Linux Mint τα νέα του Ιούνιου 2019

Μεταφέρω τα νέα της ομάδας ανάπτυξης. Το αρχικό κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ Monthly News – June 2019 – The Linux Mint Blog, και έχει όπως πάντα και ενδιαφέροντα σχόλια από τον Clem

Κατ αρχήν ευχαριστίες για την στήριξη και τις δωρεές σας. Κάνετε αυτό το έργο να ευημερεί και είναι μια πραγματική ευχαρίστηση μας να δουλεύουμε σε αυτό.

Από Ελλάδα να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους:

  • $11, Ioannis B.
  • $11 (2nd donation), Michail I.
  • $5, Konstantinos K. aka “SV1XV

Είχαμε να ξεπεράσουμε αρκετά θέματα και αυτός ο κύκλος ανάπτυξης δεν ήταν ο πιο ομαλός, αλλά είμαστε πραγματικά χαρούμενοι αυτή τη στιγμή. Είμαστε ενθουσιασμένοι που πλησιάζουμε στην έκδοση της επόμενης ΒΕΤΑ και δείξουμε σε όλους αυτά στα οποία εργαστήκαμε. Είμαστε υπερήφανοι για όσα καταφέραμε, καθώς και για μερικά από τα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις που υλοποιήσαμε. Σαν ομάδα δουλεύουμε μαζί με κέφι και όρεξη.

Nemo: Καρφίτσωμα αντικειμένων
Ο διαχειριστής αρχείων του Cinnamon διαθέτει μερικά όμορφα νέα χαρακτηριστικά. Αν βρεθείτε να ψάχνετε πάντα για τα ίδια αρχεία ξανά και ξανά … απλά καρφιτσώστε τα.

image

Είναι τόσο εύκολο. Τα καρφιτσωμένα στοιχεία εμφανίζονται στην κορυφή και είναι έτσι πολύ εύκολα προσβάσιμα.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι διαφορετικό από τους σελιδοδείκτες όπως το Sandbox στην εικόνα αριστερά. Οι σελιδοδείκτες είναι γενικοί, το καρφίτσωμα είναι τοπικό.

Nemo: Υπό συνθήκη ενέργειες
Όταν κάνετε δεξί κλικ σε ένα αρχείο, βλέπετε τις ενέργειες που μπορείτε να εκτελέσετε σε αυτό. Μέχρι τώρα αυτές οι ενέργειες αυτές ήταν γενικές. Ξεκινώντας με το Nemo 4.2, οι ενέργειες μπορούν να ενεργοποιηθούν από μια δική τους εξωτερική συνθήκη. Με άλλα λόγια, οι ενέργειες μπορούν να χρησιμοποιούν δέσμες ενεργειών ή εξωτερικές εντολές για να στοχεύσουν συγκεκριμένα αρχεία σε συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε ενέργειες αρχείων πολύ πιο έξυπνες από πριν.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Όταν κάνετε δεξί κλικ σε μια εικόνα, μπορείτε να επιλέξετε τη δράση “Ορισμός ως ταπετσαρία”. Αυτή η ενέργεια στοχεύει όλα τα αρχεία εικόνων. Ανεξάρτητα από το αρχείο που επιλέγετε, αν πρόκειται για αρχείο εικόνας, θα δείτε αυτήν την ενέργεια.

Πλέον, μπορούμε να κάνουμε ενέργειες για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, οι οποίες δεν θα παρεμποδίσουν την καθημερινή σας χρήση, αλλά που θα είναι εκεί για εσάς μόνο όταν τις χρειάζεστε.

Ας πούμε για παράδειγμα ότι κάνετε δεξί κλικ σε ένα αρχείο .mkv που είναι μεγαλύτερο από 4GB, απλά επιλέξτε “Split it”. Ας υποθέσουμε ότι επιλέγετε ένα βίντεο στον οποίο ο ήχος κωδικοποιείται ως DTS … απλά κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Μετατροπή ήχου DTS σε AC3”. Η σε μια εικόνα που περιέχει γεωγραφικά μεταδεδομένα, κάνετε δεξιό κλικ στο “Show me where it taken” για να ανοίξετε το χάρτη σε αυτή την τοποθεσία.

