Κυκλοφόρησε to Debian 10 Buster

Μετά από 25 μήνες ανάπτυξης, η ομάδα του Debian με περηφάνεια παρουσιάζει τη νέα σταθερή έκδοση 10 (κωδικός όνομα Buster), η οποία θα υποστηριχθεί για τα επόμενα 5 χρόνια.

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από γραφικά περιβάλλοντα για να επιλέξεις. Μεταξύ άλλων

  • Cinnamon 3.8,
  • GNOME 3.30,
  • KDE Plasma 5.14,
  • LXDE 0.99.2,
  • LXQt 0.14,
  • MATE 1.20,
  • Xfce 4.12.

Σε αυτήν την έκδοση, το GNOME χρησιμοποιεί το Wayland αντί για το Xorg. Το Wayland έχει έναν απλούστερο και πιο σύγχρονο σχεδιασμό, ο οποίος έχει πλεονεκτήματα για την ασφάλεια. Αλλά το Xorg είναι εγκατεστημένο και κατά την σύνδεση μπορεί να επιλεχθεί από τον χρήστη.

Χάρη στο έργο Reproducible Builds, πάνω από το 91% των πηγαίων που περιλαμβάνονται στο Debian 10 δημιουργούν πάντα πακέτα που είναι ταυτόσημα ανά bit. Οι μελλοντικές κυκλοφορίες του Debian θα περιλαμβάνουν εργαλεία και μεταδεδομένα ώστε οι τελικοί χρήστες να μπορούν να επικυρώσουν την προέλευση των πακέτων μέσα στο αρχείο. Αυτό είναι ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό ασφάλειας.

Το Debian 10 χρησιμοποιεί τον πυρήνα Linux 4.19, το UEFI Secure Boot υποστηρίζεται επιτέλους από τη διανομή, το AppArmor είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και υπάρχει πληθώρα ενημερωμένων πακέτων σε σύγκριση με Debian 9 Stretch.

Πηγές
https://www.debian.org/News/2019/20190706
Debian 10.0 "Buster" Now Available - Powered By Linux 4.19, GNOME + Wayland - Phoronix

Για αναβάθμιση

5 «Μου αρέσει»

μολις το εστησα σ ενα VirtualBox.
To παλληκαρι που εφτιαξε τον νεο graphical installer πρεπει να τον κανουν εικονισμα!
Θερμη παρακληση σε οποιον/α βρει καποιον οδηγο για τα πρωτα βηματα του αρχαριου να τον ανεβασει αμεσως.
Ευχαριστω!

1 «Μου αρέσει»

To Buster ειναι γνωστο εδω και 2 χρονια, αυτο που ειναι πραγματι καινουργιο ειναι το Bullseye, Debian 11.

Μπορεί να είναι γνωστό εδώ και 2 χρόνια, αλλά από σήμερα είναι η stable έκδοση του Debian και αξίζει η αναφορά του.

1 «Μου αρέσει»

Με την ίδια λογική θα μπορούσες να πεις πως αυτό που είναι πραγματικά καινούργιο είναι το Debian 12 (Bookworm).

Στο Debian είχε πάντα να διαλέξεις ανάμεσα σε stable/testing/unstable(sid). Η stable έκδοση παρέχει επαγγελματική σταθερότητα, και που μένει σταθερή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ οι εκδόσεις testing και unstable είναι για τους τολμηρούς,

Το Debian 11 (Bullseye) θα είναι είδηση 2021 και το Debian 12 (Bookworm) το 2023.

Είναι υποτιμητικό για την ομάδα του Debian να λες πως δεν είναι κάτι σημαντικό. Η είδηση της κυκλοφορίας μιας έκδοσης του Debian (ακόμα και αν το ξέρουμε 4 χρόνια πριν) είναι πάντα μια σημαντική είδηση.

2 «Μου αρέσει»

Πριν 2 μέρες ειχα κοιτάξει να δω αν υπάρχει ξεχωριστό repository για το Βullseye και δεν υπήρχε. Απο χθες υπάρχει στην δημοσιότητα και μπορείς να αναβαθμισεις το Buster σε Βullseye. Το bookworm υπάρχει μόνο σαν δηλωμένη ονομασία.

Απλά το έψαχνες με λάθος όνομα. Δες https://www.debian.org/releases/

Ακριβώς για τον λόγο που λες όμως η αναγγελία μιας νέας έκδοσης είναι σημαντική. Δίνει ονόματα στα stable/testing/unstable.

