Κολλήματα τύπου stuttering

Χαιρετώ την κοινότητα. Αντιμετωπίζω ένα περίεργο πρόβλημα.

Αρχικά να αναφέρω ότι χρησιμοποιώ Ubuntu 19.10, την main έκδοση με Gnome 3.34, από τότε που βγήκε. Το λάπτοπ μου είναι Dell Latitude 5530 με i5 και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, έχει μία μνήμη 8GB DD3, swap partition 3GB, και απλό HDD δίσκο (το αγόρασα το 2013).

Από προχθές, μετά από αναβάθμιση του συστήματος, άρχισα να παρατηρώ συχνά κολλήματα τύπου stuttering, τόσο σε αναπαραγωγή βίντεο, όσο και γενικά στο gui (πχ όταν πληκτρολογώ αργούν να εμφανιστούν τα γράμματα και να μετακινηθεί ο κέρσορας, όταν σκρολάρω κάποια ιστοσελίδα ή κάποιο pdf, και άλλα πολλά).

Να αναφέρω ότι έχω δοκιμάσει έως τώρα τα εξής, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα:
απεγκατάσταση όποιας εγκατάστασης είχε γίνει από το update, απεγκατάσταση οποιουδήποτε πακέτου είχα εγκαταστήσει ο ίδιος από τότε (συγκεκριμένα μόνο το python3-pip), απενεργοποίησα όλα τα extensions, εγκατέστησα τον νεότερο kernel, άλλαξα διάφορα swappiness επίπεδα, επανεγκατέστησα ολόκληρο το λειτουργικό, έκανα και fresh install του λειτουργικού.

Τίποτα δεν έδωσε λύση. Στο μεταξύ έκανα extended έλεγχο smart για τον δίσκο, memtest για τη μνήμη, όλα δείχνουν ότι το hardware είναι ΟΚ. Δεν έχω κάνει μέχρι στιγμής κάποιον έλεγχο για τη CPU και την ενσωματωμένη GPU, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω και πώς γίνεται αυτό ή αν είναι απαραίτητο.

Βρίσκομαι σε αδιέξοδο και αδυνατώ να καταλάβω πώς επιμένει το πρόβλημα ακόμη και μετά από fresh install. Σημειωτέον ότι δεν έχω αλλάξει απολύτως κανενός είδους ρύθμιση ή κάτι σε user επίπεδο (που παραμένει μετά το fresh install), οπότε πραγματικά τα έχω χαμένα.

Έχετε καμιά ιδέα;

To cpu load πόσο είναι? (δώσε ένα w ή top ή htop σε root terminal, πχ)…

Ρίξε και καμιά ματιά στο dmesg για τίποτε περίεργο όταν συμβαίνουν αυτά τα κολλήματα.

Μηδαμινό load, ούτε 5%…

Τα κάνει συνέχεια (κάθε 4-5 δευτερόλεπτα), έδωσα τώρα την εντολή και μου έβγαλε ένα αποτέλεσμα δεκάδων γραμμών, δεν ξέρω τι να πρωτοδώ σε αυτό… Να ψάξω κάποιο συγκεκριμένο keyword;

Προσπαθώ να ποστάρω το αποτέλεσμα αλλά βγαίνει εκτός ορίων.

Οι τελευταίες γραμμές είναι αυτές που σε ενδιαφέρουν κυρίως, καθώς αφορούν τα πιο πρόσφατα γεγονότα.

i5 από i5 έχει μεγάλη διαφορά και δίνεις μεν ότι είναι Dell Latitude 5530 αλλά όχι αν δεν έχουμε το ίδιο βαριόμαστε να κοιτάξουμε. Ένας εύκολος τρόπος να δείξεις τις σχετικές πληροφορίες είναι

inxi -F

Το πρώτο πράγμα που εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να σιγουρευτείς είναι ότι δουλεύουν σωστά οι οδηγοί τής κάρτας γραφικών. Αν δουλεύουν σωστά τότε φταίει το γραφικό περιβάλλον (στην δική σου περίπτωση το Gnome 3.34. Για Gnome δεν ξέρω αλλά στο KDE κανείς καλό είναι να πάει στο system settings -> Display and Monitor -> Compositor και να δει ότι είναι επιλεγμένος το σωστό Rendering backend. Υποθέτω κάτι ανάλογο θα υπάρχει στο gnome ή μπορείς να δοκιμάσεις άλλο γραφικό περιβάλλον.

To inxi, σχετικά με CPU και Graphics δίνει τα εξής:

CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i5-3230M bits: 64 type: MT MCP L2 cache: 3072 KiB 
           Speed: 1196 MHz min/max: 1200/3200 MHz Core speeds (MHz): 1: 1196 2: 1197 3: 1196 
           4: 1196 
Graphics:  Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics driver: i915 v: kernel 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: i915 resolution: 1366x768~60Hz 
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.2.8 

Το πρόβλημα εκδηλώνεται και σε Xorg session και σε Wayland.

