Μαζική εγκατάσταση Linux σε σχολική μονάδα

Έστω μεγάλη ιδιωτική σχολική μοναδα, με 200 υπολογιστές σε τάξεις. Οι υπολογιστές έχουν διάφορα win λειτουργικά (κυρίως win 7 και λιγότεροι μεταγεννέστερα), ms office, AV και εκπαιδευτικό λογισμικό τοπικό αλλά και cloud. Έχουν πρόσβαση στο internet μέσω server που υπάρχει στο κτήριο Διοίκησης).

Στην προσπάθειά μου να τους πείσω να γυρίσουν σε Linux για να εξοικονομηθούν πόροι και να δοθούν αλλού (φανταστείτε άδειες windows, office, AV, αναγκαιότητα αναβάμισης win 7 που μπορεί να σημαίνει και αλλαγή hardware και άλλα πολλά).

Το θέμα χρηστικότητα δεν είναι πρόβλημα διότι οι εκπαιδευτικοί είναι μεν άσχετοι από linux, αλλά χρησιμοποιούν τα pc είτε για απλά powerpoints είτε για να προβάλλουν pdfs, είτε για browser based εφαρμογές. π.χ. αν τους βάλεις mint cinammon, ούτε που θα καταλάβουν τη διαφορά οι περισσότεροι, καθώς δεν θα αλλάζει τίποτα από όσα κάνουν με τα pc.

Οι IT επειδή υποψιάζομαι δεν θέλουν να ξεβολευτούν (είτε δεν ξέρουν) μου λένε ότι δεν γίνεται γιατί το linux δεν υποστηρίζει active directory (whatever that means). Η Διοίκηση είναι άσχετη και απλά κάνει ό,τι της πει το IT.

Εγώ αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να μην μπορεί να γίνει ένα τέτοιο deployment με Linux, τι στιγμή που το Linux είναι specially designed για τέτοια περιβάλλοντα;

Σημειώνω ότι και στα win δεν γίνεται καν remote administration για updates κτλ για ό,τι χρειάζεται περνάει ο κομπιουτεράς και κάνει τοπικά διορθώσεις, πέρασμα λογισμικών κτλ. Μιλάμε για τραγικά πράγματα.

Μπορείτε να μου δώσετε ιδέες ή προτάσεις ή use cases για να πείσω τη Διοίκηση ότι εγώ έχω δίκιο και όχι οι IT που κοιτάνε το βόλεμά τους;

2 Likes

Νομίζω σε αυτήν την περίπτωση γίνεται απλά ό,τι πουν οι IT, δεν έχει σημασία αν είναι σωστό ή λάθος.

Τώρα αν εσύ έχεις την ευθύνη κάποιου μηχανήματος λογικά μπορείς τουλάχιστον αυτό να το γυρίσεις.

Οπότε ή θα αλλάξεις μυαλά στούς IT ή θα πείσεις την διοίκηση να αλλάξει IT, δεν νομίζω ότι θα δουλέψει να επιβάλει η διοίκηση πράγματα στούς IT.

2 Likes

Η σύνδεση με το Active Directory είναι εύκολη

Αυτό ουσιαστικά είναι ένας κατάλογος χρηστών που ελέγχει τον κωδικό και θέλουν ένα κεντρικό έλεγχο. Το Linux προφανώς είναι η κατάλληλη λύση και στην Ελλάδα έχουμε από τα μεγαλύτερα στον κόσμο deplοyments σε δημόσια σχολεία. Η λύση που χρησιμοποιούν είναι να έχουν ένα κεντρικό υπολογιστή και thin clients. Έτσι έχεις μόνο ένα υπολογιστή να διαχειριστείς.

Μπορείς να έρθεις σε επαφή με

https://ellak.gr/wiki/index.php?title=Ελεύθερο_Λογισμικό_στην_Εκπαίδευση

δες επίσης

http://ts.sch.gr/wiki/Αρχική_σελίδα

http://ts.sch.gr/repository

6 Likes

Γενικά μου ακούγεται τραγική η όλη κατάσταση. Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν IT οι οποίοι βολεύονται στο να χρησιμοποιούν μόνο Windows, κάτι που είναι τέρμα λάθος. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να εκπαιδεύονται για όλα τα συστήματα.

