Μετά τον firefox τι;

Λοιπον ετυχε να διαβασω αυτο εδω το αρθρο → We need more than deplatforming - The Mozilla Blog απο τον ceo της mozilla Mitchell Baker.
Δεν ξερω πως το βλεπετε εσεις, αλλά εμενα μου φαινεται απαραδεκτο.
Ως εκ τουτου θα ηθελα προτασεις για αντικατασταση του firefox απο άλλον browser και προσωπικα δεν με ενδιαφερουν καθολου οι chromium based browsers. Εχετε καμια προταση;

Εγώ χρησιμοποιώ το Brave.

2 «Μου αρέσει»

thanks αλλά οπως ειπα παραπανω δεν με ενδιαφερουν καθολου οι chromium based browsers

Μα δεν λέει πουθενά ότι ο firefox θα αρχίσει να δίνει πληροφορίες, ένα διαφορετικό πλάνο για μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει και πως να αποτρέψουμε καταστάσεις τύπου Τραμπ στο μέλλον.

*Που και αυτό είναι πολύ γενικό, το πρόβλημα είναι αρκετά πιο σύνθετο.

4 «Μου αρέσει»

Λεει ομως οτι ειναι υπερ της λογοκρισιας για παραδειγμα

Turn on by default the tools to amplify factual voices over disinformation.

Δηλαδη το τι θα διαβασω εγω και εσυ θα εξαρταται απο καποιον άλλο και το τι πιστευει αυτος (και ο αλγορυθμος του) για το τι ειναι factual voice και τι ειναι disinformation;

Θελω άλλο browser, αν υπαρχει προταση…

Στο μέτωπο του Chromium απο την άλλη έχουμε αυτό κάτι που κάνει ακόμα ποιο σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές. Και οι εναλλακτικές αυτές δεν υπάρχουν. Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει διάφορες λέξεις, αλλά όλοι οι browsers σήμερα είναι ένα πακετάρισμα είτε ενός είτε ή του άλλου.

Μια μηχανή για να φτιαχτεί είναι μια δύσκολη ακριβή και χρονοβόρα υπόθεση. Αυτές που έχουμε σήμερα μετρώνται στα δάκτυλα

1 «Μου αρέσει»

@raik Αναφέρετε αποκλειστικά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Στις οποίες όποιος συμμετέχει (όπως και στο παρόν φόρουμ) αποδέχεται κάποιος κανόνες.

Ανέκαθεν σε οποιαδήποτε κοινωνική πλατφόρμα (ιδιωτική,δωρεάν,ελεύθερη κλπ) κάποια στιγμή κάποιος μπορεί να λογοκριθεί, ανάλογα τους κανόνες τις κάθε πλατφόρμας, κάποια πράγματα μπορεί να κοπούν.

Δεν αναφέρετε για όλο το διαδίκτυο.

Μα αυτό γίνετε ήδη σε οποιοδήποτε χώρο μπείς.

Κοιτα… σιχαινομαι τις πλατφορμες κοινωνικης δικτυωσης και την «λογικη» τους.
Kαι οταν αναφερει στον τιτλο ο ceo της mozilla

We need more than deplatforming

πιθανοτατα εννοει ολο το διαδικτυο. Και εν παση περιπτωση οτι και να εννοει, σιχαινομαι τη νοοτροπια του και το δρομο στον οποιο θελει να ωθησει τη mozilla. Για μενα το θεμα θεωρειται ληξαν, ειμαι για άλλον browser με την πρωτη ευκαιρεια και για αυτο θελω εναλλακτικη προταση αν υπαρχει (αλλιως μπορει να παω πχ και στον links2)

Δεν ηξερα οτι γινοταν ηδη στον firefox αυτο, αν ειναι ετσι, κακως τον χρησιμοποιουσα μεχρι τωρα…

1 «Μου αρέσει»

Falkon (Νομιζω ειναι Qt-based)
https://userbase.kde.org/Falkon

Μετα εχεις το Midori:

Μετα εχεις τον Konqueror
που ειναι κομματι απο το KDE.

