Μη σταθερή διέυθυνση IP σε πολυμηχάνημα HP

Καλησπέρα στην κοινότητα

Έχω στο σπίτι ένα πολυμηχάνημα HP DeskJet 4530 που δουλεύει μια χαρά και όσον αφορά την εκτύπωση και όσον αφορά το σκανάρισμα - αντιγραφή.
Συμβαίνει όμως το εξής που είναι αρκετά σπαστικό ιδιαίτερα όσον αφορά την συχνότητα τελευταία.
Μετά από κάθε διακοπή ρεύματος, αλλάζει η ip του πχ από 192.168.1.135 γίνεται 192.168.1.134 και κάθε φορά θέλει διόρθωση με hp-setup.
Αυτό δεν συμβαίνει με ένα 2ο πολυμηχάνημα HP Laserjet pro MFP m125 nw στον χώρο εργασίας, ούτε με ένα 3ο πολυμηχάνημα HP Laserjet pro MFP m130 σε φιλικό σπίτι με την
ίδια συχνότητα διακοπών ρεύματος…
Υπάρχει καμιά ιδέα;

Θα μπορούσες να μπείς στο περιβάλλον διαχείρισης του ρουτερ σου και να ορίσεις στατική ip για αυτό το μηχάνημα (με βάση την MAC address του).
Δε ξερω κατά ποσο θεωρείται relevant αυτή η ερώτηση σίγουρα πάντως δεν έχει να κάνει με Linux software :stuck_out_tongue:

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

2 «Μου αρέσει»

ή να βάλεις την leasing ip στο router να μην λήγει. Οπότε θα του δίνει πάλι την ίδια ip

1 «Μου αρέσει»

Έκανα τον ορισμό σε στατική ip και δουλεύει (έκανα τεχνητές διακοπές :smile: έβγαλα 2-3 φορές τη μπρίζα του εκτυπωτή…)


την leasing ip πως την ορίζεις;

Μην ξεχάσεις να πας στο router και να δηλώσεις και εκεί την στατική IP ώστε να του δίνει κάθε φορά την ίδια. Κάποια στιγμή, ίσως σε 1 μήνα ίσως σε 2 χρόνια θα υπάρξει διένεξη και δεν θα ξέρεις τι φταίει.

Έγινε και αυτό! Ευχαριστώ!
Ερώτηση - Απορία: Γιατί η πιο πάνω διαδικασία δήλωσης στατικής ip δεν χρειάστηκε
να γίνει στους άλλους 2 Hp εκτυπωτές;
Γιατί δεν αλλάζει σ`αυτούς η ip τους με τις διακοπές ρεύματος;

1 «Μου αρέσει»

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του HP Laserjet pro MFP m125nw, αν δε ρυθμιστεί στατική IP χειροκίνητα κατά την σύνδεση του μηχανήματος στο δίκτυο, τότε κρατάει αυτή που του έδωσε το δίκτυο κατά την πρώτη σύνδεση.

Το ίδιο ισχύει και για το HP Laserjet pro MFP m130 καθώς ανήκουν στην ίδια σειρά με το m125.

Το πρωτόκολλο DHCP δεν εγγυάται την ίδια IP, αν και ο server θα προσπαθήσει να δώσει την ίδια IP στην ίδια Mac διεύθυνση, αν είναι διαθέσιμη. Νομίζω υπάρχει δυνατότητα και ο client να αιτηθεί μια συγκεκριμένη IP αλλά δεν θα κάτσω να διαβάσω νυχτιάτικα το RFC :nerd_face:

Αν το pool των διευθύνσεων είναι μικρό και παίζει μάχη, αν δυο συσκευές γουστάρουν την ίδια διεύθυνση τότε η αίτηση δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί. Επίσης κάτι που να τα κάνει :poop: είναι αν στο δίκτυο έχεις δυο συσκευές που να το παίζουν και τα δύο dhcp servers.

Η λύση λοιπόν είναι είτε να κλειδώσεις διευθύνσεις σε MAC μέσα απο τον DHCP server, είτε να δώσεις σταθερές διευθύνσεις IP έξω απο το pool διευθύνσεων του DHCP server.

Καλημέρα
Ο deskjet όπως και ο m125, και ο 130 που προστέθηκαν αργότερα, εγκαταστάθηκαν με την ίδια ευκολία εγκατάστασης μέσω τερματικού: hp-setup + την διεύθυνση που αναγνώρισε αυτόματα ο εκτυπωτής από το router χωρίς να ανοιχτεί (ΚΑΚΩΣ) το εγχειρίδιο… ((RTFM…)
Ευχαριστώ πολύ!

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Προς το παρόν ο κάθε εκτυπωτής βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο, εξυπηρετούμενος ο καθένας με τον δικό του router.

Και κάθε ρούτερ έχει τον δικό του DHCP server. Typical !