GNU/Linux & Developer Laptop ;

Με την αφορμή των δύο παρακάτω άρθρων :

Θα ήθελα να ανοίξω λοιπόν αυτό το νήμα/θέμα ώστε να συζητήσουμε και να παραθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με τον φορητό υπολογιστή που θα επέλεγε/πρότεινε κανείς για να κάνει την δουλειά του εύχρηστα ένας developer/software engineer και που μάλιστα είναι αμιγώς χρήστης GNU/Linux!

Όπως καταλαβαίνεται το ότι κάποιος είναι απόλυτα χρήστης GNU/Linux επιφέρει κάποιους περιορισμούς στις επιλογές του. Αυτός ο φόβος τουλάχιστον μου έχει δημιουργηθεί εμένα με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο… Έχω ακούσει για διάφορα ( και καλά μάλιστα ) laptops/φορητούς υπολογιστές οι οποίοι για λόγους hardware ή για κάποιον άλλο λόγο, δεν ήταν συμβατοί ή δεν υποστήριζαν πλήρως ένα λειτουργικό σύστημα GNU/Linux.
π.χ. έχω ακούσει/διαβάσει και για ThinkPad Laptops ακόμη για τα τα Dell XPS ( μη Developer edition ) πως είχανε θέματα - αν κάνω λάθος, παρακαλώ διαψεύστε με -.

Εγώ προσωπικά έχω καταφέρει να δουλέψω και με το πολύ αγαπημένο μου (αρχαίο) HP PAVILION DV5-1145EV, το οποίο όμως έχει από κάτω SSD και 6GB RAM. Φορητοί υπολογιστές όμως σαν και αυτόν, λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δεν ξέρω αν βγαίνουν πλέον. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, και τι δεν έχει πάνω του, μέχρι και υποδοχή για Blu-Ray discs και από διασυνδέσεις… τα πάντα!
Τα νέα laptops, ούτε τα μισά από αυτά που έχει αυτό δεν έχουν. Απλώς έχουν καλύτερη μητρική, κεντρικό επεξεργαστή και επεξεργαστή κάρτας γραφικών. :stuck_out_tongue:
Για εμένα όταν έχω αυτόν τον φορητό υπολογιστή στα χέρια μου και με ένα πλήρως λειτουργικό Debian 8 να τρέχει απροβλημάτιστα, οποιαδήποτε σύγκριση με τα νέα δεδομένα είναι αρκετά δύσκολη. Όμως οι εποχές αλλάζουν και το συγκεκριμένο είναι όντως ένα “γερασμένο” μηχάνημα που δύσκολα πλέον αναβαθμίζετε. Οπότε θα ήθελα τις απόψεις σας σχετικά με τα νέα “trends”. :sunglasses::stuck_out_tongue_closed_eyes:

2 «Μου αρέσει»

Σαν τι προβλήματα άκουσες ότι είχαν; Στα καινούργια που λες , εκτός από τις λίγες θύρες usb , τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνω. Τα DVD player και κάτι εκτός HDMI/DP θεωρούνται πλέον παρωχημένη τεχνολογία. Επειδή δεν είμαι developer, εσύ εκτός από επεξεργαστική ισχύ τι άλλο θα χρειαζόσουν;

Η προσωπική μου εμπειρία έχει δείξει πως είναι ανάλογα τι θες να κάνεις με το λάπτοπ. Δηλαδή, το θες για ταξίδια, το θες για αντικατάσταση του Σταθερού, το θες για να το έχεις συνέχεια μαζί σου όταν είσαι εκτός σπιτιού?

Προσωπικά, πιστεύω πως όλα τα λεφτά πρέπει να πηγαίνουν στο Σταθερό.
Ένα χιλιαρικάκι για σταθερό θεωρώ πως είναι αναγκαίο (θες και τουλάχιστον 2 φτηνές IPS οθόνες). Παίρνεις και μία εργονομική καρέκλα και δουλέυεις με τις ώρες.

Τώρα για το λάπτοπ άμα θες να γράφεις συνέχεια σε αυτό και να μην υπάρχει Σταθερός, τότε πρέπει να πας για κάτι ακριβό, αναγκαστικά 1000 ευρώ και πάνω. MSI gaming, XPS, Yoga γενικά έχει διάφορα από κάθε εταιρία. Έχει επεξεργαστική ισχύ, έχει μία ποιότητα κατασκευής και γενικά θα σε συνοδεύσει για μερικά χρόνια, αν και είναι αρκετά αναλώσιμα πλέον νομίζω. Για αυτό το σκοπό θα επέλεγα ένα 15 ή 17 ιντσών για να είναι άνετο.

