Μια σύνοψη από υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων και αποκεντρωμένης αποθήκευσης

Η παρακάτω σύνοψη αποτελεί μια λίστα από υπηρεσίες, οι περισσότερες ανοιχτού λογισμικού και μερικές cross-platform, για διαμοιρασμό αρχείων και μηνυμάτων , και είναι μεταφρασμένη από τα ρώσικα στα ελληνικά από αυτόματη μετάφραση του deepL με ελαφριές διορθώσεις.

 • Airshare είναι ένα εργαλείο βασισμένο στην Python που σας επιτρέπει να μεταφέρετε δεδομένα μεταξύ δύο υπολογιστών σε ένα τοπικό δίκτυο χρησιμοποιώντας multicast. Κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας aiohttp και zeroconf.

 • OnionShare είναι ένα γνωστό εργαλείο ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπει να μοιράζεστε με ασφάλεια και ανώνυμα αρχεία, να φιλοξενείτε ιστοσελίδες και να επικοινωνείτε με φίλους στο δίκτυο Tor.

 • RetroShare είναι μια δωρεάν εφαρμογή πολλαπλών πλατφορμών (cross-platform) για ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άμεσων μηνυμάτων και αρχείων χωρίς διακομιστή μέσω ενός κρυπτογραφημένου δικτύου P2P. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω Tor / I2P.

 • ShareDrop είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που σας επιτρέπει να μεταφέρετε αρχεία απευθείας μεταξύ συσκευών χωρίς να χρειάζεται να τα ανεβάσετε πρώτα σε κάποιον διακομιστή. Χρησιμοποιεί WebRTC για ασφαλείς μεταφορές αρχείων peer-to-peer και Firebase για τη διαχείριση.

 • *EasyJoin σας βοηθάει να μοιράζεστε αρχεία, φακέλους, μηνύματα, συνδέσμους και clipboard. Αρχικά, η εφαρμογή χρησιμεύει για την ένωση συσκευών σε ένα δίκτυο. Αυτό σας δίνει πρόσβαση σε κοινόχρηστους πόρους μέσω του τοπικού δικτύου. *

 • Brig είναι ένα κατανεμημένο και ασφαλές εργαλείο συγχρονισμού αρχείων ελέγχου έκδοσης. Βασίζεται στο IPFS και είναι γραμμένο σε Go. Παρουσιάζεται ως μια ομότιμη εναλλακτική λύση του Dropbox.

 • Arbore είναι μια εφαρμογή για αποκεντρωμένη κοινή χρήση αρχείων. Η εφαρμογή αυτή είναι κατασκευασμένη πάνω στο IPFS. Δυστυχώς η τελευταία έκδοση του είναι από τις αρχές του 2018, χωρίς να ξέρουμε ωστόσο εάν είναι discontinued.

 • *Wave-share serverless, peer-to-peer, τοπική κοινή χρήση αρχείων με ήχο. Proof of concept για μεταφορά αρχείων μέσω WebRTC με χρήση ήχου. Λειτουργεί με όλες τις συσκευές που διαθέτουν μικρόφωνο + ηχεία. Τρέχει σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. *

 • Drag&Drop, PrivatLab, FileDropper, WeTransfer, transferfile είναι υπηρεσίες που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν ανώνυμη ανταλλαγή αρχείων. Ωστόσο απαιτούν μη ανώνυμη εγγραφή και μπήκαν στην λίστα ως ευρύτερο παράδειγμα τέτοιων υπηρεσιών - δηλαδή τι θα μπορούσε υποθετικά να γίνει με τη χρήση των παραπάνω εργαλείων.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στο forum εδώ έχουν αναφερθεί και τα εξής άρθρα για τρόπους διαμοιρασμού αρχείων:

 • Warpinator

και

 • croc

Τέλος, για εξ αποστάσεως χειρισμό μια συσκευής μέσο άλλης στο ίδιο δίκτυο υπάρχει και το* KDE Connect, *μια DE-agnostic και cross-platform υπηρασία από τους developers του KDE.

Προς όποιο μέλος έχει εμπειρία ή δοκιμάσει κάποιο εξ αυτών: αξίζει να αφήσετε τα σχόλιά σας εδώ στο thread αυτό (ή σε ξεχωριστό δικό σας οδηγό εάν έχετε την διάθεση για εκτεταμένη ανάλυση) ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε, να προβληματιστούμε ή και να μάθουμε κάτι παραπάνω παρέα :slight_smile:

4 «Μου αρέσει»

Συνέχεια του από πάνω post, και με αποκεντρομένες υπηρεσίες:

Λίστα αποκεντρωμένων εργαλείων για αποθήκευση αρχείων

Σε αντίθεση με την παραπάνω ανάρτηση για διαμοιρασμό αρχείων, η παρακάτω είναι μια λίστα από αποκεντρωμένες υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων και cloud με πολύ ευρύτερη και πιο σύνθετη λειτουργικότητα.

