Για την κατάσταση των θεμάτων στο gnome

Όπως λέει ο Tobias Bernard στο blog του:

Μια μεγάλη παρανόηση που υπάρχει είναι πως το GTK3 υποστηρίζει θέματα. Αυτό δεν είναι αλήθεια δεν υπάρχει κάποιο σχετικό API. Υπάρχουν CSS stylesheets, αλλά αυτά υπάρχουν μόνο για το gnome ως πλατφόρμα και για τις εφαρμογές. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί το Adwaita, που έχει αυτό το όνομα (στα σανσκριτικά “το-μοναδικό”) για κάποιο λόγο. Αλλά πολύς κόσμος χρησιμοποιεί πειραγμένα CSS (καθώς και μεγάλες διανομές) τα οποία ονομάζει ¨θέματα" τόσο που το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο API έχει ξεχαστεί.

image

Τι είναι λοιπόν αυτό το CSS;
Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι σελίδες WEB για μορφοποίηση. Είναι μια πολύ δυνατή και ισχυρή τεχνολογία που χρησιμοποιεί και το gtk3. Πως λοιπόν θα φτιάξεις ένα θέμα στο gnome; Θα ξεκινήσεις με το CSS του adwaita και θα το αλλάξεις. Είναι γραμμένο σε SASS (ένα προεπεξεργαστή για CSS) και μπορείς να αλλάξεις τα χρώματα αλλάζοντας αυτό το αρχείο. Απλό μεν αλλά δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα. Ο λόγος είναι πως πολλές εφαρμογές φτιάχνουν τα δικά του widgets (ελληνικά το μεταφράζω μαραφέτι, είναι τα διάφορα στοιχεία που φτιάχνουν την γραφική διασύνδεση).

Πόσο άσχημο θα είναι εξαρτάτε από την εφαρμογή. Κάποια πράγματα θα δείχνουν λάθος και κάποια δεν θα φαίνονται καν. Οπότε αν φτιάξεις κάποιο δικό σου θέμα, θα πρέπει επίσης να φτιάξεις διορθώσεις για τις περισσότερες εφαρμογές. Ακόμα χειρότερα αν φτιάχνεις ένα πρόγραμμα θα πρέπει να το ελέγξεις για όλλα τα θέματα που κυκλοφορούν. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ρεαλιστικό.


[center]https://samuelhewitt.com/blog/2018-08-05-moving-beyond-themes[/center]

Για να καταλάβεις το πρόβλημα σκέψου πόσο πολύπλοκο θα ήταν να κάνεις πράσινο το χρώμα του κειμένου σε όλες τις Web σελίδες που υπάρχουν. Θα το καταφέρεις χωρίς να είναι πολύ άσχημο στο 80% και πολύ λέω. Το CSS είναι μια πολύ δυνατή τεχνολογία και είναι ωραίο που το gnome το υποστηρίζει, αλλά χωρίς κάποιο API δεν μπορείς να έχεις θέματα.

Τι ακριβώς είναι το adwaita; Αν είναι CSS γιατί είναι και βιβλιοθήκη;
Το gtk είναι η βασική βιβλιοθήκη, αλλά την χρησιμοποιούν και άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Οπότε μπορείς να έχεις μια εφαρμογή που να μην είναι Gnome ούτε να χρησιμοποιεί τα ΗIG (προδιαγραφές διασύνδεσης χρήστη) του Gnome. Οπότε το libawaita είναι η βιβλιοθήκη που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αν θέλεις να φτιάξεις μια εφαρμογή gnome απο εδώ και στο εξής. Αυτό κατα την γνώμη μου λύνει το μεγάλο πρόβλημα του gtk.

System Accents

Παρακάτω είναι οι ρυθμίσεις του Emementary ΟS


Ας προσέξουμε δυο σημεία: Την δυνατότητα για dark theme καθώς και να θέσεις το accent χρώμα για όλη την εμφάνιση. Το gnome δουλεύει πάνω σε αυτό και σίγουρα θα υπάρχει η επιλογή για dark theme στην επόμενη έκδοση. Ας ελπίσουμε πως θα υπάρχει και για το accent. Για περισσότερα στο blog του Rust in Peace.

Το πρόβλημα είναι πως διανομές όπως το Pop, το Elementary, το Ubuntu, το Mint προσπαθούν να διαφοροποιηθούν στην εμφάνιση, ώστε αν δεις μια εικόνα από μια διανομή να καταλάβεις ποια είναι. Απο την λίστα απουσιάζει η RedHat μιας και έχει δηλώσει πως αντί να αφιερώνει πόρους στην εμφάνιση επέλεξε να διαφοροποιηθεί και να καινοτομήσεις στις υποστηρικτικές τεχνολογίες.

Μα εγώ θέλω θέματα !

