Μετά από κάθε reboot, χάνεται το default task bar

Έχω ένα media PC με openSUSE Leap 15.1, KDE Plasma 5.12.8 και Kernel 4.12.14.

Το πρόβλημα που παρουσιάζει είναι, πως μετά από κάθε reboot, χάνεται το default task bar και δε μπορώ να το λειτουργήσω. Αναγκαστικά πρέπει να τρέχω εφαρμογές ή μέσω κονσόλας, ή με δεξί-κλικ στο desktop και να κάνω “run command”, όπου ψάχνω την εφαρμογή.

Κάποια στιγμή είχα καταφέρει να το επαναφέρω, αλλά δε θυμάμαι πως ακριβώς… Έπαιζα με τις ρυθμίσεις των οθονών, του desktop, κλπ και εμφανίστηκε. Δοκιμάζω επίσης να το προσθέσω, αλλά δε φαίνεται, σα να το βάζει σε άλλη οθόνη.

Το μηχάνημα έχει 2 εξόδους (laptop & HDMI), αλλά χρησιμοποιώ μόνο την HDMΙ που είναι default, η άλλη είναι απενεργοποιημένη. Την ενεργοποίησα μπας και εμφανιστεί εκεί, αλλά δε…

Κάνει σπάνια reboot, μόνο για security updates, αλλά όποτε κάνω, ψάχνω ώρες να βρω πως θα το επαναφέρω και τα καταφέρνω στην τύχη…

Αναφέρεται σε περίπτωση multimonitor αλλά είναι το ίδιο. Αν έχεις μόνο μία οθόνη, θα πρέπει παντού να βλέπεις lastScreen=0.

1 Like

Δε βλέπω κάτι ανάλογο σε εμένα, αλλά αυτό που φαίνεται είναι οι 3 οθόνες που λέω…
Η μία, την αναφέρει ως “laptop” και δεν υφίσταται πουθενά. Θεωρώ ότι η μητρική που έχουν χρησιμοποιήσει είναι για laptop και έχει “ξεμείνει”. Δεν έχει και δυνατότητα στο BIOS να την αφαιρέσω ή απενεργοποιήσω εντελώς.
Η 2η είναι η HDMI που χρησιμοποιώ.
Και η 3η η VGA, που δεν έχω συνδέσει τίποτα… Τώρα αν στέλνει κάτι εκεί, δεν το γνωρίζω και δεν έχω τρόπο να το δω.

Στο plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc έχει lastscreen 0-1-2, που σύμφωνα με το hardware που αναφέρω παραπάνω, είναι σωστό Επίσης, το 0 ανήκει στο primary display.

edit: κατάφερα και το έφτιαξα… Μέσω NoMachine, που τυπικά δείχνει μόνο το primary display, έκανα enable και primary τη VGA, και μετά κατευθείαν disable. Με γύρισε μόνο του στην HDMI, ενώ στην ένδειξη primary είχε “none”. Είχα κανονικά desktop και taskbar. Μετά την έκανα primary και τώρα είναι όπως πρέπει.