MDS Πρώτες μετρήσεις μέτρησης πτώσης της απόδοσης

Πριν λίγες μέρες είχαμε άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα σχεδιασμού σε επεξεργαστές της Intel που επηρέαζει την ασφάλεια του υπολογιστή.

Το MDS/Zombieload αντιμετωπίστηκε άμεσα αλλά όπως και τα προηγούμενα προβλήματα η αντιμετώπιση του έφερε και μια μείωση στην απόδοση του υπολογιστή.

Το πολύ γνωστό site phoronix που έχει ειδικότητα σε μετρήσεις απόδοσης έδωσε κάποια πρώτα στοιχεία, συγκρίνοντας την απόδοση χωρίς και με την παράμετρο mds=off. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική μείωση της απόδοσης.

Αν και στα περισσότερα αποτελέσματα ή εικόνα είναι σαν την παρακάτω

image

σε κάποια άλλα, ειδικά αν κάνεις context switch, είναι εξαιρετικά απογοητευτική.

image

Δείτε το άρθρο του phoronix εδώ για περισσότερα στοιχεία και αποτελέσματα.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MDS-Zombieload-Initial-Impact

Τα αποτελέσματα είναι χωρίς να έχει απενεργοποιηθεί το SMP. Αν απεενεργοποιηθεί τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πολύ χειρότερα. Η Αpple δίνει για τους υπολογιστές της μείωση μέχρι και 40% χωρίς SMP. Τις επόμενες μέρες το phoronix θα δημοσιεύσει ποιο αναλυτικά αποτελέσματα.

Να ξεκαθαρίσουμε πως το πρόβλημα αυτό αφορά τον επεξεργαστή ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα. Υπολογιστές με Windows ή MacOS επηρεάζονται εξίσου, αν και ενδιαφέρον θα έχει να δούμε συγκριτικά στοιχεία.

Το linux μπορείς να απενεργοποιήσεις αυτές τις διορθώσεις, αλλά προσωπικά θα επιλέξω να την πλευρά της ασφάλειας.

2 «Μου αρέσει»

Και τα παιγνίδια κύριε;

Καλέ ποιον νοιάζει το memcache; Με τα παιγνίδια τι συμβαίνει πόσα fps χάνω; Αυτή είναι η σημαντική ερώτηση.

Ευτυχώς εδώ η εικόνα δεν είναι καθόλου άσχημη και η μείωση της απόδοσης είναι ελάχιστη και ~1% :grinning: Τα στοιχεία είναι χωρίς απενεργοποιημένο το SMT.

image

Για περισσότερα στοιχεία δες εδώ.

2 «Μου αρέσει»

Καιρός να δούμε τι θα συμβεί αν τα βάλουμε όλα μαζί. Επίσης ποια η διαφορά μεαξύ Intel και AMD; Στο άρθρο http://www.phoronix.com/vr.php?view=27859 υπάρχουν αναλυτικά τεστ σε 10 σελίδες. Οπότε διαβάστε το για μια πλήρη εικόνα

Μόνο το MDS/Zombieload

image

Στην εικόνα είναι η συνολική απόδοση από όλα τα test. Υπάρχει μια μείωση της απόδοσης 8~10% και δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε Intel (οι πρώτοι 3 επεξεργαστές) και AMD (οι τελευταίοι 2).
Πριν έρθει πανικός, τα benchmarks συνήθως μετράνε λειτουργίες. Ένα πρόγραμμα είναι συνδυασμός λειτουργιών και δεν θα δούμε τόση μεγάλη πτώση στην απόδοση.

Συνδυασμός όλων των mitigations

Ας ξεκινήσουμε με κάτι ποιο πρακτικό. Πόσο χρόνο θέλει ο πυρήνας να γίνει compile. Στους επεξεργαστές της Intel παρουσιάζονται αποτελέσματα με ή χωρίς την απενεργοποίηση του SMP.

image

Εδώ οι επεξεργαστές της AMD δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου. Στους Intel τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, ειδικά αν απενεργοποιήσεις το SMP.

image

Σε ένα άλλο ποιο πρακτικό σενάριο η εικόνα παραμένει ή ίδια

Συμπεράσματα

Στο παρακάτω σχήμα βλέπουμε τι συμβαίνει αν λάβουμε υπόψη όλα τα test. Οι επεξεργαστές της Intel έχουν μια μείωση της απόδοσης κατά 16% και κατά πολύ περισσότερο αν απενεργοποιήσεις το SMP για μέγιστη ασφάλεια. Στους AMD επεξεργαστές η πτώση είναι της τάξης του 3%.

image

Επεξεργαστής από επεξεργαστή διαφέρει, αλλά η επίδραση τους κατεβάζει ένα επεξεργαστή Core i7 8700K ($390) κοντά στον Ryzen 7 2700X ($285) και ένα Core i9 7980XE ($2,050) κοντά στον Threadripper 2990WX ($1,700).

(*) Οι τιμές είναι ενδεικτικές, τις πήρα από το ίδιο ηλεκτρονικό κατάστημα και βλέπω την Intel να ρίχνει τις τιμές.

1 «Μου αρέσει»