Οι χρήστες γενικά θέλουν πολλά πράγματα :grinning:

Ανάμεσα στο θέλω και το μπορώ υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Ας ξεκαθαρίσω πως θεωρώ πως το gnome με το libawaita είναι σε καλό δρόμο. Ανάμεσα στις διανομές και το gnome υπάρχει άλλοτε συνεργασία και άλλοτε γρίνια. Μια πρώτη συνάντηση και προσπάθεια για την δημιουργία ενός API δεν κατέληξε σε κάποια συναίνεση. Αλλά τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και κάποια στιγμή θα υπάρξει μια λύση που να τους ικανοποιεί όλους

Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει είναι να μοιάζουν ίδιες οι εφαρμογές του gnome με εφαρμογές γραμμένες για άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Οι εφαρμογές του gnome δεν έχουν μενού και το HIG του gnome διαφέρει απο το παραδοσιακό μενού/μπάρα με κουμπιά. Αν δεν σου αρέσει υπάρχει λύση: Μην χρησιμοποιείς εφαρμογές του gnome :grin:. Υπάρχουν τόσες άλλες να τις αντικαταστήσουν, όπως και άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Αλλά στο ελεύθερο λογισμικό, αγαπάμε, ή θα έπρεπε να αγαπάμε την καινοτομία και την εξέλιξη. Αν δεν δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό θα μείνεις μόνιμα στο παρελθόν και θα ξεπεραστείς.

Πηγές

Αυτό ήταν ένα δύσκολο κείμενο να γραφτεί. Δεν είμαι κοντά στην ομάδα ανάπτυξης του gnome και ίσως να παραπληροφορώ σε κάποια σημεία ή να μην τα εξήγησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Την κατανόηση σας παρακαλώ και με χαρά επισημάνετε λάθη η πράγματα που παρέλειψα και είναι σημαντικά. Παραθέτω κάποιες πηγές και συζητήσεις για να μορφώσετε μια καλύτερη γνώμη

Εξερεύνηση των θεμάτων με το Gnome Inspector

Σε ένα τερματικό δώστε

gsettings set org.gtk.Settings.Debug enable-inspector-keybinding true

Στην συνέχεια πατήστε CtrlShiftI

Εναλλακτικά ξεκινήστε μια εφαρμογή με

GTK_DEBUG=interactive gedit

Για εφαρμογές flatpak

flatpak run --command='sh' org.gnome.Polari  gsettings set org.gtk.Settings.Debug enable-inspector-keybinding true

Αν δεν υπάρχει το κλειδί στο registry εγκαταστήστε το πακέτο libgtk-3-dev.

Θα δούμε τα εσώψυχα μιας εφαρμογής γραμμένης σε gtk. Αν κάποιος έχει γράψει ιστοσελίδες σίγουρα θα βγάλει μια άκρη. Στην εικόνα πρόσθεσα λίγο CSS για να κάνω το dconf-editor αν όχι όμορφο, πάντως σίγουρα διαφορετικό :sob:.

Το gtksourceview έχει πλέον μια καλή εξομοίωση για vim και ο τρόπος που το κάνει; Με CSS!

Αυτό και αν είναι δύναμη της πλατφόρμας. Στα άλλα υπάρχουν φήμες για ένα νέο DE γραμμένο σε Rust από το PopOS. Το κύριο πρόβλημα της διανομής με το Gnome ειναι τα θέματα.

Update

https://blogs.gnome.org/christopherdavis/2021/11/10/system76-how-not-to-collaborate/

Διαβάστε επίσης

Όσοι εκφράζουν το μίσος τους προς το GNOME θα ήταν προτιμότερο να στρέψουν την ενέργειά τους σε κάτι ωφέλιμο για το ΕΛ/ΛΑΚ.

https://outlierbyte.net/giati-toso-misos-gia-to-gnome/

Καθώς ο πόλεμος είναι πάντα ευκολότερος από τη συνεισφορά και τη δημιουργία, υπάρχουν πολλοί που θα συνεχίσουν να εχθρεύονται το GNOME και να αντιδρούν σε κάθε επιλογή του, αναμασώντας τα ίδια «επιχειρήματα». Οι υπόλοιποι, όμως, θα πρέπει να τους θέσουμε στο περιθώριο.

Η έχθρα μεταξύ χρηστών και προγραμματιστών δεν ωφελεί κανέναν και μόνο κακό κάνει. Αρρωσταίνει το ΕΛ/ΛΑΚ, ζημιώνει τα έργα λογισμικού, βλάπτει ακόμα και τους ίδιους.