Αν θες κάτι για να το έχεις πάντα μαζί σου σημαίνει πρώτα από όλα ότι πρέπει να είναι φορητό. Οπότε θα πήγαινα για κάτι μικρότερο και με μεγάλη αυτονομία (Τουλάχιστον 4 ώρες διάρκεια μπαταρίας) και έως τις 13 ίντσες και μία αξιοπρεπή οθόνη. Όλα τα αντίστοιχα μοντέλα από καλές εταιρίες έχουν ενδιαφέρον. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να πας και για κάτι πιο φτηνό αρκεί να καλύπτει τα παραπάνω κριτήρια. Ένας σταθερός κάπου θα παίζει, οπότε.

Προσωπικά έχω ένα Sony Vaio 11 ιντσών του 2010. Το είχα πάρει μεταχειρισμένο στα 100 ευρώ, ώστε να καλύψω τις ανάγκες μου για φορητότητα όσο είμαι στη σχολή. Φορούσε πάνω καινούργιο SSD που έκανε ένα 60αρι τότε, οπότε ήταν σαν να παίρνω 40 ευρώ λαπτοπ. 2,5 χρόνια τώρα με έχει συντροφεύσει απίστευτα αποτελεσματικά. Φοράει 2πύρινο ίντελ Αtom και από επεξεργαστική ισχύει δεν λέει και πολλά. Του έχω βάλει Point Linux που είναι βασίζεται στο Debian και είναι εξαιρετικά ελαφρύ, αλλά δεν του λείπουν οι λειτουργίες που χρειάζομαι. Έχει τρέξει Quartus, intelliJ, Android studio (χωρίς το VM) αρκετά καλά. Το να μεταγλωττίσεις/ χτίσεις οτιδήποτε παίρνει πολύ χρόνο (10-15 δευτερόλεπτα για ένα απλό hello world). Ωστόσο είναι ιδανικό σε συνδυασμό με τον Σταθερό που έχω. Αν έχεις όρεξη να γράψεις και σε ένα απλό Sublime και δεν έχεις την άμεση ανάγκη να χτίζεις όλο το Project σε ένα βαρύ IDE, τότε όλα τα λάπτοπ είναι καλά (με Linux OS πάντα) απλά για να δεις τον κώδικα σου, να κάνεις αλλαγές και να τις δοκιμάσεις και αργότερα. Εκεί που πραγματικά κολλάει είναι στο σερφάρισμα. Με Firefox ESR δεν κολλάει άπειρα, οπότε το υποκαθιστώ με το κινητό. Ως προς τη φορητότητα του, το έχω πάντα στην τσάντα και όταν χρειαστεί, το βγάζω το βάζω στα ποδαράκια, μου φορτώνω το Project από USΒ και κάνω την δουλειά μου.

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά είμαι υπέρ του σταθερού. Αλλά τον προηγούμενο χρόνο αναγκαστικά είχα ένα EliteBook (rebrushed) μαζί με ένα docking station. Με βόλεψε ως μια φορητή λύση, και το μόνο που δεν δούλευε ήταν το fingerprint reader που δεν με ένοιαζε.

Και μου δόθηκε και ένα τέρας gaming laptop που δεν θα το αποκαλούσα όμως φορητό με τίποτα. Με τίποτα δεν θα αγόραζα κάτι τέτοιο.

Είναι σημαντικό, πριν κάνεις την αγορά να σκεφτείς αν πραγματικά θέλεις ένα, και δεν μπορείς να κάνεις την δουλεία σου με ένα συνδιασμό καλού σταθερού και ενός φτηνού φορητού για τις λίγες περιπτώσεις που θα το θες.

Επίσης πριν οποιαδήποτε αγορά να κάνεις google “ΧΧΧ linux problem” και γενικά να δεις την συμβατότητα του συγκεκριμένου μοντέλου.

