Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης (i5-430m +GeForce GT330 vs i3-2310m + Intel HD 3000)

Προβληματίζομαι, αδέλφια.

Έχω δυο λάπτοπ στο σπίτι με αυτούς τους επεξεργαστές, ίδιο μέγεθος μνήμης (8GB), που για λόγους ευκολίας θα τα ονομάσω από εδώ και πέρα χαϊδευτικά “Σκύλλα” και “Χάρυβδη”. Βέβαια, αυτό με τον i5 (Σκύλλα) έχει επίσης μια Geforce GT330 πάνω του, ενώ το άλλο (Χάρυβδη) χρησιμοποιεί τα Intel Graphics του επεξεργαστή.

Αγοράζω έναν SSD τώρα και προβληματίζομαι ποιο από τα δυο να χρησιμοποιήσω σαν βασικό μηχάνημά μου από εδώ και πέρα (άρα θα του βάλω τον SSD) - Σκύλλα ή Χάρυβδη; i5 1ης γενιάς ή i3 2ης

Μέχρι στιγμής, που έχουν ακόμα HDD , το περίεργο είναι ότι τη Σκύλλα τη νιώθω λίγο πιο “γρήγορη” (λέμε τώρα) στην καθημερινή χρήση. Δεν καταλαβαίνω όμως που μπορεί να οφείλεται αυτό -ίσως στην ύπαρξη κάρτας γραφικών στην Σκύλλα;- γιατί στα benchmarks των CPU βλέπω ότι μεγάλες διαφορές δεν έχουν (ελάχιστα καλύτερη εκεί η Χάρυβδη). Επίσης Η αρχιτεκτονική και των 2 βασίζεται στα 32nm. Ο i3-2310m έχει λίγο καλύτερες ταχύτητες στο bus της μνήμης και έχει λίγο πιο γρήγορη μνήμη από τον άλλο. Θεωρητικά λοιπόν θα έπρεπε να είναι κάπως καλύτερη η Χάρυβδη.

Η λογική λέει να πάω στη Χάρυβδη (i3 2310m). Εσείς τι λέτε τι λέτε;

Υ.Γ. Να αγοράσω νέο υπολογιστή πολύ θα το ήθελα αλλά
(1) δεν χρειάζεται, για browsing ή να τρέχω VMs περιστασιακά και για δουλειά γραφείου και
(2) δεν έχω λεφτά. Άρα έχω μόνο να διαλέξω μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.
Όταν ψοφήσει μια από τις 2 , ίσως…

Με τον i3 θα δοκίμαζα, αλλά είναι δύσκολο να βγάλεις καθαρό νικητή. Τα γραφικά όμως είναι σημαντικά επίσης, εκεί θα εστίαζα.

http://www.cpu-world.com/Compare_CPUs/Intel_FF8062700995505,Intel_FF8062700999405/
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-430M-vs-Intel-i3-2310M/775vs756
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-430M-vs-Intel-Core-i3-2310M

Τσέκαρα τις 2 cpu στο https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i3-2310M-vs-Intel-Core-i5-M-430/m159vsm34 βλέπω ένα προβάδισμα 10% του i5 430m λόγο του υψηλότερου χρονισμού, αμελητέα ποσότητα αλλά αν μιλήσουμε αριθμούς βγαίνει μπροστά…δεν ξέρω όμως τι ρόλο θα παίζει η υψηλότερες χρονισμένες μνήμες και το μεγαλύτερο bandwith του i3 :thinking:

Επίσης ο i3 είναι στα 32nm έναντι των 45nm του i5 , οπότε θεωρητικά θα έχουμε και μικρότερη κατανάλωση στον i3, που στην περίπτωση μας (λόγο ότι και τα 2 είναι laptop) θα έχουμε θεωρητικά πάντα λίγο καλύτερη μπαταρία.

Ψηφίζω Χάρυβδη για δύο λόγους α) νεότερος επεξεργαστής β) intel γραφικά (οπότε και το κεφάλι σου ήσυχο… :slight_smile: )

Μπόνους: με την τιμή που έχουν πλέον οι ssd θα αγόραζα 2… :slight_smile:

1 Like

Γενικά η εμπειρία μου σε τέτοιες περιπτώσεις έχει δείξει:

  1. Ξεχωριστή κάρτα γραφικών που δεν είναι ιντελ = καλύτερη απόδοση, ειδικά αν έχει δική της μνήμη και δεν παίρνει του συστήματος.

