Καθαρισμός του δίσκου από ίδια αρχεία με το Czkawka

Το Czkawka (τι όνομα και αυτό) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να βρεις ίδια αρχεία που υπάρχουν στο δίσκο. Υπάρχει ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής, που λέει πως ό,τι οργάνωση και να κάνεις με τον χρόνο, αυτή θα καταστραφεί, εκτός αν καταβάλλεις τεράστια προσπάθεια και ενέργεια. Κάτι που ίσως εκπλήξει πολλούς, είναι πως στην επιστήμη της πληροφορίας, που είναι η βάση των τηλεπικοινωνιών η έννοια της εντροπίας (κατά Shannon) και η έννοια της πληροφορίας είναι στενά συνδεμένες μεταξύ τους με ένα πολύπλοκο μαθηματικό τύπο. Αλλά αν ξοδέψουμε λίγο χρόνο και ενέργεια (και χρήμα στον λογαριασμό της ΔΕΗ) μπορούμε να επαναφέρουμε τα πράγματα σε μια τάξη, πριν αναλάβουν πάλι δράση οι δυνάμεις του χάους, δηλαδή εμείς οι χρήστες.

Αλλά αρκετά με την φιλοσοφία και τα μαθηματικά της πληροφορικής, τι ακριβώς είναι ταυτότητα; Οκ το ξανάκανα, συγνώμη, τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ένα αρχείο είναι “ίδιο” με ένα άλλο; Το να έχουν το ίδιο όνομα δεν αρκεί, μπορεί να έχουν διαφορετικό. Ούτε να έχουν το ίδιο μέγεθος. Θα πρέπει να έχουν άραγε απλά την ίδια ακολουθία από άσους και μηδενικά; Σε αυτή την περίπτωση αρκεί να έχουν το ίδιο hash, αλλά ούτε αυτό αρκεί. Είναι μια φωτογραφία σε jpeg ίδια με αυτήν σε png; Ένα mp3 ίδιο με κάποιο σε άλλο boundrate; Υπάρχουν ειδικά εργαλεία για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ας μείνουμε στην απλή περίπτωση.

Οι επιλογές μας είναι το FsLint (που όμως έχει μείνει στην Python 2) και το fdupes που χρησιμοποιούσα μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχει κάποιο επίσημο gui. Από σήμερα όμως χρησιμοποιώ το Czkawka (τι όνομα και αυτό) ένα καινούργιο εργαλείο γραμμένο σε Rust.

To Czkawka (τι όνομα και αυτό) θα βρει ταυτόσημα αρχεία, παρόμοιες εικόνες (με δυνατότητα προεπισκόπησης), παρόμοιες μουσικές (με χρήση tags και όχι με fourier analysis), αρχεία μηδενικού μεγέθους και άδειους φακέλους, προσωρινά αρχεία, λανθασμένα symlinks και αρχεία μεγάλου μεγέθους. Μια εντυπωσιακή συλλογή με φοβερές δυνατότητες παραμετροποίησης. Τα αρχεία αυτά μπορείς να τα σβήσεις, να τα μετακινήσεις στον φάκελο απορριμάτων ή να κάνεις σκληρούς η μαλακούς συνδέσμους.βήσεις, να τα μετακινήσεις στον φάκελο απορριμάτων ή να κάνεις σκληρούς η μαλακούς συνδέσμους.

Μια συμβουλή: μετακίνησε τα αρχεία στο καλάθι απορριμάτων, τα σβήνεις μετά με την ησυχία σου, αν κάνεις κάποιο λάθος. Και πρώτα διάβασε αυτό.

Υπάρχει σε δύο εκδόσεις μια για gui και μια για cli. Με τις λίγες δοκιμές που έκανα, δείχνει “ταχύτατο”, τουλάχιστον σε σχέση με το fdupes, αλλά δεν έκανα μετρήσεις. Αλλά αν δεν έχεις SSD θυμήσου να στείλεις το SMS πριν πας για βόλτα, γιατί ο Χαρδαλίας δεν αστειεύεται.

Εγκατάσταση
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι εγκατάστασης καθώς και σε snap, flathub και appimage (με περιορισμό στις προ επισκοπήσεις των εικόνων). Προσωπικά το έστησα μέσω cargo. Μπείτε στην σελίδα του και βρείτε την μέθοδο που βολεύει εσάς και τη διανομή σας, ή ζητήστε εδώ για βοήθεια.

5 «Μου αρέσει»