Ο ουρανός είναι το όριο, αυτά είναι μόνο παραδείγματα. τις μελλοντικές κυκλοφορίες θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε το κόστος απόδοσης της αποστολής πολλών ενεργειών. Με το Nemo 4.2, έχουμε τώρα την τεχνολογία για να το κάνουμε (και το ίδιο και αν θέλετε να κάνετε τις δικές σας ενέργειες). Οι ενέργειες μπορούν να προβλέψουν αν χρειάζονται ή όχι και αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε το μενού δεξί κλικ στο διαχειριστή αρχείων σας ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία που υπάρχουν.

Cinnamon Μενού
To Cinnamon είναι ταχύτερο και πιο εύχρηστο . Χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη RAM και φορτώνει πολύ πιο γρήγορα. Εκτός από τις βελτιώσεις απόδοσης, το μενού εφαρμογών αναγνωρίζει τώρα και διακρίνει τις διπλότυπες εφαρμογές. Εάν δύο εφαρμογές έχουν το ίδιο όνομα, το μενού θα εμφανίσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές.

Για παράδειγμα στο μενού εφαρμογής, το Xed είναι ο “επεξεργαστής κειμένου”. Εάν εγκαταστήσετε το Gedit, δεν καταλήγετε πλέον σε δύο καταχωρίσεις “Επεξεργαστής κειμένου”. Αντ’ αυτού, θα δείτε “Επεξεργαστής κειμένου (Xed)” και “Επεξεργαστής κειμένου (Gedit)”.

image

Το ίδιο ισχύει για Flatpaks, αν εγκαταστήσετε το Flatpak μιας εφαρμογής που έχετε ήδη, το μενού θα διακρίνει μεταξύ των δύο για να σας ενημερώνει ποια είναι η αυτή από τα αποθετήρια και ποια είναι Flatpak.

image

Ρυθμίσεις της γραμμής κύλισης

Αυτό δεν το θέλουν όλλοι, αλλά έχει ζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Σε κάποιους δεν αρέσουν τα verlay scrollbars ή που θέλουν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του θέματος εμφάνισης. Πλέον θα είναι σε θέση να το κάνουν με γραφικό τρόπο.

image

Xapps

Το Pix , ο επεξεργαστή κειμένου, ο αναγνώστης εγγράφων, το πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο και το πρόγραμμα προβολής εικόνων εξετάστηκαν και προστέθηκε υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις παραδοσιακές συντομεύσεις πληκτρολογίου Ctrl + Q και Ctrl + W.

Στις προτιμήσεις του προγράμματος ανάγνωσης εγγράφων, μπορεί τώρα να προστεθεί ένας επιλογέας μεγέθυνσης στη γραμμή εργαλείων.

MintBox 3

Συνεργαζόμαστε με το Compulab στο πιο ισχυρό MintBox ποτέ.

Το MintBox 3 θα βασίζεται στο Airtop 3:

Έχω χρησιμοποιήσει ένα Airtop1 ως κύριο υπολογιστή μου για ένα διάστημα τώρα και είναι ένα όμορφο μηχάνημα.

Οι παρακάτω προδιαγραφές και τιμές δεν είναι τελικές:

  1. Βασική διαμόρφωση: $ 1543 με Core i5 (6 πυρήνες), 16 GB RAM, 256 GB EVO 970, Wi-Fi και FM-AT3 FACE Module.

  2. Ισχυρή διαμόρφωση: $ 2698 με Core i9, GTX 1660 Ti, 32 GB RAM, 1TB EVO 970, WiFi και FM-AT3 FACE Module.

