MX linux, σύντομες ερωτήσεις αρχαρίου

Ευχαριστως. Η εντολη

apt-get purge

απεγκαθηστα πακετα και σβηνει τα configuration files που προεπιλεγμενα εχουν δημιουργηθει κατα την εγκτασταση του πακετου.

Η εντολη

apt-get autoremove

σβηνει τα πακετα που ειναι αχρειαστες εξαρτησεις (δηλαδη που δεν χρειαζονται απο κανενα αλλο προγραμμα που ειναι εγκατεστημενο εκεινη την στηγμη στο συστημα μας). Μονο ομως με την autoremove θα κανουμε απλη απεγκατασταση (remove δηλαδη) των εν λογω εξαρτησεων. Για να σβησουμε και τυχων configuration αρχεια που μπορει να εχουν αυτα τα πακετα… η εντολη μας γινεται:

apt-get --purge autoremove

Μια αλλη εντολη που ειναι και αυτη χρησημη ειναι η:

apt-get autoclean

η οποια θα παρει και θα σβησει τα deb πακετα που εχουν γινει download απο τα αποθετηρια πριν γινουν εγκατασταση. Αυτα τα πακετα κρατονται στον φακελο

/var/cache/apt

και ειναι καλο να θυμομαστε οτι μετα την εγκατασταση ενως πακετου αν εχουμε θεμα με τον χόρο στον δισκο μπορουμε να τα σβησουμε (γιατι απλα δεν μας χρειαζονται).

Ελπιζω να βοηθησα με την επεξηγηση μου

4 «Μου αρέσει»

Φυσικα και βοηθησες, πολυ καλη επεξηγηση.
Μενει μονο να ρωτησω, αν δηλαδη αφαιρεσουμε ενα προγραμμα με purge και μετα κανουμε autoremove για να φυγουν και εξαρτησεις που δε χρειαζοντε πια, θα μας μεινει καποιο configuration file; (αυτο δεν ηξερα εξαρχης). Ή απλως δινουμε purge autoremove για να ειμαστε σιγουροι;

1 «Μου αρέσει»

Σχετικά με τα αρχεία ρυθμίσεων ας καταλάβουμε τα εξής:

Υπάρχουν δυο κατηγορίες αρχείων συστήματος. Τα αρχεία ρυθμίσεων σε επίπεδο συστήματος και τα αρχείο ρυθμίσεων για κάθε χρήστη χωριστά.

Το apt δεν θα πειράξει ποτέ τα αρχεία ρυθμίσεων του χρήστη. Κατά συνέπεια

  • Αν αφαιρείς και εγκαθιστάς το πακέτο γιατί πείραξες μια ρύθμιση, όχι δεν θα επανέλθει. Οι ρυθμίσεις που πειράζεις αφορούν εσένα και μόνο (και όχι πχ κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας με άλλο όνομα χρήστη). Ατύχησες. Θα πρέπει να βρείς άλλο τρόπο, η να ρωτήσεις εμάς εδώ :joy:

  • Τα αρχεία ρυθμίσεων του συστήματος είναι στον φάκελο /etc/ και για να τα πειράξεις θα πειράξεις το κείμενο με sudo. Δηλαδή σπάνια σαν απλός χρήστης θα το κάνεις, και αν το κάνεις θα σου μείνει το ψυχολογικό τραύμα :grin:

Άρα δεν έχεις κανένα λόγο να αναρωτιέσαι για την διαφορά ανάμεσα στις δυο επιλογές, Τι είπες; Έχεις για να “γλυτώσεις χώρο στον δίσκο;” Για κάποια αρχεία κειμένου; Σου έχω νέα. Τους δίσκους σήμερα τους μετράμε σε μονάδες των Gibabytes όχι σε μονάδες των Kilobytes. Εντάξει μπάρμπα (ok boomer);

:innocent:

3 «Μου αρέσει»

μου εχει τυχει ομως να χρειαστω λιγουλακι χωρο σε live usb (που τελικα εκανε τη διαφορα).
ευχαριστω για τις διευκρινησεις ομως…

