Ερώτημα.
Γιατί μπορεί να ενδιαφέρει;
Τhe GNU Linux-libre 6.2 kernel was published today by the GNU FSFLA folks maintaining this kernel downstream that strips out driver support dependent upon non-free software firmware/assets as well as dropping the ability to load closed-source kernel modules.
Deepl translation :
Ο πυρήνας GNU Linux-libre 6.2 δημοσιεύτηκε σήμερα από τους ανθρώπους του GNU FSFLA που τον διατηρούν, ο οποίος αφαιρεί την υποστήριξη προγραμμάτων οδήγησης που εξαρτώνται από μη-ελεύθερο λογισμικό firmware/assets, καθώς και τη δυνατότητα φόρτωσης κομματιών πυρήνα κλειστού κώδικα.
Πηγή, 1η παράγραφος.
Θα στο δώσω με ένα παράδειγμα.
Εάν έχεις hardware που δεν απαιτεί κλειστές “πλέμπες” για να δουλέψει κάποιο εξάρτημά του, μπορείς να τρέχεις αυτόν τον πυρήνα και να χαίρεσαι την 100% pure free εμπειρία GNU/Linux.
Εάν εξαρτάσαι από τον κλειστό οδηγό της NVIDIA πχ για ομαλή λειτουργία της κάρτας γραφικών και δεν σου κάνει ο Nouveau για τον χ και ψ λόγο, δεν είναι για σένα.
Γι’ αυτό πήγα σε AMD πλατφόρμα πρόσφατα.
Γνωστά αυτά φίλτατε @Maras .
Το ερώτημα παραμένει. Γιατί;
Αυτή τη “χαρά” δεν κατανοώ. Ειδικά όταν οι μισές και πλέον συσκευές του υπολογιστή έχουν rom με καρφωμένο firmware του κατασκευαστή.
Και πάντως -γνώμη μου- τέτοια σταλλμανικά (sic) projects ουδόλως βοηθούν στη διάδοση του linux.
Στα δικά μου μάτια αυτό είναι άρνηση της πραγματικότητας. Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος, οπότε αν κάποιος απολαμβάνει τέτοια χαρά στα σκέλια του υπολογιστή του ας την μοιραστεί, αν θέλει.
Γιατί να τρέχεις proprietary blobs άμα μπορείς να το αποφύγεις? Ακόμα και οι περισσότεροι kernel devs θα ήθελαν να τα αντικαταστήσουν με καλογραμμένο ελεύθερο κώδικα.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει άμα σε ενδιαφέρει να έχεις ελευθερία στον υπολογιστή σου και ασφάλεια, παρόμοιοι λόγοι για να τρέχεις linux-libre + libreboot εδώ mental outlaw video .
Στα δικά μου μάτια η διάδοση του GNU/Linux έχει να κάνει με την διάδοση και παροχή ελεύθερου λογισμικού με GPL license, αλλιώς γιατί να τρέχω λινουξ και όχι darwin/macos ή windows?
Πως ορίζουμε την ελευθερία αγαπητέ;
Περιορίζοντας την σε μια ντουζίνα hardware που μπορεί να “σηκώσει” το libreboot; Και αν εγώ ορίζω ως ελευθερία την επιλογή άλλου board;
Εκτός και αν κάτι δεν γνωρίζω.
Eπαναφέρω την ανησυχία μου. Βοηθούν αυτά στη διάδοση του linux;
Μπορεί ένας χρήστης άλλου os να νιώσει χαρά ερχόμενος κατά δώθε;
Απλό ελευθερία είναι να επιλέγει κανείς το λειτουργικό που θέλει χωρίς περιορισμούς. Επίσης, ελευθερία δεν μπορείς να έχεις αν δε γνωρίζεις με βεβαιότητα αν το υλικό σε παρακολουθεί ή όχι.
Από εκεί και μετά είμαστε και κάπου πρακτικοί άνθρωποι. Έχουμε (ή τουλάχιστον ελπίζω πως έχουμε) το όραμα για ένα υπολογιστή που ανήκει σε εμάς που τον πληρώσαμε, και όχι σε κάποιον άλλο. Αλλά για την ώρα δεν είναι πάντα εύκολο να το έχουμε αυτό.
