Κλωνοποίηση 1ΤΒ HD σε νέο SSD 960GB

Καλημέρες , βρηκα σε προσφορά εναν 960GB SSD και ειπα να αλλάξω τον παλιό συμβατικό δίσκο μου, αλλά ελα μου ντε που για μερικά GB το clonzilla μου πετάει ακυρο και δεν συνεχίζει την κλονοποίηση γιατι λεει δεν του φτάνει ο χώρος…(μη του πώ καμια κουβεντα) ;)
Εντομεταξύ ο παλιός δίσκος έχει καμια 200GB ελευθερα.
Η ερώτηση ειναι, υπάρχει τρόπος χωρις να περνάω ξανα απο την αρχή τα πάντα, να γίνει κλονοποίηση σε πιο μικρό δίσκο;
Ευχαριστω.

Μια λύση είναι να σμικρύνεις την κατάτμηση πρώτα με ένα live usb.

Αλλά προσωπικά θα έκανα:

α. Νέα εγκατάσταση, κρατώντας την λίστα των πακέτων. Αν έχεις mint αυτό είναι εύκολο με το mintbackup. Στην συνέχεια αντιγραφή του home directory με rsync. Οι περισσότερες ρυθμίσεις αφορούν τον χρήστη και απλά αντιγράφοντας το /home θα παίξει, αρκεί να υπάρχουν τα ίδια προγράμματα εγκατεσtημένα

β. Είτε αντιγραφή όλων των αρχείο με rsync ή unison και στην συνέχεια εγκατάσταση του grub

1 Like
  • Τι filesystem εχει ο αρχικός δίσκος?
  • Είναι δίσκος που περιέχει λειτουργικό? αν ναι πιο?
  • Ο αρχικός δίσκος έχει bootloader?

Αν θυμάμαι καλά(μιας και έχουν περάσει μερικα’χρόνια), μπορεί να γίνει με το gparted. Κάνεις αντιγραφή του διαμερίσματος/διαμερισμάτων και επικόλληση στο νέο δίσκο και από τη στιγμή που υπάρχει χώρος αντιγράφονται στο νέο δίσκο.

2 Likes

Ο “καθαρός” τρόπος είναι αυτός που πρότεινε ο @Asfodelus , ο “quick&dirty” είναι με σμίκρυνση μέσω πχ gparted και μετά μπαίνεις σε expert mode στο clonezilla και “φλαγκάρεις” την επιλογή για να παρακάμπτει τον έλεγχο μεγέθους (δεν θυμάμαι ακριβώς πως το λέει, πάντως είναι χαρακτηριστική επιλογή). Επίσης θυμήσου να τικάρεις το sector-by-sector copy.

1 Like

Το έχω κάνει πολλές φορές με την α. μέθοδο του @Asfodelus και η τελευταία ήταν προ ημερών. Αν προσθέσεις στην εξίσωση και το Timeshift τότε τα πράγματα είναι πολύ εύκολα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι έχω κι έναν τρίτο δίσκο όπου βρίσκονται τα backup (που με rsync μεταφέρω συμπεριλαμβανομένων των κρυφών αρχείων) και τα snapshots του Timeshift.
Συνήθως δεν παίρνει περισσότερο από 30’-45’ για ~700GB.

3 Likes

Ο Δίσκος ειναι duallBoot (Win+Mint) με το νέο filesystem του τελευταιου Mint,( στο δικο του partition) Εννοείται ανοίγει με Grub.

To ξεκίνησα με Gparted, μίκρυνα κατα 60 περιπου GB το παλιο partition των Win και το βραδυ θα το ξεκινήσω με το advance setup απο το Conezilla, βρηκα και κατι οδηγίες μεσα στο site τους, και μαζί με τις οδηγίες απο εδω θα το προσπαθήσω, την νύχτα που δεν χρειαζεται το PC.
Ευχαριστώ.

με κλωνοποιήσεις από διαφορετικούς δίσκους, ειδικά hdd2ssd (κι όχι restore από το image του ιδίου), πάντα φοβόμουν το misalignment. ακόμα κι αν το πετύχει ο φίλος, πως επαληθεύεται ότι τα δεδομένα έχουν μπει με aligned τρόπο στον ssd? πχ αναφορά1, αναφορά2

1 Like

Νομίζω οτι αυτό εχει απαντηθεί εδω: Απο cerebrux

Επίσεις να προσθέσω, μετά από 12 και κάτι ώρες τελείωσε η αντιγραφή κλονοποιηση του δίσκου HDD 1T σε 960GB SSD, τελικά δοκίμασα την πρόταση του “dancaer69” και μπορώ να πώ ότι έμεινα ευχαριστημένος, γιατι ήταν πανεύκολο ( για καποιον φυσικά που κατανοεί εστω και στο ελάχιστο το Gparted) .
Συμπληρώνοντας και κλείνωντας αυτη την ανάρτηση, ηθελα να σας ευχαριστίσω για τις απαντήσεις σας και απλά να πώ, επειδή μου αρεσει να το τερματίζω με τα πειράματα :slight_smile: Οι δίσκοι ήταν δύο ο ενας 512GB και εγινε κλονοποίηση μέσω του clonezilla γρήγορα, περι τις 3,5 ώρες πήρε και όλα τέλεια, χωρις πρόβλημα πουθενά! (ειχε και αυτος Win & Mint duallBoot), O μεγάλος 1Τ τοποθετήθηκε σε εξωτερικό USB dock και μαζι με τον SSD που τοποθετήθηκε και αυτος σε USB dock , συνδεθήκαν σε θύρα USB3 και αφού μπούταρα απο αλλο stick με LiveGparted , εκανα απλό copy-paste απο τον εναν στον αλλο και αυτο ήταν.
Οσο γερνάς μαθαίνεις και νεα κολπα τελικά ;) οχι σαν την παροιμία που λεει οτι γερικο σκυλί δεν μαθαινει νεα κόλπα :) Καλο σας Σ/Κ

1 Like

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.