2 Likes

Δηλαδή για να καταλάβω , το Active Directory (επειδή αυτό σου πετάξαν σαν δικαιολογία) της ακατανόμαστης γιατί το έχουν τότε ;
Για να παίζει απλά σαν primary domain controller για το accessing ;
Και τελικά πες τους ότι AD integration με linux η τελευταία φορά που δεν έπαιζε ήταν κάπου το 2010 :japanese_ogre:

Έλεος με τα κολλημένα μυαλά πια…

5 Likes

Για μένα αν θες να τους βάλεις να το σκεφτούν ξεκινά με το να παραθέτεις νούμερα. Μόλις οι έχοντες τον τελικό λόγο καταλάβουν ότι εξοικονομούν χρήματα τότε θα είναι πιο εύκολο να το περάσεις.

Επίσης καλό θα ήταν να κάνεις μια περιορισμένη εγκατάσταση (10 pc πχ) για να μπορέσεις να δείξεις πόσο πιο εύκολη η διαχείριση/συντήρηση θα είναι.

4 Likes

Παιδιά δεν είναι στο χέρι μου να περάσω Linux. Εγώ εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών ειμαι και επειδή υπάρχουν πολλά οικονομικά ζητήματα στη μέση προσπαθώ να τους πείσω για μερικά θέματα μεταξύ άλλων και μετάβαση στο Linux. Τι πρόβλημα είναι πώς πείθεις τη διοίκηση που δεν καταλαβαίνει (it does not compute) και τους ΙΤ που σκίζουν τα ρούχα τους ότι δεν γινεται (για ευνόητους λόγους, ΜΙΖΑ , ΒΟΛΕΜΑ , Η ΑΓΝΟΙΑ).

Τα οικονομικά στοιχεία είναι τα πρώτα που προσκόμισα (αν και δεν αποκαλύπτουν πόσα ακριβώς πληρώνουν για άδειες λογισμικού και hardware), αλλά χτυπάω σε τοίχο στους ΙΤ που δεν παραδέχονται ότι υπάρχει δυνατότητα μεταβασης

Θα βοηθούσε πολύ αν μπορούσα να επικοινωνήσω με.καποιον από ellak.gr και.μπορουσε να μου δώσει κάποιο κείμενο με.οαραδειγμα από τέτοιο deployment, οφέλη κτλ πιο τεχνοκρατικο

2 Likes

Και τώρα που τα εφτάρια μας τελείωσαν , τι θα κάνουν ;

Θα πληρώνουν για άδειες και θα κόβουν λεφτά από τους εκπαιδευτικούς. Ο,τι κάνουν παντα. Βασικά τις άδειες τις έχουν με κάποια μορφή leasing δηλαδή πληρώνουν κάθε χρόνο στάνταρ ποσό εξ όσων γνωρίζω.

Talos το σύστημα με τα thin clients το έχω ξανακουσει. Όμως φαντάζομαι ότι ο server δεν μπορεί να αλλάξει γιατί εκεί παίζουν και erp κτλ. Εγώ θα ήθελα να αλλάξουν σε Linux μόνο οι 200 περίπου clients στις τάξεις και ο/οι server ας παραμείνουν όπως τους έχουν.

Σε ένα πληροφοριακό σύστημα μεγέθους 200 υπολογιστών, θέλεις μια τεχνικοοικονομική μελέτη, που θα εξετάσει τις διάφορες λύσεις. Αυτή δεν μπορεί να γίνει μέσα από ένα φορουμ που καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει.

Η χρήση του LΤSP είναι μόνο μια από τις πιθανές υλοποιήσεις. Στους συνδέσμους που έδωσα υπάρχουν αναφορές για τα θετικά και τα αρνητικά κάθε λύσης. Μην ξεχνάς πως σε κάθε υλοποίηση το κόστος των αδειών είναι ένα κομμάτι μόνο του συνολικού κόστους.

2 Likes

θα συμφωνησω αλλά παρα ταυτα θελω να θυμισω οτι υπαρχει ενα pure blend του debian ακριβως για σχολεια → https://wiki.debian.org/DebianEdu/#Introduction

Debian Edu/Skolelinux is an operating system intended for educational use and a Debian Pure Blend . As skole [skuːlə] is the Norwegian word for school, Skolelinux’s literal translation is “school linux”. It has been created as an overall free software computer solution designed to fit to schools’ resources and needs, and is currently being developed by a large and growing international community.
Skolelinux provides a terminal server environment suitable to most educational scenarios, and comes with most services pre-configured out-of-the-box. It allows both a technical and non-technical installation process depending on the user’s needs and expertise and highly simplifies middle-to-large system deployments and configurations.

και το θεωρω κακο να μην ληφθει καν υποψη σε καθε περιπτωση

2 Likes

Καλά ας μην το προχωράμε σε επιλογή distro, εδώ το θέμα είναι να πεισθούν να πάρουν απόφαση να κάνουν μετάβαση σε Linux.