Αλλά αν αύριο μπορώ να πάρω μια μητρική πού να υποστηρίζει σίγουρα ένα LibreBoot, αντί για μια παρόμοια σε κόστος και δυνατότητες, πίστεψε με, δε θα διστάσω καθόλου Αλλά για να το κάνω αυτό θα πρέπει να υπάρχει το project έτσι δεν είναι;
Προς στιγμήν σκέφτηκα ότι μας σπαμάρει η μάικροσοφτ με διαφήμιση
Συμφωνώ.
Να τους μπαγλαρώσουμε όμως σε λίγα boards. Μην παίρνουν και τα μυαλά τους αέρα.
Εντωμεταξυ ολο το openhardware ειναι πανακριβο χωρις δυνατοτητες και γενικα χωρις υποστηριξη χωρις σεβασμο στους υποστηρικτες κτλ. Οπως εχω πει παλιοτερα συμμετειχα σε ενα powerpc open hardware laptop. Ξεκινησε με ddr3 και οπως φαινεται σε 3 4 5 χρονια που θα μπορουμε να παραλαβουμε τα πρωτα κομματια θα ειναι αρχαιοκαπηλια…
Εγω θα κανω και την αλλη ερωτηση:
Τι χρηστη θες;
Θεωρεις σημαντικοτερη τη διαδοση του Linux χωρις τη διαδοση του Ελευθερου Λογισμικου;
Θες να συνεχισεις το μοτιβο του χρηστη-σκλαβου της Microsoft και της Apple;
Πως θα εχεις linux χωρις ελευθερο λογισμικο και χωρις την ολικη χειραφετηση του χρηστη απο τα τεχνολογικα δεσμα των μεγαλων εταιριων;
Ο χρηστης πρεπει πρωτιστως να βομβαρδιστει με τη γνωση και να φυγει απο την αγνοια και μετα θα ερθει μονος του στο Linux.
Που μεταξυ μας, ειναι GNU/Linux. Το linux μονο του δεν ειναι τιποτα περα απο ενα android. Δηλαδη τιποτα καλυτερο απο ενα εν δυναμει κακοβουλο λογισμικο.
συμφωνώ εδώ, κάτι γίνεται με purism, χρησιμοποιούν linux-libre FSF approved software by default(pureOS) και δουλεύουν για 100% ελεύθερο hardware, εδω οι στόχοι τους/roadmap.
Επίσης ο Tiberius έχει καλό προτζεκτ, συγκεκριμένα το D16 librebooted workstation δεν του λείπει κάτι από τα desktop που έχουμε και μπορείς να το κάνεις ότι θες.
edit:
Linux-libre σηκώνουν το 90% από τα σημερίνα hardware, συνήθως δεν λειτουργεί μόνο το wifi-card αλλά μπορείς να την αλλάξεις ή άμα είσαι σε desktop απλά βάζεις Ethernet cable. Τρέχω linux-libre και δεν έχω θέμα. Επίσης κοιτάω να πάρω το D16 που ανέβασα σύντομα.
Τώρα για libreboot
Libreboot είναι απλή αντικατάσταση του proprietary boot firmware, όπως και το GNU/Linux etc. είναι αντικατάσταση proprietary software, οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν τρέχουμε linux σε συσκευές που σχεδιάστηκαν για αυτό. Το να πει κάποιος ότι προτιμάει να στηρίξει εταιρίες/προτζεκτς που δεν είναι υποκριτές και κάνουν σωστή δουλειά, το θεωρείς αρνητικό? Σε πληρώνει μήπως Microsoft?
Μην μπερδεύεις την ελευθερία της επιλογής με το ελεύθερο λογισμικό, είσαι ελεύθερος να τρέξεις ότι θες, το άμα αυτό που τρέχεις είναι ελεύθερο έχει να κάνει με το license που τρέχεις.