Στα νέα της ημέρας έχουμε επίσης αυτό

1 «Μου αρέσει»

Η ξεκινα με μια εναλλακτικη αρχιτεκτονικη αν υπαρχει το budget και η ιδεολογια. Επειδη κοιταζα το talos ii παντως για workstation καποια στιγμη, ενω θα εχεις πληρη υποστηριξη σε περιβαλλον linux και σε εφαρμογες που εχουν γινει compile για powerpc θα εχεις τον περιορισμο στις x86 x64 και θα εχεις μονιμη virtual machine. Δυστηχως το open hardware ειναι μεν καλο, μπορει να εχεις ακομη και τη διπλασια ταχυτητα απο αντιστοιχους επεξεργαστες λογω της open αρχιτεκτονικης και φυσικα η κοινοτητα θα ειναι παντα εκει σε καθε προβλημα, ομως θεωρω οτι το κοστος θα ειναι τεραστιο και οπως ειπα πιο πανω η ασυμβατοτητα με x86 προγραμματα θα ειναι ενοχλητικη τουλαχιστον. Κατι σαν το Fairphone 2 που διαφημιστηκε τοσο πολυ και οτι θα τρεχει ανετα ubports (ubuntu) αλλα τελικα σε αυτα τα χρηματα αγοραζεις 5 κινητα xiaomi με την ιδια αποδοση και φυσικα με τα εκατομμύρια εφαρμογες του playstore.

Η καλυτερη οικονομικα λυση ειναι ενα λαπτοπ με ευρεια αποδοχη. Αυτο γιατι οσο περισσοτερες χιλιαδες κοσμου το εχουν αγορασει τοσο περισσοτεροι linuxαδες θα εχουν ασχοληθει να λυσουν το οποιο προβλημα. Εκτος λοιπον απ αυτα που ερχονται με προεγκατεστημενο linux η λυση ειναι και τα περσινά μοντελα με ελεγχο για ασυμβατοτητες πριν την αγορα.

Εγώ πάλι είμαι υπέρ του cloud. Έχω διάφορα resources σε DigitalOcean και Google Cloud, οπότε στην ουσία μπορώ να προγραμματίσω από οπουδήποτε βρίσκομαι στον κόσμο (βλ. remote vscode) χρησιμοποιώντας “απεριόριστη” υπολογιστική ισχύ.

Οπότε το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα ελαφρύ μικρό λαπτοπ (μερικές φορές χρησιμοποιώ και tablet + πληκτρολογίο σε συνδιασμό με android + termux – και δουλεύω μέσω emacs). Τοπικά δεν σηκώνω πλέον virtual machines – άντε σπάνια και το πολύ να σηκώσω κανα k8s clusterάκι με 1 master και 2 workers. Γενικά προτιμώ να χρησιμοποιώ όπου μπορώ lightweight virtualization, όπως podman, systemd, lxd, katacontainers κλπ. Ετσκι κι αλλιώς τώρα με το CI/CD όλα τρέχουν σε κάποιο τέτοιο περιβάλλον όταν στέλνεις PR σε καποιο project.

Long story short, θα έπερνα:

  • Τουλάχιστον 32GB (ή το λιγότερο 16GB RAM)
  • Μόνο SSD δίσκο
  • Να μην έχει ξεχωριστή κάρτα γραφικών, γιατί θα θερμαίνεται και θα με πρίζει με τους drivers
  • Να μην είναι ψεύτικη κατασκευή
  • Να ειναι ελαφρυ και φορητό (αεροπλάνα, συνέδρια, hackathons κλπ)
  • Με ένα γρήγορο google search: model linux problem να δω τι παιζει εκ των προτέρων
  • Docking station + 1 ή 2 οθόνες με IPS panel στα 2K ανάλυση

Για σταθερό θα έδινα αρκετά χρήματα (πχ 2 με 3 χιλιάρικα) για να αγοράσω κάτι δυνατό (πχ 3-4 bare metal μηχανήματα) ώστε να τρέχω καποιο hypervisor (πχ VMWare) ώστε αντι να δινω λεφτα στο cloud να χρησιμοποιώ αυτόν στην θέση του (από jenkins servers και gitlab μέχρι και cloud foundry θα σήκωνα) – αλλά είναι πολλά τα λεφτά + δεν έχω χώρο που να βάλω κατι τέτοιο + ισχύς που θα καταναλώνει.

