Ηλεκτρονικές υπογραφές

Έχετε δοκιμάσει κάποιο πρόγραμμα που να λειτουργεί σωστά στις ηλεκτρονικές υπογραφές (με πιστοποιητικό);

Εννοεις PDF viewer? Η κατι αλλο;

Εγώ που λόγω δουλειάς αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ ηλεκτρονική υπογραφή, το κάνω στα windows γιατί στο linux δεν είδα χαϊρι.

Να μπορώ να υπογράφω και να επιβεβαιώσω υπογραφές. Σαν να κάνει δουλειά το pdf master , αλλά δεν είναι δωρεάν.

1 «Μου αρέσει»

Η μόνη ψηφιακη υπογραφή που είναι αποδεκτή (στην Ελλάδα τουλάχιστον) είναι αυτή που βγαίνει από την ΑΠΕΔ και απαιτεί hardware (USB stick) ειδικά διαμορφωμένο.

1 «Μου αρέσει»

Μήπως πρέπει να γίνει μια έγγραφη ερώτηση γιατί δεν υποστηρίζονται Linux based λειτουργικά ; Ίσως μέσω ενός φορέα όπως η εταιρεία ΕΛΛΑΚ

1 «Μου αρέσει»

Εδώ για να το ενεργοποιήσει κάποιος πρέπει να έχει internet exporer 10 και windows 7. Τραγικά πράγματα.

Βέβαια μετά την ενεργοποίηση παίζει παντού.

Πρέπει μάλλον να ενημερωθεί κάποιος για να γίνει θέμα στο που πάνε τα λεφτά των φορολογουμένων.

3 «Μου αρέσει»

Χαχαχαχαχα! Να σαι καλά… Μ έκανες και γέλασα…

2 «Μου αρέσει»

Από ένα σημείο και μετά η στάση αυτή δεν έχει νόημα, σοβαρά πρέπει να γίνει κάτι.

Αν αναφέρεσαι σε μένα, συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει κάτι έτσι ώστε η ενεργοποίηση και η χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής να μπορεί να γίνεται από όλες τις πλατφόρμες.

Το γέλιο μου έχει να κάνει με το “να γίνει θέμα στο που πάνε τα λεφτά των φορολογουμένων” που είπε ο cerebrux. Κατά τη γνώμη μου, λογοδοσία (ουσιαστική - όχι προσχηματική) των κυβερνώντων προς τους πολίτες με όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ - είναι ανέκδοτο να έχουμε τέτοιες ελπίδες. Γνώμη μου πάντα, στην οποία πιστεύω πολύ ισχυρά.

1 «Μου αρέσει»

θα μπορουσε να γινει μια προσπαθεια μηπως και…
αλλά πως και τι να κανουμε; αν εχει καποιος καμια ιδεα να την πει πλιζ

Μπορεί να φτιάξει κάποιος κάποιον οδηγό για το πώς γίνεται ακριβώς η όλη διαδικασία?

2 «Μου αρέσει»

Είναι όντως τραγικά τα πράγματα και εγώ τα πιστοποιητικά με vm τα έβγαλα. Από κει και πέρα όμως, ακόμα και να τα έχεις , δεν υπάρχει πρόγραμμα που να τα υποστηρίζει. πχ τα adobe reader και foxit έχουν “κομμένα” χαρακτηριστικά στις linux εκδόσεις , ενώ δεν βρήκα κάποια “native” που να τις υποστηρίζει πλην βέβαια του master pdf το οποίο όμως δεν είναι δωρεάν (αφήνει υδατογράφημα).

Καλό θα ήταν πάντως να γίνει κάτι, το σύστημα ερμής είναι πολύ καλό σαν ιδέα μείνει έτσι ανεκμετάλλευτο.

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχουν οδηγίες σχετικά με την διαδικασία στο site του ΑΠΕΔ. http://www.aped.gov.gr/more/obtainsignature/4-step1.html

Οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση του token θα βρεις εκεί που θα το αγοράσεις πχ. https://www.novatron.gr/downloads/dl/file/id/212/product/847/gemalto_id_classic_340.pdf

Είναι αρκετά straight-forward η διαδικασία αλλά έχει τρέξιμο σε ΚΕΠ κτλ, Windows 7 (downgrade τον ΙΕ σε version 8-10) για την δημιουργία του certificate. Χρειάζεται και λίγο τύχη γιατί μου έχει τύχει να crashάρει ο Explorer την στιγμή που γίνεται generate το certificate και θα πρέπει να το κάνεις revoke και να τρέχεις ξανά σε ΚΕΠ κτλ.

Αυτό το SafeNet software του token είναι διαθέσιμο και για Linux αλλά δεν χρειάστηκε να το δοκιμάσω ποτέ.

2 «Μου αρέσει»

Εδω να σημειωσουμε, οτι η διαδικασια μεσω των ΚΕΠ εχει να κανει με το αν θελουμε την ψηφιακη υπογραφη για το Δημοσιο. Αν θελουμε την ψηφιακη υπογραφη για τις συναλλαγες με εταιρειες(στην ελλαδα δεν ειναι και τοσο απαραιτητο, αλλα αν εχουμε συναλλαγες με μεγαλες εταιρειες του εξωτερικου, λογικα το χρειαζομαστε) τοτε απλα απευθυνομαστε σε μια εταιρεια που εκδιδει πιστοποιητικα (στην ελλαδα πρεπει να ειναι 2)

2 «Μου αρέσει»

Τελικά τι μπορούμε να κάνουμε ως διαμαρτυρία;

2 «Μου αρέσει»

Αν θέλουμε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει κατ’ αρχήν κάπως να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο αντιδραστικά και να σκεφτούμε στρατηγικά.

