Κυκλοφορία του Tails 4.14

Κυκλοφόρησε το νέο tails! :slight_smile: [2020-12-15]

Με διορθώσεις σε θέματα ασφάλειας και αναβάθμιση των Tor, Thunderbird και Linux 5.9
Επόμενη κυκλοφορία θα γίνει 26 Ιανουαρίου

Περισσότερες πληροφορίες (σε αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, φαρσί, γαλλικά, ιταλικά και πορτογαλικά - αλλά όχι ελληνικά δυστυχώς) εδώ:

4 Likes

πρόσφατα κατάλαβα (με δέος) ότι μπορώ να κάνω είτε κανονική εγκατάσταση σε usb (ή φορητό σκληρό πχ), είτε persistence/remastering μέθοδο, ώστε να φορτώνω το περιβάλλον μου σ’ οποιοδήποτε hardware.

έως τώρα είχα την εντύπωση πως μόνο η tails είχε τέτοιες δυνατότητες αλλά πλέον (πέρα από το διαφορετικό περιβάλλον και κάποια έτοιμα privacy-settings), ψάχνω να δω που αλλού διαφέρει…

τι μοναδικά χαρακτηριστικά (εκτός full tor usage) έχει, pls? :)
(δεν ειρωνεύομαι /δεν γνωρίζω!)

καμμία διανομή δεν έχει κανένα μαναδικό χαρακτηριστικό. Ακόμα και το full tor usage που λες δεν είναι μοναδικό χαρακτηριστικό. Οι διανομές απλά προσφέρουν ευκολία για κάποια πράγματα.

1 Like

άρα ποιες είναι οι tails-ευκολίες που δεν θα μπορούσα να πετύχω με πχ mx-persistence usb installation? (που ήμουν έτοιμος να φτιάξω)

περνάει bydef τα πάντα (browsing /chatting κτλ) μέσω tor presettings, που δεν θα κουραστώ να δημιουργήσω δρομολόγηση σ’ άλλη διανομή πχ? :)

νομιζω το tails τρεχει στη μνημη και διαφερει σε αυτο; δε θυμαμαι σιγουρα, απλα του ειχα ριξει μια ματια να δω περι τινος προκειται…

Γενικότερα βελτιστοποιεί το να μην αφήνεις “αποτυπώματα” των δραστηριοτήτων σου σε ένα σύστημα.

Κόβει ότι πάει να τρέξει εκτός Τορ, μεταφέρει αρχεία μέσω τορ, δεν γράφει στο σκληρό δίσκο (όπως γενικά τα live usb δεν χρειάζεται να κάνουν mount το δίσκο), έχει encrypted storage, δεν αφήνει ίχνη από αρχεία που άνοιξες πχ στα πρόσφατα αρχεία ή σε κάποια cache ενός προγράμματος, ξεκινάει πάντα στην ίδια αρχική κατάσταση σε κάθε boot (οπότε δεν σε προδίδουν τα configurations που έχεις κάνει), και άλλα.

Ωστόσο δεν μπορεί να προστατέψει από απειλές σε επίπεδο bios ή firmware (πχ keyloggers), από διάφορους τρόπους που υπάρχουν να παρακολουθείς την συνολική κίνηση ενός δικτύου και να εξάγεις συμπεράσματα για τους χρήστες, από διάφορες επιθέσεις hacking πχ man in the middle, και γενικότερα από το να σε εξαπατήσουν ως χρήστη.

Αν θες ανωνυμία είναι ένα παραπάνω βήμα, αλλά γενικά θέλει προσοχή. Πχ αν έχεις Tails και στέλνεις μηνύματα μέσω Gmail, η Google τα βλέπει κανονικά. Η προσέγγιση πρέπει πάντα να είναι συνολική και το μόνο που μας προστέυει είναι η εγρήγορση της προσοχής και ο έλεγχος των κακών για την ασφάλεια συνηθειών μας. Ως περιβάλλον παρέχει μαζεμένα πολλά εργαλεία που όταν χρησιμοποιούνται σωστά μειώνουν τον κίνδυνο διαρροών δεδομένων ή της ταυτότητας μας.

Περισσότερες πληροφορίες φυσικά στη σελίδα τους: How Tails works & Warnings and limitations

Υ.Γ. Κάποια στιγμή διάβαζα πως στα πλαίσια το Tor ένας τρόπος ταυτοποίησης ενός χρήστη είναι μέσω των γραμματοσειρών (fonts) που έχει εγκατεστημένες, γιατί μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από το σύνηθες και ο συνδυασμός τους να είναι σχετικά μοναδικός.

5 Likes

Νέα έκτακτη κυκλοφορία του Tails (4.15.1) για το sudo fix 2 μέρες μετά την κυκλοφορία του 4.15 :slight_smile:

3 Likes

Εξαιρετική περίπτωση, του ότι τίποτα δεν μπορεί να μας προστατεύσει πλήρως. Ένα τεράστιο κενό ασφαλείας που υπήρχε 10 χρόνια σε μία πολύ βασική λειτουργία, χωρίς να το έχει δει κανείς.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως το λογισμικό και το υλικό το φτιάχνουν πάντα άνθρωποι και πάντα υπάρχουν λάθη, η τεχνολογία δεν είναι τέλεια.

2 Likes

Κυκλοφορία του Tails (4.16) με updates σε TOR, Thunderbird και σε Linux 5.10.13.
Περισσότερα εντός του λινκ :slight_smile:

(Υ.Γ.: να συνεχίζω να postάρω τα updates στο ίδιο thread? πιστεύω δεν λέει για κάτι τόσο brief να κάνω νέο κάθε φορά :thinking: )

3 Likes

Κυκλοφόρησε η 4.17 έκδοση μόλις σήμερα, με updates σε thunderbird, tor, αλλά και το GRUB :upside_down_face:

Επίσης, αυτή η έκδοση βελτιώνει την αξιοπιστία των αυτόματων αναβαθμίσεων, καθώς εμπεριέχει ένα fix που επιδιορθώνει αυτόματα το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των αναβαθμίσεων/upgrades, καθώς οι αυτόματες αναβαθμίσεις μερικές φορές έβγαζαν σφάλματα εξαιτίας του κακού συστήματος αρχείων.

3 Likes