Linux σε σχολεία

Καλησπέρα. Είμαι μαθητής του Ζαννείου Πρότυπου Γυμνασίου Πειραιώς της 3ής τάξης. Πρόσφατα ήρθε μια παραγγελία του Υ. Παιδείας με καινούριο εξοπλισμό πληροφορικής. (Η/Υ, monitor, πληκτρολόγια κλπ). Μέσα στο πρόγραμμα σπουδών έχει μπει και η εκμάθηση του ubutnu 21.04 (mate). Ο καθηγητής που διδάσκει το μάθημα της πληροφορικής, και δεν κάνω πλάκα, βάζει μονοήμερες εαν ανοίξουμε οι μαθητές τα ubuntu. (το λέω από προσωπική εμπειρία). Το θέμα αυτό το έχουμε πάει στην διεύθυνση (μια ομάδα από 7 μαθητές που χρησιμοποιούν linux σε καθημερινή βάση) άλλα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Σας γράφω εδώ σήμερα διότι όχι μόνο ο καθηγητής βάζει ποινές αδίκως άλλα και εμποδίζει την εκμάθηση των παιδιών. Τι μπορώ να κάνω για να του βάλω μυαλό? (αυτός σπούδασε πληροφορική οταν ακόμα προγραμμάτιζαν τους Η/Υ του ΠΑ.ΠΕΙ. με punch cards και είναι τρελό windows fanboy)

6 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά που λες. Αλλά όταν λες ότι βάζει μονοήμερες, θα πρέπει να υπάρχει μια δικαιολογία, δεν τρως ποινή έτσι.

Επίσης δεν ξέρω την εγκύκλιο, και αν είναι υποχρεωτική η στην ευχέρεια του κάθε καθηγητή να διαλέξει το λειτουργικό που θα διδάσκει.

Τώρα εάν όντως έχεις δίκιο στους ισχυρισμούς σου, μιλήστε με τους γονείς σας, αυτοί μόνο μπορούν να κάνουν κάτι και να κλιμακώσουν την κατάσταση.

Όσο για τα linux, μην σκάτε μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε και να μάθετε οτι γουστάρετε.

Εγώ χρησιμοποιώ linux, δεν είναι το θέμα η δικιά μου εκμάθηση άλλα των υπόλοιπων μαθητών, που είτε δεν ξέρουν, είτε φοβούνται να βγάλουν τα windows. Τώρα με τις μονοήμερες, ο,τι ισχυρίζομαι είναι αλήθεια, φέτος μόνο έχει ρίξει 5 και τις έχει δικαιολογήσει όλες με τον ίδιο τρόπο.

Κατανοείς ότι όσα λες είναι ελλειπή;

Την εγκύκλιο την ξέρεις; έχεις ένα link να μας δώσεις να διαβάσουμε το σημείο εκείνο; Τι έγινε όταν έπεσαν οι μονοήμερες; Είπες πήγατε στην διεύθυνση… τι σας είπαν; Στους γονείς μιλήσατε; Απευθυνθήκατε στην δευτεροβάθμια; Εδώ δεν μας έγραψες καν την δικαιολογία για την ποινή, μονό το ότι ήταν η ίδια κάθε φορά.

Όταν ζητάς συμβουλές από κόσμο για ένα περιστατικό (ειδικά online). Οφείλεις να είσαι ακριβής και να περιλαμβάνεις τα στοιχεία και λεπτομέρειες για τους ισχυρισμούς σου.

Λούπων ας τα πάρω απ’ την αρχή. Δεν το έχω διαβάσει από κάπου ότι περιέχεται στην εγκύκλιο άπλα ρώτησα έναν άλλον καθηγητή πληροφορικής απ’ το λύκειο και μου είπε ότι περιέχονται μέσα (γιατί και αυτοί έκαναν αναβάθμιση). Δεύτερων, η διεύθυνση δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του προβλήματος και πολύ απλά μας είπαν ότι το πρόβλημα θα το κοιτάξουν και θα μας πουν. Ο καθηγητής δικαιολόγησε τις μονοήμερες με το ότι νόμιζε πως χαλάγαμε τους Η/Υ ( κάνουν dualboot και μαλών δεν ξέρει τι είναι το grub). Ναι ως ομάδα το έχουμε αναφέρει και στους γονείς μας άλλα τι να κάνουν και οι άνθρωποι όταν η διεύθυνση δεν νοιάζεται για τίποτα.