Snap
Όταν ανακοινώθηκαν τα snaps , υποτίθεται ότι ήταν ή λύση, όχι το πρόβλημα.
Θεωρητικά θα καθιστούσαν δυνατή την εκτέλεση νεότερων εφαρμογών πάνω από παλαιότερες βιβλιοθήκες. Κάτι που θα διευκόλυνε τους προγραμματιστές στο να τρέχουν τα έργα τους σε κάθε διανομή, όπως το το Flatpak και το AppImage. Αυτό που δεν θέλουμε είναι η Canonical να ελέγχει αποκλειστικά την διανομή του, ώστε το λογισμικό να λειτουργεί καλύτερα στο Ubuntu από οπουδήποτε αλλού και να κάνει το κατάστημά της Canonical απαιτούμενο.

Αν είστε χρήστης του Fedora και θέλετε να εγκαταστήσετε το Spotify, σας λένε να πάτε στο Install spotify on Linux | Snap Store. Το Spotify δεν διανέμει πακέτα RPM, appimage, Flatpak ή οτιδήποτε χρήσιμο σε έναν χρήστη του Fedora που θέλει να το κατεβάσει ή σε έναν συντηρητή του Fedora που θέλει να τον προσθέσει σε ένα αποθετήριο. Οι χρήστες της Fedora καλούνται να πάνε σε αυτό που ουσιαστικά είναι ένα εμπορικό κατάστημα που λειτουργεί από έναν ανταγωνιστή της RedHat, και όπου τα στατιστικά τους λένε ότι η διανομή τους είναι μόνο 7η καλύτερη.

Είμαστε ακόμα τυχεροί και μπορούμε ακόμα να το κατεβάσουμε σε .deb. Αν το Spotify σταματήσει να νοιάζεται, τι κάνουμε; Θα μπορούν αυτοί οι χρήστες να κατεβάζουν πακέτα snap, στο μέλλον ή θα κλειδωθούν έξω από το μαγαζί; Το κατάστημα των snap θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς λογαριασμό Ubuntu One ή θα έχουμε ένα vendor-lock; Νομίζω ότι είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε αυτά τα θέματα.

Όλοι έχουμε smartphones και όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι το κατάστημα Google Play. Πόσο συχνά βλέπουμε το .apk (πακέτα Android) στον ιστό; Πόσο δύσκολο είναι να εγκατασταθούν χωρίς το κατάστημα της Google; Πόσο ελεύθερος είναι ένας προγραμματιστής για να δημοσιεύσει το ίδιο το .apk ενώ είναι παρόν στο κατάστημα; Ποιος ελέγχει όλα αυτά και τι σημαίνει για εμάς; Ποιος κυβερνά τι μπορεί και δεν μπορεί να μπει μέσα στο κατάστημα; Ποιος κάνει εμπορικές συμφωνίες; Σε ποιον βασιζόμαστε; Και το κυριότερο, γιατί ;

Όσο το snap είναι λύση για ένα πρόβλημα, είναι υπέροχο. Ακριβώς όπως το Flatpak, μπορεί να λύσει μερικά από τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε με παρωχημένες εξαρτήσεις των πακέτων. Μπορεί να μας παράσχει λογισμικό που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να τρέξουμε. Αλλά όταν αρχίζει να αντικαθιστά πακέτα με snaps χωρίς λόγο, όταν μπαίνει ενδιάμεσο ανάμεσα σε μας και στα upstream projects και τους παραγωγούς λογισμικού, τότε είναι μια απειλή.

Ένας χρήστης της Fedora δεν θα πρέπει να ενημερώνεται για το Ubuntu και το Ubuntu One κατά τη λήψη λογισμικού. Το πρόγραμμα περιήγησης δεν θα πρέπει να έχει σελιδοδείκτες που να δείχνουν σε άλλη διανομή. Το λογισμικό του δεν θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και να δοκιμαστεί κατά κύριο λόγο με ένα άλλο desktop περιβάλλον και με μια άλλη διανομή στο μυαλό, και όταν κοιτάζει screenshots δεν θα πρέπει να βλέπει το Ubuntu παντού. Είναι λάθος για το Spotify να το κάνει αυτό και είναι λάθος για οποιονδήποτε πωλητή να πιστεύει ότι ένα τέτοιο κατάστημα μπορεί να είναι το μοναδικό κατάστημα για όλους τους χρήστες του Linux. Για να λειτουργήσει αυτό θα πρέπει να κυβερνάται από όλους μας, με σαφείς στόχους, χωρίς προκατάληψη και χωρίς σύγκρουση συμφερόντων.

