Linux διανομές για gaming

Τη δεκαετία του 2000, οι λέξεις «gaming» και «Linux» στην ίδια πρόταση μόνο γέλιο προκαλούσε.

Τα πράγματα όμως, έχουν αλλάξει αρκετά από τότε και σε αυτό συνέβαλλαν διάφοροι παράγοντες. Αν θέλουμε όμως, να είμαστε ειλικρινείς είτε αρέσει, είτε όχι η συμβολή της Valve και του Ubuntu έπαιξε καθοριστικό λόγο.

Για να μη μακρηγορώ, ας περάσω στην ουσία αναφέροντας ορισμένες αξιόλογες διανομές που ειδικεύονται στο gaming.

1. SteamOS

Το Steam OS έχει αναπτυχθεί από τη Valve και σίγουρα οι gamers είναι εξοικειωμένοι με το Steam. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές Linux για gaming σήμερα που βασίζεται στο Debian 8 OS με περιβάλλον επιφάνειας εργασίας το GNOME.

Υποστηρίζει αρκετά gaming hardware όπως gamepads, joysticks και κάρτες γραφικών μπορώντας επίσης να εγκατασταθούν προγράμματα οδήγησης με μη αυτόματο τρόπο, εάν δεν υποστηρίζονται.

Έρχεται με προεγκατεστημένο με το Steam και πολλά παιχνίδια από το κατάστημα Steam.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η διανομή απαιτεί υψηλές προδιαγραφές υλικού gaming και δε συνιστάται για παλαιότερους υπολογιστές.

Σημειωτέον ότι φαίνεται να μην αναπτύσσεται πλέον αν και το ISO κατεβαίνει και τρέχει μια χαρά.

Παρόλα αυτά, το ChimeraOS, που αναφέρεται πιο κάτω, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική.

2. Ubuntu Game Pack

Μια, μάλλον, υβριδική διανομή που υποστηρίζει Oracle Java και Adobe Flash.

Υπάρχουν περισσότερα από 6 χιλιάδες παιχνίδια Linux και Windows που είναι εγγυημένα ότι θα κυκλοφορήσουν στο Ubuntu GamePack.

3. Sparky Linux Gameover Edition

Μια διανομή που έρχεται με πολλά παιχνίδια προεγκατεστημένα καθώς και με το πρόγραμμα Aptus Gamer που προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές. Εάν, ωστόσο, θέλετε να παίξετε παιχνίδια στο Steam ή στο Wine, θα πρέπει να τα εγκαταστήσετε χειροκίνητα καθώς δεν είναι προεγκατεστημένα.

4. Lakka OS

Το Lakka OS είναι κυριολεκτικά μια κονσόλα σε υπολογιστή. Δεν έχει desktop environment και αυτό για να μπορεί να εγκατασταθεί σε μηχανήματα με χαμηλότερης απόδοσης hardware.

Έρχεται με προεγκατεστημένους κάμποσους εξομοιωτές.

5. Fedora Games Spin

Αν κάποτε μου έλεγαν πως η Fedora θα είχε έκδοση για gaming θα το θεωρούσα ως κακόγουστο ανέκδοτο.

Όμως, το FGS έρχεται με προεγκατεστημένα χιλιάδες παιχνίδια και εργαλεία για εγκατάσταση περισσοτέρων.

Από shooters πρώτου προσώπου, παιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο και πολλά άλλα.

Σαν περιβάλλον εργασίας χρησιμοποιεί το XFCE.

6. Drauger OS

Έρχεται με προεγκατεστημένο το Steam Client και υποστηρίζει τα περισσότερα χειριστήρια Xbox και Xbox360 καθώς και ορισμένα χειριστήρια PlayStation.

Έχει επίσης πολλές εφαρμογές και εργαλεία εγκατεστημένα εκτός συσκευασίας για τη βελτίωση της εμπειρίας του gaming, συμπεριλαμβανομένων των PlayOnLinux, WINE, Lutris, Steam και DXVK.

7. Batocera.linux

Mια διανομή Linux για τους λάτρεις των ρετρό παιχνιδιών. Μπορείτε να παίξετε ρετρό παιχνίδια από τα Atari, Super Nintendo, SEGA, Dreamcast, μερικά παιχνίδια GameBoy Advance και πολλά άλλα. Ωστόσο, πρέπει να έχετε τα παιχνίδια για να τα παίξετε.

Δε χρειάζεται ούτε καν εγκατάσταση αφού μπορεί να τρέξει άνετα ακόμα και από ένα USB stick.

Επιπλέον, έχει ενσωματωμένο το Kodi Media Center.

8. ChimeraOS

Βασίζεται στο Arch Linux και εκκινεί απευθείας σε Steam Big Picture Mode, κάτι που το καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική για το SteamOS.

Έρχεται με πολλά παιχνίδια προεγκατεστημένα, καθώς και επιλογές για χρήση άλλων launchers και game stores όπως τα Epic, το Flathub και το GOG.

9. Garuda Linux

Και αυτή βασίζεται στο Arch Linux. Διαθέτει ένα προσαρμοσμένο GUI για τη διαχείριση προγραμμάτων οδήγησης που μπορεί να είναι χρήσιμο για παιχνίδια.

Xρησιμοποιεί KDE Plasma και συνοδεύεται από ένα γραφικό περιβάλλον που ονομάζεται Garuda Gamer για την εγκατάσταση gaming software και emulators.

10. SuperGamer

Βασίζεται σε Ubuntu και Linux Lite, με το XFCE σαν περιβάλλον.

Έρχεται προεγκατεστημένο με παιχνίδια, μαζί με προγράμματα εγκατάστασης για Steam, Lutris και PlayOnLinux.

11. Manjaro Gaming Edition

Έρχεται με προεγκατεστημένο το Steam, ενώ υποστηρίζει σχεδόν όλα τα προγράμματα οδήγησης GPU και μπορεί να εντοπίσει οποιοδήποτε υλικό όπως gamepad, χωρίς να σας κάνει να περιμένετε, με τη βοήθεια του εργαλείου ανίχνευσης υλικού Manjaro.Η αλήθεια είναι ότι πλέον, η κάθε σύγχρονη διανομή με την προσθήκη του ανάλογου software θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί για gaming. Επί παραδείγματι, το Solus, το POP!_OS, το Linux Mint, το Ubuntu και όχι μόνο, είναι εξαιρετικές επιλογές για κάτι τέτοιο.

3 «Μου αρέσει»