Linux For Begginners Εκπαιδευτικά βίντεο στα ελληνικά

Την απεγκατάσταση προγραμμάτων και τον καθαρισμό από παλιά πακέτα τα εξηγώ στο 4ο βίντεο. Τις ενημερώσεις στο 3ο, οπού μιλάω για script και έφτιαξα ένα σενάριο ενημέρωσης. Για τα PPA μιλάω στο 1ο βίντεο. Kernel δεν ξέρω πως μπορείς να απεγκαταστήσεις.

Κρίμα που και να τους εξηγήσεις πρωτίστως το ότι είναι παράνομο δεν θα τους νοιάξει. Ωστόσο ακόμα δεν είμαι σίγουρος αν η πιο συχνή ερώτηση είναι το να χακάρεις ένα Wifi ή το να χακάρεις ένα λογαριασμό Facebook.

Νομίζω πως θα μπορούσε να γίνει και ένα δεύτερο βίντεο με λίγο περισσότερα κόλπα τερματικού. Για παράδειγμα σωληνώσεις και το άλλο που κατευθύνεις τηv είσοδο-έξοδο. Μερικά παραδείγματα εντολών για τα παραπάνω π.χ.
sudo lshw -html > hardwareInf.html
sudo lshw -html | grep usb > hardwareInf.txt

και άλλα τέτοια. Αυτό ίσως θα μπορούσε να γίνει σε συνδυασμό με μία εισαγωγή στη ιδέα του Linux πως αντί για γραφικό περιβάλλων ρυθμίσεων μπορείς να χρησιμοποιείς κατευθείαν τα αρχεία στο /etc.

2 «Μου αρέσει»

Ένα δωράκι από εμένα
Έτσι παίρνεις τη λίστα των εγκατεστημένων πυρήνων σε debian based διανομές πλην του τρέχοντος (για να μη γίνει καμιά στραβή)

dpkg -l | grep linux-image | awk '{print$2}' | grep -vwE linux-image-"generic|$(uname -r)"

και αφαιρούμε με

sudo apt remove --purge linux-image-XXXX-generic

αν θέλετε και να το κάνετε αυτοματοποιημένα κάντε ένα bash script ως ασκησούλα.

2 «Μου αρέσει»

Ο billniakas είπε για debian, στο manjaro έχει το εργαλείο mhwd-kernel και έχει και γραφικό τρόπο νομίζω. Από γραμμή εντολών
λίστα εγκατεστημένων πυρήνων:

mhwd-kernel -li

λίστα διαθέσιμων πυρήνων:

mhwd-kernel -l

εγκατάσταση πυρήνα:

sudo mhwd-kernel -i πυρήνας

αφαίρεση πυρήνα:

sudo mhwd-kernel -r πυρήνας

Το Arch δεν έχει εργαλείο, ο πυρήνας αναβαθμίζεται όπως όλο το λογισμικό:

sudo pacman -Syu

και έχει και πακέτο για τον τελευταίο LTS πυρήνα linux-lts (πρέπει να ρυθμιστεί ο grub).

Γενικά καλό είναι κανείς να έχει και τον τελευταίο LTS πυρήνα.

3 «Μου αρέσει»

Ευχάριστο πολύ που μου το είπες. Γράφω Greekleech τώρα γιατί κάνω επανεγκατάσταση γιατί έκανα βλακεία με το network manager και δεν μπορώ να βρω λύση, και τέλος πάντων δεν συμφέρει να βάλω Ελληνικά στο Live USB αφού θα πρέπει να το επαναλαμβάνω κάθε φορά.

@lucinos Ευχάριστο και για αυτό

@orfibous Για το τερματικό θα φτιάξω ένα δεύτερο βίντεο αργότερα, σε 1 μηνά μάλλον.

για γρήγορη λύση από liveUSB (και για κανονική από ελαφριές διανομές) έχω εντολή με setxkbmap
Απλά δίνεις μια εντολή και είσαι έτοιμος.

Για τερματικό δες και αυτό: Η γραμμή εντολών

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για την εντολή. Έψαξα πως το κάνεις και όντως είναι πιο γρήγορο από τις ρυθμίσεις. Για το τερματικό θα ελέγξω και το άρθρο όταν τελειώσω την εγκατάσταση.

1 «Μου αρέσει»

Video που δεν μιλάς αλλά γράφεις κείμενο δεν θα πάει μπροστά.

3 «Μου αρέσει»

Και εγώ θα ήθελα να μιλάω αλλά δεν έχω μικρόφωνο

Μετά από καιρό κάθισα διάβασα

και μπορώ να πω ότι ενδιαφέρομαι και εγώ να δω κάτι τέτοιο. Μπορώ να βοηθήσω.