Το θεμα που θα σου παρουσιαστει ομως ειναι στο κατα ποσο τα sites που επισκεπτεσαι γινονται render σωστα σε αυτους τους browsers διοτι δεν ειναι φτιαγμενοι με τον ιδιο τροπο με τον Firefox & τον Chrome/Chromium οποτε το παιζεις λιγο κορονα γραμματα για να δεις ποια ειναι η καλητερη εναλλακτικη.

Ελπιζω να βοηθησα στο τεχνικο κομματι.

Στο πολιτικο/φιλοσοφικο κομματι υπαρχει μεγαλη ροη αλλαγων η οποια ροη δεν ειναι οδηγουμενη προς τις πιο ιδανικες λυσεις. Ειναι περισσοτερο αντανακλαστικο τιναγμα οπως οταν ο γιατρος χτυπαει τον ασθενη στο γονατο με το σφυρακι για να δει αντιδρασεις.

1 «Μου αρέσει»

Αν χρησιμοποιείς Gnome, μπορείς να δοκιμάσεις τον GNOME Web (τέως Epiphany).
https://wiki.gnome.org/Apps/Web
Είναι βασισμένος στο WebkitGTK και είναι ο προεπιλεγμένος περιηγητής στο ElementaryOS και στο Bodhi Linux.

3 «Μου αρέσει»

ευχαριστω παιδες…
ο falkon στο βαθος ειναι και αυτος chromium based, ο midori εχει σταματησει να αναπτυσσεται αν δεν κανω λαθος, και ο konqueror δεν ειναι καθολου βολικος.
τον gnome web δεν τον εχω δοκιμασει ακομα, εχω ομως μια αρνητικη προκαταληψη λογω gnome.
Επισης δοκιμασα τον dillo και otter αλλά μαλλον δεν…
Θα δειξει… ομως αν εχετε άλλες προτασεις ευχαρίστως…

Ρίξε μια ματιά στον Waterfox : https://www.waterfox.net/about/
Έχει αναφερθεί χρήση του στο forum από τους @obars6 και @tabakisp, εδώ :

και εδώ :

Επίσης, γίνεται αναφορά και για τον Palemoon : http://www.palemoon.org/
Προσωπικά δεν τους έχω χρησιμοποιήσει αλλά πάντα είναι καλό να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
Αν τους δώσεις μια ευκαιρία θα περιμένω τα συμπεράσματά σου.

o waterfox αν δεν κανω λαθος ανηκει σε διαφημιστικη εταιρεια αυτη τη στιγμη, αρα αποριπτεται, και ο palemoon ειναι διαβοητος για τις καθυστερησεις στην ενσωματωση ενημερωσεων ασφαλειας, αλλιως θα ηταν μια εναλλακτικη (και ας στηριζεται στον firefox).
Ξερω οτι ειναι πολυ δυσκολο να βρεις εναλλακτικο browser απο τον firefox οταν εχεις αποριψει τους chromium based browsers (το να αντικαταστησεις τον thunderbird ειναι πιο ευκολο), αλλά αυτη τη φορα περασαν τα «εσκαμενα» στη μοζιλα…

Τότε δες Librewolf : https://librewolf.readthedocs.io/en/latest/#librewolf-browse-with-freedom
ή ακόμα και Badwolf : https://hacktivis.me/projects/badwolf

1 «Μου αρέσει»

Ναι ο wf πέρασε πέρσι σε ιδιοκτησία εταιρείας που πουλάει user data, το ίδιο και η καλύτερη μηχανή αναζήτησης startpage, στην ίδια εταιρεία δηλαδή. Bέβαια, όπως και ο brave, παρακαλάνε να αφήνεις τα script ανοικτά για να έχουν κάποιο έσοδο να την βγάζουν … οι καημένοι.

Το palemoon πριν 2-3 χρόνια έβγαλε ανακοίνωση που ποτέ δεν δικαιολόγησε ότι το NoScript δεν πρέπει να χρησιμοποιείται γιατί 'breaks pages" που ακριβώς αυτή είναι η δουλειά του, να επιτρέπει απλά html και νομίζω κάποια php αλλά να μπλοκάρει java και άλλα scripts, εκτός κι αν επιλέξεις να επιτρέψεις από συγκεκριμένα σάϊτ για την κάθε σελίδα, και κάποια προσωρινά. Βέβαια, αν τον γράψεις τον κύριο palemoon και χρησιμοποιήσεις το NoScript όλα καλά. Δεν το μπλοκάρει δηλαδή αλλά έχει warning, αδικαιολόγητο. Ίσως γιατί του κόβεται το έσοδο!

https://spyware.neocities.org/articles/browsers.html

Αυτή η σελίδα είναι η πιο αναλυτική και ενημερωμένη σε σύγκριση browser, to water,brave,ff είναι στην ίδια κατηγορία, το έκτρομα της google είναι στην χείριστη κατηγορία.