Όταν το Flatpak βγήκε, επέτρεψε από την αρχή σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει καταστήματα. Το Flatpak μπορεί να μιλήσει και να κατεβάσει λογισμικό από πολλά καταστήματα. Αν το Spotify αύριο έχει κάποιο πρόβλημα με αυτούς που έχουν το Flatpak μπορεί να φτιάξει το δικό του μαγαζί. Το snap δεν είναι έτσι. Ανησυχούμε για αυτό από τότε, αλλά ήταν εντάξει. Όσο το snap δεν ήταν ο μοναδικός τρόπος ήταν ΟΚ. Όσο οι δημιουργοί χρησιμοποιούσαν και τους άλλους τρόπους ήταν ΟΚ. Το κατάστημα Ubuntu, το οποίο τώρα αποκαλείται Snap Store (το οποίο έχει νόημα από τότε που μπορεί να υπάρξει μόνο ένα “κατάστημα”, από το σχεδιασμό), ήταν πολλά υποσχόμενο επειδή θα μπορούσε να προσφέρει λογισμικό που δεν είχαμε πρόσβαση και μια πλατφόρμα πληρωμών για αγορά εμπορικό λογισμικό. Κάνει όμως πολλά περισσότερα από αυτό, και θα μπορούσε να μειώσει την πρόσβαση σε δωρεάν (όπως στην μπύρα) λογισμικό και δωρεάν (όπως σε ελευθερία) λογισμικό.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τους διαχειριστές πακέτων (apt / dpkg στο Linux Mint), που δεν μπορείτε να κάνετε με το Snap και υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον είναι μια παλιά τεχνολογία που υπάρχει εδώ και πού καιρό. Δεύτερον, έχουν αναπτυχθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό στο μυαλό. Δεν υπάρχουν εμπορικές πτυχές στο σχεδιασμό του apt / dpkg, είναι όλα σχετικά με την ενδυνάμωση των χρηστών και τις διανομές. Αντίθετα δεν μπορείτε να τροποποιήσετε, ξαναφτιάξετε, καρφιτσώσετε μια έκδοση, να διορθώσετε, να αντικαταστήσετε ένα snap, και δεν πρέπει να το κάνετε.

Έχω προσκληθεί να συμμετάσχω από τους προγραμματιστές Snap και ελπίζω ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε το snap στο Linux Mint. Παρόλο που ανησυχώ για τον αντίκτυπο στην αγορά, πιστεύω ότι το snap θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο ως πελάτης όσο και ως μορφή αρχείου, αν δεν μας κρατούσε κλειδωμένους σε ένα μόνο κατάστημα.

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί είμαι τόσο ειλικρινής για αυτό ξαφνικά. Υπάρχει κάποια αίσθηση επείγουσας ανάγκης που απαιτεί δράση από την πλευρά μας. Το Ubuntu σχεδιάζει να αντικαταστήσει το πακέτο αποθεμάτων Chromium με ένα κενό πακέτο που εγκαθιστά το Chromium snap. Με άλλα λόγια, καθώς εγκαθιστάτε ενημερώσεις APT, το Snap γίνεται προϋπόθεση για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Chromium και να το εγκαθιστά πίσω από την πλάτη σας. Αυτό δικαιώνει μια από τις βασικές ανησυχίες που πολλοί άνθρωποι είχαν όταν το Snap ανακοινώθηκε και μια σπάει την υπόσχεση από την Canonical ότι ποτέ δεν θα αντικαταστήσει APT.