Το κόστος το αδειών είναι ένα μικρό κομμάτι τής εξίσωσης.

Το κόστος τού υλικού είναι ένα λίγο μεγαλύτερο κομμάτι τής εξίσωσης.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανάπτυξη κουλτούρας και τεχνογνωσίας. Προσωπικά δεν το βρίσκω τόσο ενδιαφέρον να εξοικονομήσει ένα σχολείο κάποια χρήματα. Θα το έβρισκα πιο ενδιαφέρον να ξοδεύει τα ίδια χρήματα αλλά αυτά να πηγαίνουν σε IT που αναπτύσσουν τεχνογνωσία.

2 Likes

Παιδιά το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να λένε “μου λείπει ένα εκατομμύριο και μειώνω μισθούς” και την ίδια στιγμή το ένα εκατομμύριο να πηγαίνει σε άδειες proprietary λογισμικού και αχρείαστες αγορές υλικού.

4 Likes

Και αυτό όπως σωστά αναφέρει ο @Talos είναι αποτέλεσμα μιας τεχνικοοικονομικής μελέτης. Δεν πάμε distro shopping. Τεχνοκρατικά και χωρίς συναισθηματισμούς.

Προφανώς ένα κομμάτι του κόστους είναι η “εκπαίδευση” των ITς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντα. Αυτό δεν είναι δωρεάν και σίγουρα δε θα μπορεί (και δεν πρέπει) να το κάνει ο @linuxovios μόνος του.

Άρα μιλάμε για ένα μεγαλύτερο (ω ναι) αρχικό ποσό που όμως θα δύναται να αποσβεστεί μεσοπρόθεσμα.

Και επειδή όλοι ΙΤ δεν είναι αητοί

1 Like

μιλαμε για pure blend δηλαδη διανομη εξειδικευμενη για σχολεια βασισμενη σε ελευθερο λογισμικο. Και δεν αξιζει τον κοπο ουτε καν να τη δουνε (ή να τη δεις και εσυ) και ουτε καν να αναφερθει; why?

1 Like

Θυμάμαι κάπου είχα πετύχει ενός από τούς παλιούς τής red hat να λέει ότι είχαν ξεκινήσει είχαν πάει σε μια εταιρία που ζητούσε υπηρεσίες για UNIX είδαν τι ήθελε, μπορούσαν να το κάνουν εύκολα από πλευράς δουλειάς, χωρίς κόστος αδειών και με πισιά εκείνης τής εποχής. Πρακτικά μηδενικό κόστος, πόσο να ζητήσουν, είπαν κάτι τού στυλ 100000 δολλάρια (όλα σχεδόν για την τσέπη τους) Τούς θεώρησαν απατεώνες γιατί για την ίδια δουλειά οι άλλοι ζητούσαν ειδικά πανάκριβα μηχανήματα, άδειες UNIX και πολύ περισσότερη δουλειά, μιλάμε για εκατομμύρια. Η Red Hat το κατάλαβε και απλά ζητούσε εκατομμύρια αλλά χωρίς να έχει μεγαλύτερο κόστος.

3 Likes

Οι IT στο βιογραφικό τους είναι δηλωμένοι “γνώστες Linux”. Συνεπώς καμία εκπαίδευση δεν χρειάζονται. Ότι κινδυνεύουν να αποκαλυφτεί η αλήθεια για το πόσο γνώστες είναι, είναι ένα ζήτημα…

1 Like

Το να λες ότι το Linux σαν Linux είναι αρκετό για τη διαχείριση ενός τέτοιου όγκου συστημάτων είναι μια επικίνδυνη γενίκευση.

Εκπαίδευση χρειάζονται ξέρουν δεν ξέρουν. Μην το προσεγγίζεις ρομαντικά το θέμα αλλά αυστηρά τεχνοκρατικά.

Και σου ξαναγράφω ότι το θέμα δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι. Δεν λένε “γίνεται αλλά πρέπει να εκπαιδευτούμε”. Λένε “δεν γίνεται αυτό που λες”, οπότε η Διοίκηση δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να εξετάσει τα συν και τα πλην. Σου μιλάω για πολύ απλό deployment. Σχεδόν αυτόνομα είναι τα PC στις τάξεις, δεν γίνεται remote administration. Απλά ρύθμιση του proxy και πρόσβαση στο internet θα χρειαστεί για το κάθε pc και τέλος. Φαντάσου ότι οι περισσότερες τάξεις έχουν win 7 χωρίς security updates με ένα AV της κακιάς ώρας. Μιλάμε για απλοϊκές καταστάσεις. Σιγά μη θέλουν και εκπαίδευση.

1 Like