Μία ερώτηση (τρελή) σχετικά με home assistant

Παιδιά είναι λίγο φανταστικές οι συνθήκες. Αν δεν έχετε όρεξη μη δίνετε σημασία. Και μπαίνω αμέσως στο θέμα.

Σήμερα έχεις μια Alexa στο σπίτι σου, με το hub της για να της μιλάς και να σου απαντάει ή και να σου δείχνει αν έχει οθόνη. Ανάβει τις λάμπες σου, κάνει το φως πράσινο, κόκκινο και άλλα, συνδέται με το IFTTT και σου κλείνει το κομπιούτερ ή το ανοίγει αν της το πεις, σου παίζει το Spotify σου, αλλάζει κανάλια στην τηλεόραση που την ανοίγει και την κλείνει και αρκετά άλλα. Σωστά;

Τα ίδια και με το Google home.

Όλα καλά.

Για να δουλέψει όμως όλο αυτό στην καθημερινή σου δραστηριότητα, χρειάζεται να λειτουργούν κάποιες υπηρεσίες. Κάποιες εταιρείες αλλά και οργανισμοί. Κάποιοι servers κάπου, κάποια σύννεφα κλπ κλπ.

Τώρα λοιπόν, πρόκειται να πας στο παρελθόν 40 χρόνια πίσω. Κάπου στο 80κάτι. Μπορείς να πάρεις ότι εξοπλισμό θέλεις. Το κινητό σου, κινητά δηλαδή, ρουτερς, μόντεμ, πύργους τέρατα και επεξεργαστές ότι γουστάρεις, ότι βάση δεδομένων θες, λογισμικά, αποθηκευμένα δεδομένα κλπ κλπ
Δεν θα έχεις όμως τις υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα. Οι εταιρείες δεν υπήρχαν τότε, οι πάροχοι, το ίδιο το ίντερνετ.

Τι θα παίρνατε μαζί σας προκειμένου να απολαμβάνετε τις ψηφιακές τεχνολογικές αυτές ανέσεις που είπα στην αρχή;

Δηλαδή τι χρειάζεται για να στηθεί όλο αυτό και να το έχεις μόνος σου χωρίς να εξαρτάσαι από υπηρεσία τρίτου. (και δεύτερου βασικά).

Στο κινητό σου ας πούμε θα έχεις τις εφαρμογές ως λογισμικό. Δεν υπάρχει όμως η επικοινωνία τηλεφωνικά. Ούτε 3g δεν υπήρχε.

Θα εστηνες μόνος σου το κάθε τοπικό σέρβερ και το τοπικό σου δίκτυο.

Πώς θα το έστηνες;

1 «Μου αρέσει»

Τσου. Μονο να εχεις τους καταλληλους servers ( ακομα και σε docker να τρεχουν αρκει να τρεχουν ) στο σπιτι και εναν τροπο να επικοινωνεις με το δικο σου κεντρο… ειτε λεγεται OpenHab ( https://www.openhab.org/ ) ειτε HomeAssistant ( https://www.home-assistant.io/ ) με αρκετα Arduino με τους καταλληλους σενσορες ή υλικο (smart lights και smart switches με wifi κλπ) το οποιο να επικοινωνει με τα 2 αυτα συστηματα και ενα voice recognition συστημα και ακομα και χωρις internet μπορεις να το κανεις αρκει να εχει κανεις τις καταλληλες γνωσεις ηλεκτρονικων και πληροφορικης.

Απο το παρον για να το παμε στο παρελθον ή πως θα καναμε τις υπηρεσιες του παροντως να δουλευουν με τεχνολογια του παρελθοντος;

Δεν μπορώ να το αποσαφηνίσω γιατί… δεν το έχω αποσαφηνίσει κι εγώ :smile:

Ναι από το παρόν να πάρεις στο παρελθόν. Δίσκους. μικρόφωνα. οθόνες και ό,τι τεχνολογία ξέρεις. Μόνο η google, η amazon και οι οργανισμοί δεν θα υπάρχουν.

Για να το θέσω αλλιώς, ας αφήσουμε τη μεταφορά στο χρόνο. Ας το κάνουμε στο σήμερα με την υπόθεση ότι δεν έχεις κάνει κανέναν λογαριασμό πουθενά. Ούτε google, ούτε cosmote, ούτε τίποτα. Να έχεις δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια και να μπορείς να αγοράσεις θηρία εργαλεία ή συσκευές. Μπορείς να στήσεις για σένα ένα τέτοιο σύστημα στο σπίτι σου; Δηλαδή ας βγάλουμε την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους. Τα mail, τα SMS σου και η τηλεφωνία ας υπάρχει παράλληλα όπως την ξέρουμε, αλλά να σου ανοίγει τα φώτα, να σου παιζει μουσική από δικούς σου δίσκους, να αναγνωρίζει το τι λες για να εκτελέσει αυτό που του λες. Γίνεται;

Εγώ φαντάζομαι ότι είναι θέμα δίσκων και πολλών τεραμπάιτ βιβλιοθήκες και προγράμματα και αρχεία γενικώς. Και ότι αν έχεις τα λεφτά που χρειάζονται, γίνεται.
Τι λες;

Ναι γινεται. Αλλα και να μην εχεις λεφτα αν το καλοσκεφτεις και το σχεδιασεις σωστα και παλι γινεται. Τα περισσοτερα projects σημερα εχουν καποιο docker container ή LXC/LXD container το οποιο σου επιτρεπει να το τρεξεις μαζι με το host συστημα χωρις παρα πολλα και για web based frontend μπορεις να χρησιμοποιησεις το Cockpit και σε Fedora αλλα και σε Debian διανομες.