Με αυτό δεν εννοώ καθόλου ότι είναι κακές οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες. Αφενός θεωρώ απολύτως αποδεκτό το επιχείρημα «εγώ τουλάχιστον αντέδρασα», και αφετέρου ακόμα καλύτερα μπορεί η αντίδραση να υπηρετεί κάποια στρατηγική.

Τώρα για την στρατηγική το θέμα είναι αφενός η κατανόηση τού προβλήματος και αφετέρου πού θέλουμε να πάμε.

Οπότε κατ αρχάς αυτό που μπορεί να γίνει σε αυτό το φόρουμ είναι να εξηγηθεί το θέμα. Και μόνο μια πηγή καλύτερης κατανόησης υπηρετεί την στρατηγική. Και όχι οι παραπάνω σύνδεσμοι δεν είναι εξήγηση, οπότε μπορούν να γίνουν περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος που πάτησα ακαριαία μού αρέσει στην ανάρτηση τού Maras.

Τώρα για το πού θέλουμε να πάμε η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θέλουμε την συνεργασία τών ακόλουθων παραγόντων

  1. Κράτος
  2. Κοινότητα ελεύθερου λογισμικού
  3. Πανεπιστημιακή κοινότητα
  4. Αγορά (πχ εταιρείες)

Για την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού αναφέρθηκε παραπάνω η εταιρεία ΕΛΛΑΚ, οπότε κάπως πρέπει να ενεργοποιηθεί για το θέμα. Για την πανεπιστημιακή κοινότητα η γνώμη μου είναι ότι κάπως θα πρέπει να υποστηριχτεί περισσότερο η ιδέα ότι δεν υπάρχει μόνο για να εκπαιδεύει άτομα για την αγορά αλλά και για να παράγει επιστημονικό έργο σε όφελος τής κοινωνίας. Ιδανικά το κράτος έχει απλώς να αξιοποιήσει την παραγόμενη τεχνολογία, αλλά το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν ηλίθιες εξαρτήσεις από κλειστό κώδικα και κλειστά συστήματα και συγκεκριμένες εταιρείες. Ακόμα και αν δεχόμασταν ότι οκ ας είναι η microsoft ο απόλυτος άρχων τού σύμπαντος, φαίνεται ότι δεν γίνεται σωστά από την εξάρτηση σε συγκεκριμένη έκδοση IE και windows. Αυτά είναι παράλογα πράγματα. Μια θέση που πρέπει να υποστηριχτεί είναι ότι ανοικτός κώδικας σημαίνει μακροπρόθεσμη επένδυση. Κλειστός κώδικας είναι νοίκι.

7 «Μου αρέσει»

Αυτό που λες δυστυχώς είναι καθαρά σε επίπεδο φαντασιακό.

Η έννοια της κοινωνίας (η οποία δυστυχώς έχει γίνει ταυτόσημη με την έννοια του κράτους) έχει υποχωρήσει άτακτα και ολοκληρωτικά μπροστά στην έννοια της αγοράς. Όποιος μιλάει για κράτος και κοινωνία θεωρείται παλαιολιθικός και σταλινικός. Η οποία αγορά, ειδικά στην ελλάδα, είναι οργανωμένη σε ολιγοπώλια (τι φενάκη αυτός ο ελεύθερος ανταγωνισμός!) και φυσικά τρίβει τα χέρια της με ένα πανεπιστήμιο που δεν παράγει κανένα κοινωνικό έργο, παρά είναι εργαλείο στα χέρια της… Και φυσικά οι στρεβλώσεις του κλειστού λογισμικού είναι μπουναμάς για την αγορά, έτσι όπως είναι τώρα…

1 «Μου αρέσει»

Μηπως θα ηταν καλυτερο να ξεκινησουμε με ενα σχεδιαγραμμα του πως δουλευουν οι ηλεκτρονικες υπογραφες στα Windows για να δουμε εαν υπαρχουν παρομοια εργαλεια για GNU/Linux? Για το Debian ξερω οτι υποστιριζεται το Yubikey (https://www.yubico.com/) για USB Tokens αλλα δεν ξερω αν αυτο φτανει να διμιουργησουμε ψιφιακες υπογραφες μεσω του LbreOffice και να βγαλουμε μεσω αυτου PDF που να περιεχουν τις ψιφιακες υπογραφες που χρησιμοποιησαμε στο LibreOffice.

Η λιστα που βλεπω απο συνδεσμους σε αυτο το νημα με καθοδηγουν σε αλλα USB Tokens… υπαρχει καποιος που εχει δουλεψει καποιο απο αυτα τα USB Tokens σε GNU/Linux; Πως τα βλεπει το συστημα… τα βλεπει το LibreOffice? πως γινεται να αλλαξουμε τα PINs και τα PUKs στο καθε USB Token?

Ισως αν ξεκινησουμε απο αυτα τα θεματα και οχι το πως θα αλλαξουμε τους θεσμους για να μας επιτρεψουν να δουλεψουμε digital signatures οπως τα θελουμε να μπορεσουμε να εχουμε καποιο proof-of-concept για να παμε μετα με επερωτησεις στα σωστα υπουργεια και στους σωστους ανθρωπους για να προσπαθησουμε να αλλαξουμε το συστημα.

Λεω τωρα… (μπορει και να λεω και μπαρουφες)… τι λετε εσεις παιδια;

3 «Μου αρέσει»