Απο το σχολειο δεν εμαθε κανεις τιποτα. Καλα τωρα θα πεσουν ολοι πανω μου… δεν πειραζει… παμε…

Στο γυμνασιο ειχαμε μαθημα πληροφορικης το 199χ… πληροφορικος μας ηταν μια θεολογος που ειχε κανει σεμιναρια. Εγω γνωριζα υπολογιστες απο δικη μου ενασχοληση και απο περιοδικα. Ποσο γνωριζα? Ε θυμαμαι οτι ξεψαχνιζα τον υπολογιστη να δω τι εχει, εβαζα δισκετες 5.25 να δω τι εχουν, επαιζα παιχνιδια κτλ. Τι εγινε? Με συμπαθουσε και δεν με πεταξε απο το παραθυρο γιατι φοβοταν μη χαλασουν (ειχε ευθυνη) Στο λυκειο πλεον δεν με απασχολουσε το μαθημα της πληροφορικης. Γνωριζα 100 φορες περισσοτερα πραγματα και οι υπολογιστες του σχολειου ηταν για μενα “αρχαιοκαπηλιες”, αλλα και παλι ο καθηγητης ηταν υπευθυνος για τον εξοπλισμο

Τυχαια εχω παει να βοηθησω καποιους δασκαλους πριν μερικα χρονια με υπολογιστες σε ενα σχολειο στη γειτονια μου. Δικτυα και τετοια. Ο πληροφορικος δεν γνωριζε ουτε το 1/1000 οσων εκανα εκεινες τις μερες και δεν με αφησε να αγγιξω τιποτα στο εργαστηριο πληροφορικης γιατι ολα ηταν ευθυνη του…

Ενα λοιπον μεγαλο προβλημα που ειδα στα σχολεια ολα αυτα τα χρονια ειναι οτι οι καθηγητες πληροφορικης δεν ειναι απαραιτητα και γνωστες υπολογιστων, και δευτερον οτι αυτο με την ευθυνη φαινεται τοσο μεγαλο, που τους ειναι καλυτερο για να μην εχουν αγχος, τα παιδια να μην μαθουν τιποτα.

Ο υπολογιστης ειναι προσωπικος. Ο καθε μαθητης αν εχει μεσα του το μικροβιο θα βαλει και linux και hackintosh και οτι του μπει στο μυαλο. Τα σχολεια παντα ηταν πολυ πισω στην πληροφορια της πληροφορικης. Ακομη και να μπαινατε σε ubuntu τι θα κανατε εφοσον ο καθηγητης δεν ξερει να γραψει μια εντολη… και αν παταγατε κατι και κολλαγε πως θα ξεκολαγε το πισι και τη δικαιολογια θα εδινε στη διευθυνση…

-Ακομη και σε καταληψεις θυμαμαι που εσερνα το στρωμα για 1 χιλιομετρο να το βαλω στην ταξη και η αιθουσα πληροφορικης ηταν σα θησαυροφυλακιο απο της κλειδαριες… Θελαμε να κοιμηθούμε εκει γιατι θα παιζαμε κιολας αλλα ηταν αβατο… Καπως τους τρομαζουν τους καθηγητες ολα αυτα τα ψιψιψονια

1 «Μου αρέσει»

1 - Το περιλαμβάνεται, δεν σημαίνει οτι είναι υποχρεωτικό

2 - Το λειτουργικό ειναι προ εγκατεστημένο;;; Η βάζετε κάποιο usb εσείς;

3 - Ο καθηγητής σου απο ότι φαίνεται μάλλον, ειναι η κλασική περίπτωση τύπου που τελείωσε μια σχολή και διορίστηκε κάπου. Οπότε μπορείς να είσαι σίγουρος οτι 100% δεν ξέρει ούτε ο ίδιος linux οπότε δεν θα μπορεί να διδάξει κιόλας οπότε το έξυπνο θα ήταν να σταματήσετε να του το ζητάτε.