Το τελευταίο έχει πάντα και το όνομα sid, ο καταστροφέας των παιγνιδιών από την ταινία. Και μπορείς να έχεις ακόμα και το Bookworm απο σήμερα αν θέλεις…

1 «Μου αρέσει»

Αν ειχες sid προχθες και το ανανεωσες , σημερα καταλαβαινεις οτι δεν αλλαξε και τιποτα. Το bullseye ειναι κατι εντελως νεο που αρχισε η ζωη του χθες. Το sid ειναι παντα sid, ειναι σαν το arch της Debian. Αυτο λεω. Αλλαζοντας το buster σε bullseye και κανοντας apt-get dist-upgrade καταλαβαινεις τις διαφορες αυτης της διανομης, κι επισης απο bullseye σε sid παλι θα δεις μεγαλες διαφορες.

Εγω βεβαια αυτα τα εχω υπο μορφη antix και οχι καθαρου debian. Περιμενα πως και πως να παρουσιαστει αυτο το ΝΕΟ συστημα. Ειχα μια εκδοση buster (testing μεχρι προχθες) και μια sid. Να’ναι καλα το παλικαρι στη Θεσ/νικη (νομιζω) που φτιαχνει το antix (η βαση και του ΜΧ) ολα λειτουργουν στην εντελεια. Το δε ΜΧ ειναι νουμερο 1 σε δημοτικοτητα στο Distrowatch, περναει και το Manjaro, και το Μιnt, και καθε Ubuntu.

Παρ’ολα αυτα, στην καθημερινοτητα μου χρεισιμοποιω Arch χωρις systemd, δηλαδη Obarun, και μαλιστα testing. Ειναι πιο bleeding edge και απο το sid.

Γιατί έχει τόσο πολύ μεγάλη διαφορά με αυτόν που είχαν στην έκδοση Debian GNU/Linux 9.9 (stretch) ;

Με ενδιαφέρουν απόψεις σας. Στο Debian ξέρουμε τόσο νωρίς τις επερχόμενες εκδόσεις;
Έχει όπως λέει και ο @Asfodelus την stable ( πλέον η 10 - σωστά ; ), την testing και την unstable ;
Και η 9 πλέον τι θα γίνει ;
Πάντως η stable δεν είναι και η βασική έκδοση προς όλους ( προς το κοινό ) και η LTS ;

Μπορείς να γίνεις περισσότερο αναλυτικός γιατί προσωπικά σε χάνω και με ενδιαφέρει η άποψη σου ;
Τι είναι το antix και το mx ; Διανομές ;


Άκυρο, είδατε και την ανακοίνωση για το Debian Edu/Skolelinux Buster ;
Φαίνεται πραγματικά μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα διανομή!
Ποια είναι η άποψη σας ;
Πραγματικά πιστεύω πως θα άξιζε πολύ μια παρουσίαση και ανάλυση αυτής της διανομής και το πόσο εν τέλει μπορεί να βοηθήσει ή όχι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με αυτά που προσφέρει.

H κοινοτητα του Debian, την εποχη του Debian 7 Wheezy, διχοτομηθηκε υπερ και κατα του systemd. Ας μην το εξετασουμε και παλι, καλως η’ κακως, και αυτοι που εφυγαν και αποστασιοποιήθηκαν από την ισχνή πλειοψηφία, έφτιαξαν το devuan, antix/MX (πρωην Mepis) που στην ουσία είναι το Debian χωρίς το systemd.
Δηλαδή χρησιμοποιούν άλλο init και service manager, και προσαρμόζουν κάποια πακέτα που
έχουν άμεση εξάρτηση στο systemd/-libs/elogind.

https://www.antixforum.com/ (δειτε το Greek Kafeneio)

Nαι ειναι διανομές παράλληλες με το Debian, το antix-17 ειναι το stretch και το 19-β1 ειναι το buster (10). To MX βασίζεται στο Antix και είναι μορφοποιημένο για λιγότερο έμπειρους χρηστες (για αυτό και η μεγάλη δημοτικότητα του). Το Devuan είναι παράλληλο προτζεκτ οπου το jessie ήταν jessie, το ascii ήταν stretch, και το beowulf είναι το buster.

Η σωστή ερμηνεία των πραγμάτων είναι πως υπήρχε ανάγκη για ένα μοντέρνο σύστημα init, εξετάστηκαν τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης, έγινε συνέδριο και παρουσιάστηκε κάθε λύση σε ομιλίες, μετά οι σύνεδροι ήπιαν πολλές μπύρες και αποφάσισαν υπέρ του systemd. Προσωπικά θεωρούσα και θεωρώ το systemd ενάντια στην φιλοσοφία του UNIX, αλλά σεβάστηκα απόλυτα την απόφαση αυτή. Διανομές που δεν το βάζουν, για να μην το έχουν, μικρή αξία έχουν κατ’ εμέ πάντα.

