Μερικά στοιχεία για τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό

Πόσο ξέρει ο κόσμος για τους υπολογιστές και πόσο εξοικειωμένος είναι με την χρήση τους; Η απάντηση είναι σοκαριστική: Πολύ λιγότερο από όσο νομίζεις

Μια έρευνα με περισσότερο απο 200,000 συμμετέχοντες σε 33 ανεπτυγμένες χώρες έδειξε τα παρακάτω:

Μια επεξήγηση του πίνακα:

  • Το 25% των ανθρώπων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου, μα καθόλου, τον υπολογιστή! Βαθμολογία: :black_circle:

  • Το 14% μπορούν να κάνουν απλές ενέργειες, που περιλαμβάνουν το πάτημα ενός κουμπιού, όπως να στείλουν ή να σβήσουν ένα email. Βαθμολογία: :brown_circle:

  • Το 29% είναι ικανοί να κάνουν λίγο πιο προχωρημένα πράγματα, όπως να ψάξουν κάτι που δεν είναι ορατό, ή να στείλουν ένα email ε πολλαπλούς παραλήπτες. Βαθμολογία: :green_circle:

  • Το 26% είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές εφαρμογές για μια δουλεία, να συγκεντρώσουν πληροφορίες απο εξωτερικές πηγές, και να επιλύσουν μικρά προβλήματα. Έχουν μια ιδέα για το πως λειτουργεί το λειτουργικό Βαθμολογία: :green_circle: :green_circle:

  • Μόλις το 5% μπορεί να κάνει συνθετότερες εργασία, όπως να μετασχηματίσει τα δεδομένα που συλλέγει, ή να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων. Δεν είναι απαραίτητα τεχνικοί ή προγραμματιστές Βαθμολογία: :green_circle: :green_circle: :green_circle:

Πηγή της έρευνας:

Όπως λέει στην έρευνα εσύ που το διαβάζεις, μάλλον είσαι στο ανώτερο 5-8% και μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα. Έτσι μπορεί να ξεχνάς πως το 95% του πληθυσμού, στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορεί να κάνει τις απλούστερες ενέργειες στον υπολογιστή, χωρίς τεράστια προσπάθεια.

Ίσως τώρα να κατάλαβες γιατί τα κινητά έχουν εκτοπίσει τους υπολογιστές. Εκεί τουλάχιστον, όχι πάντα εύκολα, μπορείς να πραγματοποιήσεις με επιτυχία απλές ενέργειες.

Σε τι μας αφορά αυτό, εμάς τους χρήστες Linux; Αν θέλουμε να επιτύχει το Linux θα πρέπει να στοχεύσει σε χρήστες με λίγα ή καθόλου :green_circle: . Και αυτό δημιουργεί προβλήματα καθώς εμείς έχουμε πολλά :green_circle: και θέλουμε να έχουμε πλήρη έλεγχο του υπολογιστή και να μην τον βλέπουμε σαν ένα μαύρο (στις μέρες μας) κουτί.

Όπως λέει ένας developer του KDE

KDE is never going to achieve world domination with software that can only be used by at most 30% of the market–those with two or more dots in Computers . To broaden our appeal, we need to make our software usable by at least the people in the next level down (one dot in Computers ), which doubles the potential to 60% of the market–going from a minority to a solid majority.

But well-designed software that’s customizable and has good default settings can accommodate a wider range of skill levels: people with 1-3 dots, or even 1-4 dots! w who are probably never going to be happy with KDE software. Our focus on power will bleed through in even the simplest apps, and just never appeal to them. GNOME and ElementaryOS can have those users. :slightly_smiling_face:

We can deliberately exclude the zero-dot people from our target audience,

Πηγή: Who is the target user? – Adventures in Linux and KDE

Για τους λόγους αυτούς, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την στάση μας απέναντι σε τεχνολογίες που κάνουν τον υπολογιστή πιο προσιτό στην πλειονότητα του πληθυσμού, και το κάνουν να μοιάζει με κινητό τηλέφωνο: την απλότητα του gnome, τα flatpack κλπ. Για τους ίδιους λόγους, όταν ένας νέος χρήστης στην πρώτη επαφή του ακούει για παράγματα που δεν καταλαβαίνει, όπως init systems θα φύγει τρέχοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως πάντα λέω εδώ μέσα, εμένα με νοιάζει να μπορεί να χρησιμοποιεί το Linux ή μάνα μου (κατηγορία :black_circle: ).