4 - Σκοπός των μαθημάτων πληροφορικής με υπολογιστές στο σχολείο (ειδικά δε γυμνάσιο) ειναι οι βασικές δεξιότητες. Και όχι να ανοίγεις terminal και να είσαι άνετος με τις εντολές.

5 - To linux… δώσε προσοχή εδώ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Και δεν στερείτε κάτι κάποιος απο το να μην το ξέρει. Και στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολο λειτουργικό σε σχέση με τα windows για τον απλό χρήστη.

Κατανοώ πλήρως το ότι μπορεί εσύ και η παρέα σου να γουστάρετε και είναι πολύ ωραίο που ενδιαφέρεστε. Αλλά μην περιμένετε από κανένα σχολείο και κανέναν δάσκαλο τίποτα. Ειδικά δε την στιγμή που δεν είναι διατεθειμένος να το τρέξει κανένας γονιός σε κάποια δευτεροβάθμια. Πόσο μάλλον δε όταν αυτοί γύρο του (στην περίπτωση που ειναι ήδη προ εγκατεστημένο το λειτουργικό) δεν μπορούν να καταλάβουν οτι άνοιξες απλά κάτι που ήταν ήδη εκεί. Υπομονή με τον ηλίθιο τον δάσκαλο σου.

Καλημέρα, νομίζω ότι η εκμάθηση βασικής χρήσης ενός linux λειτουργικού στις μέρες μας δεν είναι πολύ δύσκολη, λόγω της ανάπτυξης πολλών εύχρηστων γραφικών περιβαλλόντων.
Gnome, plasma, cinnamon κλπ.
Τα παιδιά μου με πληροφορούν ότι στο σχολείο τους κάνουν τις εργασίες τους σε κάποιους υπολογιστές με ένα πράσινο φόντο με ένα στρογγυλό λογότυπο (Ubuntu mate) χωρίς πρόβλημα εδώ και χρόνια.
Το ίδιο επίπεδο δυσκολίας πιστεύω θα είχαν και αν γινόταν εγκατάσταση στους υπολογιστές του σχολείου Mac λειτουργικού συστήματος😁.
@geogr σίγουρα το linux δεν είναι πανάκεια, αλλά από τη φύση του, θεωρώ ότι στις μέρες μας μπορεί να γίνει για όλους…
Ευτυχώς!!!:slightly_smiling_face::v:
Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας… φημολογείται ότι τα νέα μοντέλα pixel της google θα έχουν λειτουργία εκτέλεσης linux εικονικών μηχανών. Ας καλοσωρίσουμε λοιπόν τον @johnkap και τη νέα γενιά στην ελληνική κοινότητα - φόρουμ για το σύγχρονο αγαθό (εάν χρησιμοποιείται σωστά), που ονομάζεται Linux.

3 «Μου αρέσει»

Year of the Linux desktop is here!

3 «Μου αρέσει»

Αυτο μου εχει συμβει και σε μενα. Και μου κανει εντυπωση γιατι συναδελφοι της πληροφορικης τρεφουν μια απεχθεια για το linux και μην τους πεις κατι εκτος windows.
Aυτο που αποδιδω ειναι η αγνοια για κατι που δεν γνωριζουν . Εχουν σπουδασει με βαση τα παντζουρια αυτο ξερουν και τιποτε αλλο.