Φυσικά έχει να κάνει με τι προγραμματίζεις και ασχολείσαι. Εγώ είμαι kubernetes developer και γράφω κώδικα κυρίως σε Go. Χρησιμοποιώ συνέχεια containers και ξοδεύω αρκετό χρόνο στο σετάρισμα του CI pipeline (webooks, event-based triggers, monitoring κλπ). Για αυτό είναι πιο εύκολο να δουλεύω με cloud native apps. Φυσικά, όταν δουλεύω offline, τότε έχω έναν σταθερό (64GB RAM, 8 CPU cores) και σηκώνω εκεί τα VMs μου, με KVM και terraform).

ΥΣ: Μπορεις να δεις συνεντευξεις προγραμματιστων https://usesthis.com/ όπου συνηθως τους ρωτανε τι HW έχουν.

ΥΣ2: ενα ζευγάρι noiseless ακουστικά θα βοηθήσουν στον προγραμματιστικό οίστρο.

3 «Μου αρέσει»

Δεν βλάπτει και μια βόλτα για έρευνα για εκθεσιακά μοντέλα (στοχευμένη στα όρια πού έχεις βέβαια θέσει εκ τών προτέρων) πρίν αγοράσεις κάτι, το τελευταίο μου hp pavilion 14inch laptop το πήρα από τον Κωτσόβολο 200 euro κάτω από την τιμή πώλήσης (μετά το σχετικό παζάρι - είχε 2-3 γρατζουνιές στην πίσω πλευρά της οθόνης…) , πέταξα τα windows 10 που είχε επάνω, / στον SSD, home στον HDD και όλα τέλεια…

1 «Μου αρέσει»

Άνοιξα αυτό το θέμα/νήμα για μια γενική συζήτηση περί του θέματος και όχι συγκεκριμένα για εμένα - αν και με αφορά και προσωπικά το ζήτημα. Πάντως οι απαντήσεις/απόψεις σας είναι πολύ ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές.

Προσωπικά λοιπόν, για να αναφέρω πως έχω δούλεψει και με το παραπάνω προ δεκαετίας φορητό υπολογιστή δεν έχω απίστευτες απαιτήσεις, αρκεί να τρέχει ομαλά. Προσωπικά ούτε παιχνίδια δεν παίζω ( ποσό μάλλον στο laptop ).
Ο μόνος λόγο που θα με ένοιαζε να έχει μια καλή κάρτα γραφικών είναι για GPU programming.

Ένα πολύ ενδιαφέροντα παράγοντα που βλέπω πως τοποθετείτε στα κριτήρια είναι όχι μόνο η χρήση, αλλά και ο σκοπός του επίμαχου υποψηφίου φορητού υπολογιστή. Έχετε απόλυτο δίκιο!
Στην περίπτωση μου και πιστεύω πιθανος κάθε επαγγελματία σίγουρα θα ήθελα κάτι εύκολα φορητό. “Φορητοί υπολογιστές” «θηρία» τύπου Dell Alienware για εμένα μόνον φορητοί δεν είναι. :stuck_out_tongue_closed_eyes:
Όποτε αναπόφευκτα πάμε στα λεγόμενα ως Ultrabooks, σωστά ; Λεπτά, ελαφριά και δυνατά εργαλεία.

Πάνω στο ζήτημα του σκοπού, να προσθέσω πως προσωπικά δόξα τον θεό έχω το σταθερό μου - mainframe computer - (:stuck_out_tongue_closed_eyes:) με τις οθόνες μου και τις περισσότερες φορές έχω και τον χώρο μου να τα στήσω ώστε να δουλεύω ότι θέλω από αυτό. Όμως, πέραν των ταξιδιών έχει τύχει να περνάω και μεγάλα διαστήματα μονάχα με τον φορητό μου υπολογιστή και αναγκαστικά να δουλεύω από αυτών ( ζόρικα πλέον με το παραπάνω laptop μου ).
Όποτε σίγουρα θα ήταν περιττό κάτι ίσης δύναμης με τον - εφόσον έχω - σταθερό υπολογιστή μου ( πιος δε θα το ήθελε όμως :stuck_out_tongue_winking_eye: ), αλλά κάτι που να μπορώ να δουλεύω άνετα/ικανοποιητικά/αξιοπρεπώς αν χρειαστεί.

