LibreELEC ή native Linux;

Καλησπέρα, παιδιά!

Μου ήρθε μια παράξενη ιδέα στο μυαλό. Χρησιμοποιώ γενικότερα πολύ Kodi στην καθημερινότητά μου, καθώς μου έχει λύσει τα χέρια. Είχα ακουστά το LibreELEC και παρεμφερή forks του, αλλά ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να το χρησιμοποιήσω. Ωστόσο αντιμετωπίζω θέματα με την εφαρμογή, για τον ίδιο λόγο που ξεκίνησα και με τα Linux στο λάπτοπ, το μηχάνημα γενικά σέρνεται.
Πάντα σκεφτόμουν την λύση του dual boot, αλλά ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να το τρέξω μέσω live USΒ, κάτι που προτιμώ μιας και θα ήταν πολύ λιγότερο intrusive. Σαν ιδέα το θεωρώ αρκετά καλό μιας και το πρόγραμμα θα έχει όλη την δύναμη του μηχανήματος, όση και να’ ναι αυτή, χωρίς παρεμβολές και εξωτερικές διεργασίες.

Πιστεύετε αξίζει; Έχει κάποιον που το έχει δοκιμάσει; Ρίξτε τα φώτα σας!

Ευχαριστώ πολύ!

UPDATE: Το εγκατέστησα στο στικάκι το ίδιο, και απλά χρειάζεται να bootαρει στο στικάκι και είναι έτοιμο. Σε γενικές γραμμές πολύ πιο γρήγορο με πολύ καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο από την native στο Linux εφαρμογή. Μονές ενστάσεις: Νομίζω ότι λόγω USB 2.0 θύρας φτάνει γρήγορα σε bottleneck. Φριζάρει λίγο αλλά αν αφεθεί ώρα να φορτώσει την ram πάει αρκετά αξιόλογα. Φαντάζομαι με USB 3.0 θα δουλεύει άψογα. Το προτείνω!

Που θα το τρέχεις αυτό? Σε dedicated htpc ή σε υπολογιστή που χρησιμοποιείς γενικώς?

Είμαι της άποψης ότι λύσεις τύπου libreelec είναι χρήσιμες μόνο για dedicated hardware (τύπου vero κτλ). Για “κανονικό” υπολογιστή, kodi μονοκούκι.

Πάει πολύ αργά στον κανονικό υπολογιστή, φαντάσου πιάνει και πολύ χώρο για το συγκεκριμένο λάπτοπ!

Τι σόι υπολογιστής και τι σόι λάπτοπ είναι αυτά? Τι κάρτα γραφικών έχουν? Για τι αναλύσεις μιλάμε?

Εχει έναν amd αντίστοιχο ενός παλιού i3, μόνο το ότι έχει ssd το σώζει!

Κάρτα γραφικών τι έχει? (σόρρυ, δεν έχω ιδέα από amd).

Ένα άκυρο chipset, ίσα ίσα για να κάνει τα βασικά!

Χωρίς hardware acceleration και τους κατάλληλους drivers μην περιμένεις χαϊρι ! Ούτε με kodi ούτε με libreelec !

Με hardware acceleration και τους κατάλληλους drivers θεωρώ ότι το kodi είναι σαφώς προτιμότερη και βολικότερη ως λύση.

Ένα linux distro εγκατεστημένο στο δίσκο που τρέχει μόνο kodi και τίποτα άλλο, δεν βλέπω κανένα λόγο να χάνει σε απόδοση - δεν υπάρχουν “παρεμβολές και εξωτερικές διεργασίες”. Απεναντίας, ο ssd vs usb2 stick είναι η μέρα με τη νύχτα σε θέματα ταχύτητας. Εκτός αν κάτι πάει στραβά στην εγκατάσταση…

Δεν είναι όλα τα στικάκια ίδια, είναι σημαντικό να είναι γρήγορο στην τυχαία ανάγνωση και εγγραφή, αν ο υπολογιστής σου έχει και usb 3 τότε θα έχεις αρκετά γρήγορο αποτέλεσμα. Πχ σε αυτό εδώ είχα κάνει παλιότερα εγκατάσταση το Linux Mint και πλέον το έχω κάνει παιχνιδομηχανή με το Lakka :slight_smile:

Στα στατιστικά το LibreELEC χρησιμοποιεί 20% λιγότερη ram, σημειώνω ότι ο υπολογιστής σε γενικές γραμμές κάνει καθημερινές εργασίες τύπου γραφείου κλπ. Ακόμα και με το bottleneck το νιώθω πιο snappy πάντως. Ίσως να ήταν πιο χρησιμο να το έβαζα αποκλειστικά σε κάνα παλιό boxάκι ώστε να ζωντανέψει λίγο, σαν ιδέα γενικά είναι καλή.

Σε ενα παρομοιο (ισως λιγο καλλιτερο) λαπτοπ, τρεχω το kodi με live usb (δεν εχω εγκαταστησει το kodi στην κανονικη εγκατασταση) και δεν εχω προβλημα. Όμως αυτο που βρισκω ενδιαφερον σχετικα με τη LibreElec ειναι που την χρησιμοποιω με ενα raspberry pi zero w (που ειναι σχετικα φτηνο hardware) και δουλευει αψογα. Βεβαια σε αυτη την περιπτωση εγινε για να ειναι συνδεδεμενο με παλια τηλεοραση. Δεν ξερω αν σε βολευει κατι τετοιο, δηλαδη αν οπωσδηποτε θελεις να χρησιμοποιεις το kodi στο λαπτοπ…

Έχω ένα πάρα πολύ αργό box, μάλλον θα το εγκαταστήσω εκεί!