MX Linux vs Linux MINT = 1-0

MX Linux vs MINT = 1-0

Αν και χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια GNU-Linux, είμαι (και θα είμαι!) σχεδόν αρχάριος και λόγω πεποίθησης (εκτιμώ τους μέτριους) και λόγω ηλικίας.
Πάρα κάτω θα αναφέρω μια μικρή περιπέτεια που είχα τον τελευταίο μήνα και αν δεν βρίσκομαι στο σωστό νήμα διορθώστε με.
Όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισα να αλλάξω τον δίσκο από HDD σε SSD σε Laptop σχετικά καινούργιο (i5 7th Gen). Σκέφτηκα λοιπόν, στο καινούργιο δίσκο να εγκαταστήσω μόνο Linux μιας και μόνο αυτά χρησιμοποιώ τα τελευταία 9 χρόνια (ο προηγούμενος δίσκος είχε W10 από την αγορά και Ubuntu Mate τα οποία έβαλα εγώ). Το πρώτο ερώτημα ήταν τί διανομή να διαλέξω; (έτσι για αλλαγή, γνωστό υπαρξιακό ερώτημα στο οικοσύστημά μας!).
Η πρώτη σκέψη ήταν AntiX που τo εγκατέστησα σε ένα netbook δεκαετίας και το έχω ζωντανέψει κυριολεκτικά. Επειδή όμως το rox-icewm είναι πολύ “σπαρτιάτικο”, στο καινούργιο γρήγορο Laptop θα προτιμούσα Mate ή Xfce (δεν ζητάω και πολλά!). Ένα γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο (για εγκατάσταση Mate ή Xfce στο AntiX) με έπεισε… να ψάξω για άλλη διανομή.
Τί να βάλω, τί να βάλω… για να μην πολυλογώ, ενώ σκεφτόμουν το ΜΧ (καλογυαλισμένο AntiX με Xfce), εκείνη την εποχή ανακάλυψα το Forum μας και επειδή φίλοι που εκτιμώ (από τα κείμενά τους) μίλαγαν πολύ για το Mint Linux αποφάσισα και εγκατέστησα Mint Xfce 18.3 (οι drivers του σκάνερ που έχω δουλεύουν μόνο σε διανομές που στηρίζονται σε Debian 9 “stretch” γιαυτό το 18.3). Μετά από χρήση μερικών ημερών, κάποια στιγμή χρειάστηκε να βάλω τον υπολογιστή σε “ύπνο”. Με έκπληξη διαπίστωσα, κατά την επαναφορά, ότι δεν λειτουργούσε το WiFi !! (με έλουσε κρύος ιδρώτας, αλλά όταν το συνέδεσα ενσύρματα ξεκίνησε και το WiFi!!,άρα η κάρτα ήταν εντάξει, ουφ…). Μετέφερα λοιπόν το πρόβλημα στο φόρουμ και η βοήθεια ήταν άμεση. Στα λινκ που με παρέπεμψαν οι φίλοι, διαπίστωσα και από άλλους παρόμοιο πρόβλημα καθώς επίσης και το φαινόμενο ότι σε κάποιους να σέρνετε το Internet!! Δοκίμασα δυο προτεινόμενες λύσεις στο τερματικό αλλά τα ίδια. Λέω λοιπόν, δε γ@μιέτ@ι, θα βάλω την τελευταία έκδοση 19.3, όπως με είχε συμβουλεύσει και ένας φίλος στο φόρουμ. Άντε πάλι από την αρχή (ευτυχώς τα Mint έχουν εξαιρετικό εγκαταστάτη). Η δοκιμή έδειξε ότι το πρόβλημα παρέμεινε και επί πλέον το Internet σερνότανε!! Μάλιστα έγινα ρεζίλι και στη Wind όταν στα παράπονά μου για την ταχύτητα ο καλός υπάλληλος με προέτρεψε να δοκιμάσω και από άλλη συσκευή, και πράγματι η ταμπλέτα πενταετίας που έχω δεν είχε κανένα πρόβλημα!
Ως εδώ, σκέφτηκα. Εγκατέστησα το MX-Linux 18.3 (με τον μέτριο εγκαταστάτη που διαθέτει) και αυτό ήταν! Και Xfce, και σκάνερ (είναι βασισμένο στο Debian9 “Stretch”), και WiFi πάντα, και ταχύτητες κανονικές! Έτσι απλά!!! (καμιά φορά τα αυτονόητα σου φαίνονται πολύ σπουδαία!).
Τελειώνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μακαρίτη debIAN , στον Σαλονικιό “antikapitalista”, αλλά και σε όλους τους προγραμματιστές, την δουλειά των οποίων εμείς απολαμβάνουμε.

