Hardware συμβατό με Linux

Παρόλο που το linux πλέον υποστηρίζει πληθώρα συσκευών και είναι plug n play χωρίς να χρειάζεται να κατεβάζουμε drivers μιας και ενσωματώνονται στον kernel, καμία φορά η αναζήτηση ενός περιφερειακόυ μπορεί να γίνει ένας μικρός πονοκέφαλος.

Εδώ θα προσπαθήσουμε να ανεβάζουμε και να προτείνουμε διάφορα περιφερειακά που είτε τα έχουμε αγοράσει η ξέρουμε οτι είναι συμβατά για linux έτσι ώστε να γίνει κάποια στιγμή μια καλή λίστα για όλους.

Tips

Θα ήταν καλό να προτείνουμε hardware που είναι 100% συμβατό με το linux και όχι κάποιο που το κάναμε να δουλέψει με “πατέντες”

4 «Μου αρέσει»

Πριν ένα μήνα ήθελα να αγοράσω ένα ασύρματο ποντίκι, κοιτούσα διάφορα σχετικά προσιτά αμφιδέξια ποντίκια μιας και είμαι αριστερόχειρας οπότε οι επιλογές μου δεν ήταν και πάρα πολλές.

Στη συνέχεια όταν διαπίσωσα ότι μιλάμε για ασύρματο ποντίκι έστω και μια η πιθανότητα να μην παίζει λόγο driver περιόρiσε δραματικά τις επιλογές μου.

Με αυτά και με αυτά τελικά βρήκα ένα οικονομικό Philips που μέσα στπ επίσημο site διαβεβαιώνει οτι είναι συμβατό και με linux.

Μέχρι στιγμής είμαι απόλυτα ικανοποιήμενος είναι plug n play έχει ικανοποιητικό μέγεθος για μεγάλα χέρια και δουλεύει μια χαρά χωρίς mousepad.

3 «Μου αρέσει»

Αναγνωριζεται σαν

ID 0b95:1790 ASIX Electronics Corp. AX88179 Gigabit Ethernet

απο το Debian Bullseye 11.6 και δουλευει plug n play χωρις παιρετερω χειροκίνητες ρυθμίσεις.

3 «Μου αρέσει»

Πριν από δύο χρόνια περίπου και επειδή είχα τον ίδιο φόβο κι εγώ, αγόρασα ένα πάμφθηνο innovator το οποίο δεν διαθέτει Bluetooth dongle καν. Το σύνδεσα με το laptop που τρέχει mint 19.1, το όρισα αξιόπιστη συσκευή και από τότε δουλεύει απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα.

2 «Μου αρέσει»

ε πες μας και το μοντελο να το εχουμε στην λιστα :wink:

Αυτο ειναι;

https://www.e-shop.gr/innovator-inv-6b-6-button-bluetooth-mouse-p-PER.581204

Ναι, αυτό ακριβώς.
Πιστεύω ότι όλα τα απλά μπορούν να συνδεθούν. Όσα δεν συνοδεύονται με δισκάκι δηλαδή.

Συνηθως αγοραζω logitech πληκτρολογιοποντικα και δεν ειχα ποτε θεμα συμβατοτητας η να εχω καποιο προβλημα. Ακομη και σε πληκτρολογια με πολλαπλα εξτρα πληκτρα συνηθως δουλευαν χωρις να κανω κατι…

Εγω λιγο αντιθετα ομως θα βαλω εδω προβληματα που ειχα με υλικο παροτι ειχε υποστηριξη για linux. Τουλαχιστον αυτα που θυμαμαι.

Epson L110 : Ενω εγκαθιστατε σε 1 λεπτο θα χρειαστεις παρα πολυ υπομονη να τον θεσεις σε ευχαριστη λειτουργεια. Τι εννοω? Για να εχεις καποιες εξτρα λειτουργιες που μπορει να χρειαζεσαι πρεπει να βαλεις τον driver που παιζει και να μην παιξει οπως πρεπει. Για οσους πουν παρε hp να θυμισω οτι ειναι απο τους πρωτους εκτυπωτες με inktank και μαλιστα με μελανια 70ml με 5-7 ευρω. Οταν η εκτυπωση κατεβαινει τοσο οσο κοστιζει το χαρτι αυτος ο εκτυπωτης πρεπει να λειτουργησει!

Kyocera 5xxx : Δικτυακος οποτε λειτουργει μεν αλλα και παλι για να εχεις καποιες σημαντικες εξτρα λειτουργιες περνας καθε τοσο απο το CUPS. Δεν το περιμενα αυτο απο την Kyocera

Veikk graphic tablet : Δεν θυμαμαι το μοντελο αλλα νομιζω το προβλημα το εχουν ολα. Δεν λειτουργει σωστα η πιεση σε 8192 σημεια που εχει. Πρεπει να κανεις κατι πατεντες και τελικα αν θα παιξει θα ειναι θαυμα. Κριμα γιατι ειναι πολυ καλες graphic tablet.