  2. Ειδικά κοντά στις χρονιές που έχουν βγει εκείνοι οι επεξεργαστές η Ιντελ είχε βελτίωση 10% από γενιά σε γενιά. Δηλαδή ο ι5-2430Μ είναι 10% καλύτερος του ι5-430Μ. Επίσης ι5 καλύτερος πάντα από ι3 ίδιας γενιάς. Οπότε σε μία χρονιά διαφορά το πιο λογικό είναι πως ο ι5 παραμένει καλύτερος του ι3.

Εγώ θα πρότεινα αν μπορείς να βάλεις και στους 2 SSD είναι κανά 50αρι ευρώ η δουλειά να βάλεις έναν καλό(kingston,sandisk) 250αρι στο καλό λάπτοπ και έναν 120αρι στο δεύτερο λάπτοπ (πάλι kingston,sandisk). Έπειτα παίρνεις 2 θηκούλες και τους υπάρχοντες HDD δίσκους τους κάνεις εξωτερικούς. Βρίσκεις αξιοπρεπείς θήκες με 7-12 ευρώ.

1 Like

Εγώ θα έλεγα ξεκάθαρα i3-2310/GT330 λόγω πιο καινούργιου επεξεργαστή και κάρτας γραφικών.

Οι παλιές intel gpu επίσης είναι ιδιαιτέρως χάλια. (Σημείωση: καινούργια λάπτοπ λέω πάντα μόνο intel)

1 Like

καλό, αλλά η GT330 είναι με τον i5-430m παρέα, όχι με τον i3

Σε δεύτερη φάση σίγουρα θα το κάνω κι αυτό, απλώς το ζήτημα είναι ποιο από τα 2 να χρησιμοποιήσω σαν βασικό αυτή τη στιγμή. Με αυτά που έχω δει και με αυτά που μου γράψατε, κλίνω προς τον 2ης γενιάς.

βάλε ένα πινακάκι για μας που διαβάζουμε διαγώνια

  • Σκύλλα: i5-450m/GT330
  • Χάρυβδη: i3-2310m

είχα υποθέσει αντίστροφα τα ονόματα (και από τον τίτλο).

ο i3-2310m έχει intel HD 3000 είναι στο όριο να είναι αποδεκτό:


αν ήταν και τα δύο με ενσωματωμένη σίγουρα θα πήγαινα με την νεώτερη λόγω igpu.

Οπότε ναι, λίγο δύσκολη επιλογή. Η Σκύλλα είναι λίγο πιο δυνατή σίγουρα. Το πλεονέκτημα τής Χάρυβδης είναι η πολύ χαμηλότερη κατανάλωση. Για το θέμα drivers στα γραφικά θα πρέπει να δοκιμάσεις για να δεις αν έχεις ενδεχόμενα προβλήματα, πάλι δεν είναι καθαρό (μακροπρόθεσμα σίγουρα νιώθει κανείς λίγο πιο άνετα με τούς ανοικτούς τής intel)

Υποψιάζομαι πως για να μην το αναφέρει και κανείς άλλος πως οι επεξεργαστές είναι soldered στα mobo και δεν παίρνουν upgrade… προσωπικά (και το έχω κάνει ήδη) θα έδινα και τα δύο μηχανήματα - τώρα που μπορεί να πιάσουν μια καλή σχετικά τιμή- και θα έπαιρνα ένα μεταχείρο από μαγαζί (η από λιμάνι αρκεί να ξέρεις το store για να μη σου βγεί λεμόνι το laptop).
Αλλιώς πάρε ένα ssd , εγκατέστησε το os και δοκιμασέ το και στους δύο για να δεις συμπεριφορά (αν πάντως δουλεύεις vm’s τα λεφτά μου θα τα έριχνα στον i5)

2 Likes

Ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας. Θα δοκιμάσω και στους 2, ξεκινώντας από τη Χάρυβδη , που έχει πιο νέο επεξεργαστή, θεωρητικά περισσότερο bandwidth, είναι πιο ελαφριά, η μπαταρία της διαρκεί περισσότερο και άρα περισσότερο φορητή από τη Σκύλλα που είναι 3,2 κιλά με τη μπαταρία και (εν καιρώ) θα αναφέρω τα αποτελέσματα! Αν δω ότι λόγω γραφικών
σέρνεται το Cinnamon… ίδωμεν!

[UPDATE: πρώτα αποτελέσματα - με τη Χάρυβδη (i3 και intel graphics) πολύ καλά έχει πάει, 20 sec boot βλέπω. Η κάρτα γραφικών είναι … μεχ, αλλά νομίζω ότι θα το κρατήσω έτσι]

1 Like