Καθαρή διανομή που να μην είναι ubuntu

Ψάχνω για διανομή που να μην έχει σαβούρα μέσα, αλλά να έχει τα βασικά. Θέλω να μπορώ να εγκαταστήσω τα προγράμματα που θέλω εγώ και τίποτα περισσότερο. Προτιμώ κάτι με GNOME που να μην είναι ubuntu και να είναι σταθερό. Έχω δοκιμάσει Mint και Manjaro αλλά και τα 2 αλλά μαζεύουν πολλή σαβούρα μετά την 1η ενημέρωση.

Καλώς ήρθες @TheofilosK στην παρέα μας. Νομίζω ότι το πιο απλό είναι να εγκαταστήσεις debian και να το φέρεις στα μέτρα σου. Βάζεις το βασικό GNOME χωρίς τα extras και είσαι έτοιμος.

1 Like

Αν θες κάτι εντελώς στα μέτρα σου τότε μια ιδέα είναι να στήσεις κανονικό Debian ή κανονικό Arch.

Επίσης σκέφτομαι fedora, που είναι αρκετά καθαρή και εύκολη επιλογή.

1 Like

Δεν ξέρω ποια είναι η εμπειρία σου και η υπομονή σου.

Η καλύτερη λύση νομίζω ότι είναι το arch. Λίγο παίδεμα στην εγκατάσταση για κάποιον αρχάριο, αλλά παίρνεις ένα πολύ καθαρό λειτουργικό.

Δεύτερη επιλογή είναι το debian. Σαφώς ευκολότερη εγκατάσταση. Προκύπτει συμμαζεμένο λειτουργικό αλλά η μνήμη μου νομίζω ότι μου λέει ότι δεν είναι τόσο λιτό και απέρριτο όσο του arch. Το λέω με κάποια μικρή επιφύλαξη, γιατί πάει καιρός που έστησα καθαρό debian desktop.

Εγώ θα σου πρότεινα το Pop OS , βασίζεται στο Ubuntu, έχει από πίσω μια εταιρεία που το υποστηρίζει, υπάρχει και έτοιμη iso έκδοση με τους Nvidia drivers ,αν χρησιμοποιείς αντίστοιχη κάρτα, είναι σταθερό, Gnome Shell με τα βασικά…γενικά μια out of the box διανομή :wink:

Το ζητημα ειναι να μην ειναι Ubuntu :slight_smile: Το Pop OS δεν ειναι κατι που σε αυτη την περιπτωση ταιριαζει.

1 Like

Εγώ το ερμήνευσα το να μην είναι το “Ubuntu” όχι γενικά ubuntu-base, θα βοηθούσε αν μας το διευκρίνιζε ο φίλος :wink:

ή arch η καθαρο debian. an kαι κατι πιο “καθαρο” απο το arch δεν πρεπει να υπαρχει. αξιζει τον κοπο του 100%

Υπάρχει - το gentoo… Αλλά παραείναι εξτρίμ…

1 Like

Και είναι σχετικό παίδεμα για να στήσεις το Gentoo. Μετά πάς και σε λύσεις LFS & Beyond LFS και το compiling time αποκτά άλλο νόημα … :slight_smile:

Συμφωνώ πάντως με προλαλήσαντες για Arch και Debian.

Μια απορία που μου δημιουργησε το πρώτο post του συμφορουμίτη είναι το τι αποτελεί “σαβούρα” - όπως ο ίδιος το έθεσε - και που δεν μπορεί να βγεί μετά την εγκατάσταση και πριν το πρώτο update…