3 «Μου αρέσει»

μα τι λες? εδώ έχουμε εμπειρίες από άτομα που βάλανε linux σε συγκενής τους και δεν καταλάβανε την διαφορά… έναν browser για emails, youtube και facebook και έναν pdf reader θέλουν οι περισσότεροι χρήστες, και αυτό δεν είναι OS-bound… βρίσκω το συγκεκριμένο που λες λίγο εώς πολύ υπερβολικό

εάν υποπτεύεστε κάτι τέτοιο καλά το λέει ο @geogr μην ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο άλλο, και κάνετε θέμα σε γονείς, διεύθυνση και δευτεροβάθμια. αλλά ψαχτείτε πρώτα να δείτε εάν είναι υποχρεωτικό στην διδασκαλία ή όχι μέχρι πιο σημείο μπορεί να σας επιβάλει ο καθηγητής σας να μην τα ανοίγετε. Το πολύ πολύ ζητάτε από την διεύθυνση να σας δώσει μια ώρα από το τετράμηνο να κάνετε αυτο-μάθηση εάν βρειτε κάποιο άτομο που να εμπιστεύετε το σχολείο και να πληρεί τις προδιαγραφές να σας κάνει κάποιου τύπου σαν απογευματινό πρόγραμμα (δεν κάνουν πλέον τέτοια στα σχολεία?)

4 «Μου αρέσει»

τον δικαιολογώ γιατι εχει χρεωθεί ολο το σύστημα των υπολογιστων και αν κατι παει στραβα θα τον τρεχουν . οπότε … γνωμη μου.

Νομιζω οτι εχει ενα δικιο ο @geogr

Αν παω σε εναν συγγενη η ενα φιλο που θελει απλα να κανει μια χρηση στον υπολογιστη του ναι θα το εγκαταστησω και ολα θα τρεξουν ρολοι. Ομως ειναι ενας συνδιασμος πραγματων που δεν βοηθανε ουτε τον απλο χρηστη. Ακουει παντου windows, microsoft κατσε να στειλω ενα exe να το εγκαταστησεις και αλλα τετοια… βαλε τωρα και οτι αρκετα προγραμματα η παιχνιδια δεν θα τρεξουν καν. Ενα rar να του ερθει στα χερια ειναι πιο δυσκολο να το ανοιξει σε ενα linux pc απ οτι σε ενα windows pc. Και φυσικα ο μεγας κατακερματισμος του linux που ενας νεος χρηστης μπερδευεται. Να κατεβασει deb η rpm? Αυτα τα tar.gz που χρησιμευουν. Ολα αυτα φαινονται οτι θα φτιαξουν βεβαια με τα snap κτλ αλλα ακομη υπαρχει δρομος.

Αν τωρα παμε και στην ελληνικη πραγματικοτητα τα πραγματα ειναι απαραδεκτα. Πολλοι ελληνες ειναι μικρομεσαιοι και χρησιμοποιουν καποιου τυπου ελληνικες εφαρμογες. Ο δικηγορος ενα προγραμμα με νομους, ο ξυλουργος ενα προγραμμα για πορτες και παει λεγοντας. Μαντεψτε. Ολα αυτα τα προγραμματα αναπτυσονται απο το 90 και μετα και ολα τρεχουν σε windows. Προσφατα πηγα σε μια κυρια που εχει 3 mac και αγορασε ενα windows laptop γιατι μια εφαρμογη βασης δεδομενων που χρειαζεται δεν τρεχει ουτε στο mac.

Ειμαστε ο λαος με το μεγαλυτερο ποσοστο χρηστων σε linux (καπου 4 με 5% ειχα διαβασει εναντι 1.5 με 2 σε παγκοσμιο επιπεδο) αλλα ταυτοχρονα ειμαστε ο λαος που δεν αναπτυσει ελληνικες εφαρμογες για linux…

συμφωνω πιο πολλα θα μαθετε μονοι σας παρα απο το σχολειο στις λιγες ωρες

Συμφωνώ με τα παραδείγματα και ειδικά για την ανάγκη εφαρμογών λίνουξ στα ελληνικά, ωστόσο δεν το πήγα καθόλου εκεί εγώ. μίλησα πολύ συγκεκριμένα για τους απλούς χρήστες σαν την μάνα μου πχ, που δεν ξέρουν τι είναι το rar και δεν θέλουν να μάθουν, ούτε θα κάνουν install ποτέ ένα πρόγραμμα μόνοι τους, ούτε ξέρουν τι σημαίνει ότι το windows είναι λειτουργικό σύστημα… Όπως είπα ένας browser και πολύ είναι για ότι θέλουν να κάνουν σε ένα pc, καθώς πλέον όλα στα κινητά γίνονται μια χαρά για τον μέσο χρήστη…οπότε δηλώσεις του τύπου “το linux δεν είναι για όλους ειδικά για τον απλό χρήστη” με βρίσκουν και θα με βρίσκουν απέναντι.