2 «Μου αρέσει»

Sticky keyboard? :slight_smile:

Update:

Χρειαζεται καποιο λογο για να αναρωτηθει για την διαφορα μεταξυ δυο εντολων; :slight_smile: Νομιζα οτι και μονο η περιεργεια του για να δει τις διαφορες και το γιατι και μετα να αποφασησει μονος του τι θα χρησιμοποιησει και γιατι, ειναι αρκετο για να κανει μια ερωτηση :slight_smile: Και το γεγονος οτι εχουμε σημερα δισκους που μετριουνται σε Gigabytes και οχι σε Kilobytes πρεπει να σημαινει οτι… δε βαριεσαι αδερφε ας αφησουμε μεσα στο δισκο οτι σκουπιδια εχουμε… χώρο για να τα θαψουμε εχουμε Terabytes απο χωρο… να φανε και οι κοτες :slight_smile: Οχι φιλε μου δεν ειναι ετσι :slight_smile:

4 «Μου αρέσει»

δεν έχω προλάβει αλλά ευχαριστώ όλους για τον χρόνο! ;)

1 «Μου αρέσει»

system has not been booted with systemd as init system (PID 1). can't operate (…κ λόγω της αναφοράς “init” φαντάστηκα ότι συνδέεται με το γεγονός ότι δεν ακούγεται η “grub_init_tune” πχ).

σωστά!

όμως δεν περιέχεται τέτοιο log και η tail /var/log/trim.log επιστρέφει cannot open: no such file or dir. στα σχόλια βλέπω “file doesn’t exist as of mx 18.3” / “ιf installation is less than 1wk old, it may not have run yet”, είναι παλαιότερη αλλά με uptime μερικές λίγες ώρες. πως θα δω αν έχει προγραμματιστεί να τρέξει 1η φορά πχ?

ανησυχώ γιατί κάποιοι ssd μου (συγκεκριμένα crucial m550) το υποστηρίζουν μεν αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι όντως θα κάνουν κάτι άλλο μόνοι τους σχετικό με συντήρηση-εκκαθάριση, αν απουσιάζει trim εντολή.

ναι, φυσικά! (θυμίζω: αποδίδει η speakertest αλλά δεν ακούγεται η tune).

ήταν off, μπήκε, ξαναβγήκε (έκανε αρκετή ώρα updating), συνεχίζει μπαύρη οθόνη σε reboot/shutdown :(

θα το κάνω κ θα ενημερώσω :)

εξηγώ: αν χαλάσω τον grub και εκκινήσω με live-usb το pc, μπορώ να αντικαταστήσω με απλή κόπια το χαλασμένο αρχείο με την κόπια μου ή απαιτεί κάποια διαδικασία για να με αφήσει να δω τον φάκελο? (επειδή διάβασα κάτι σχετικό για παρεμπόδιση παρέμβασης).

. ευχαριστώ και θα δω και τα υπόλοιπα όλων, να 'στε καλά. καλή βδομάδα! :)

Θεωρητικα μετραει 7 ημερολογιακες μερες και τρεχει. Αν το εχουν ρυθμισμενο και με ποια διαδικασια δεν εχω ιδεα οσον αφορα στο ΜΧ linux. Τρεχτο χειροκινητα και δες αν δημιουργηθει το log .

sudo fstrim -v / ( για το root partition )

Θα κανεις chroot στην εγκατασταση και θα ρυθμισεις το grub με τον τροπο που θα το ρυθμιζες αν ειχες boot-αρει κανονικα. Δεν χρειαζεται να κρατησεις κατι backup .

1 «Μου αρέσει»

σωστά! (αόματος). επιλέγωντας systemd-bootup από grub κ δίνοντας μετά systemctl enable fstrim.timer μένει κανονικά προγραμματισμένο το trim στα timers (εφόσον το systemd-boot συνεχίζει).

οπότε την άφησα default στο grub-customizer κι έτσι ξεκινάει πάντα sysd (ίδιος χρόνος, μετρημένα).