Xωρίς noscript και χωρίς https everywhere δε χρησιμοποιώ τίποτα. Αν δε με θέλει η σελίδα δεν την θέλω κι εγώ… Στα περισσότερα news sites τα scripts σε κάθε άρθρο μπορεί να προέρχονται και από 10-20 διαφορετικές εταιρείες ταυτόχρονα, και για κανένα εκτός του ενός δεν ευθύνεται το ίδιο το μέσο. Πληρώνονται αδρά αυτά τα μέσα για να προσθέτουν όλο και περισσότερες πηγές από data-mining-sites. Κάτι γλοιώδη ψευτό-μέσα όπως το newsbomb newsit και κάτι παρόμοια in.gr, που πλημμυρίζουν την σελίδα νέων google/yahoo κλπ. στην πραγματικότητα είναι διαδημιστικές που κάνουν αναδημοσίευση άρθρων άλλων μέσων. Επειδή πληρώνουν και περισσότερα στη google/yahoo έχουν και προτεραιότητα, το ίδιο και για των άλλων γλωσσών.

Από τα χαμαιτυπεία facebook, instagram, κλπ. ούτε το logo δεν βλέπω, είναι μπλοκαρισμένο από το firewall

H εφ.συν βγάζει μόνο 4 εξωτερικές σελίδες, κάποτε δεν είχε καμία, αλλά και να τις μπλοκάρεις τα άρθρα τους διαβάζονται πεντακάθαρα. Το … χανείο της dol.gr και όλες οι πατσαβούρες του δεν διαβάζονται με τίποτα.

Τέλος, το icecat τελευταία, εκδόσεις arch-AUR/void (για χρήση σε musl ότι καλύτερο υπάρχει) έχει βελτιωθεί πολύ, με κάποια βασικά plugin και είναι λειτουργικότατο.

Τελικά, επειδή συνηθίζουμε την ευκολία των bookmarks, tabs,short-cuts,plugins, σε ένα browser, και η μετακόμιση είναι πάντα δύσβατη (φροντίζουν οι mozilla και google για αυτό) κολλάμε σε ένα και βαριόμαστε να πάμε σε καλύτερο.

firejail icecat και ξερό ψωμί!

1 «Μου αρέσει»

librewolf, badwolf και icecat (τον ειχα ξεχασει αυτον). Mου φαινεται με αυτους θα πορευτω (προς το παρων τουλαχιστον)
Τωρα που θυμηθηκα τον icecat, ο seamonkey τι γινεται;

ευχαριστω @maras και @obars6

3 «Μου αρέσει»

Συγγνώμη, μα διαβάζοντας το άρθρο της (όχι του) CEO του Mozilla Foundation, εγώ ΑΛΛΑ κατάλαβα. Οτι δεν βλέπουν σαν λύση αυτό (που ΗΔΗ έγινε):

Changing these dangerous dynamics requires more than just the temporary silencing or permanent removal of bad actors from social media platforms.

…αλλά αυτό:

Additional precise and specific actions must also be taken:
Reveal who is paying for advertisements, how much they are paying and who is being targeted.

Commit to meaningful transparency of platform algorithms so we know how and what content is being amplified, to whom, and the associated impact.

Turn on by default the tools to amplify factual voices over disinformation.

Work with independent researchers to facilitate in-depth studies of the platforms’ impact on people and our societies, and what we can do to improve things.

