Μαζική μετονομασία αρχείων με το Gnome Files

Το Gnome Files (Nautilus) από την έκδοση 3.22 και μετά μπορεί να μετονομάζει μαζικά αρχεία. Αν και αυτή οι δυνατότητα δεν είναι πολύ προηγμένη, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο όταν χρειαζόμαστε έναν γρήγορο τρόπο μετονομασίας πολλών αρχείων στην επιφάνεια εργασίας Gnome.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες μαζικής μετονομασίας επιλέγοντας πολλά αρχεία και επιλέγοντας “Μετονομασία” με δεξί κλικ ή με τη συντόμευση F2.
Η μαζική μετονομασία αρχείων περιλαμβάνει τη δυνατότητα αυτόματης προσθήκης των μεταδεδομένων των αρχείων στον τίτλο.

Στη μετονομασία μουσικής μπορούμε να προσθέσουμε στον τίτλο αυτόματα στοιχεία όπως το όνομα καλλιτέχνη, τον τίτλο ή τον αριθμό κομματιού.


Οι φωτογραφίες μπορούν να μετονομασθούν με βάση την ημερομηνία δημιουργίας και το μοντέλο της κάμερας.

Φυσικά, όλα τα αρχεία ή αρχεία χωρίς μεταδεδομένα μπορούν να μετονομαστούν με την προσθήκη αυτόματης αρίθμησης ή με την εύρεση και αντικατάσταση κειμένου στο ήδη υπάρχον όνομά τους.


Είναι πιθανό, ανάλογα τη διανομή που χρησιμοποιήτε και την έκδοσή της, να χρειαστεί να εγκαταστήσετε την εξάρτηση tracker για τον Nautilus. Στο manjaro ήταν προεγκατεστημένη.

Παρόμοιες δυνατότητες διαθέτει ο dolphin (kde file manager) και ο Thunar (Xfce file manager). Επίσης, υπάρχει και ο KRename, ένα πρόγραμμα με γραφικό περιβάλλον για μετονομασία πολλών αρχείων μαζί.

9 «Μου αρέσει»