Θες να σεταρεις nextcloud για να εχεις τα αρχεια σου συγχρονισμενα με ολες σου τις συσκευες; OK. Ανοιξε το cockpit και φτιαξε ενα docker container βασισμενο στο original προκαθορισμενο σεταρισμα με απλα defaults. Θες HomeAssistant για να φτιαξεις το σπιτι σου εξυπνο και στα μετρα σου? Παλι Docker. Θες jellyfin για να εχεις ενα συστημα τυπου netflix για τη μουσικη σου και τις ταινιες σου; Docker.

Εκει που θελει μελετη και διαβασμα αλλα και σκεπτικο τυπου “out of the box” ειναι στην ενσωματωση του ενως συστηματος πχ Jellyfin με το HomeAssistant ετσι ωστε οταν μπαινεις μεσα να σου παιζει ενα ωραιο λαικο ασμα… η να σου ριχνει νοτες απο κλαρινα του Σουκα… οτι γουσταρεις τελος παντων :slight_smile:. Μπορει επισεις το “εξυπνο σπιτι” σου να σου ανοιγει θερμοσηφωνα για να κανεις μπανιο και να τον κλεινει σε μιση ωρα… αρκει ο θερμοσηφωνας να ειναι και αυτος… “εξυπνος”,

Το να ξερει το “εξυπνο σπιτι” σου ποτε μπαινεις μεσα η ποτε εισαι εκτος σπιτιου αυτο μπορει να γινει ειτε με bluetooth απο το κινητο σου ειτε απο το Wifi που το κινητο σου θα συνδεεται μολις μπεις μεσα. Η ακομα και με καποιο NFC ή RFID tag που θα εχεις επανω σου η στα κλειδια σου πχ (τα οποια δεν αποχωριζεσαι ποτε).

Αν θα δεις δεν βαζω μεσα στην κουβεντα TN (Τεχνιτη Νοημοσηνη) διοτι πολλα απο αυτα που θες ενα εξυπνο σπιτι να κανει γινονται και χωρις ΤΝ με απλους αυτοματισμους.

2 «Μου αρέσει»

Για όλα τα παραπάνω (υπηρεσίες σε containers) υπάρχει και Hardware που μπορεί να εγκατασταθεί με λίγα χρήματα αναλογικά και με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Είναι σα να φτιάχνει κανείς το δικό του νέφος υπηρεσιών. Είτε σε proxmox είτε σε υπολογιστή με Docker, podman ή και lxd όπως ανάφερει και ο @GNUTechie .
Ας είναι καλά το linux. Βέβαια τα Docker containers τρέχουν μια χαρά και σε windows.
Όλες οι υπηρεσίες μπορούν να βγουν στον ιστό μέσα από vpn, wiregard ή από tor νομίζω.
Γι’αυτό νομίζω είναι τόσο διαδεδομένο το Docker και το Kubernetes. Και με ένα domain name πολύ εύκολα μέσα από τις σύραγγες tunnels του cloudflare που θα ήταν περιζήτητες το 80.
Προσωπικά τρέχω ένα ολοκληρωμένο σύστημα βιβλιοθήκης σε ένα λάπτοπ για διακομιστή χωρίς container σε λειτουργικό σύστημα debian. Και για επικοινωνία από το διαδίκτυο χρησιμοποιώ τα tunnels της cloudflare με το δικό μου domain.
Όταν θα ολοκληρωθουν οι εργασίες θα αντιγράψω το σύστημα σε έναν πιο αξιόπιστο υπολογιστή - διακομιστή.
Για να μην είμαι όμως εντελώς εκτός θέματος, για home assistant και το raspberry pi προσφέρει πάρα πολλές επιλογές.

1 «Μου αρέσει»

Πανάθεμα σε πόσα ξέρεις! :smile:
proxmox
Docker
podman
lxd
Kubernetes
tunnels του cloudflare

Ε ρε διάβασμα που έχω! :neutral_face:

1 «Μου αρέσει»

Όχι proxmox δεν έχω εγκαταστήσει ποτέ, αλλά υπάρχουν αρκετές πηγές στο διαδίκτυο.
Το podman μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση και του kubernetes γιατί έχει τη λογική των pods. Από την άλλη έχει τις ίδιες εντολές με το Docker, το οποίο δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός θέτει και περισσότερους περιορισμούς στη δωρεάν χρήση του.
Από Docker οι εντολές που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς είναι ελάχιστες. Η δομή επίσης των αρχείων docker-compose.yaml μαθαίνονται αρκετά εύκολα και από αρχάριους χρήστες, στους οποίους συγκαταλέγομαι και γω.
Η μεγάλη δύναμη του Docker είναι τα Dockerfiles, η γνώση των οποίων βέβαια δεν είναι απαραίτητη στους αρχάριους χρήστες, αλλά δίνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης οποιασδήποτε εφαρμογής σε image και container.
Τα linux containers επίσης είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα και γρήγορα αναπτύσσονται, ακόμα και σαν vm. Χρειάζονται όμως αρκετή προσπάθεια για να μάθει κανείς να χειρίζεται τον αποθηκευτικό χώρο και τις συσκευές τους.
Όλα αυτά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους και όλα δουλεύουν για το cloud. Όπως και οι συσκευές Internet Of Things, που χρησιμοποιούνται σε σύνδεση με τους ψηφιακούς βοηθούς.
Αυτή νομίζω είναι και η συνεισφορά του linux, στην εξέλιξη της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η δημιουργία και η διατήρηση δηλαδή ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών.

1 «Μου αρέσει»