8 «Μου αρέσει»

Χαίρομαι που βρήκες τον τρόπο να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με το WiFi και το Scanner, αλλά αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείς να αναβαθμίσεις και τα προβλήματα θα επανέλθουν.
Ποια κάρτα wifi και ποιο scanner έχεις?

Σκάνερ: EPSON V200 PHOTO
Κάρτα:

Εδώ το έκαναν το scanner να δουλέψει σε Mint 19+

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=272874

Σε ευχαριστώ για την παραπομπή, αλλά μέχρι να γίνει αναβάθμιση και όσο δουλεύει, ΔΕΝ θα πειράξω τίποτα! (κουράστηκα!).
Αλλά καλά με την EPSON είναι θέμα driver δεν δουλεύει σε καμία φρέσκια διανομή, με το WiFi όμως;;

Καταλαβαίνω ότι κουράστηκες, κάποια στιγμή όμως που θα μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο, κάνε μια δοκιμή τη λύση του link σε live Linux mint 19.3 (δεν πρόκειται να πειραχτεί τίποτα στην εγκατάστασή σου) να δεις αν σου δουλεύει.

Για το WiFi, με το output του inxi δεν προσδιορίζεται ποια ακριβώς κάρτα έχεις. Για δώσε το αποτέλεσμα του
iwconfig

Για να μαθαίνω κιόλας, αυτό που διαβάζω:
Qualcomm Atheros QCA9377
δεν είναι η κάρτα WiFi;
Το αποτέλεσμα στην εντολή είναι:

Χίλια συγγνώμη. Το μπέρδεψα με το lan σου. Ναι έχει δίκιο.

Η iwconfig δεν βοηθάει. Λάθος μου.
Μπορείς να σβήσεις το τελευταίο post σου αν θες. Κοιτάω τώρα να δω αν υπάρχει λύση με την Qualcomm Atheros QCA9377

Λογικά ήταν πρόβλημα με το powermanagement. Τώρα στο iwconfig φαίνεται ότι είναι “off” γι’'αυτό δουλεύει σωστά. Εάν δεν ήταν το ίδιο με το Mint 19.3 έπρεπε να το κάνεις off χειροκίνητα αλλάζοντας τη ρύθμιση στο /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf

από wifi.powersave = 3 θα το δοκίμαζες 2 ή κάτι άλλο και λογικά θα σου έπαιζε, μετά από reboot. Και αυτό θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε σε live περιβάλλον αλλά θα έπρεπε να είναι persistent για να διατηρηθεί η ρύθμιση.

1 «Μου αρέσει»

Αν και έχω αρκετές άγνωστες λέξεις στις πέντε γραμμές που έγραψες! :grinning:.Θα σε ευχαριστήσω άλλη μια φορά για τον χρόνο σου. Νομίζω όμως, ότι όσο δουλεύει το καλό μου “μηχανάκι”, δεν θα πειράξω τίποτα.
Κρατάω την συμβουλή σου και ίσως το ψάξω στο netbook με Mint Xfce 32b.

2 «Μου αρέσει»

Να πεταχτώ κι εγώ τώρα σα τη τσουτσου…

Πέρα από mx που το λατρεύω κι εγώ antiX σε πολύ κόσμο και σε πολλά vm’s. Γιατί δεν δοκιμάζεις εάν τα πακέτα που θέλεις να παίξει το scanner αντί σε Stretch τα έχει το AUR και να σηκώσεις ένα Arch, για παράδειγμα μπορείς να δοκιμάσεις το live installation από ένα USB του manjaro να κάνεις όλες τις αλλαγές πάνω στο usb να δεις αν παίζει κομπλέ και αν ναι σώθηκες. Γιατί αν το ψάξεις λίγο στο aur είναι τα πάντα.

Είναι αλήθεια ότι μου πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό να “σηκώσω” ένα Arch δοκιμαστικά κατ αρχήν στο netbook (μάλλον επηρεάστηκα από τον @billniakas) αλλά φοβήθηκα ότι “τα νερά θα είναι βαθειά” :blush:. Αφού όλα δουλεύουν το αφήνω για αργότερα όταν, και αν, ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα.
Τώρα έχει μελέτη στο Gimb από το εγχειρίδιο που είναι γραμμένο στα Ελληνικά!!!

2 «Μου αρέσει»

Μη το φοβάσαι, απλά μην κάνεις πειράματα stick to default και όλα θα πάνε καλά. Επίσης όχι update κάθε μέρα, κάθε 15 μια χαρά είναι.

3 «Μου αρέσει»