Το να αλλάξω περιβάλλον δεν πιστεύω να βοηθήσει σε τίποτα, χρησιμοποιώ την παρούσα έκδοση του Gnome ίδια και απαράλλαχτη από το Νοέμβριο και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Γενικώς δεν έχω αλλάξει αυτά που χρησιμοποιώ, γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνω τι στο καλό μπορεί να προκάλεσε το πρόβλημα, δεν έχει αλλαχτεί τίποτα τους τελευταίους μήνες, ούτε προχθές που εμφανίστηκε το θέμα…

Άνοιξε ένα root terminal, δώσε dmesg -w και στείλε τα μηνύματα (τις τελευταίες γραμμές) που εμφανίζονται (αν βγαίνει τίπτις, that is) όταν παρουσιάζει το τραύλισμα…

Κάνε το ίδιο και με journalctl -f

Δυστυχώς δεν βγάζουν κάτι στο τέλος, το τελευταίο που βγάζει πχ η dmesg -w είναι ότι αποσύνδεσα ένα φλασάκι, έκτοτε έχουν γίνει καμιά δεκαριά τραυλίσματα και δεν αναφέρει κάτι…

Αναρωτιέμαι αν θα ήταν χρήσιμο να εγκαθιστούσα μια άλλη διανομή να δω αν κάνει τα ίδια, πχ Debian ή οτιδήποτε.

Έριξα μια ματιά εδώ https://www.reddit.com/r/gnome/comments/e7q6ny/gnome_334_stuttering_after_upgrade_to_ubuntu_1910/, και προτείνουν:

“Fixed it!, purged gnome-session-common and pop-desktop, and then reinstalled them”.

Μήπως ανανεώθηκαν τα πακέτα στο update και μπήκε καμία default εφαρμογή με animation;

Αν είσαι σε τέτοια φάση απελπισίας, δοκίμασε με live distros. Και τη δική σου και κάποια άλλη.

Αααα, timeshift έχεις? Για να πας πίσω πριν το τελευταίο update…

1 Like

Εδώ είναι που βρίζω τον εαυτό μου γιατί δεν είχα βάλει timeshift…!

Το είχα δοκιμάσει αλλά αντί για purge έκανα απλό remove και δεν είχε βοηθήσει. Τώρα έκανα purge και τεστάρω το σύστημα να δω πώς πάει. Ελπίζω να δουλέψει!

edit: δυστυχώς δεν δούλεψε…

Τι να πω, παιδιά, θα δοκιμάσω με live και βλέπουμε…
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας!

1 Like

Ψάξτο κι άλλο. Μάλλον κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη συμβατότητα της κάρτας γραφικών με κάποια λειτουργία του Gnome. Καλή δύναμη!

1 Like

Ευχαριστώ πολύ! Θα ενημερώσω για τυχόν εξελίξεις!

στο κανει και με live usb του ubuntu 19.10 αυτο το πραμα;

Έπρεπε να φύγω από το σπίτι, σε λίγες ώρες που θα επιστρέψω θα δοκιμάσω.

Κι εγώ δεν έχω βάλει ποτέ timeshift. Κοκορεύομαι λέγοντας ότι ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, που να μην έβγαλα άκρη με την πάρτη του και να έχω χρειαστεί reinstall :innocent: (είμαι κωλόφαρδος - τουτέστιν! :grin:)

1 Like

Θα πω και εγω τη γνωμη μου πανω σε αυτο(κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι λαθος). Απο ο,τι εχω διαβασει μεχρι τωρα το προβλημα το εχεις με το γραφικο περιβαλλον. Το ειχα και εγω οταν δεν ειχα κανει “turn on” το memory mapping απο το υπεροχο BIOS και ενω ειχα 12G RAM επιανε 3,1G. Μετα απο χρηση 2 ωρων, ολα κολλουσαν. Που θελω να καταληξω, οτι πριν ανακαλυψω οτι το memory mapping ειναι by default στο “off”, ειχα δοκιμασει αλλα περιβαλλοντα, συγκεκριμενα με XFCE δεν ειχα καθολου κολληματα οσες ωρες και να λειτουργουσα τον Η/Υ.

Λογω αγαπης για το Gnome επεμεινα και ανακαλυψα το προβληματακι.

Οποτε δοκιμασε να αλλαξεις γραφικο περιβαλλον.

Σε τερματικό δώσε **

dmesg > dmesg.txt

**
Άνοιξε το dmesg.txt και δώσε τα εξής για αναζήτηση προβλημάτων.

emerg

system is unusable

alert

action must be taken immediately

crit

critical conditions

err

error conditions

warn

warning conditions

notice

normal but significant condition

info

informational

Λοιπόν τα νέα έχουν ως εξής:

Σε live δεν είχα το πρόβλημα, οπότε έκανα πάλι καθαρή εγκατάσταση και απέφυγα αρχικά να κάνω τα προτεινόμενα updates. Παρατήρησα πάλι το πρόβλημα, οπότε είπα να ξαναδοκιμάσω να απενεργοποιήσω ένα-ένα τα extensions μήπως διαπιστώσω κάτι. Για πολλές δοκιμές φαινόταν ότι όποτε λειτουργούσε το gsconnect εμφανιζόταν το πρόβλημα, και σταματούσε όποτε το έκλεινα. Οπότε λέω εντάξει, αυτό είναι. Κάνω λοιπόν και τα updates, restart και… τώρα δε μου βγάζει το πρόβλημα είτε έχω ανοιχτό το gsconnect είτε όχι!
Τι να πω, με τόση αντίφαση δεν μπορώ πια να καταλάβω τίποτα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν φαίνεται να είναι παρόν το πρόβλημα, οπότε λέω να κάνω μια παύση στην έρευνα, μέχρι (φτου κακά) να ξαναεμφανιστεί (ελπίζω όχι…!).
Θα ενημερώσω αναλόγως.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τις προτάσεις και τη βοήθειά σας!

1 Like