφερει (το debian εχει πολλες ρυθμισεις για εναν αρχαριο), γιατι δεν τον «τρομαζουν» τα κουμπακια και το next, next. αν τον βαλεις να χρησιμοποιησει τον commandline εγκαταστατη, παρολο που ειναι ακριβως τα ιδια βηματα, με το που θα τον δει θα παρει δρομο

το apt για να δεις τι κανει, πριν το κανει εχει μια παραμετρο «προσομοιωσης» (το “–dry-run” νομιζω ειναι). δηλαδη δειχνει τι θα εκανε αν ετρεχε κανονικα, αλλα στην πραγματικοτητα το κανει εικονικα, δεν κανει αλλαγες στο συστημα. εκει βλεπεις οτι αν «διαγραφει» κατι κρισιμο, απλα δεν το τρεχεις κανονικα, η, αλλαζεις την εντολη ωστε να μην πεταχτουν κρισιμα για το λειτουργικο πραγματα

3 «Μου αρέσει»

@Constantine, και στο apt εχεις ακριβως το ιδιο πραγμα , με αυτο:

sudo apt-get --auto-remove purge plank-dock

Βρε ναι ρε σι απλα μονο και μονο το τροπο που σου δειχνει τα αποτελεσματα ειναι για μενα μεγαλο + οχι μονο για εναν αρχαριο για ολους.

πχ

Στην περιπτωση που θελουμε να εγκαταστησουμε κατι με το apt

Και εδω με το nala

Το ιδιο και οταν θελουμε να αφαιρεσουμε (εδω τα χω σε μια εικονα και τα 2 για λογους οικονομιας)

Η διαφορα ειναι μεγαλη υπερ του nala

Και αντε εδω εχουμε ενα μικρο προγραμμα με λιγα πακετα, οταν ομως θελεις να εγλαταστησεις κατι πιο μεγαλο η πληροφοριες που θα παρεις θα ειναι καλυτερα δομημενες :wink:

*Επισης γιατι στην εντολη που μου εδειξες βαζεις και το --auto-remove? αφου το purge απο μονο του δεν σβηνει ολα?

1 «Μου αρέσει»

@Constantine, το purge ειναι για να διαγραφει τα παντα μονο απο το προγραμμα που κανεις απεγκατασταση, αλλα αφηνει τις οποιες εξαρτησεις εγκατασταθηκαν με το προγραμμα απειραχτες. δεν τις απεγκαθιστα

το --auto-remove διαγραφει και τις εξαρτησεις που εγκατασταθηκαν με το προγραμμα, αν αυτες δεν χρησιμοποιουνται απο καποιο αλλο προγραμμα. εχουν διαφορετικη λειτουργια αυτες οι 2 παραμετροι

1 «Μου αρέσει»

Καλησπερα σας…
Αυτες τις μερες μαθαινω αυτο το NALA και ειναι πραγματι (για τα δικα μου ματια) πολυ ομορφο και τακτοποιημενα.
Θα μπορουσα -αν κι λιγακι τολμηρο- να παρομοιαζει με το inxi του Mint που μας δειχνει τις πληροφοριες του συστηματος πιο ομορφο σε σχεση διαφορες εντολες του APT.

2 «Μου αρέσει»

εχω φτιαξει εγω κατι τετοιο που βγαζει πληροφοριες συστηματος με πιο ομορφο τροπο, με το yad (Yet Another Dialog, προγραμματακι που δημιουργει παραθυρακια διαλογων), και με ενα σκασμο σετ εντολων συστηματος και σκριπτακια. βγαζει τις πληροφοριες συστηματος ακριβως οπως τις βγαζει και το macOS που βγαζει το παραθυρακι “about this mac”. ειναι βεβαια τελειως κουστομια, αλλα παντως κανει αυτο που θελω να κανει

2 «Μου αρέσει»

Εγκατάσταση του nala στο κινητό τηλέφωνο.

Η εγκατάσταση του γνωστού διαχειριστή πακέτων nala, εναλλακτική επιλογή του apt επιτυγχάνεται πολύ εύκολα στην εφαρμογή termux και σε smartphone με την παρακάτω εντολή:

pkg install nala

Για να γνωρίσουμε ποιες επιλογές έχουμε και ποιες εντολές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, πληκτρολογούμε:

nala --help

Με αυτόν τον τρόπο η οθόνη του κινητού μας θα μοιάζει περισσότερο με το αγαπημένο μας linux
περιβάλλον , και ας μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή termux εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δυνατότητες.

1 «Μου αρέσει»