Εσείς πόσες κουκίδες βάζετε στον εαυτό σας; Πόσες στην οικογένεια σας και πόσες την θεία σας; Σε ποια κατηγορία χρηστών θα θέλατε να απευθυνθεί μελλοντικά το Linux στο desktop.

Η πλήρης έρευνα υπάρχει εδώ:

Το εχω πει απειρες φορες και παντα “τα ακουω”

Ο απλος κοσμος δεν μπορει να χειριστει απλα θεματα ουτε στον υπολογιστη , ουτε ακομη και στο κινητο του. Ολες οι εταιρειες που ασχολουνται με αυτα τα θεματα εχουν απλουστευσει οσο γινεται τις διαδικασιες. Οι online υπηρεσιες περιμενουν το πατημα ενος πληκτρου για να προβουν σε διαδικασιες και αλλα πολλα…

Τι χρειαζεται για να κανεις ενα φιλικο περιβαλλον; Ενα γραφιστα, εναν designer κτλ. Τι εχει συνηθως το linux? Προγραμματιστες… Αρα τα ευκολα και ευχρηστα περιβαλλοντα ειναι κατι δυσκολο.

…Προχτες μιλαγα με την προγραμματιστρια μου που φτιαχνει μια εφαρμογη online σε καποιον πελατη. Μπαινω τη βλεπω και της λεω θελω να γινει ολα με ενα κλικ με βελακια κτλ. Μου λεει ενταξει δεν ειναι δυσκολο απλα θα πρεπει ο πελατης να κανει αυτο εκεινο και το αλλο και ειναι ενταξει… Τελικα περασε το δικο μου :smile: . Ομως γιατι επρεπε να περασει το δικο μου; Γιατι μετα τις πρωτες ωρες χρησης της εφαρμογης ο πελατης θα μας τρελενε στα τηλεφωνα… Κατι που δυστηχως δεν κατανοούν οι προγραμματιστες.

@anon88072451, οπως ειχα πει και σε ενα αλλο θεμα, και εγω ετσι το κανω πολυ συχνα δυστυχως. τοσα χρονια που ειμαι αποκλειστικα με λινουΚΣ (καπου 15 χρονια) και συνηθως το μονο που κανω ειναι μοντες και καφριλες (οτι δηλαδη θα εκανε ενας προγραμματιστης), πολυ συχνα ξεχναω την οπτικη του απλου χρηστη, και καμια φορα μπορει να απαντησω σε καποιο προβλημα καποιου απλου χρηστη με κατι πολυ τεχνικο

αυτο που λενε μερικοι, που διαφωνω καθετα ειναι το θεμα της απλοποιησης του λειτουργικου. πολλοι λενε να γινει το λινουΚΣ απλο για να προσελκυσει κοΖμο, κλπ. οχι το λινουΚΣ δεν θα πρεπει να απλοποιηθει ολοκληρωτικα και να χασει αυτο που το κανει διαφορετικο. και πριν ορμηξετε με τις τσουγκρανες και τα δαδια να με φατε σαν ελιτιστη :rofl:, θα εξηγησω τι εννοω

αυτο που εννοω ειναι να επικεντρωθουν ολοι σε 15 ξερω’γω διανομες. και αυτες οι διανομες να ειναι ξερω’γω 5 για εντελως αρχαριους χρηστες, 5 για εμπειρους, και αλλες 5 για καμμενους. θα εχουμε 15 διανομες που θα ειναι τελειες και θα απευθυνονται σε καθε γνωστικο επιπεδο, οχι οπως τωρα που εχουμε 15000 «διανομες» και ειναι κυριολεκτικα σκορποχωρι και ολες εχουν ελλειψεις (καλο το fragmentation, γιατι δινει ευκαιριες επιλογης, αλλα οχι να το παρακανεις, σε σημειο που να φτανεις να δυσκολευεις αυτη την επιλογη)

Άρα ο προβληματισμός είναι αν πρέπει να κάνουμε τα προγράμματα πιο “χαζα” ή τους ανθρώπους πιο έξυπνους; Για μένα η λύση είναι η εκπαίδευση, να ξεφύγουμε από το “υποχρεωτικό” ECDL με το office 2003 και να κάνουμε υποχρεωτικό ένα μάθημα που θα διδάσκει τους ανθρώπους να σκέφτονται με λογική. Όπως συνηθίζω να λέω στους γνωστούς μου, το πρόγραμμα το έφτιαξε ένα άνθρωπος με μια λογική, δεν βάζει απλά κουμπιά και λειτουργίες στην τύχη.