Το Debian 8 (Jessie) έχει υποστήριξη μέχρι τον Ιούνη του 2020
Το Debian 9 (Stretch) έχει υποστήριξη μέχρι τον Ιούνη του 2022
Το Debian 10 (Buster) έχει υποστήριξη μέχρι τον Ιούνη του 2024

Οπότε μπορείς να επιλέξεις είτε μια από αυτές, είτε να πας στην testing, είτε ακόμα και στην sid. Το stable επειδή βγαίνει καινούργιο κάθε 2 χρόνια έχει την τάση να έχει από παλία έως πολύ παλία πακέτα. Κάτι που είναι πλεονέκτημα σε κάποια περιβάλλοντα, όπου δεν θέλεις εκπλήξεις και που θέλεις ακόμα και οι περιορισμοί που έχει το σύστημα - και που τις ξέρεις - να μένουν ίδιοι απο την μια μέρα στην επόμενη.

Rolling διανομές που να είναι πάνω στο sid υπάρχουν αρκετές και πολύς κόσμος τις προτιμά, αλλά εγω δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Για ένα μέσο οικιακό χρήστη μετά απο 6-7 μήνες από την εξαγγελία μιας έκδοσης να περάσει από την stable στην testing (αλλάζοντας το που δείχνουν τα αποθετήρια) είναι συνήθως η καλύτερη λύση.

Ειμαστε οι χρήστες μας. Μην περιμένεις απο τους άλλους γραψτο ό ίδιος

αφου διευκρινησω οτι δεν εχω καμια διαθεση να ξεκινησω κουβεντα περι systemd ή οχι κλπ (εγω χρησιμοποιω και systemd και οχι, αναλογα τη διανομη που θα χρησιμοποιησω), να ρωτησω: γιατι τη σεβαστηκες απολυτα αφου διαφωνεις; δηλαδη ας πουμε ok το σεβαστηκες αλλά απολυτα γιατι;

χιχιχιχιχι διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς… :stuck_out_tongue: χρησιμοποιεί Linux Mint… οπότε το ήπιε το πικρό φαρμάκι :wink:

3 «Μου αρέσει»

συγκεκριμενα για την mx, τα πραματα ειναι καπως διαφορετικα About MX-19 and systemd… – MX Linux

Επειδη κανουν χρηση αυτων ουτε καν το δοκιμαζω, ισως μια φορα απο περιεργεια σε VM.
Εκτος και αν κατι αλλαξε το ΜΧ εχει τα πακετα αυτα και σαν dependencies ωστε να λειτουργουν διαφορα desktop, αλλα οχι σαν init.
Aντιθετα το antix, εχει ενα πακετο που λεγεται systemd-must-die το οποιο απαγορευει στο ακατανομαστο να εισελθει.
Η βαση του MX ειναι το antix

Θα αγνοήσω κατ’ αρχήν τα κακεντρεχή σχόλια :smile: - ξέρουν αυτοί - και θα πω πως αυτό προτάσσει η ηθική μιας κοινοτικής λήψης αποφάσεων. Όπου τελικά μια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο τέλος.

Αν αυτή έχει παρθεί με ηθικό τρόπο, ακούγοντας προσεκτικά όλες τις απόψεις, χωρίς να είναι θέμα απλά πλειοψηφίας, τότε απλά την ακολουθείς και την αποδέχεσαι, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι αυτή. Διαφορετικά γιατί να δαπανήσεις τόσο σάλιο και ενέργεια;

ισχυει αυτο, αλλά επιπλεον υπαρχει και η δυνατοτητα να bootαρεις και με το systemd σαν init, υπαρχει αναλογη επιλογη στο μενου του grub, μονο που αυτη η επιλογη δεν ειναι πληρως υποστηριζομενη και ενδεχομενως δε λειτουργει τοσο καλα.

αυτο ειναι το σκεπτικο για να σεβαστεις την αποφαση, αλλά δεν απανταει ακριβως στο γιατι να μην επιλεξεις μια διανομη που συνεχιζει να ακολουθει τη φιλοσοφια του unix αφου διαφωνεις ως προς αυτο, εκει σε χανω. Δεδομενου οτι υπαρχουν τετοιες επιλογες και αφου δεν ειναι και κακο (λεω εγω) να υπαρχει ποικιλια και ως προς αυτο οπως και σε άλλα θεματα στο λινουξ.