και άμα είναι να είμαστε σωστοί, να προσθέσουμε ότι το linux-kernel δεν ξεκίνησε σαν ελεύθερο πρότζεκτ, αλλα proprietary. Μετά ο Torvalds έγραψε:
Sadly, a kernel by itself gets you nowhere. To get a working system you need a shell, compilers, a library etc. These are separate parts and may be under a stricter (or even looser) copyright. Most of the tools used with linux are GNU software and are under the GNU copyleft. These tools aren’t in the distribution - ask me (or GNU) for more info.
Νομίζω το νήμα εδώ δεν έχει να κάνει τόσο με το linux-libre αλλά για να “κράξεις” το fsf, που παρόλο που είναι ανίκανοι πολλές φορές, τουλάχιστον δεν είναι το linux foundation που μιλάνε για “year of the linux desktop” σε powerpoint presentation, μέσα απο mac… source
Και άμα απλά ψάχνεις κάτι για να απάντησεις, πάρε αυτό:
Δεν υπάρχει κανένα άλλο σύστημα από GNU, και το linux είναι ένα απο τα kernel του
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πληρώνομαι από την microsoft για να επιστρέψω μετά από 20 χρόνια. Αλλά δεν είναι αρκετά αυτά που δίνουν.
Δεν ψάχνω τίποτα για να απαντήσω.
Καλά κάνεις και τρέχεις libre.
Δικαίωμα μου να έχω άλλη οπτική για την ελευθερία. Η οποία δεν περιορίζεται από υποστηριζόμενα συστήματα του libre.
Και η nvidia μου αρέσει και η intel και…και… και όταν έρθει το usb5…
Επίσης, αυτοκατατάσσοντας τον εαυτό μου στον “μέσο χρήστη υπολογιστών”, βρίσκω αδιάφορα για καθημερινή χρήση τα περί gnu, gpl, fsf και πολλά άλλα.
Δεν αντιμετωπίζω τις εταιρείες που παράγουν hard+soft ως υποκριτές. Αντιθέτως έχω μεγάλο σεβασμό απέναντί τους και λειτουργώ με το μου κάνει-δεν μου κάνει.
Με την άδειά σου βεβαίως.
Για να το μαζέψω πάντως, με καλή διάθεση.
Ο καθένας μπορεί να τρέχει όποιον πυρήνα θέλει ή τον βολεύει. Να έχει συστήματα με proprietary blobs ή όχι. Με κλειστούς ή όχι drivers.
Συνεχίζω όμως -υπερβάλοντας για να δώσω έμφαση- να πιστεύω ότι όταν οι kernels και τα distros αθροιστικά είναι περισσότερα από τα bugs που παράγουν οι εταιρείες ms και apple (επίσης αθροιστικά) τότε… δεν το κάνουμε ευκολότερο για… μετακομίσεις.
Σε τούτο και οι ενστάσεις μου. Ελπίζω κατανοητό.
@Red_Debian
Δεν μπορώ να ακολουθήσω τη σκέψη περί χρήστη-σκλάβου, δεσμών, χειραφετήσεων.
Sorry, not my cup of tea.
Το τι θεωρείς εσύ ελεύθερο ή εγώ είναι υποκειμενικό, άρα ανούσιο. Ίσως θεωρείς ελεύθερο το κελί της φυλακής κορυδαλλού ελεύθερο & καλή επιλογή για νεοεισερχόμενους στην Ελλάδα γιατί έχουν εύκολο usage και καλό φαγητό(και το premium κελί ίσως έρχεται με τζακούζι).
Το άμα είναι ελεύθερο ένα λογισμικό έχει να κάνει με το licensing και δεν είναι υποκειμενικό.
