mac to linux help

Σκέφτομαι να περάσω από mac σε linux. Παλαιότερα είχα χρησιμοποιήσει το ubuntu και θυμάμαι ότι είχα πρόβλημα με τα updates του λειτουργικού: Μετά από 2-3 updates έπρεπε να αλλάξω laptop λόγω hardware requirements.
Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα:

  • Αγνοείτε το update και μένετε με παλαιότερη version?
  • Αγοράζετε νέο laptop?
  • Άλλη λύση?

Τέλος, με τα σημερινά δεδομένα, ποιό laptop θα προτείνατε (για κάθε χρήση πλην gaming)?

Αυτό λίγο δύσκολο να το κάνεις γιατί λόγο του package management με το που μια έκδοση βγει EOL τότε βασικά δεν θα έχεις updates σε κανένα από τα προγράμματα που χρησιμοποιείς. (Snap/Flatpak κάπως βοηθάνε εδώ.)

Τα hardware requirements κυρίως αυξάνονται από το desktop environment που χρησιμοποιεί μια διανομή. Οπότε απλά αλλάζεις de. Αν και τελευταία χρόνια τα περιβάλλοντα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τους πόρους που χρειάζονται. Μεγάλες αλλαγές έγιναν όταν ήρθαν οι νέες εκδόσεις των μεγάλων, δηλαδή GNOME 3 και KDE 5, ή και το Unity του Ubuntu.

Mac to linux… θα πηγαινα αρχικα σε elementary os μιας και η εμφανιση εχει πολλα κοινα. Το elementary βασιζεται σε ubuntu οποτε εχεις και ολο το software απο εκει καθως και τη βοηθεια!

Γενικα τα hardware requirements ειναι τετοια που δυσκολα θα φτασεις να μην αναβαθμιζεσαι. Το προβλημα ισως υπαρχει σε επιμερους υλικο οπως καποια καρτα γραφικων η καποιος controller κτλ.

Σε linux και να αγορασεις καινουριο laptop δυσκολα. Απλα ριχνεις λιγο τις απαιτησεις σου οταν ξερεις οτι εχεις ενα αρκετα παλιο laptop!

Η λυση ειναι στα forum. Ολοι δυσκολευτηκαμε στην αρχη μας. Το παρον forum ειναι αρκετα καλο και θα σε βοηθησει σε καθε θεμα που μπορει να εχεις

1 «Μου αρέσει»

Θα διαφωνήσω μόνο σχετικά με το Elementary OS για δυο λόγους.

  1. Το μέλλον του είναι αβέβαιο προς στιγμήν (έχει φύγει ο co-founder)
  2. Είναι μεν οπτικά πολύ κοντά, είναι όμως αρκετά περιοριστικό όσον αφορά το AppStore του. Λείπουν σχεδόν όλα τα λογισμικά που θα βρεις σε Ubuntu. Το να μπει ένας αρχάριος σε διαδικασία να τα βάλει πλαγίως είναι λίγο μανίκι.
1 «Μου αρέσει»

*Πιο macOS χρησιμοποιείται;

*θα σου πρότεινα MacBook Air 2020 M1 8gb ram 256gb nvme pcie4x κάπου στα 900-950€. Δεν υπάρχει αντίπαλος performance/watt, παράδειγμα το Final Cut Pro optimised στον Μ1 (arm64) φέρνει επιδόσεις ανάλογες του επεξεργαστή ιντελ 10900.

Άλλη λύση θα σου πρότεινα να περιμένεις τους νέους επεξεργαστές mobile ryzen 6000 με io-die 6nm με πρωτοφανές efficiency.

Πρόταση για κάποιο συγκεκριμένο laptop κατάλληλο για ubuntu?

Δεν έχω ιδέα από hardware εκτός του ότι NVIDIA GPUs είχαν θέμα με Wayland που χρησιμοποιεί by default το Ubuntu. Γενικότερα η NVIDIA δεν “έπαιζε” καλά με Linux (όπως κρατώντας τους drivers closed-source αφήνοντας τους kernels devs να φτιάξουν δικούς τους drivers) αλλά προηγούμενο μήνα αυτό άλλαξε σημαντικά. (Το “έπαιζε” σε εισαγωγικά για τις πρακτικές της. Οι proprietary drivers αρκετές φορές οδηγούσαν στα Linux συστήματα να έχουν καλύτερη απόδοση από Windows.)

Το πιο απλο ειναι να βαλεις στο θκρουτθ λαπτοπ και να φιλτραρεις αυτα που ηδη εχουν λινουξ. Οποτε οτι και να παρεις απο αυτα θα παιζει μια χαρα με οποια διανομη.

Σε hardware καλο ειναι να εχει minimum 8gb ram, να μην ειναι celeron και τα αλλα πανω κατω τα βρισκεις οπως σε βολευουν.