Το πλάνο της Canonical δεν είναι απλά να αρχίσει να αντικαθιστά το APT με το Snap στις τρέχουσες εκδόσεις του Ubuntu, αλλά να κάνει backport αυτό πίσω στο Ubuntu 18.04 LTS. Δεν θέλουμε αυτό να επηρεάσει το Linux Mint.

Δεν νομίζω ότι τα σημεία που θέτουμε εδώ έχουν γίνει καλά κατανοητά από την κοινότητα. Ελπίζω να μιλήσουμε με το Ubuntu και το πρόγραμμα Snap για αυτά. Μας ενδιαφέρει πολύ και τα σχόλια σας και οι απόψεις σας. Ένα αυτοεγκατεστημένο Snap Store που αντικαθιστά μέρος της βάσης πακέτων APT είναι ένα πλήρες ΟΧΙ ΟΧΙ. Είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος των ενημερώσεων του Chromium και την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Canonical από το Linux Mint.

Το πρόβλημα με τα πακέτα snap το έχουμε συζητήσει εδώ

Υποστήριξη 32-bit
Η ανακοίνωση από το Canonical ότι η υποστήριξη 32-bit σταματά στο Ubuntu 20.04 σημαίνει ότι το μελλοντικό Linux Mint 20 θα μπορεί να κυκλοφορήσει μόνο σε 64-bit. Το Linux Mint 19.x είναι ήδη διαθέσιμο σε 32-bit και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 2023. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με αυτό και το τέλος των 32-bit εκδόσεων έχει νόημα το 2020.

Πολλές ερωτήσεις τέθηκαν σχετικά με τη υποστήριξη multiarch. Steam, Wine και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στο Linux Mint 64-bit δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς βιβλιοθήκες 32-bit.

Η Canonical ανταποκρίθηκε σε αυτές τις ενστάσεις. Η υποστήριξη multiarch είναι πολύ σημαντική και για εμάς επίσης. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς ότι το Ubuntu 20.04 δεν θα έχει την κατάλληλη υποστήριξη. Αν δεν το κάνει, ή αν η λύση της προϋποθέτει την χρήση snaps,δεσμευόμαστε πως θα το λύσουμε με κάποιο άλλο τρόπο.

Μιλώντας με τα ΜΜΕ
Μια νέα ομάδα στο Slack ξεκίνησε για δημοσιογράφους, bloggers, youtubers και podcasters για να έρθετε σε επαφή μαζί μας άμεσα και πιο εύκολα.

Η ιδέα πίσω από αυτή την ομάδα είναι ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορέσουν να μας ρωτήσουν γρήγορα, να μας δώσουν κουταλιές και αυτό το blog να μην είναι η μοναδική πηγή πληροφοριών για το Linux Mint.

Ενθαρρύνουμε επίσης τους συγγραφείς να μας ενημερώσουν για τα βίντεο τους, τα άρθρα τους και τα podcast. Αυτό μας επιτρέπει να μιλάμε μαζί τους ιδιωτικά, να αντιδρούμε στο περιεχόμενό τους, να απαντούμε σε ερωτήσεις που μπορεί να θέσει και να εξηγήσουμε τις αποφάσεις σχεδιασμού. Μερικές φορές το περιεχόμενο οδηγεί σε βελτιώσεις στο Linux Mint.

Εάν είστε δημοσιογράφος, blogger, youtuber ή podcaster και σας ενδιαφέρει να έρθετε σε επαφή μαζί μας, ενημερώστε μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν τα μέσα σας είναι σοβαρά, δεν δείχνουν προκατάληψη ή προωθήσουν διαμάχες, θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί σας και να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμάς και τα έργα στα οποία εργαζόμαστε.

