Γρήγορη δικτύωση με "streaming" server - Τι και Πώς

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Έχω στο ιντερνέτι ένα debianάκι (intel atom cpu, σύνδεση 100/100) όπου έχω μπόλικο 1080 και εσχάτως 4Κ περιεχόμενο. Αυτό το περιεχόμενο θέλω να το στριμάρω στο media player στο σπίτι μου (manjaro@intel nuk i5 με σύνδεση 200/200).

Με sshfs δουλειά δεν γίνεται, όχι μόνο σε 4K αλλά ακόμα και σε 1080 κάποιες φορές, λόγω αδύναμης cpu του σέρβερα (στο ssh πλέον δεν υποστηρίζονται ελαφρά ciphers τύπου arcfour λόγω weakness) - εκτός αν κάποιο από τα τρέχοντα ciphers είναι τόσο ελαφρύ και δεν ξέρω σχετικά (αν κάποιος ξέρει, ας το πει πλιζ).

NFS χύμα στο κύμα στο ιντερνέτι προφανώς δεν θέλω να βάλω (για ευνόητους λόγους)…

Οπότε το ερώτημα είναι: ποια είναι η προτεινόμενη λύση για γρήγορη δικτύωση (να κάνω saturate την κατοστάρα σύνδεση) με τα παραπάνω δεδομένα? Δεν με πειράζει φυσικά να χρησιμοποιήσω δύο “layers”.

Εννοείται ότι κι εγώ το ψάχνω το πράμα (και όπου καταλήξω θα ενημερώσω) - απλά ένεκες τεμπελάκος θα θελα να μην ανακαλύψω τον τροχό που έχει πιθανώς ανακαλύψει σύντροφος φορουμίστας! :innocent:

1 Like

Τι τρεχει το Media Player στο NUK?

Ισως θα μπορουσες να δοκιμασεις εναν HTTPS server στο debianακι, που να δεχεται συγκεκριμενο User Agent string και username/password μονο και μονο για να αποφυγεις καποια αλλα Players απο το να στριμαρουν τα δικα σου video.

Θα είναι εντός LAN δικτύου το Stream η και στο εξοχικό;

Manjaro - kodi.

Αυτό που προτείνεις είναι “στρίβειν διά του αρραβώνος” και δεν το θέλω. Ο σέρβερ έχει ξεχωριστό partition με όλα τα media. Θέλω να κάνω mount το partition αυτό και από το htpc.

O “streaming server” είναι σε ένα server farm στην ευρώπη (σύνδεση 100/100) και το htpc (o client) είναι στο σπίτι μου (σύνδεση 200/200).

Μια πιθανή λύση είναι να μοιράσεις κάποια κατάτμηση με iscsi. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν το συνιστώ. Αλλά εδώ έχεις δυο διαφορετικές απαιτήσεις. Είτε ταχύτητα θα έχεις, είτε ασφάλεια, είτε θα βάλεις το χέρι στην τσέπη να έχεις και τα δύο.

Εναλλακτικά κάνεις πρώτα copy τοπικά και ξεχνάς το streaming.

OK κοιτα… για εναν streaming server 2 λυσεις υπαρχουν. Η κανεις transcoding και το στελνεις μεσω RTMP ή το κανεις μεσω HTTPS. Αυτο που δεν μπορεις να κανεις με εναν Streaming server ειναι να το κανεις mount σε κανονικο GNU/Linux mountpoint. Στο Kodi ομως μπορεις να κανεις “mount” το directory του HTTPS Server που θες να παιξει το HTPC σου και που μπορει να ειναι το partition που εχει ολα σου τα media σε ενα path του HTTPS server (πχ https://tsapi.com/videos/).

Ισως ομως αντι για Streaming server θες να δουλεψεις με file server για να κανεις το mount σου. Αλλα και εκει οι λυσεις ειναι:

  1. iSCSI οπως προτεινε ο @Talos
  2. WebDAV (που και εκει θα παιξεις με HTTP/HTTPS)
  3. SFTP (Απο SSH αλλα υποθετω οτι το δοκιμασες ηδη και απορριφθικε).
  4. VPN.

Για το #4 βαλε ενα Wireguard server στο debian και ενα wireguard client στο HTPC και μπες κατευθειαν στα αρχεια σου.

Ελπιζω να βοηθησα.

3 Likes

Αυτό πώς γίνεται? Έχω ήδη στημένο apache στον σέρβερ με απλό authentication, οπότε θα με βόλευε πάρα πολύ - και από άποψη ταχύτητας κάνει saturate την κατοστάρα σύνδεση στο download…

Update 1:
Είμαι βόδι όρθιο. Τόσα χρόνια χρησιμοποιώ kodi και δεν είχα δει την παραπάνω δυνατότητα… Βρήκα τα σχετικά μενού και ψάχνω να δω στην πράξη πώς δουλεύει και θα ενημερώσω σχετικά…