Να δωσω ενα παραδειγμα “επιλογων”.
Απο το αρχειο μπορει καποιος να κατεβασει το Debian 7.11 Wheezy, η τελευταια επισημη εκδοση του 7. Αλλαζοντας το ονομα του repository απο wheezy σε stretch, buster, κλπ. κανοντας update και μετα upgrade οχι dist-upgrade (μεγαλη διαφορα) κι ενω υπαρχει το sysvinit στο repository, ακομα και το ιδιο το apt ζηταει να φερει το systemd.
Το dist-upgrade σημαινει οτι θα στηθει το συστημα οπως οριζει η συγκεκριμενη διανομη. Το σκετο upgrade απλα ψαχνει να βρει νεοτερες εκδοσεις των ιδιων των εγκατεστημενων προγραμματων. Η διαφορα ειναι οτι προστεθηκε με το στανιο το systemd εκει που δεν το σπερνουν ακριβως ωστε να μην μπορεις να κανεις απλο upgrade και να το αποφυγεις.

Γι αυτο ακριβως μιλανε για φιλοσοφια και παραβιαση της ως προς το debian. Και αλλες διανομες εχουν systemd αλλα οχι οσο επιθετικα οσο το debian (και οι κλονοι του, Μint, Ubuntu, klp).

To devuan χρειαστηκε 3 χρονια για να ξεμπλεξει και να παρουσιαστει ως εναλλακτικη λυση, ενω οι υποκριτες του Debian το καταδικαζαν ως ασκοπο αφου το sysvinit υπαρχει στο Debian. Πως ειναι τοσο ευκολο αφου τους πηρε 3 χρονια; Ειναι καθηγητες πληροφορικης, παλαιοι devs του debian μεσα στο devuan. Επισης η προσφιλης τακτικη των υπερασπιστων του αρεσκονται να χλεβαζουν ως προς το διπολο systemd/sysvinit, ενω υπαρχουν πανω απο 10 συστηματα περα απο αυτα τα δυο. Τα πιο δημοφιλη σημερα ειναι το OpenRC,Runit,και το S6.

Το να κανεις dist-upgrade οταν αλλαζεις τα αποθετηρια απο την μια εκδοση στην αλλη σημαινει οτι αποδεχεσαι την απλη αληθεια οτι διαφορετικες εκδοσεις πακετων εχουν διαφορετικα πακετα στα οποια στηριζεται η λειτουργια τους.

Οσον αφορα το SystemD το Jessie ειχε το systemd-shim που στην ουσια εκανε το συστημα να δουλευει στο ιδιο στυλ του systemd αλλα χωρις το systemd να περνει το PID 1 που χρειαζεται το init για να δουλεψει.

Θα μπορουσε να υπαρξει μια παρομοια λυση η τουλαχιστον μια λυση παρομοια με την λυση που ακολουθησαν οι παλιοι devs του Debian οταν δημιουργησαν το Devuan. Δεν πραγματοποιηθηκε κατι τετοιο… θα μπορουσαμε να πουμε σε αυτη την περιπτωση στο Debian το δεξι χερι δεν ηξερε τι εκανε το αριστερο… και το αναποδο… αλλα το προσπερναμε για να μην χτηπησουμε τα τυμπανα του “ιερου” πολεμου.

Και απο τις δυο μεριες υπαρχουν οπαδοι των διαφορετικων φιλοσοφιων. Και οι δυο πλευρες προσκυνανε τις δικες τους αποψεις και χλεβαζουν τις αποψεις των “αλλων”. Ειναι συνηθες φαινομενο και το μονο που μπορει να γινει σε αυτη την περιπτωση… ειναι ή περνουμε θεση αρα διαλεγουμε στρατοπεδο… ή προσπερναμε το θεμα και προχωραμε.

3 «Μου αρέσει»

Δεν μπορεις να εξισωσεις ανομοια πραγματα.
Το devuan δεν εμποδιζει την εγκατασταση αλλου init και λειτουργει μια χαρα και με openrc αλλα και με s6 απ’ότι έμαθα τελευταία. Δεν εχω αναλυτικες πληροφοριες, ενα screenshot απο καποιον που το επιχειρησε. Το ιδιο και το antix εκτος οτι δεν επιτρεπει το systemd, για ολα τα αλλα ειναι ανοικτο. To debian δεν επιτρεπει ΚΑΝΕΝΑ αλλο συστημα να αλλαξει/αντικαταστησει το systemd. Τεραστια διαφορα κουλτουρας.
Και το arch εχει systemd αλλα δεν κανει ετσι, σε 5’ χρησιμοποιωντας τα πακετα του artix και του obarun (hyperbola, parabola) μπορεις να μετατρεψεις το arch σε openrc, runit, s6.