Η γαλλική κυβέρνηση θα επιταχύνει την ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα

Ο οδικός χάρτης της γαλλικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα που θα το καταστήσει φορέα ψηφιακής κυριαρχίας και εγγύηση «δημοκρατικής εμπιστοσύνης» παρουσιάστηκε από την υπουργό Δημόσιου Μετασχηματισμού και Δημόσιας Υπηρεσίας Amélie de Montchalin την Τετάρτη (10 Νοεμβρίου).

Η Montchalin μίλησε στο κλείσιμο του συνεδρίου «Open Source Experience«, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 10 Νοεμβρίου και συγκέντρωσε όλους τους συμμετέχοντες στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού στο Παρίσι.

«Πρέπει τώρα να οικοδομήσουμε τη δημόσια δράση για το νέο αιώνα», είπε, υποδεικνύοντας ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να εμπνεύσει τα «πολλά κράτη [που] επιδιώκουν να ξεκινήσουν» προς ένα μεγαλύτερο άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων και τη χρήση ανοιχτού κώδικα.

«Ο ανοιχτός κώδικας έρχεται σε αντίθεση με το ιδιόκτητο λογισμικό στο ότι ο πηγαίος κώδικας των εφαρμογών είναι ελεύθερα διαθέσιμος στο κοινό. αναπτύσσεται με συνεργατικό και αποκεντρωμένο τρόπο, από μια κοινότητα και βασίζεται στην αξιολόγηση από ομοτίμους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ανήκει, με την ιδιόκτητη έννοια, σε κανέναν», δήλωσε ο Quentin Roland της LegalUP Consulting.

Με τη συντριπτική πλειονότητα των σχέσεων μεταξύ πολιτών και κρατικών υπηρεσιών να είναι πλέον ψηφιακές, η Montchalin πιστεύει ότι μια «κουλτούρα διαφάνειας» είναι απαραίτητη για τη «δημοκρατική εμπιστοσύνη». Είναι επίσης θέμα ψηφιακής ανεξαρτησίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, οι επενδύσεις σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα το 2018 απέφεραν έσοδα 65-95 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Γαλλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις πολιτικές ανοιχτού κώδικα.

Για να βοηθήσει τις γαλλικές διοικήσεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση τέτοιων λύσεων, η Montchalin ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας στο πλαίσιο της Διυπουργικής Ψηφιακής Διεύθυνσης (DINUM) υπεύθυνη για την προώθηση και τον διυπουργικό συντονισμό αυτής της αποστολής.

Αποκάλυψε επίσης την κυκλοφορία της πλατφόρμας code.gouv.fr, η οποία θα καταγράφει όλο τον πηγαίο κώδικα που δημοσιεύεται από δημόσιους οργανισμούς.

Ο πηγαίος κώδικας για το «France Connect», το ψηφιακό σύστημα αναγνώρισης για κυβερνητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 30 εκατομμύρια Γάλλους, θα είναι δημόσιος «τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε επίσης η Montchalin, προσθέτοντας ότι θα κάνει το ίδιο και για τον κώδικα για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος που εκπίπτει στην πηγή.

Αυτές οι ανακοινώσεις ακολουθούν την έκθεση για τη δημόσια πολιτική για δεδομένα, αλγόριθμους και πηγαίο κώδικα, την οποία υπέβαλε στην κυβέρνηση ο βουλευτής της La République En Marche, Eric Bothorel, τον Δεκέμβριο του 2020.

Λίγους μήνες μετά την υποβολή της έκθεσης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Jean Castex προέτρεψε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες στις 27 Απριλίου να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν την πρόσβαση στα δεδομένα, τους αλγόριθμους και τους κώδικές τους « σε ανοιχτές μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους».

Ο πρωθυπουργός τους προέτρεψε επίσης να στραφούν στο ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό. «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και να διευκρινιστεί», δήλωσε η Ένωση Ελεύθερου Λογισμικού April . Ωστόσο, η ομάδα υπενθύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault είχε ήδη τονίσει τα «πλεονεκτήματα» του ελεύθερου λογισμικού από το 2012.

Αυτή η φιλοδοξία κατοχυρώνεται επίσης στον νόμο της 7ης Οκτωβρίου 2016 για μια ψηφιακή Δημοκρατία, ο οποίος καλεί τις διοικήσεις να ενθαρρύνουν «τη χρήση ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτών μορφών κατά την ανάπτυξη, αγορά ή χρήση του συνόλου ή μέρους των συστημάτων πληροφοριών τους» για τον «έλεγχο, την βιωσιμότητα και την ανεξαρτησία των πληροφοριακών τους συστημάτων».

Ψηφιακή ανεξαρτησία

Στην έκθεσή του, ο Bothorel συνέστησε τη χρήση περισσότερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα επειδή «οι υποδομές που είναι απαραίτητες για δεδομένα εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε μορφές εξάρτησης λογισμικού» και ότι αυτό εγείρει «ένα ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας».

Αυτό το όραμα συμμερίζεται η Montchalin, το οποίο θέλει το κράτος να διατηρήσει τον «έλεγχο των λύσεων» που χρησιμοποιεί. Τόνισε επίσης τη σημασία της διαλειτουργικότητας – της ικανότητας εργασίας με άλλα υπάρχοντα ή μελλοντικά προϊόντα ή συστήματα – και της αναστρεψιμότητας – της δυνατότητας συνέχισης της χρήσης δεδομένων ή λογισμικού σε περίπτωση μετάβασης σε άλλη λύση.

« Με τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, δίνετε στον εαυτό σας πολύ μεγαλύτερη αυτονομία από ό,τι χρησιμοποιώντας ιδιόκτητο λογισμικό και κατά μείζονα λόγο ιδιόκτητες υπηρεσίες cloud που φιλοξενούνται εκτός Ευρώπης », δήλωσε ο Stéfane Fermigier, συμπρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερου Λογισμικού και Ανοιχτών Ψηφιακών Επιχειρήσεων (CNLL)

«Ο ανοιχτός κώδικας έχει τεράστιες δυνατότητες για την Ευρώπη και τη στρατηγική της για την ψηφιακή κυριαρχία», καθώς αφαιρεί «κίνδυνους οικονομικής υποταγής, γεωστρατηγικής και τεχνολογικής εξάρτησης» και δίνει έμφαση στη «διαφάνεια που φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών και στον έλεγχο του πληροφοριών τους», .

Ωστόσο, δεν είναι μια «θαυματουργή λύση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν προσφέρει πάντα το ίδιο τεχνικό επίπεδο με τις ιδιόκτητες λύσεις, κυρίως επειδή ο ανοιχτός κώδικας καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό ελαττωμάτων ασφαλείας, κάτι που μπορεί να εκμεταλλεύονται.

«Ωστόσο, αυτή είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική για την Ευρώπη, ένας τρίτος δρόμος μεταξύ ψηφιακών κολοσσών και τοπικών παικτών. μια ευκαιρία να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία μέσω της ουδετερότητας και της αποκέντρωσης και όχι της σύγκρουσης», είπε επίσης.

Σύμφωνα με τον Fermigier, ωστόσο, «το ελεύθερο λογισμικό είναι επίσης μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε ορισμένες συνήθειες και αντανακλαστικά», ιδιαίτερα στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

«Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε τι χρειαζόμαστε, να χρησιμοποιήσουμε τα καλύτερα εργαλεία για τις ανάγκες μας και όχι για μάρκετινγκ », πρόσθεσε.

Πηγή άρθρου: https://www.euractiv.com/

1 «Μου αρέσει»