Να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται...

Όλο και συχνότερα πια, σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας είναι οι απάτες, οι κλοπές, οι υποκλοπές κτλ στην ψηφιακή ζωή μας.
Απο το email που δήθεν ήρθε απο την τράπεζα, μέχρι ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς.
Θυμάμαι πριν χρόνια , μια συζήτηση με ένα developer του FreeBSD, με είχε βοηθήσει να σεταρω ένα μικρό server σπίτι μου με FreeBSD ως κύριο λειτουργικό σύστημα. Εγω τοτε αισθανόμουν Ατρόμητος λόγω άγνοιας φυσικά…
Τότε γυρνάει ξεκουμπώνει το καλώδιο ethernet και μου λέει, “τώρα έχεις ασφαλές σύστημα” πάω να φτιάξω δυο καφέδες και μου λέει: “αν θες να ειναι 100% ασφαλες το σύστημα, παρε στην κουζίνα το πληκτρολόγιο οσο θα φτιάχνεις τους καφέδες”…
Φυσικά γελάσαμε αλλά πήρα τότε το πρώτο μου ψηφιακό μάθημα “αυτογνωσίας”.

Σήμερα διάβασα για την “μάχη” που εδωσαν ενας επιχειρηματίας με την αστυνομία εναντίων κάποιον cyber-εκβιαστών , οποιοι κ τελικά κέρδισαν…

https://www.zarpanews.gr/olonychtio-thriler-kritikoy-epicheirimatia-me-toys-chakers-gia-ta-klemmena-archeia-ti-telika-synevi/

Αλλά και καθε μέρα διαβάζω πάνω απο 2-3 περιστατικά στην μικρή τοπική μου κοινωνία…

Αναρωτιέμαι αν το ΕΛΛΑΚ έχει να προσφέρει κάτι σε αυτην την κατάσταση;
Δεδομένο πως η πολιτεία στην Ελλάδα διαχρονικά είναι ανίκανη ,και να ήθελε , να ενημερώσει τον κόσμο για αυτά τα πράγματα.
Το μάθημα της ψηφιακής αγωγής θα έπρεπε να ειναι βασικό μάθημα απο το δημοτικό μεχρι το λύκειο. Αλλα να μου πεις ποιος να το διδάξει; Και με τι βιβλία;

Κι έτσι αναρωτιέμαι, εντάξει ο απλός κόσμος, κάθε φτωχός και η μοίρα του… Οι επιχειρήσεις που εχουν εμπορικά επιμελητήρια κτλ δεν ενημερώνουν;
Οι επαγγελματίες του είδους, που αναλαμβάνουν την συντήρηση μια επιχείρησης δεν τους ενημερώνουν;
Οι ίδιοι άραγε οι επαγγελματίες ειναι ενημερωμένοι;

Για μένα πάντως πρέπει να γραφτεί μια σειρά βιβλίων απο δημοτικό μέχρι λύκειο κιας μην την ονομάσουν ψηφιακή αγωγή, ας την ονομασουν cyber space ξερω γω, κατι αλλο που να κινήσει κ το ενδιαφέρον των παιδιών…

Δεν θα γίνει βέβαια, και δεν θα γίνει αφου τους βολεύει ο φόβος και η άγνοια στην κοινωνία. Αφου για το καλο μας, οι νόμοι θα γίνονται ολο και πιο σκληροί, ολο και πιο απάνθρωποι. Οι δε 3-4 εταιρίες που ελεγχουν την ψηφιακή ζωη της ανθρωπότητας μια χαρά βολεύονται επίσης…

Τουλάχιστον να γινόταν μια προσπάθεια ρε παιδί μου, να σωθεί ότι σώζεται απο το μελλον…

5 «Μου αρέσει»

δυστυχως η αγνοια καλα κρατει. και το χειροτερο ειναι οτι πολλοι επιμενουν να εμμενουν στην αγνοια τους. οι δικοι μου δεν γνωριζουν απο ασφαλεια στο ιντερνετς, ουτε απο ενδεχομενα κλοπης ταυτοτητας (που ειναι και το πιο επικινδυνο), ουτε τιποτα

προσπαθω για χρονια να τους εξηγησω ποσο σοβαρα και επικινδυνα ειναι ολα αυτα και ποσο ευκολο ειναι να την παθεις, αλλα με λενε οτι γινομαι παρανοϊκος, και φυσικα το ανυπερβλητο «δεν εχω να κρυψω τιποτα. τι θα με παρουν?»