Από το παραπάνω ζήτημα απορρέει και το μέγεθος του φορητού υπολογιστή και κατ’ πέκταση και το μέγεθος της οθόνης.
Προσωπικά συνηθισμένος με την 15, 4’’ του μέχρι τώρα laptop μου, δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα. Όμως, προσωπικά πιστεύω πως αν η οθόνη είναι μικρότερη θα σε δυσκολεύει λίγο ( ίσος είμαι επηρεασμένος από τις δύο οθόνες του desktop μου ), αλλά και αν είναι μεγαλύτερη ναι μεν θα έχεις “χώρο”, αλλά θα είναι πιο “ογκώδες”. Οπότε πιστεύω πως εκεί κοντά στης 15,4" είναι καλά.

…ερώτηση εκτός θέματος.
@drpaneas ποιες πηγές θεωρείς καλές για κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει σχετικά με K8s και LXD;
Αν αναφέρονται και σε Raspberry Pi4 ακόμα καλύτερα.
Ευχαριστώ.

Μην ασχολείσαι με τα LXD, κανείς δεν τα χρησιμοποιεί πέρα από την Canonical.

Οσο για Kubernetes, υπάρχει ένα course που το κάνουν όλοι μα όλοι: https://www.udemy.com/course/certified-kubernetes-administrator-with-practice-tests/

Μπορείς να δοκιμάσεις δωρεάν και τα δωρεάν online μαθηματα της RedHat για το openshift (δική της εκδοχή του kubernetes) στο https://learn.openshift.com/

Επίσης και το https://kubernetesbyexample.com/ είναι καλό, καθώς και το https://killer.sh/ που σε προετοιμάζει για το CKA πτυχείο.

Τωρα … θα χρειαστείς ένα k8s cluster για να παίζεις. Μερικές λύσεις:

  1. minikube (παίζει εύκολα, αλλά είναι μόνο ένα node, όχι cluster)
  2. kind (kubernetes in docker): το ίδιο πράγμα αλλά πιο ελαφρύ (το χρησιμοπιούν για testing)
  3. virtual machines στο σπίτι με την προϋπόθεση ότι έχεις δυνατό PC
  4. RPi4 μέσω k3s ( k8s λύση της Rancher για low end)
  5. Public Cloud (Amazon > Azure > GCP) αν εχεις χρήματα.

Το “δύσκολο” κομμάτι με το στήσιμο ενός kubernetes cluster είναι το infrastructure από πίσω. πχ όταν θα διαβάζεις για ingress controller, θα χρειαστεί είτε να στείσεις metalLB, είτε να χρησιμοποιήσεις κάποιον άλλο load-balancer το οποίο θα θέλει “χειροκίνητη” ρύθμιση (πχ nginx, traefik, ha proxy, κλπ).

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ @drpaneas
για τις κατευθύνσεις
τις οδηγίες, της πηγές,
τις προϋποθέσεις, τις λύσεις και
τις προτάσεις σου.
Και τον χρόνο σου βέβαια.
Είναι μεγάλο το πλεονέκτημα
όσων συμμετέχουμε σε ψηφιακές
κοινότητες.
Παίρνουμε απαντήσεις από ανθρώπους που
εργάζονται στο αντικείμενο που
μας ενδιαφέρει.
Απαντήσεις τις οποίες
αν επιδιώκαμε να ανακαλύψουμε
μόνοι μας μπορεί και
να τα κάναμε θάλασσα
μιας και μιλάμε για
υποδομές.
Για παράδειγμα
είχα την εντύπωση
ότι το LXD χρησιμοποιείται
περισσότερο.
Παίζει κάποιο ρόλο σ’ αυτό η snap εγκατάσταση;
Όσον αφορά το δύσκολο
κομμάτι του εγχειρήματος
για να το κατανοήσω
θα πρέπει να κάνω πρώτα
τα μαθήματα.
Για το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, ευτυχώς υπάρχουν τα Rpi4, αλλά και μεταχειρισμένα ίσως.
Ποιο μηχάνημα του cluster πρέπει να είναι πιο δυνατό όσον αφορά στους ρόλους;
Χρησιμοποιούνται laptop
στα cluster;

1 «Μου αρέσει»

Αν θες ανοιξε ενα καινουριο νήμα στο forum και θα σου απαντήσω εκεί εκτενώς, γιατί τώρα θα βγουμε τελείως εκτός θέματος στο συγκεκριμένο :)

1 «Μου αρέσει»