Για τους Hackintosh

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο αποφάσισα να το περάσω δοκιμάζοντας να κάνω το laptop μου hackintosh για κάποιο λόγο. Μετά από ένα chat που έκανα στο Discord, λίγο ψάξιμο και αρκετή υπομονή, κατάφερα να το ολοκληρώσω.

Επιπλέον, έκανα το PC μου triple-boot, δηλαδή με τα 3 δημοφιλή λειτουργικά συστήματα στο ίδιο μηχάνημα. Φυσικά και το Arch Linux παραμένει στην κορυφή του boot list μου στο GRUB (για όσους ξέρουν, μη μου την πείτε για το ότι χρησιμοποιώ ακόμα το GRUB αντί για το Clover, απλά δεν ξέρω πως να το εγκαταστήσω σωστά :stuck_out_tongue:).

Επιπλέον, ακόμα μισώ το UEFI, από τότε που εγκατέστησα το Arch ήταν βασανιστήριο, πόσο μάλλον όταν έπρεπε να το κάνω resize, γιατι σε PC με προεγκατεστημένα Windows είναι αρκετά μικρό το EFI partition. Μετά βίας μπορείς να βάλεις ένα δεύτερο λειτουργικό σύστημα για dual boot χωρίς να αναγκαστείς να μεγαλώσεις το συγκεκριμένο partition και να ξανακάνεις εγκατάσταση τα Windows…

6 «Μου αρέσει»

Καλη τυχη με το triple-boot και θελω να μαθω τι εστι Hackintos(το εννοω με την εννοια αν οντως μπορει να αντικαταστησει το legit MacOS και αν με αυτον τον τροπο οντως εχεις περισσοτερη ελευθερια στο λειτουργικο).

Επομενως θα με ενδιαφεραν εντυπωσεις και συμπερασματα για αυτη την εγκατασταση.

ΥΓ: να σημειωθει οτι δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε στη ζωη μου οποιοδηποτε προιον της Apple και δεν εχω καμια επαφη με το εν λογω λειτουργικο(ουτε η εκδοση κινητου). Ειμαι αποκλειστικα χρηστης GNU/Linux λογω ευτυχηματος πριν 2-3 χρονια. Επομενως θελω και μια καποια μικρη επεξηγηση στις εντυπωσεις και τα συμπερασματα(αν υπαρχουν).

3 «Μου αρέσει»

Κάποια στιγμή ή Apple άλλαξε τους επεξεργαστές που χρησιμοποιεί και χρησιμοποιεί τους ίδιους με την πλέμπα [*] ενώ χρησιμοποιούν την ίδια αρχιτεκτονική. Τα σημερινά Apple είναι απλά ακριβά PC απλά υπερτιμολογημένα. Άρα μπορείς να τρέξεις τα ίδια λειτουργικά.

Η Apple δεν πουλάει το λειτουργικό της χωριστά, αν το έκανε θα έβλεπες την διαφορά τιμής και ποιος θα τα αγόραζε; Επίσης έχει το πλεονέκτημα να μην υποστηρίζει τις εκατομμύρια συσκευές που πρέπει να υποστηρίζουν τα Windows και Linux. Άλλα αν το υλικό σου ανήκει μέσα σε αυτόν τον μικρό κατάλογο, σπάσεις κάτι προστασίες και ειδικά τσιπάκια προστασίας και θυσιάσεις μια σαύρα με πανσέληνο σε ερημική τοποθεσία μπορείς να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου, και τότε έχεις ένα Hackintosh.

Με το Mac να είναι ένα UNIX λειτουργικό, έχεις πλεονεκτήματα σε σχέση με τα Windows, σε κάποιες περιπτώσεις χρήσης, κυρίως σε προγραμματιστές ιστοσελίδων. Όλα τα μοντέρνα εργαλεία και γλώσσες θέλουν γραμμή εντολών :stuck_out_tongue: Ειδικά πριν τα Windows αποκτήσουν και αυτά την δυνατότητα να γίνουν Linux αυτό ήταν σημαντικό. Πριν 10 χρόνια έβλεπες όλους του cool τύπους που κάνανε cool πράγματα με Ruby :ruby: να έχουν Mac σε ποσοστό 90% και με 0% Windows. Το αστείο του πράγματος ήταν πως ανακάλυψαν το πανίσχυρο vim :eyeglasses:.