οταν ακουω κατι τετοια, με ερχεται να τα παρατησω ολα, να παω να γινω χορευτρια και να φουνταρω σαν σουλιωτισσα απο το ζαλογγο :stuck_out_tongue_winking_eye:. οι περισσοτεροι απο αυτους τους «δεν εχω κατι να κρυψω» ειναι δυστυχως ειναι χαμενες υποθεσεις

οσο για τη νεα γενια, μην ελπιζεις και πολλα. γεννιουνται μεσα σε μια τεχνολογια κατευθυνομενη, με γκατζετακια μιας χρηστης που τα μετατρεπει σε παθητικους χρηστες, και οχι σε ενεργους σκεπτομενους ανθρωπους

εμεις τουλαχιστον γεννηθηκαμε με τεχνολογια που μας ωθουσε να ψαχτουμε, να μαθουμε παραπανω, και πανω στην ιδια την τεχνολογια και στα τεκτενομενα της εποχης (που τοτε δεν ηταν ακομα η κατευθυνομενη λασπη του σημερα)

2 «Μου αρέσει»

Στην σελίδα της Πέρα Παναγίας έχουν πλάσει 1000 κουλουράκια.
Μπορούμε εμείς να πλάσουμε περισσότερα;

Αν ήμουν παγκαλίνος τι χρώμα θα είχαν οι τρίχες μου;

Τα παραπάνω είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα και πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτό. Αλλά δεν μιλάει για αυτά κανείς. Στην τελική βέβαια θα πρέπει να αφήσουμε τον κ. Δαρβίνο να κάνει την δουλεία του. Κάποιες περιπτώσεις που ξέρω σταθήκανε τυχεροί, πλήρωσαν και πήραν τα δεδομένα. Από τότε έχουν πρόγραμμα και διαδικασίες backup/restore που τηρούν ευλαβικά. Εξελίχθηκαν, και ίσως μια μέρα μεταλλαχθούν ακόμα περισσότερο και αποκτήσουν σύμβουλο πληροφορικής, αντί να χρησιμοποιούν το μικρομάγαζο της γειτονιάς. Αυτά απο μένα, πάω να πλάσω λίγα κουλουράκια.

ΥΓ: Και όχι η χρήση Linux και ΕΛΛΑΚ δεν είναι λύση από μόνη της. Είναι ψευδής ισχυρισμός να ισχυριστείς ότι τα Linux δεν κολλάνε, τι στιγμή που οι τρίχες που παγκολίνου σου είναι κατσαρές.

3 «Μου αρέσει»

@Asfodelus εγω δεν θα το εκανα. θα προτιμουσα να χασω τα παντα απο να πληρωσω μερικα ransomware σκουπιδια. γιατι ετσι τα βοηθας και διαιωνιζεις την υπαρξη τους. δεν τα αποτρεπεις. αν ολοι το κανανε αυτο, αυτα τα σκουπιδια δεν θα κερδιζαν τιποτα και θα τα παρατουσαν (μεχρι να βρουν καποιον αλλον τροπο να παρασιτισουν σε βαρος αθωων)

offline backup τα παντα τακτικα και αν σκασει κατι τετοιο απλα full restore τα παντα, και αυτα τα παρασιτα που θελουν να τα πληρωσεις για να αποκτησεις προσβαση στα δεδομενα σου να παρουν (ΜΠΙΙΙΙΙΙΠ), και να πανε πισω στις τρυπες τους και να ψοφησουν, μπας και ξεβρωμισει ο πλανητης απο την κακια, την υστεροβουλια, και την απληστια

@Asfodelus προφανως και δεν ειναι λυση απο μονο του, γιατι ενω θα προστατευτει καποιος που εχει γνωση και εμπειρια, αυτος που δεν εχει γνωση (η, ακομα χειροτερα δεν ενδιαφερεται να εχει), δεν τον σωζει οτι λειτουργικο και αν εχει. αν καποιος ειναι τοσο αφελης που παταει σε καθε διαφημιση που του «υποσχεται δωρεαν το νεο eyephone», και τον ΚΘΟΥΛΟΥ τον ιδιο να εχει, θα την παθει. λυση ειναι η σωστη πληρης ενημερωση για ολους αυτους τους κινδυνους, και η εμπειρια στη συνεχεια

εγω καποτε εκανα τετοια επιτηδες, με ενα πειραματοζωο συστημα που ετρεχα σε εξομοιωτη, για να δω τι γινεται σε τετοιες περιπτωσεις (παταγα σε διαφημιστικα και απαντουσα στα scam mails). τι cringe script kiddie αηδιες κρυβονταν πισω απο αυτες τις κακοβουλες διαφημισεις και τα μουφα μειλ, δεν εχεις ιδεα. και ειδικα στα μειλ τους τρολλαριζα μεχρι θανατου με ενα χαζο μειλ που εχω χρονια. το ειχα βγαλει απλα για χαβαλε, και δεν ειναι συνδεμενο με τιποτα, και δεν περιεχει και τιποτα μεσα

1 «Μου αρέσει»