Tp-link TL-WN422G : Καθε φορα που χρειαζομαι ενα wifi stick το βρισκω παντα μπροστα μου. Λεω μπας και με τα χρονια εχει προστεθει σε κανεναν kernel και το βαζω να δω. Με καμια δυναμη αυτο δεν ξεκιναει αν δεν κατεβασεις και δε ρυθμισεις ενα καρο πραγματα. Ποσο κακο να συνδεεις μια wifi καρτα για να συνδεσεις τον υπολογιστη στο internet και να χρειαζεσαι internet για να ξεκινησει

Αυτα ειναι οσα θυμαμαι που με εχουν κουρασει καποιες φορες και θα ηθελα να ειναι πιο μπαμ μπαμ η εγκατασταση τους

2 «Μου αρέσει»

Έψαχνα για ένα αξιόπιστο, ασύρματο και “ήσυχο” ποντίκι για καθημερινή χρήση.

Κατέληξα στο : Logitech M650 Wireless Mice - Small, Large, Left Handed Mouse

Είναι συνδεδεμένο με λάπτοπ σε Debian Testing και αναγνωρίζεται ως :

ID 046d:c548 Logitech, Inc. USB Receiver

Διατίθεται σε 2 μεγέθη και διάφορα χρώματα. Έχει διαφορετικά μοντέλα για αριστερόχειρες και δεξιόχειρες.

Είναι πραγματικά αθόρυβο αν και τα πλήκτρα για εμπρός και πίσω πλοήγηση ακούγονται λιγάκι, χωρίς να ενοχλούν.

Η logitech δίνει και μια εφαρμογή για περαιτέρω παραμετροποίηση αλλά δεν είναι linux συμβατή και δεν ξέρω σε τι χρησιμεύει.

Το έχω ταλαιπωρήσει αρκετά και έχει πέσει από ικανό ύψος μερικές φορές, χωρίς να εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Λειτουργεί εδώ και 10 μήνες χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση μπαταρίας.

Κόστος ~40€ - 50€.

To μεγάλο πλεονέκτημα της Logitech είναι πως το reciever είναι το ίδιο (και μικρό) και μπορεί να δειχτεί πολλές συσκευές. Κάθε συσκευή μπορεί να αλλάξει reciever αρκετές (άλλα όχι άπειρες) φορές). Και έτσι τουλάχιστον δεν έχεις τον βραχνά να βάζεις μαρκαδόρους η αυτοκόλλητα που φεύγουν στους recievers.

Για Linux υπάρχει το Sollar που αντιστοιχεί συσκευές με recievers. Η εφαρμογή των Windows κάνει ρυθμίσεις όπως αντιστοιχήσεις πλήκτρων, ρυθμίσεις ταχύτητας και αναβάθμιση firmare. Δε σου λείπει, αν και έχω ένα ποντίκι με bloototh και ασύρματο, που βολέυει πραγματικά γιατί με ένα κουμπί το γύρναγες απο τον φορητό στο σταθερό. Αυτή η σύνδεση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για μεταφορά αρχείων μέσα από το ποντίκι (!!!) Αλλά δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο σε Linux.

ΥΓ: Μιας και μιλάμε για ποντίκια η τελευταία μου αγορά, απλά άλλη εμπειρία χρήσης. Το αντίστοιχο της Logitech θέλει μισό νεφρό.

2 «Μου αρέσει»

Σύνδρομο καρπιαιού σωλήνα is my name! :joy: :innocent:

1 «Μου αρέσει»

Razer Kraken tournament edition

https://www.skroutz.gr/s/15956478/Razer-Kraken-Tournament-Edition-Over-Ear-Gaming-Headset-με-σύνδεση-3-5mm-USB.html

παίζουν κατευθείαν χωρίς εγκατάσταση κάποιου driver (ubuntu 22,04)

1 «Μου αρέσει»

Αυτο εδω μολις μου ηρθε σημερα και απ’ότι μπορω να πω μεχρι στηγμης… απαλο σαν βουτηρο.

Χωρις θεματα plug n play και μια χαρα. Για τα επιπλεων κουμπια θα βρω τροπο να τα κανω map σε κατi αλλο οποτε θα δουμε.

Update: Για gaming ποντικια απο την Logitech υπαρχει στο Debian 11, το piper μια GTK3 εφαρμογη που μπορει να ρυθμισει ολες τις παραμετρους του Logitech G203 Lightsync

2 «Μου αρέσει»

Xerox DocuMate 262 (αρχαιολογία αλλά χρήσιμο εργαλείο)
DM262_img1

Λειτουργεί χωρίς θέματα plug n play
Δοκιμάστηκε στις διανομές edeavourOS με kernel 6.1.12 και Kde Neon με Kernel 5.19.0

Υ.Γ. Δεν υπάρχουν drivers για windows, ίσως να υπάρχουν για win xp σε κανένα περίεργο site!

Μπράβο Linux!!!

1 «Μου αρέσει»