Μια μικρή εισαγωγή στο GnuPG

Η ηλεκτρονική σας αλληλογραφία είναι ένας από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας σας και η ασφάλεια της είναι σημαντική.

Οι κίνδυνοι παραβίασης του προσωπικού σας απόρρητου είναι πολλοί και μπορεί να προέρχονται από κακόβουλους χρήστες και “περίεργους” μέχρι και τον “Μεγάλο αδελφό” κάποιων “καλόβουλων” υπηρεσιών :

  • Ανάγνωση του περιεχόμενου της αλληλογραφίας σας
  • Ανάγνωση του θέματος του μηνύματος σας
  • Καταγραφή όλων των επαφών σας και πόσο συχνά επικοινωνείτε μαζί τους
  • Πλαστοπροσωπία: Κάποιος τρίτος προσποιείται ότι είναι εσείς ή ο παραλήπτης της αλληλογραφίας σας.

Οι περισσότεροι από εσάς έχουν ήδη κάνει κάποια βασικά βήματα προστασίας όπως να χρησιμοποιούν δύσκολους και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε έναν αξιόπιστο πάροχο υπηρεσίας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας , αλλά αυτό δεν είναι αρκετό:

Κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνεται μέσα από το ∆ιαδίκτυο περνάει από πολλά υπολογιστικά συστήματα στην πορεία προς τον παραλήπτη του και το περιεχόμενο του είναι ευάλωτο σε υποκλοπές. Ακόμη και αν νομίζετε ότι δεν έχετε τίποτε να κρύψετε : Εκτίθενται και εκείνοι με τους οποίους επικοινωνείτε και το παραμικρό σας προσωπικό ή επαγγελματικό σας μυστικό και λεπτομέρεια είναι κάπου αποθηκευμένα για οποιαδήποτε χρήση.

Η κρυπτογράφηση είναι η λύση για να προστατεύσετε το ιδιωτικό σας απόρρητο.

Το GnuPG κρυπτογραφεί τα μηνύματά σας πριν αυτά αποσταλούν, έτσι μόνο οι παραλήπτες της επιλογής σας μπορούν να τα διαβάσουν. Το GnuPG είναι ανεξάρτητο από πλατφόρμες και λειτουργικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί με κάθε διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και εκτελείται σχεδόν σε κάθε υπολογιστή ή πρόσφατο κινητό τηλέφωνο. Το GnuPG είναι ελεύθερο λογισμικό και διαθέσιμο χωρίς χρέωση. Όποτε ένα μήνυμα κρυπτογραφημένο με GnuPG δέχεται παρεμβολές ή πέφτει σε λάθος χέρια, αχρηστεύεται: Χωρίς το κατάλληλο ιδιωτικό κλειδί δεν γίνεται να διαβαστεί από κανέναν. Αλλά, για το σωστό παραλήπτη–και μόνο–ανοίγει όπως ένα κανονικό μήνυμα. Όταν κάποιος θέλει να σας στείλει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, χρειάζεται το «δημόσιο κλειδί» σας. Έτσι όσο περισσότερο διανέμετε το δημόσιο κλειδί σας, τόσο το καλύτερο.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ :

2 Likes

για καποιο θεμα λεει ομως αυτη παρακατω, εχουμε κανα νεο σχετικα;