5 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα σε όλους (καληνύχτα;)

Τώρα τις διακοπές έχω την δυνατότητα να δημιουργήσω βίντεο αλλά δεν έχω ιδέες. Θα ήθελα προτάσεις για θέματα που μπορώ να ασχοληθώ τουλάχιστον 10 - 15 λεπτά για να είναι αρκετό το βίντεο. Έχω ανεβάσει και σχετικά σχόλια στα 6 βίντεο της σειράς

1 «Μου αρέσει»

Πιας σειρας; ΓΙα δωσε συνδεσμο να τους ριξουμε μια ματια.

Update: Άκυρο τα είδα. Μάλλον ο καφες ηταν λυγμενος σημερα γιατί δε με Βαρέζε κατακουτελα ως συνήθως.

2 «Μου αρέσει»

Kosmas_Raptis φτιαξε ενα βιντεο πως να ζητησει ο αρχαριος - και οχι μονο- βοηθεια σε ενα φορουμ.
Δειξε σε απλα ελληνικα τι ειναι το inxi -F, lsusb, lspci, lspci -k, lsmod κλπ
Οι περισσοτεροι ποσταρουν διαφορες ερωτησεις και λογο βαρεμαρας η αγνοιας πιστευουν ακραδαντα οτι καποιοι εχουν μια κρυσταλλινη σφαιρα και μπορουν ανετα να μαντεψουν τα παντα.
Μολις το ετοιμασεις προτεινω οι διαχειριστες να το καρφιτσωσουν/sticky για να βγαζει ματια.

6 «Μου αρέσει»

Να ΄μαστεεεε

4 «Μου αρέσει»

Πρωτος!
Ποιο καλο παιδι θα φταξει το βιντεο με ελληνικους υποτιτλους;

2 «Μου αρέσει»

Θα μπορούσα να φτιάξω Ελληνικούς υπότιτλους με το YouTube αλλά δεν αξίζει τόσος χρόνος (κυριολεκτικά στο πρώτο βίντεο που είναι 13 λεπτά ήθελα ένα 4ωρο και αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο.) Ίσως να έπαιρνα το project που έχω στο πρόγραμμα επεξεργασίας και εκεί που τα έχω όλα συγχρονισμένα να έκανα μετάφραση τους υπότιτλους και να ανέβαινε σε ξεχωριστό βίντεο.

1 «Μου αρέσει»

Χαιρετώ την παρέα!

Πήρα μικρόφωνο και λέω αύριο να το δοκιμάσω σε βίντεο, όμως ξανά δεν έχω καμία ιδέα πάνω σε τι να φτιάξω. Παρακαλώ πολύ πείτε μου όποια πρόταση έχετε.

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα, Αφού μιλάμε για οδηγούς καλό θα ήταν να έκανες μια παρουσίαση στα βασικά προγράμματα. Πως τα αλλάζουμε για να φαίνονται παρόμοια με αυτά που έχουμε συνηθίσει (office gimp music players). Μια καλή πρόταση είναι πως να κάνεις σωστά τα partitions στην εγκατάσταση(root ,home ,swap) .bash script για να μπαίνουμε λίγο και στο terminal ,Πως να κάνουμε εγκατάσταση σε Drivers για gfx ή πως να βάζουμε τους drivers στην εγκατάσταση για κάποια συσκευή ,window managers και τη μπορούμε να κάνουμε με αυτούς… Υπάρχουν πολλά αλλά πιστεύω ότι είναι καλύτερο να μιλήσεις για το πως θα κάνουμε καλύτερα και πως θα διευκολύνουμε την δουλειά μας .Αφού κακά τα ψέματα όλοι έχουμε κάτσει σε pc με windows. Μόνο σε παρακαλώ μην αρχίσεις να κάνεις τα vs windows γιατί έχει κουράσει πολύ αυτό και για εμένα έναν ξεροκέφαλο 40αρι είναι ανούσιο. Ακόμα αν γίνεται στα ελληνικά σε Έλληνες απευθύνεστε στα αγγλικά υπάρχουν οδηγοί .

3 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Ισχύει ότι είναι πολλές ιδέες αυτές.

Δεν απευθύνομαι σε Έλληνες μόνο αλλά τα βίντεο είναι παγκόσμια. Τώρα όμως που θα μιλάω με το μικρόφωνο το ΥouTube μπορεί να φτιάξει μόνο του Ελληνικούς υπότιτλους και Αγγλικούς και άλλους πολλούς, και έχω την δυνατότητα να τους ελέγχω ο ίδιος, οπότε το όλο πράγμα θα είναι πιο εύκολο.