Άμα θεωρείς τα NVIDIA drivers, windows, darwin kernel, XNU project etc, ελεύθερα τότε ίσως τρολλάρεις? Δεν ξέρω τι να σου πω εδώ
Το linux-libre που είπες, είναι το κανονικό linux-kernel είναι απλά χωρίς τα εξτρα firmware που δεν είναι κομμάτι του κερνελ ούτως ή άλλως, μπορείς να πεις ότι είναι το κανονικό linux και όχι νέα εκδοχή του. Καταλαβαίνω να ανεβάζεις νήμα για να ρωτήσεις για ένα προτζεκτ που έχεις άγνοια, αλλά δεν νομίζω να έχει λογική να ρωτάμε για πράγματα που ήδη ξέρουμε τι είναι, απλά και μόνο για τα μειώσουμε επειδή δεν συμφωνούμε με την ιδεολογία τους, είτε αυτά είναι distros, kernels ή οτιδήποτε FOSS projects.
@ThanosApollo
Προσλαμβάνω το σύνολο της απάντησής σου ως προσβλητική. Επιπλέον έχεις αδυναμία αντίληψης κειμένου.
Γιαυτό και σταματώ τη συνομιλία μας…
Δεν θα επανέλθω.
Καλή συνέχεια.
Μπορεις να εχεις ο,τι αποψη θες για την ελευθερια ως εννοια ή ως ιδεα.
Αυτο δε την κανει αφηρημενη ομως.
Η ελευθερια σε ολες τις μορφες της αναφερεται στη χειραφετηση του ατομου.
Στο φεμινισμο η ελευθερια ειναι η χειραφετηση της γυναικας.
Στο κομμουνισμο η ελευθερια ειναι η χειραφετηση του εργατη.
Στην αναρχια η ελευθερια ειναι η χειραφετηση του ατομου(ως μια πολυμορφικη οντοτητα)
Στον αντισπισισμο, ελευθερια ειναι η χειραφετηση των μη ανθρωπινων ζωων.
Ακομη και στον εθνικισμο, ελευθερια ειναι η χειραφετηση του εθνικου λαου(κατα προσεγγιση).
Στο ελευθερο λογισμικο και συνεπως στα libre λογισμικα, ελευθερια ειναι η χειραφετηση του χρηστη σε σχεση με τη τεχνολογια και τις επιλογες του.
Το κινημα του ελευθερου λογισμικου ειναι αμιγως συνδεδεμενο με την ελευθερια του χρηστη.
Επισης, ειναι πολυ σημαντικο να αναφερουμε οτι το ελευθερο λογισμικο αλλαζει την εννοια του χρηστη-καταναλωτη σε χρηστη-παραγωγος. Σου δινει την επιλογη, μεσω του ανοικτου κωδικα, να παραξεις τα υλικα και οχι μονο να καταναλωνεις.
Δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ ελευθερια στη καταναλωση, αλλα μονο στη δημιουργια.
Φυσικα αν μιλαμε για προγραμματιστες. Ποσοι ομως παρηγαγαν τρομερες ταινιες σε 3d studio max. Η ποσοι παρηγαγαν τρομερες εικονες σε photoshop. Ακομη ποσοι ηταν αυτοι που παρηγαγαν τεχνολογια σε κλειστου κωδικα εργαλεια .
Συνηθως τα προγραμματα ανοικτου κωδικα δεν ειναι full time για τους προγραμματιστες. Εξαιρεση αποτελουν τα χρηματοδοτουμενα εργα.
Περαν των προγραμματιστων υπαρχουν και οι χρηστες. Και στην ελλαδα δεν νομιζω να συγκινουνται οι προγραμματιστες. Αν ψαξεις dollibar εδω στο forum, πριν δυο χρονια ειχα αναφερει οτι ενω υπαρχει σαν προγραμμα τιμολογισης δεν ειναι δυνατο να δουλεψει στην ελλαδα. Ο λογος ειναι οτι δεν ασχοληθηκε κανεις να φτιαξει εναν driver τυπου β (εφοριας) ουτε να προσπαθησει να κανει διασυνδεση το api του mydata.
Οποτε η αληθεια δεν ειναι καπου στη μεση. Ειναι απλα οπου βολευεται ο καθενας.