Κάποια μικρά πλεονεκτήματα υπήρχαν τότε όπως ένας φοβερός editor που ανέγραψε στην συνέχεια το sublime. Σήμερα πέραν της πρόκλησης του θέματος δεν βλέπω κανένα πλεονέκτημα, και δεν είναι ευχάριστο να εγκαταλείψει κόσμο το λειτουργικό σε κάποια άσχετη στιγμή. Αλλά η πρόκληση είναι πρόκληση, οπότε γιατί όχι :stuck_out_tongue: Για ένα χρήστη Linux δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο όφελος πέραν κάποιων προγραμμάτων γραφίστικης. Το περιβάλλον χρήσης μάλλον έχει να ωφεληθεί από το Gnome και το KDE παρά το αντίθετο, αν και όπως βολεύει τον καθένα.

Επίσης φήμες λένε ότι με Mac βρίσκεις ερωτικό σύντροφο, μέχρι να βρει πως μένει σε υπόγειο στο Παγκράτι, λιγούρη έ λιγούρη.

[*] Ξεκίνησε με Motorolla MC68000, πέρασε σε Power PC και μετά σε Intel με σχεδόν τα πάντα να συνεχίζουν να λειτουργούν. Κύδος στην παλιά Apple

6 «Μου αρέσει»

Σε σταθερούς υπολογιστές δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα με hackintosh (δεδομένου βέβαια ότι είχε γίνει εκ των προτέρων μια έρευνα για συμβατά κομμάτια). Στα λάπτοπ η κατάσταση είναι κάπως πιο δύσκολη, από μικρά συνήθη προβλήματα όπως ασύμβατη κάρτα ασύρματου δικτύου έως πιο σοβαρά όπως προβλήματα με το πληκτρολόγιο, το οποίο μου έτυχε πολύ πρόσφατα όταν έκανα μια δοκιμαστική εγκατάσταση σε ένα ελεύθερο σκληρό που είχα. Προσωπικά βρίσκω το γραφικό περιβάλλον OS X πολύ κουραστικό στη χρήση πλέον, χειρότερο και από τα Windows 10, οπότε έχω πάψει να ασχολούμαι πολύ. Κρατάω απλά μια ψηφιακή μηχανή και ρίχνω μια ματιά που και που.

1 «Μου αρέσει»

Βασικά το Hackintosh είναι το να τρέχεις Mac OS σε συσκευή που δεν υποστηρίζεται από την Apple (δηλαδή δεν είναι Mac). Σε μεγάλο βαθμό, η εμπειρία είναι παρόμοια με ένα κανονικό Mac, ίσως και καλύτερη σε κάποιες περιπτώσεις.

Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα Unix-based σύστημα με ένα όμορφο γραφικό περιβάλλον και υποστήριξη για επαγγελματικό λογισμικό.

3 «Μου αρέσει»

Και απ’ ότι φαίνεται σύντομα θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν intel και θα περάσουν αποκλειστικά σε arm και ίσως αργότερα σε risc-v σχετικό άρθρο

3 «Μου αρέσει»

Άντε να δούμε και ένα Raspberry Pi hackintosh στο μέλλον… :stuck_out_tongue:

2 «Μου αρέσει»

Αυτό να το δω και να μην το πιστέψω. Το άρθρο μιλάει για (φήμες για ένα) επεξεργαστή της Apple. Βάζεις μερικές επιπλέον εντολές μέσα, τις πατεντάρεις, και τελειώνει η ιστορία των hackintosh.

3 «Μου αρέσει»