Αν το φυσας παραγγελνεις ενα system76 και θα εχεις linux υποστηριξη για χρονια.

Εξειδικευμενα δεν μπορει να σου πει καποιος κατι. Εσυ μπορει να θελεις ultrabook, να σε βολευει η 13αρα οθονη να εχεις καποιες απαιτησεις με θυρες κτλ. Αυτα τα βρισκεις με το φιλτραρισμα στα σαιτ συγκρισης τιμων

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες

Really? Γιατί? 3 updates στο ubuntu ισοδυναμούν με ενάμιση έτος. Χρονικό διάστημα πολύ μικρό, για να γεράσει το hardware σε σχέση με τις απαιτήσεις οποιουδήποτε linux distro…

Λοιπόν, πριν κάτι μήνες εγώ έκανα την αλλαγή από Mac(M1) σε Linux, για τώρα τρέχω Arch σε thinkpad. Δεν έχει σημασία τι distro θα διαλέξεις, το 90% από όλα είναι βασισμένα σε Arch ή Debian.
Θα σου σύστημα άμα κοιτάς για λαπτοπ να πάρεις ένα μεταχειρισμένο thinkpad, είναι παραπάνω από αρκετό άμα δεν κανείς gaming.
Για distro τι θα βάλεις πρώτο έχει να κάνει με το ποσό familiar είσαι με command line, όπως και να έχει εγώ θα έλεγα να μείνεις μακριά από Ubuntu γιατί χάρη σε snaps και αλλά πράγματα δεν είναι τόσο καλό για να μάθεις Linux.
Δοκίμασε fedora ή Garuda, το fedora είναι αυτό που συνιστώ σε κάποιον που έχει 0 εμπειρία από Linux.

Στο δεύτερο update έχασα την οθόνη… κι αυτό ήταν μόνο η αρχή

Ευχαριστώ, θα τα υπολογίσω και αυτά.
Δεν είμαι καινούργιος πάντως.
Πρακτικά ζω μέσα στο terminal.
Είχα χρησιμοποιήσει SUSElinux τέλη του 90 και ήταν μανίκι.
Πέρασα αργότερα σε ubuntu και μου άρεσε - αυτά τα snaps πρώτη φορά τα ακούω…
Πρέπει να το ψάξω περισσότερο.

Καλώς ήρθατε @gfidias και @ThanosApollo στο φιλόξενο φόρουμ για τους χρήστες του linux !!!
Αν δεν ήταν μόνο διαθέσιμο για US -δυστυχώς- θα σας πρότεινα το παρακάτω laptop
για να κάνετε και ένα unboxing!

3 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθατε @gfidias @ThanosApollo στην παρέα μας :hugs:

4 «Μου αρέσει»

@gfidias που κατέληξες τελικά; Δοκίμασες το elementary OS;

Σκέφτομαι να πάω σε Archlinux. Θα το δοκιμάσω σε virtual machine και βλέπουμε.

Ρίξε και μια ματιά στο παρακάτω βίντεο αν καταλήξεις προς τα εκεί + ένα οποιοδήποτε άρθρο του τύπου “x things to do after installing elementary OS” κι είσαι καλυμμένος.

1 «Μου αρέσει»

Έψαξα την πιθανότητα να εγκαταστήσω ubuntu στο mac pro (late 2013) αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με το bluetooth. Υπάρχει λύση γι΄αυτό?
Εναλλακτικά: Το Dell Latitude 5530, που παραδίδεται με εγκατεστημένο Ubuntu Linux 20.04 (with DCA enable - τι είναι αυτό?) Ξέρει κανείς αν παίρνει το τελευταίο update 22.04?

@gfidias
Το Ubuntu εγκαθίσταται πολύ εύκολα στους περισσότερους υπολογιστές.
Και αναβαθμίζεται πολύ εύκολα.
Tο DCA πρέπει να είναι λειτουργία της dell.
H αναβάθμιση από 20.04 σε 22.04 γίνεται από την τρίτη καρτέλα “Updates” στην ενότητα "Software & Updates”.
Πηγές:

  1. Jammy Jellyfish Release Notes - Release - Ubuntu Community Hub
  2. https://www.dell.com/support/kbdoc/en-uk/000129450/how-to-download-drivers-that-are-unavailable-on-dell-support-website

Και φυσικά όπως σε όλες ή σχεδόν όλες τις διανομές linux μπορεί να γίνει από τη γραμμή εντολών (τερματικό). Για την Ubuntu συγκεκριμένα είναι μια βασική εντολή.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της διανομής Ubuntu είναι ότι υπάρχουν tutorials επίσημα και ανεπίσημα, από κάθε γωνιά του πλανήτη και για τα πιο απίθανα θέματα.