Δε χωριζεται ο κοσμος σε χρηστη και προγραμματιστη. Ολοι χρηστες ειναι ειτε παραγουν ειτε καταναλωνουν. Το θεμα δεν ειναι τι κανεις, αλλα τι δυνατοτητα εχεις σε περιπτωσει που θελησεις να κανεις κατι. Μια χαρα παραγωγη μπορεις να κανεις σε ολες τις εφαρμογες. Το θεμα ειναι, τι και αν θελησω να αλλαξω το τροπο λειτουργια σε ενα προγραμμα;
Να το πιασω απο την αρχη και να παω στα τυφλα;
Ο καθενας πρεπει να εχει το δικαιωμα να μελετα τον κωδικα που εκτελειται, να λαμβανει τη γνωση αυτων που εχουν εμπειρια και στη συνεχεια ΑΝ ΘΕΛΕΙ να εχει τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, να τροποποιει. Και ας μη το κανει ποτε.
Επισης, δεν εχει σημασια τι πετυχαινει στο μικροκλιμα της Ελλαδας και της καθε χωρας. Δεν εχει καμια σημασια τι πετυχαινει στην αγορα του 21ου αιωνα που ερχονται ολα προεγκατεστημενα και υπαρχουν μονοπωλιακες τακτικες που κανουν μεχρι και τον αμερικανικο καπιταλισμο να προβαινει σε regulations(πχ το προσφατο σπασιμο που θα φαει η google και ισως σταματησει να υπαρχει σε 10 χρονια απο τωρα).
Σημασια εχει τι γινεται μακροπροθεσμα και τι ειναι βιωσιμο τοσο για τον χρηστη οσο και για το συνολο.
EDIT: εχει κουρασει παρα πολυ αυτη η μετριοπαθης σταση του “ο,τι βουλεται εκαστος”.
Ναι οκ, ο καθενας εχει την ελευθερια και το γουστο να χρησιμοποιει ο,τι θελει και τον βολευει, αυτο δε σημαινει τιποτα ομως.
Υπαρχει αντικειμενικα καλυτερη λυση σχεδον σε καθε μας προβλημα, μπορει να μη μας βολευει, αλλα δεν αναιρει το γεγονος(γτ περι γεγονοτος προκειται) οτι ειναι η καλυτερη δυνατη λυση εκεινη τη δεδομενη στιγμη.
Και αν θυμαμαι σωστα, αυτο το νημα ξεκινησε με την ερωτησει “γιατι μας ενδιαφερει το libre-kernel” και ο καθενας απανταει σε αυτη την ερωτηση.
Φίλτατε @Red_Debian κατά το μάλλον, συμφωνώ με τη σκέψη σου. Παρά το γεγονός ότι δυσκολεύομαι να αναγνώσω ατονικό κείμενο.
Πλην της τελευταίας -προφανώς- θέση σου. Η οποία μου ακούγεται ως θέσφατο.
Διότι ως καταναλωτής δικαιούμαι να επιλέξω - τι - αν - και πως θα χρησιμοποιήσω - αυτό που θα αγοράσω. Μπορείς να το επεκτείνεις σε proprietary software αν θες.
Και επειδή μάλλον ξεφεύγουμε για τα καλά του θέματος, ερωτώ & ΕΣΕΝΑ για πολλοστή φορά σε τούτο το thread.
Η παρουσία πολλαπλών kernels, εκτιμάς ότι προσελκύει νέους στο χώρο; Το θεωρείς πλεονέκτημα, μειονέκτημα, τέλος πάντων πως το κρίνεις;
Ειλικρινά το λέω. Ενας χριστιανός μπορεί να απαντήσει ευθέως; Ενας βρε παιδιά.
Θα σου απαντησω πολυ ευθεως και ξεκαθαρα.
Δε με ενδιαφερει ο νεος χρηστης, δε εχω καμια διαθεση να γινει mainstream το linux kernel.
Με ενδιαφερει να γινει mainstream η ιδεα του Ελευθερου Λογισμικου.
Δε θελω χρηστες που απλα ψαχνουν για εναλλακτικες χωρις να εχουν πρωτα μορφωθει.
Ελπιζω να απαντησα, ως Λευτερης, στην ερωτηση σου.
Σε ευχαριστώ.
Κατανοητό.