δεν θέλει πεισματικά κι εγκαταλείπω.

ότι κι αν δοκίμασα δεν. μου ήταν σημαντικό γιατί το συγκ pc από shutdown-click σβήνει οθόνη και έως poweroff δεν δίνει καμία ένδειξη ότι έσβησε :P περήφανη εγκατάλειψις.

λαμπρά, θαυμάσια, πολύ χρήσιμο!

reinstall chroot grub error link1 link2

εγώ που δεν ξέρω, λέω ότι δείχνει πολύ snappy σε απόκριση αρχαίων pc (μέχρι στιγμής). και πολύ φιλικό (σ’ εμένα τον αρχάριο).

την δοκίμασα, σημειώθηκε, ευχαριστώ!
autoremove διαφορές: (ευχαριστώ)^2 :D :D

SuperGrub2disk, θα κάνω δοκιμή ;)


παίδες, να είστε καλά. θα επανέλθω ενοχλητικότερος :D ;) καλό μήνα

1 «Μου αρέσει»

Ενοχλα μας, ενοχλα μας :slight_smile: Δεν εχουμε τετοια θεματα εμεις :slight_smile:

3 «Μου αρέσει»

πως θα φτιάξω συντομεύσεις-καταχωρήσεις στο μενού των (εκτός διαχειριστή συστήματος) προγραμμάτων, που κατέβασα…

desktop files: παίρνω ανάσα, πριν προλάβω να ρωτήσω, πάρε λύση1 λύση2. αυτά είναι!! :D

αχ!

:D <- δεν βρίσκω στις ρυθμίσεις εμφάνισης(?) πως απενεργοποιώ προτεινόμενο κώδικα smilies (sorry, dont like them :stuck_out_tongue:) και κάθε φορά πρέπει να μπλέκονται με το κείμενο και να πατάω esc

[output]
…α, ώστε δεν μπαίνει εδώ μέσα poll ούτε άοΥτpοΥd!
[/output] :rofl:

γιατί παίζεις με τα κουμπιά?
  • μας έχεις σκάσει
  • δεν μας έχεις σκάσει

0 ψηφοφόροι

μπορει να αρκει και ο menu editor ομως…

1 «Μου αρέσει»

καλησπέρες,
σε κάποια απαιτητικά adobe προγράμματα (πχ PS, PR κτλ /win) θεσπίζεις κάποιο φάκελο εκτός δίσκου εγκατάστασης λειτουργικού (ή κι ολόκληρο δίσκο) για χρήση cashe. αυτό επιταχύνει το πρόγραμμα αφού δεν μπλέκεται η δική του πρόσβαση με τις ανάγκες λειτουργικού και μπορούν να συμβαίνουν παράλληλα.

  1. στο linux τέτοιες ανάγκες προγραμμάτων οδηγούνται στο ίδιο swap που ορίζεις για χρήση λειτουργικού?

  2. μπορεί αυτό το swap (του os) να οριστεί σε άλλον δίσκο?

  3. μπορεί να οριστεί κι ολόκληρος δίσκος για τέτοια αποκλειστική χρήση?

  4. υπάρχει παραμετροποίηση για swap λειτουργικού και ξεχωριστό cashe προγραμμάτων? /πρέπει να είχε οριστεί από την εγκατάσταση?

  5. παρατηρώ πως είτε ορίζω swap χωρίς hibernate, είτε με, θεσπίζει το ίδιο μέγεθος. με ρωτάει όχι για να μεγαλώσει το μέγεθος, αλλά για το αν θα περιλαμβάνεται στις επιλογές μου η λειτουργία hibernate?

Η σχέση του υποσυστήματος της μνήμης με το υποσύστημα του δίσκου είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και εξαρτάτε από πολλούς παραμέτρους. Οπότε πρέπει να την κάνει το λειτουργικό.