2 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση και όντως το να γίνουν οι άνθρωποι πιο έξυπνοι είναι βασικό. Βέβαια, ειδικά στο open source, υπάρχουν πολλά προγράμματα που η λογική χρήσης τους, το UI/UX δηλαδή είναι απλά αισχρό. Είναι κατανοητό πως ιδιαίτερα τα μικρά project που δεν έχουν και ειδικότητες πέρα των προγραμματιστών, είναι δύσκολο να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα. Το να συνθέτουμε μία πιο απλή εμπειρία χρήστη δεν κάνει απαραίτητα το πρόγραμμα πιο χαζό. Ακόμα και στα δικά μας επίπεδα ικανοτήτων χρήσης του υπολογιστή, το να έχεις 50 εφαρμογές τερματικού καταντά κουραστικό από ένα σημείο και μετά. Ώρες ώρες για κάποια πράματα χρειάζονται μερικά κουμπάκια.

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω: Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το Arduino. Οτιδήποτε στην πλατφόρμα κάνει κάποιον “παλιό και έμπειρο” στους μικροελεκτες να τραβάει τα μαλλιά του (αν έχει): Ένα IDE πανάθλιο με 4 κουμπιά, μια βιβλιοθήκη που κρύβει τις λεπτομέρειες του Hradware.Αποτέλεσμα να ασχοληθεί κόσμος που δεν ήξερε την διαφορά ανάμεσα στα 5Ω και τα 3V. Και το κυριότερο μια κοινότητα που είναι πρόθυμη να απαντήσει στην προηγούμενη ερώτηση. Αυτό το λέω επιτυχία.

Το θέμα είναι αυτά να μην εμποδίζουν τον κόσμο που έχει περισσότερες γνώσεις από το να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Και δεν το έκανε, αντίθετα έκανε προσιτότερα τα πιο επαγγελματικά εργαλεία. Και εδώ είναι το στοίχημα: Πως μπορείς να κάνει την μετάβαση πιο ομαλή σε όποιον θέλει. Κάπου μου αρέσει πολύ το περιβάλλον του Elementary OS. Ίσως η μόνη διανομή που προσπαθεί στα σοβαρά να φτιάξει μια πλατφόρμα με τις μικρές της δυνάμεις. Έχουν κάποια οικονομικά προβλήματα τώρα τελευταία και ελπίζω να τα ξεπεράσουν, γιατί είναι κρίμα. Όμορφο περιβάλλον και λειτουργικό, αλλά με τρελαίνει η απλότητα του, από την άλλη βρίσκω το KDE πολύ πολύπλοκο για τα γούστα μου και με τρελαίνει εξίσου.

Αυτό που θέλουμε είναι κάτι στο ενδιάμεσο. Κάτι που όταν φτιάχνεις ένα χρήστη να ρωτάει το επίπεδο του. Και ανάλογα να προσαρμόζει το γραφικό περιβάλλον. Αν βαθμολογείς τον εαυτό σου με ένα :black_circle: να επιτρέπει να αλλάζεις μόνο την εικόνα στο υπόβαθρο και να βάλεις μια ζωγραφιά του παιδιού σου η μια φωτογραφία του, ξέρεις από αυτές που όλοι θέλουμε να βλέπουμε :innocent:. Αν αντίθετα έχεις :green_circle: :green_circle: να έχεις περισσότερες επιλογές. Αλλά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτιαχτεί.

ΥΓ: Αλλάξανε τελευταία τα γούστα μου: Το περιθώριο θέλει ζόρι και κουπί και δεν μπορείς πάντα να κάνεις το παπί. Περιμένω με αγωνία το καινούργιο Gnome να δω μια καθαρή εμπειρία χρήσης χωρίς Plugins. Όσο για τα accent colors χαλάλι :kissing_closed_eyes:

2 «Μου αρέσει»

Να σαι καλα @Asfodelus καιρο ειχα να ακουσω Μπουλα :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»