nala: Ένας πολύχρωμος κλώνος της εντολής apt

To nala είναι ένα front-end πάνω στο σύστημα του apt και αντικαθιστά την εντολή apt. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι τα παράλληλα downloads, κάτι που το κάνει πιο γρήγορο, αλλά και ένα όμορφο αποτέλεσμα στην έξοδο.

Στο σύστημα μου κάποια πακέτα θέλουν αναβάθμιση. Επίσης κάποια πακέτα θέλουν αφαίρεση, κάτι που θα κάνει με την ίδια εντολή αυτόματα

η πρόοδος που δείχνει για την εγκατάσταση και το κατέβασμα είναι εξίσου όμορφη, αλλά έχασα το screenshot :innocent:, οπότε η τελική εικόνα

Στην εικόνα βλέπουμε ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό την προβολή του ιστορικού.

Μια άλλη χρήσιμη δυνατότητα είναι το nala fetch (μόνο για Debian και Ubuntu) που θα βρει τους γρηγορότερους mirrors. To σύστημα της δοκιμής τρέχει Mint που έχει ένα καλύτερο εργαλείο για αυτό το σκοπό, οπότε δεν το δοκίμασα.

Απογοητεύσεις

Δεν υπάρχει το nala search και δεν το βλέπω και να υπάρχει στο TODO. O λόγος που προτιμώ και εγκαθιστώ το apt του Mint σε άλλες διανομές είναι ακριβώς αυτή η δυνατότητα. Η νεότερη και επίσημη εντολή η μορφή του αποτελέσματος με απογοητεύει. Έλπιζα σε κάτι καλύτερο.

Πέραν αυτού η ορατή βελτίωση στην ταχύτητα λήψης των ενημερώσεων, αλλά γιατί όχι και το οπτικό αποτέλεσμα αξίζουν τον κόπο. πολύ καλή η προσθήκη του ιστορικού. Δεν θα το έκανα όμως alias στην εντολή apt, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Ο σωστός τρόπος είναι να κάνουμε τις αναβαθμίσεις με το γραφικό εργαλείο της διανομής, αλλά κάποιες φορές θέλεις και το τερματικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστώ την εγκατάσταση, αν και είναι ένα έργο ηλικίας μόνο ενός μηνός, την στιγμή που γράφονται αυτά. Την πραγματική δουλεία θα την κάνει το libapt οπότε είναι δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο) να πάει κάτι στραβά.

Εγκατάσταση

Σε ένα τερματικό

echo "deb http://deb.volian.org/volian/ scar main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/volian-archive-scar-unstable.list
wget -qO - https://deb.volian.org/volian/scar.key | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/volian-archive-scar-unstable.gpg > /dev/null
sudo apt update
sudo apt install nala

Για περισσότερα: Volian Linux / nala · GitLab

Ένα ενημερωμένο άρθρο

4 «Μου αρέσει»

Κατι αλλο που θα μπορουσαν να βαλουν στο Nala για να το εμπλουτισουν (ή ακομα και στο apt) ειναι η λειτουργεια που εχει το aptitude why packagename και aptitude why-not packagename αλλα και το conflict resolution του aptitude που ουτε το apt-get ουτε το apt εχει μεχρι τωρα. Ιδιως για περιπτωσεις που πακετα εχουν κρατηθει πισω ή δεν επιτρεπεται εγκατασταση λογω conflict θα ηταν οτι καλητερο και οτι πιο λειτουργικο.

1 «Μου αρέσει»

pacman vs. tralalalala-apt
The winner is…

Δεν ξέρω, πιθανά το ένα πιθανά το άλλο. Υποθέτω εκ του ύφους της ανάρτησης πως εννοείς το άλλο. Αδυνατώ όμως να εντοπίσω το επιχείρημα που θα πείσει είτε εμένα, είτε αυτόν που θα διαβάσει το νήμα, ώστε να σχηματίσει άποψη, παρεκτός αν την διαθέτει ex nihilo.

Φυσικά το apt. Πολύ πιο εύχρηστο και κατανοητό.

Εγώ το κάνω πάντα από το terminal, ακόμα και στο Mint που έχει κορυφαίο update manager. Έχω γράψει και ένα scriptάκι και το βάζω παντού, σε όλες τις εγκαταστάσεις μου, πραγματικές και εικονικές. Για ποιο λόγο λες ότι ο σωστός τρόπος είναι με το γραφικό εργαλείο;

Γιατί κάποιος αρχάριος μπορεί να διαβάσει το άρθρο και να νομίζει πως έτσι πρέπει να το κάνει και πως είναι καλύτερο. Το τερματικό δεν είναι για όλους, και πρέπει να αποδεσμευτεί κάποια στιγμή η πεποίθηση πως η χρήση Linux ίσον τερματικό.

Δεν ξέρω αν ξέρεις πως στο Mint μπορείς να βάλεις τις αναβαθμίσεις να γίνονται αυτόματα. Πέραν αυτού ότι βολεύει το καθένα. Προσωπικά είμαι με το topgrade.

1 «Μου αρέσει»

Φυσικά το ξέρω. Απλά εμένα μου αρέσει πολύ το τερματικό. Πολύ πιο γρήγορο και εύχρηστο, όταν το ξέρεις.
Κατά τα άλλα δεν διαφωνώ σε αυτά που λες για τον αρχάριο.