Δεν νομίζω να μπορείς να κάνεις αυτά που περιγράφεις ούτε στα Windows. Αυτό που λες δεν είναι αρχεία μνήμης swap. Είναι είτε προσωρινά αρχεία που τα βάζει εκτός /tmp, είτε έχουμε αρχεία memap που είναι απεικόνιση της μνήμης του προγράμματος σε αρχείο στο δίσκο μια κλασσική προγραμματιστική τεχνική.

Επομένως δεν νομίζω πως έχει νόημα η ερώτηση. Οι παραπάνω τεχνικές μπορεί να γίνουν και στα δύο λειτουργικά. Στο Linux έχεις πιστεύω και πολύ καλύτερη διαχείριση του swap και μπορείς να έχεις όσα swap θέλεις, όπου τα θέλεις είτε σε αρχεία είτε σε κατατμήσεις. Αλλά δεν έχει νόημα η χρήση κάποιου συγκεκριμένου τμήματος απο κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η αρχιτεκτονική των υπολογιστών δεν δουλεύει έτσι.

ΥΓ: Υπάρχει μια θεωρία πως αν μια βάση δεδομένων έχει απευθείας πρόσβαση στον δίσκο σε δική της κατάτμηση, θα παρακάμψει τα επίπεδα του συστήματος αρχείων και θα είναι ποιο γρήγορη. Προχθές είδα ένα βίντεο κάποιου που το δοκίμασε σε κάποιο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα πάνω στην Postgress. Το αποτέλεσμα ήταν 25Χ, 25 φορές αργότερο …

1 «Μου αρέσει»

κατι σε docker δε θα ηταν πιο γρηγορο;

Το γνωστό πρόβλημα με την επανεφεύρεση τού τροχού. Θεωρητικά μπορείς να κάνεις τα πάντα αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτός που είναι αρκετά μάγκας να φτιάξει κάτι όντως καλύτερο, είναι και αρκετά μάγκας να το περάσει στον πυρήνα.

1 «Μου αρέσει»

Ήταν ωραίο όμως σαν άσκηση. Για όποιον ενδιαφέρετε ιδού και το βίντεο.

Αν αξίζει να το δεις; Ναι, κάτι θα πάρεις αν έχεις κάποιες λίγες βάσεις. Επίσης έκαναν λάθος στο νούμερο κατά μια τάξη μεγέθους :-)

2 «Μου αρέσει»

ΚΑΛΗ χρονιά με υγεία στους ανθρώπους σας ;)

μόλις ανακάλυψα την AV-linux-ΜΧ distro κι έχω ενθουσιαστεί… αλλά δεν ξέρω αν σκέφτομαι σωστά: θα την ήθελα για pc (παλιό: i5 1ης γενιάς ή G4560 /8-16Gram /nvidia 1050), για video editing (όχι καταγραφή video ή ήχου).

καταλαβαίνω σωστά ότι θα ταιριάξει καλύτερα ο low-latency-kernel ή κάνει τελικά πιο αργό το μηχάνημα λόγω προτεραιοτήτων? /κι αν ναι, με νοιάζει δεδομένου ότι δεν θα κάνω τπτ άλλο πάνω του?

τέλος, ένας low-latency πυρήνας θα απέδιδε καλύτερα στο tv-pc που απλά παίζει netflix, vlc & youtube?

Μια δοκιμή θα σε πείσει, όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.

Αλλά πιστεύω πως δεν θα ωφεληθείς ιδιαίτερα. Το low latency έχει να κάνει με το πόσο γρήγορο νοιώθεις τον υπολογιστή. Θα κάνεις κλικ στο youtube γρηγορότερα, αλλά όταν θα παίζει το βίντεο τα πράγματα θα είναι μάλλον ποιο αργά.

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι απαραίτητο να πάει έτσι. Νομίζω ότι επειδή η δουλειά είναι στην gpu θεωρητικά μπορεί να υπάρχει κέρδος από τον low-latency. Οπότε η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να προβλέψεις, αλλά βεβαίως το αναμενόμενο είναι ότι πρακτικά δεν θα υπάρξει καμμία υπολογίσιμη διαφορά.

2 «Μου αρέσει»