Χορηγίες:
Δωρεές Μαΐου: Συνολικά ανήλθαν 11.825 δολάρια χάρη στη γενναιόδωρη συνεισφορά 491 δωρητών. Αν θέλετε να βοηθήσετε το Linux Mint με μια δωρεά, επισκεφτείτε τη διεύθυνση https://www.linuxmint.com/donors.php

Patrons:
Το Linux Mint υποστηρίζεται υπερήφανα από 313 patrons, για ένα ποσό $ 1.755 το μήνα. Για να γίνετε patrons του Linux Mint, επισκεφτείτε τη
διεύθυνση Linux Mint | creating a powerful and easy to use desktop operating system | Patreon

Κατάταξη:

  • Distwatch (κατάταξη δημοτικότητας): 2028
  • Alexa (κατάταξη στον ιστότοπο): 4243
5 «Μου αρέσει»

Άνοιξε μεγάλη κουβέντα για το που το πάει η Canonical με το Snap, που μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του Μint.
Άραγε υπάρχει μέλλον για το Mint, μακρυά από του Ubuntu?
Ακούω απόψεις…

το καλο το μονοπατι ξερει κι αλλο παλικαρι…LMDE!
https://linuxmint.com/download_lmde.php

@Souiters Ναι το είχα ξεχάσει το LMDE, νόμιζα οτι σταμάτησε στο LMDE 2.
Ίσως σε μια τέτοια περίπτωση που καθιερώνει το Debian…έχοντας ένα πιο σταθερό περιβάλλον…ανοιγόταν για πιο επαγγελματικά περιβάλλοντα…να έβγαζε μια εταιρική έκδοση έχοντας έσοδα…αλλά αυτό μάλλον θα προϋπόθετε και ανάλογο support…που δεν παίζει σε μια τέτοια περίπτωση…είμαι μπερδεμένος :stuck_out_tongue:

Όχι δεν έχει σταματήσει, απλά το έχει η μοίρα των rolling διανομών να τις ξεχνάμε, μιας και δεν βγάζουν εκδόσεις κάθε εξάμηνο. Υπάρχει, και έχει το κοινό της.

Είναι μια καλή επένδυση για το Mint ή ύπαρξη της. Πιστεύω πως η ύπαρξη του mint βοήθησε την Canonical να παραμείνει στο παιγνίδι, και ότι χάνει στο desktop (που δεν έχει και λεφτά έτσι και αλλιώς) να το κερδίζει στους servers (που είναι τα λεφτά). Και ένας χρήστης του Mint εύκολα θα περάσει στο Ubuntu σε ένα εταιρικό περιβάλλον. Ένας χρήστης του arch θα προτιμήσει κάποιο RedHat.

Η Canonical μόνο να κερδίσει έχει από την ύπαρξη του mint. Το mint έχει λιγότερα να χάσει από ένα διαζύγιο. Και ήταν το Mint που την κράτησε στο παιγνίδι όταν έκανε πειραματισμούς με το Unity. Αλλά τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα. Κάνει τα ίδια ακριβώς.

Αν ήθελε να το παίξει έξυπνα θα το έκανε όπως η Redhat. Θα έδινε τον κώδικα του Snap στην κοινότητα, θα επέτρεπε καθένα να έχει μαγαζιά, στο μαγαζί της θα είχε μια διακριτική παρουσία και δεν θα είχε ένα ανοικτό μοντέλο ανάπτυξης, όπως στα πρώτα χρόνια του Ubuntu. Το μαγαζί της πάλι πρώτο θα ήταν, από εκεί θα έκανες τις αγορές σου έτσι και αλλιώς. Κρίμα.

Η επαγγελματικές λύσεις δεν είναι τόσο θέμα τεχνολογίας, όσο εταιρικών δομών. Το Debian εκ φύσεως (όπως και το Mint) δεν είναι για επαγγελματικά περιβάλλοντα. Μέσω τρίτων εταιριών όμως είναι. Μια τέτοια εταιρεία θα μπορούσε να ήταν η Canonical, αλλά υιοθέτησε μια λάθος στρατηγική. Αν είχε ποιο ταπεινό στυλ και ήταν συνεργάσιμη με την κοινότητα και τις άλλες διανομές θα τα είχε καταφέρει και θα ήταν όλοι ικανοποιημένοι.

4 «Μου αρέσει»