Update 2:
Ναι, πολύ εύκολα μπορεί κανείς να κάνει mount ένα https link… Βέβαια, αν χρησιμοποιεί digest authentication πρέπει στο τέλος του url manually (εκτός μενού δηλαδή) να προσθέσει
|auth=digest
(το οποίο το βρήκα ψάχνοντας στα βάθη του ίντερνετ, καθότι πουθενά δεν το αναφέρουν σε wiki κτλ - γκρρρρρρρ :face_with_symbols_over_mouth: :japanese_ogre: :skull: :skull_and_crossbones: )

Το κουλό όμως είναι το εξής: βλέπω κανονικά όλο το https “directory”. Ανοίγω και παίζω κανονικά όλες τις ταινίες εκτός από αυτό που πραγματικά χρειαζόμουν: τα 4Κ blueray γαϊδούρια των 50GB. Κάνω δεξί κλικ πάνω στο φάκελό τους, πατάω Play, μου δείχνει το μενουδάκι της επιλογής τίτλου κτλ, πατάω ΟΚ, και μετά πάπαλα !! Όταν την παραπάνω διαδικασία την κάνω στο αντίγραφο της ταινίας που βλέπω μέσω NFS από τον fileserver του σπιτιού, η ταινία παίζει κανονικά… Μέσω NFS δηλαδή την παίζει κανονικά, μέσω https “source” δεν την παίζει, ενώ παίζει κανονικά όλα τα υπόλοιπα… Go fucking figure, μην αρχίσω τα γαλλικά χρονιάρες μέρες!! :face_with_symbols_over_mouth:

Τέλος πάντων, μαρκάρω το μήνυμα του @GNUTechie ως Solution, τον οποίο ευχαριστώ που μου υπέδειξε το προφανές, το οποίο δεν έβλεπα τόσα χρόνια! Ευχαριστώ και τους υπόλοιπους για το feedback.

2 Likes

Ούτε με webdav mount “παίζει” το kodi το συφοριασμένο το blueray !!

Με nfs mount το παίζει κανονικά, με webdav mount όχι, με https “mount” όχι… Όλα τα υπόλοιπα τα παίζει κανονικά με όλους τους τρόπους…

Έχετε καμιά ιδέα γιατί?

Σε τι μορφη ειναι τα BluRay? Ειναι BluRay rips? ή αντιγραφο τoυ BluRay Disk?

Μου βάζεις δύσκολα τώρα - είμαι γίδι σε αυτά. Έχει πάντως directory tree - δεν είναι δηλαδή ένα αρχείο σε container (τύπου mp4, mkv).

1 Like

Μωρέ μια χαρά το έπιασες απλα με αλλά λογια.

Και εδώ ερχόμαστε στα κακά μαντάτα. Μην το ψαχνεις δεν θα δεις bluray σς αυτή τη μορφή γιατί έχει πεσει κρυπτογράφηση τύπου DVD CSS αλλά πιο πολύπλοκο και με λιγες πιθανότητες να σου δουλέψει σε GNU/Linux και Kodi.

Θέλει transcoding δηλαδή ριπαρισμα σε mp4 ή mkv για να σου παίξει. Και κατά πάσα πιθανότητα με non-free πρόγραμμα

Όχι, όχι, that’s not the case - το συγκεκριμένο “πράμα”, το παίζει κανονικότατα το kodi όταν το “διαβάζω” μέσω nfs. Μέσω webdav, ακριβώς το ίδιο “πράμα” δεν το παίζει το kodi.

Με WebDAV τι σου βγάζει το Kodi;

Κάνω δεξί κλικ πάνω στο φάκελο, πατάω Play, μου βγάζει ένα μίνι μενουδάκι (για να παίξει την ταινία), πατάω την επιλογή για να παίξει, γυρνάει για καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα η σφαίρα (αντίστοιχη της πάλαι ποτέ κλεψύδρας των windows) και μετά δεν κάνει τίποτα. Logs κτλ δεν είδα (προφανώς για troubleshooting της προκοπής πρέπει να τα δω με ψηλό debug level).

Ενδιάμεσα συνειδητοποίησα ότι το nuc που έχω για htpc (ένας i5 7ης γενιάς νομίζω) δεν κάνει hardware decode hevc 10bit, οπότε πάπαλα τα περισσότερα blueray 4K (με HDR, dolby vision και τέτοια καλούδια). Δοκίμασα το pi4@4GB RAM με libreelec, και τα φτύνει το καϋμένο κι αυτό (αναμενόμενο). Οπότε είμαι πλέον σε αναζήτηση και για htpc που να παίζει 4K hevc 10 bit… :face_with_symbols_over_mouth:

Εάν έκανες NFS πανω από VPN server?

Δηλαδή να στήσεις VPN στον fileserver και το Kodi machine να κάνει mount μέσω NFS εφόσον συνδεθεί στο VPN.

1 Like

Αυτήν ακριβώς τη λύση σκέφτηκα κι εγώ να υλοποιήσω.

Ενδιάμεσα συνειδητοποίησα ότι το htpc μου δεν μπορεί να παίξει 4K hevc10bit, οπότε (επειδή έχω στεγνώσει οικονομικά) παρήγγειλα δαύτο, που τα παίζει όλα και συμφέρει. Μόλις έρθει, θα ξαναδοκιμάσω και θα πράξω αναλόγως.