Linux Mint Upgrade tool

Το Linux Mint ακολουθεί έναν κύκλο κυκλοφορίας 6 μηνών, με μια νέα κύρια έκδοση κάθε 2 χρόνια ακολουθούμενη από εκδόσεις 3 σημείων.

Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο εγχειρίδιο χρήστη, οι αναβαθμίσεις προς μια έκδοση σημείου στην ίδια κύρια έκδοση του Linux Mint είναι αρκετά απλές και εύκολες στην εκτέλεση.

Ωστόσο, οι αναβαθμίσεις προς την επόμενη μεγάλη έκδοση είναι πολύ πιο περίπλοκες. Απαιτούν προηγμένο επίπεδο γνώσης και εμπειρίας και εκτελούνται χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.

“Εργαζόμαστε πάνω σε ένα εργαλείο αναβάθμισης, που θα διευκολύνει την διαδικασία σημαντικά στο μέλλον”

  1. Είναι πλήρως γραφικό, χωρίς γραμμή εντολών.
  2. Είναι μεταφρασμένο (το υπάρχον εργαλείο είναι μόνο στα Αγγλικά).
  3. Εκτελεί περισσότερους ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά (για παράδειγμα, ελέγχει ότι είστε συνδεδεμένοι σε τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος, ελέγχεται ο ελεύθερος χώρος έναντι του μεγέθους λήψης, η λίστα πακέτων που έχουν αφαιρεθεί κ.λπ.).
  4. Είναι διαμορφώσιμο (παρόλο που πραγματικά δεν πρέπει να παραλείψετε τίποτα, σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε ορισμένες απαιτήσεις, όπως η παρουσία στιγμιότυπου του Timeshift).
  5. Διατηρεί την επιλογή των καθρεπτών σας (ελέγχει εάν είναι συμβατοί, αν αποκρίνονται και αν είναι ενημερωμένοι)
  6. Δεν σας αναγκάζει να αφαιρέσετε τα προσαρμοσμένα αποθετήρια και τα PPA (ελέγχει αν υποστηρίζουν ή όχι την έκδοση στόχου)
  7. Προειδοποιεί, αλλά σας επιτρέπει να διατηρείτε ορφανά πακέτα (πακέτα που δεν υπάρχουν στα αποθετήρια)
  8. Παρέχει και χειρίζεται λύσεις (για τα περισσότερα προβλήματα που εντοπίζονται, μαζί με την εξήγηση, θα χρειαστεί απλώς να κάνετε κλικ σε ένα κουμπί “Διόρθωση” για να λύσετε το πρόβλημα).

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ πιο χρήσιμο και εύκολο στη χρήση από το τρέχον βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών
Δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι οι σημαντικές αναβαθμίσεις μπορεί να πάνε στραβά και να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για λήψη/εγκατάσταση, αλλά η εμπειρία σας ως χρήστης θα είναι πολύ πιο απλή από πριν.
Σχεδιάζουμε να ετοιμάσουμε αυτό το εργαλείο το συντομότερο δυνατό. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σε αυτόν τον κύκλο ανάπτυξης. Θα το χρησιμοποιήσουμε πρώτα για την αναβάθμιση του LMDE 4 σε LMDE 5 και στη συνέχεια για την αναβάθμιση του Linux Mint 20.3 στο Linux Mint 21

Linux Mint blog.Τα νέα του μηνός Μαρτίου

9 «Μου αρέσει»

Κυκλοφόρησε η BETA φάση του Upgrade Tool αλλά μπορεί να γίνει χρήση, προς το παρόν, μόνο σε LMDE 4, σε “κανονικό” Linux Mint 20 δεν θα δουλέψει, " Do not test this tool in Linux Mint 20 (the Linux Mint 21 package base isn’t stable yet). "

ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ

apt update
apt install mintupgrade

Το εργαλείο έχει γραφικό περιβάλλον αλλά το τρέχουμε από τερματικό.

sudo mintupgrade

Θα εξετάση το σύστημά μας… και θα ξεκκινήσει την πρώτη φάση…

Κατόπιν εξετάζει: Αν έχουμε πάρει timeshift snapshot, αν δεν το έχουμε κάνει θα μας προτρέψει σε αυτό και δεν θα προχωρήσει αν δεν το κάνουμε.
Θα κοιτάξει για “ορφανα πακέτα” και με 'να κουμπι " Fix " θα βοηθήση να το φτιάξουμε…

Θα κάνει προσομοίωση της αναβάθμησης και θα ενημερωθούμε για
α) Το μέγεθος του
β) Πόσα και ποιά πακέτα, θα αλλάξουν…, θα κρατηθούν…, θα σβηστούν…, θα αναβαθμιστούν.

Η συνέχεια είναι απλή και τα βήματα στην λογική: επόμενο > πρόβλημα > Fix, επόμενο > πρόβλημα > Fix

Όταν τελειώσει θα πάρουμε το παρακάτω…

Screenshot from 2022-04-29 13-24-01.resized

Αφου τελειώσει η διαδικασία αποεγκαθιστούμε το εργαλείο και επανεκκινούμε.

apt remove mintupgrade
sudo reboot

Και με την επανεκκίνηση και ως επιβράβευση :smile: το “νέο” μας σύστημα LMDE 5.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι είναι σε φάση BETA με ότι αυτό σημαίνει.

Αν κάτι στραβώσει επιστρέφουμε με το "Timeshift.

Για bugs εδώ

2 «Μου αρέσει»

Μετά από πολλές αναβαθμίσεις (Linux Mint), εκ πείρας έχω διαπιστώσει ότι ο γρηγορότερος και εγγυημένα απροβλημάτιστος τρόπος αναβάθμισης είναι “clean install”. (Προϋπόθεση να υπάρχει αντίγραφο των αρχείων χρήστη αλλού). Προσωπικά κρατάω το /home σε πολλαπλά αντίγραφα με το timeshift σε δεύτερο δίσκο, επομένως σε 10-15 λεπτά έχω κάνει clean install και σε άλλα 5 έχω επαναφέρει το /home. Παλιότερα κρατούσα ξεχωριστό /home partition, αλλά και αυτή η λύση είχε τα θεματάκια της μακροπρόθεσμα, οπότε κατέληξα σε ένα μοναδικό partition για την εγκατάστασή μου.

το δοκιμασα στο LMDE μου. ζητησε να εγκαταστησει τον σαπιοgrub και το os-prober. μολις ειδα για grub, λεω ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ και το’κλεισα οπως ηταν. το os-prober δεν με νοιαζει καν, γιατι δεν εχω καποιο αλλο λειτουργικο

ο grub μπορει να παει εκει που ανηκει. ΣΤΟΝ ΜΠΑΖΟΚΑΔΟ. 2 φορες κοντεψε να στειλει το συστημα στα ψαρια, για τους 3 μηνες που τον ανεχτηκα οταν πρωτοεγκατεσησα το LMDE4 (φρεσκο-φρεσκο, μολις που ειχε βγει)

απο τοτε και μεχρι τωρα ειμαι με extlinuKS και δεν εχει παρουσιασει το παραμικρο προβλημα ΠΟΤΕ. ναι ειναι τελειως χειροκινητος και απλος, αλλα δεν θελω τιποτα αλλο. ουτε μενουδακια, ουτε ομορφα γραφικουλια. θελω απλα να ξεκιναει το συστημα αξιοπιστα και αυτο κανει. τελος