Πού διαφωνούμε ακριβώς δηλαδή, πού είναι η κακή πρόθεση/πρακτική & πού η επιβολή εκ μέρους της Μozilla ως προς το σε τί θα μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση;

1 «Μου αρέσει»

Απο οτι καταλαβαινω σε αυτο → Turn on by default the tools to amplify factual voices over disinformation.
Δηλαδη η μοζιλα μας λεει μεσω της (καλα λες πως δεν ειναι του) CEO οτι δεν υπαρχει προβλημα καποιες γνωμες (που αρεσουν σε εμας και τα βαφτιζουμε factual voices) να ενισχυοντε εναντι καποιων άλλων (που δεν μας αρεσουν και τα βαφτιζουμε disinformation), αλλά το προβλημα ειναι ποιες φωνες πρεπει να ενισχυοντε και να δουμε την πορεια των χρηματων απο τις διαφημιστικες και μπλα μπλα.
Για εμενα (οπως ειπα ηδη παραπανω) υπαρχει ηδη προβλημα (μεγαλο) οταν καποιος άλλος αποφασιζει τι πρεπει (μεσω της ενισχυσης) να δω και τι οχι, οπως επισης και το να αποφασιζει καποιος άλλος τι ειναι factual voice και τι disinformation.

Αλλά αυτο ηταν για εμενα ειναι η αιτια και αφορμη, η ουσια ειναι η ευρεση εναλλακτικου browser (αν και ξερω οτι θα ειναι υποκαταστατο)

Εφοσων τη σημερων ημερα η απλη λογικη εχει παει περιπατο οτι και να χρησιμοποιησει κανεις… παλι θα πεσει σε σορους ανακρηβιας και “γεγονοτα” που για τους απλους αναγνωστες εχουν γινει “αληθινα”.

Η ουσια ειναι οτι πια η πλειωνοτητα των πληροφωριων που βλεπουμε στο διαδυκτιο ειναι οχι μονο κατευθυνομενες αλλα και πληρωμενες οπως οι διαφημησεις. Σπανια θα δει κανεις και θα διαβασει ακριβεις περιγραφες γεγονοτων χωρις “αναλυσεις απο εξπερ τυπου Πρετεντερη” που ολα τα σφαζουν ολα τα μαχαιρωνουν. Ο ρολος των ΜΜΕ εχει αλλαξει απο φορεις της αληθειας σε επιχειρησεις με κατευθυνση μονο το κερδος. Για να παραφρασω και λιγο το Matrix, ζουμε σε εναν κοσμο ονειρων. Η πρααγματικοτητα εχει στρεβλωθει τοσο ασχημα που μας κανει να πιστευουμε οτι να ναι. Και το πιο ασχημο ειναι οτι μας κανει να νιωσουμε οτι πρεπει να το παρουμε επι προσωπικου και να αντιδρασουμε.

Γνωμη (και οχι “γνωμη”) μου ειναι οτι θα πρεπει να ξαναμαθουμε να φιλτραρουμε τις ειδησεις και να ξαναρχιζουμε να σκευτομαστε σοβαρα και καθαρα διοτι αυτη η εποχη που μας βομβαρδιζουν ειδησεις και “ειδησεις” (ιδιως εκεινα τα infomercials στον λαιμο μου καθονται) εχουμε χασει το μπουσουλα.

Κανενα factual voice amplifier δεν μπορει να αντικαταστησει την σωστη ανθρωπινη σκεψη… δυστηχως οι περισσοτεροι δεν σκευτομαστε πια. Απλα καταπινουμε οτι μας σερβιρουν.

H σωστη ανθρωπινη σκεψη ομως βγαζει συμπερασμα αναλογα την πληροφορια που λαμβανει. Τι γινεται επομενως οταν η πληροφορια ειναι ελεγχομενη; (γιατι περι αυτου μιλαμε). Δεν θα βγαλεις συμπερασμα αναλογα με την πληροφορια που εχεις και αναλογα με αυτα που ξερεις για το οποιο θεμα;

Δεν ειναι και το καλλιτερο παραδειγμα αλλά πχ μπορουμε να θεωρησουμε factual voice οτι το να αγορασει ενας μικρομετοχος μερικες μετοχες ειναι χειραγωγηση της αγορας και αρα μονο αυτη την ειδηση αναπαραγουμε, αλλά ειναι disinformation οτι καποια hedge funds επιχειρουν να κανουν χειραγωγηση πέρνωντας θεσεις που αναλογουν στο 120% των ίδιων μετοχών (γιατι το factual voice μας λεει οτι αυτο ειναι «ελευθερη αγορα»).
Αυτο δεν συμβαινει τωρα με την gamestop και την robinhood;