17 posts were split to a new topic: Η θεωρία του δαρβίνου

Αν στα σχολεία συνεχίζει να είναι πιο σημαντικό το να σπάς προτάσεις σε κύριες και δευτερεύουσες από το να μαθαίνεις στα παιδιά να προστατεύουν τους εαυτούς τους, δεν θα αλλάξει σύντομα αυτή η νοοτροπία. Θα ακούγεσαι απλά ως ο παρανοϊκός της παρέας να φωνάζει για το βάζουμε σωστούς κωδικούς, 2FA, και τους προστατεύουμε.
Δυστυχώς όπως είπε και ο @Asfodelus η θεωρία του Δαρβίνου και οι μεγάλες χρηματικές ποινές σε περίπτωση διαρροής, μπορούνε ίσως να αλλάξουν τα δεδομένα…

1 «Μου αρέσει»

Δεν θέλω να σας την χαλάσω αλλά κατά τη γνώμη μου τα πράγματα είναι χειρότερα από την εικόνα που έχουμε για το τι είναι σωσμένο και τι όχι. Μάλιστα το πρόβλημα έγγυται κυρίως στην αντίληψη/εικόνα/άποψη που επικρατεί στον χώρο αλλά και γενικότερα στο θέμα νέες τεχνολογίες. Το κυριότερο είναι πιστεύω η βαθιά κατανόηση του ότι οι νέες δεν θα μπορούσαν να μην είναι επίκεντρο κερδοφορίας, ανταγωνισμού, κυρίως αθέμιτου, εργαλεία ελέγχου, επιβολής ϗ καταστολής. Αφού λοιπόν κατανοηθεί η παθογένεια, η συζήτηση είναι τεράστια. Μπορεί να ονομαστεί αυτή η εξέλιξη “επιστημονική εξέλιξη” στο σύνολο της? Ωριμάζουμε ανάλογα με την δυνατότητα, υπό το πρίσμα ότι η γνώση φέρνει ευθύνη “όπως και η δύναμη”? Όποιος ελέγχει ένα μέσο ή έχει την δύναμη να το ελέγξει, τι λόγο έχει να επιτρέψει την αλήθεια, την ελευθερία, την απρόσκοπτη χρήση στο μέσο που παρέχει? Τελικά αξίζει τον κόπο και το κόστος όπως εξελίσσεται ή ότι ανακαλύπτει η ανθρωπότητα μέσω μια κοινής δεξαμενής και πηγής πόρων και ιδεών, όπου κάποια μέλη της μετουσιώνουν τους ακατέργαστους πόρους σε εφαρμόσιμες ανακαλύψεις για μια καλύτερη ζωή, κινούμενοι από την αγάπη τους, αλλά τελικά ο τρόπος που είμαστε διαρθρωμένοι φέρνουν αυτές τις ανακαλύψεις στα χέρια μελών της όπου κινούνται με γνώμονα ατομικά μικροσυμφέροντα [όσο μεγάλα και να φαίνονται ή να ακούγονται], όπου τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά είναι εξ ορισμού και εκ του αποτελέσματος σε αντίφαση και αντίθεση με αυτά του κοινού συμφέροντος? Φίλοι μου δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο να γίνομαι κοινωνός άσχημων καταστάσεων, όμως η συνείδηση μου με υποχρεώνει. Η ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι βιώσιμη και αυτό θα έπρεπε να μας είναι γνωστό από χθες. Σήμερα θα έπρεπε ήδη να έχουμε μάθει να απεναπροσδιοριζόμαστε στο σύνολο μας με μια δικαιοσύνη που είναι πάνω από σημαίες, θρησκείες, ιδέες και αρχές. Αντί αυτού βρισκόμαστε σε μια πανδημική άγνοια, αναθέτοντας ακόμα μια φορά σε άγνωστους κύκλους την αμφισβήτηση και την ανησυχία. Και όπως κάθε ανισορροπία κάποια στιγμή έρχεται να ισορροπήσει σε νέα συνθήκη, έτσι και τώρα όλα τα παραπάνω θα λυθούν. Αυτό τώρα σε τι μεταφράζεται είναι εικασία. Δεν είναι εικασία όμως πως η λύση θα έχει τον χαρακτήρα και το πρόσημο αυτών που την διαχειρίζονται.

Πολύ σωστά! Η αντίληψη της ασφάλειας, είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση και θέμα φαντασίας. Εγώ π.χ. είδα στο Youtube, το βίντεο κάποιου, που πήδηξε απ’ την κορυφή ενός ουρανοξύστη, ενώ περιέγραφε την πτώση, λέγοντας: “Ορίστε, η απόδειξη, ότι μας λένε ψέμματα, ότι τάχα, η πτώση απ’ τον ουρανοξύστη, σκοτώνει. Εγώ, πέφτω τόση ώρα και δεν έχω πάθει τίποτα”. Ε, λοιπόν, σας λέω, ότι πείστηκα! Το είδα με τα μάτια μου! Το άκουσα με τ’ αυτιά μου! Είχε δίκιο, ο άνθρωπος!

2 «Μου αρέσει»