Δεν θα επεκταθώ άλλο γιατί το θέμα είναι το linux στα σχολεία, και εάν μπορεί να ενταχθεί καλό θα ήταν για να υπάρχει ποικιλομορφία στην εκπαίδευση. Ας μας πει ο OP εάν βγάλει άκρη και τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για άλλο thread :+1: :slightly_smiling_face:

τι κολλημα τραβανε καποιοι με το να θελουν windows και οχι linux αφου το 90% των ελληνων ουτε ξερουν τι λειτουργικο χρησιμοποιουν αφου την ιδια δουλεια μπορουν να κανουν ενα fb , twiter και word . kai ενα κινητο στην κωλοτσεπη . Μεχρις εκει οι ελληνες.

Το ποσοστό linux στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο είναι σταθερά πάνω από 10%

Ο υπολογιστής των παιδιών μου τρέχει Linux endeavouros με kde plasma, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και μάλιστα τους βολεύει περισσότερο από τους υπολογιστές που έχουν στο Δημοτικό με Windows… Αυτό που λείπει από το Linux και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου είναι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ για όλα τα γούστα!

2 «Μου αρέσει»

Στην αντιπερα οχθη ομως υπαρχουν πολλες φωνες που μας λενε… για να γινει το GNU/Linux πιο mainstream πρεπει να εξουδετερωσουμε την κατακερματιση του (fragmentation) που μπερδευει τους καινουργιους χρηστες και τους χρηστες που απλα θελουν να δουλεψουν το λειτουργικο και να μην ξοδεψουν χρονο στο να μαθουν κατι καινουργιο… που ειναι πιο απλοποιημενο απο το απλοποιημενο.

Μηπως τελικα πρεπει να κατσουμε να κανουμε μια συζητηση σωστη και να βρεθει ενας μεσος δρομος; Κατι που δεν ειναι απαραιτητα τοσο απλο που καποιος με εγκεφαλικο να μπορει να το χρησιμοποιησει;

Update: @Argi δεν νομιζω να ειναι ΜΟΝΟ θεμα πακεταρισματος. Το πακεταρισμα ειναι ΕΝΑ απο τα θεματα που προβληματιζουν τους νεους χρηστες… αλλα το θεμα ειναι να βρεθουν σωστα αναπτυσομενες εφαρμογες με ενεργη κοινοτητα απο πισω και στα ελληνικα.

Αν και ειμαι εντελως αντιθετος στο να μην μαθαινει καποιος νεος χρηστης το τερματικο ειναι πολλοι χρηστες που δεν θελουν να το ακουμπησουν.

Οκ.

Τοτε ας τους δοσουμε κατι σε GUI να κανουν τις γνωστες εγασιες… σε GUI… Θα μου πεις τωρα… εχουμε 3-4 GUI διαχειριστες πακετων… Synaptic, GNOME Software, PackageKit, Discover… χρειαζομαστε και 5ο;

Εχουμε 2 διαχειριστες δικτυου… το Connman και το NetworkManager, θελουμε και 3ο;

Εχουμε 11 επιφανειες εργασιας… GNOME3, KDE, Cinnamon, MATE, LXQt, LXDE, XFCE, Budgie, Trinity, Enlightenment και τωρα τελευταια κανει επανοδο το Unity… θελουμε 12ατη;

Μηπως τελικα δεν πασχουμε απο εφαρμογες… αλλα απο εκπαιδευση;

1 «Μου αρέσει»

ή απλά να βρεθεί ένα σωστό κοινό πακετάρισμα πχ snap, appimage κτλ που να δουλέυει σωστά…

1 «Μου αρέσει»

6 «Μου αρέσει»