Γενικότερα βελτιστοποιεί το να μην αφήνεις “αποτυπώματα” των δραστηριοτήτων σου σε ένα σύστημα.
Κόβει ότι πάει να τρέξει εκτός Τορ, μεταφέρει αρχεία μέσω τορ, δεν γράφει στο σκληρό δίσκο (όπως γενικά τα live usb δεν χρειάζεται να κάνουν mount το δίσκο), έχει encrypted storage, δεν αφήνει ίχνη από αρχεία που άνοιξες πχ στα πρόσφατα αρχεία ή σε κάποια cache ενός προγράμματος, ξεκινάει πάντα στην ίδια αρχική κατάσταση σε κάθε boot (οπότε δεν σε προδίδουν τα configurations που έχεις κάνει), και άλλα.
Ωστόσο δεν μπορεί να προστατέψει από απειλές σε επίπεδο bios ή firmware (πχ keyloggers), από διάφορους τρόπους που υπάρχουν να παρακολουθείς την συνολική κίνηση ενός δικτύου και να εξάγεις συμπεράσματα για τους χρήστες, από διάφορες επιθέσεις hacking πχ man in the middle, και γενικότερα από το να σε εξαπατήσουν ως χρήστη.
Αν θες ανωνυμία είναι ένα παραπάνω βήμα, αλλά γενικά θέλει προσοχή. Πχ αν έχεις Tails και στέλνεις μηνύματα μέσω Gmail, η Google τα βλέπει κανονικά. Η προσέγγιση πρέπει πάντα να είναι συνολική και το μόνο που μας προστέυει είναι η εγρήγορση της προσοχής και ο έλεγχος των κακών για την ασφάλεια συνηθειών μας. Ως περιβάλλον παρέχει μαζεμένα πολλά εργαλεία που όταν χρησιμοποιούνται σωστά μειώνουν τον κίνδυνο διαρροών δεδομένων ή της ταυτότητας μας.
Περισσότερες πληροφορίες φυσικά στη σελίδα τους: How Tails works & Warnings and limitations
Υ.Γ. Κάποια στιγμή διάβαζα πως στα πλαίσια το Tor ένας τρόπος ταυτοποίησης ενός χρήστη είναι μέσω των γραμματοσειρών (fonts) που έχει εγκατεστημένες, γιατί μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από το σύνηθες και ο συνδυασμός τους να είναι σχετικά μοναδικός.