 • ColdStack είναι ένας συσσωρευτής αποθηκευτικών χώρων νέφους που βασίζεται σε τεχνολογία blockchain. Με τη χρήση ενός εργαλίου τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκει το καταλληλότερο αποκεντρωμένο cloud για το κάθε αρχείο.

 • Sia είναι ένα κατανεμημένο σύστημα βασισμένο σε τεχνολογία blockchain, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες στους σκληρούς δίσκους άλλων χρηστών έναντι αμοιβής. Ένας συμμετέχων στο σύστημα μπορεί να αποφασίσει να είναι μόνο ο χρήστης που μεταφορτώνει τα δεδομένα ή ο διακομιστής που λαμβάνει τα δεδομένα ή ένας συνδυασμός των δύο ρόλων.

 • MaidSafe είναι ένα αυτόνομο και αποκεντρωμένο δίκτυο δεδομένων.

 • Axel είναι μια εφαρμογή αποθήκευσης και διαμοιρασμού αρχείων cloud επόμενης γενιάς που χρησιμοποιείται για τη συλλογή, αποθήκευση και διαμοιρασμό αρχείων, κατασκευασμένη με τη χρήση blockchain και κατανεμημένης τεχνολογίας cloud (distributed cloud technology).

 • STORJ είναι μια κατανεμημένη αποκεντρωμένη πλατφόρμα αποθήκευσης cloud ανοικτού κώδικα που βασίζεται στο μητρώο συναλλαγών Bitcoin (blockchain) και σε peer-to-peer πρωτόκολλα κλειστού κώδικα.

 • Akash είναι μια πλατφόρμα φιλοξενίας εφαρμογών. Όπως το AWS, το Azure ή το Heroku, αλλά βασισμένο σε δημοπρασίες και αποκεντρωμένο. Τεχνικά, το Akash βασίζεται στην τεχνολογία blockchain του Tendermint.

 • Arweave είναι ένα νέο πρωτόκολλο και τύπος αποθήκευσης αρχείων που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε δεδομένα μόνιμα, βιώσιμα, με μία χρηματική προκαταβολή. Το πρωτόκολλο συνδυάζει άτομα που διαθέτουν ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο με άτομα και οργανισμούς που πρέπει να αποθηκεύσουν δεδομένα ή να φιλοξενήσουν περιεχόμενο μόνιμα. Είναι ένα πλήρως κοινοτικό και διαχειριζόμενο δίκτυο ανοικτού κώδικα.

 • Lambda είναι ένα δημόσιο δίκτυο επόμενης γενιάς με τεχνολογία αποκεντρωμένης αποθήκευσης αρχείων. Βασίζεται σε μια υποδομή blockchain που παρέχει αποκεντρωμένες εφαρμογές (decentralized applications - DAPPs) με δυνατότητες αποθήκευσης με απεριόριστη επεκτασιμότητα.

 • 0chain - ένα υψηλής απόδοσης, αποκεντρωμένο δίκτυο αποθήκευσης αρχείων και πρωτόκολλο για τη δημιουργία υπηρεσιών επιχειρηματικού επιπέδου για αποθήκευσης και υπηρεσίες blockchain.

 • Crust παρέχει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο αποθήκευσης για το οικοσύστημα Web3.0. Υποστηρίζει διάφορα πρωτόκολλα επιπέδου αποθήκευσης, όπως το IPFS, και παρέχει διεπαφές (interfacces) για αποθήκευση σε επίπεδο εφαρμογής.

 • Filecoin είναι ένα έργο για τη δημιουργία μιας αποκεντρωμένης πλατφόρμας αποθήκευσης με ενσωματωμένο κρυπτονόμισμα (Filecoin, FIL), το οποίο υλοποιείται από την νεοσύστατη εταιρεία blockchain Protocol Labs με έδρα την Καλιφόρνια, που αναπτύσσει το IPFS, από το 2014.

 • DFINITY είναι ένα έργο που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας αποκεντρωμένης, βασισμένης στο cloud υποδομής blockchain για ένα νέο είδος διαδικτύου. Οι προγραμματιστές επιδιώκουν να υλοποιήσουν τους αρχικούς στόχους του Ethereum για τη δημιουργία ενός “παγκόσμιου υπολογιστή”.

Να επαναλάβω ότι και η λίστα αυτή μεταφράστηκε αυτόματα μέσω deepL με μικρές διορθώσεις και αφορά τεχνολογίες που δεν άπτονται του πεδίου μου και δεν καταλαβαίνω (blockchain) οπότε δείτε το σαν ένα re-post μιας λίστας και εξετάστε το κάθε εργαλείο μόνο του με κριτική στάση στο τι επικαλείτε ο κάθε dev για τον κώδικά του (η μαγεία του ανοιχτού κώδικα στην πράξη :slight_smile: )

4 «Μου αρέσει»

Snikket βασισμένο στο XMPP

1 «Μου αρέσει»