Καταρχην συγχαρητήρια για το άρθρο.
Υπαρχουν κάποιες διαφωνίες στο μυαλό μου οχι τοσο τεχνικές όσο ιδεολογικές, ομως δεν μου αρέσει η λέξη ιδεολογικές και αποφασιζω να την αντικαταστήσω με την λέξη φιλοσοφικές.
Τι σημαίνει ομως gnome φιλοσοφία; Τι σημαίνει Gnu φιλοσοφία ;
Και άραγε τι σημαίνει Linux φιλοσοφία;

Υπάρχουν κοινές συνισταμένες στα 3 αυτά υποσύνολα που μαζι με το hardware μας αποτελούν το σύνολο του συστήματος μας;
Και τι σχέση εχω εγω ο χρήστης με αυτο το σύνολο; Μπορώ άραγε να συνεργαστώ μαζι του και να φτιάξουμε μια σχέση που να κρατήσει στον χρονο; Να είναι χρηστική δηλαδή, ευχάριστη και να σου δημιουργεί την επιθυμία του Έρωτος; Να μην θες να τελειώσει ποτε;
Ή θελουμε ενα σύστημα σύνολο που απλά να μας πορεύει ; Ένα imac ας πούμε, που αυτό είναι φιλοσοφικά δομιμένο να σου ικανοποιήσει την ανάγκη χωρίς κόπο, μόνο με χρήμα, αλλά ως εκεί;
Στην δεύτερη περίπτωση, ο μόνος λόγος να μην επιλέξει ο χρήστης imac ειναι να μην έχει χρήματα. Αλλιώς ειναι βλάκας. Αγοράζεις με τους παράδες σου ένα εξαιρετικό hardware, με ενα πανέμορφο και σταθερότατο DE , και ενα λειτουργικό σύστημα πολύ ασφαλές που μπορει να σου παρέχει σχεδόν τα πάντα σε επίπεδο εφαρμογών.
Είσαι κύριος λοιπον, με μια εμφανίσιμη γυναίκα, που ειναι και καθώς πρέπει και που δεν θα σε στενοχωρήσει ποτέ, αρκεί να μην της ζητήσεις ποτέ κάτι που δεν χωράει στο μυαλό της. Εκ φύσεως δηλαδή είναι εξυπνότερη από σένα και οτι δεν χωράει στο μυαλό της…δεν ειναι ορθόν ή δεν υπάρχει.

Απο την άλλη έχεις την επιλογή να διαμορφώσεις εσύ το άλλο σου μισό. Δηλαδή να αγοράσεις το hardware που τα οικονομικά σου σου επιτρέπουν να διαλέξεις μια διανομή που κατα τα γούστα σου ειναι καθώς πρέπει. Ένα χρηστικό DE το οποίο οταν είναι πρωί και θα ξυπνάτε παρόλο που θα ειναι άβαφτο και ξεμαλιασμενο θα εξακολουθεί να βλέπεται… Το μεσημέρι θα σου χαμογελάει και φωτίζει ο κόσμος, ενω το βράδυ θα φοράει τα dark αξεσουάρ της και δεν θα θες να ξημερώσει ποτέ…

Οι αλλαγές πάντα προσφέρουν μια νέα αρχή, σε μια σχέση. Ομως καμιά φορά γίνονται αιτία για μια άλλη σχέση. Για αυτο θέλουν προσοχή, καθως μονο η apple ειναι εκ φύσεως εξυπνότερη μας οπως προείπαμε.

Θετικό λοιπον η μεγαλύτερη διαδρομή του path στο παράθυρο, αλλά βγαλε ρε μάγκα το ctrl + l απο την μέση για να ανοίξει η διαδρομή. Αυτό θα ηταν μια καλη καινοτομία.

Διώξανε με την συμπεριφορά τους το gedit που τους ξελάσπονε μερικες δεκαετίες τώρα και βάλανε άλλο editor , ok όλα εχουν ενα τελος στην ζωη. Το terminal τι ακριβώς καινοτομία είναι να το εξαφανίσουν δεν εχω καταλάβει; Τι διαφορετικό έφερε η κονσόλα εκτός απο την αλλαγή θέσης στο μενού; Προσωπικά στο dock είχα εχω και θα εχω gedit και terminal διοτι τα χρησιμοποιώ ποιο συχνά απο οποιαδήποτε εφαρμογη.

Η μέγιστη κοτσάνα τωρα! Έβγαλαν την καλυτερη ever εφαρμογή screen shot, και την αντικατέστησαν με μια άλλη ομορφότερη οπτικά , εμφανίζεται ως μερος του desktop αν πατήσεις το πληκτρο print scrn , ΑΛΛΑ δεν εχει χρονοκαθυστεριση πια! Σχεδόν άχρηστη καινοτομία για μενα… Και καθολου χρηστική.

Θετικό το dark support κατευθείαν απο το panel χωρις tweaks. Αλλά οι παλιες gnome εφαρμογές οπως κι ο file manager θα χρειαστούν πολυ κοπο και δρόμο ακομα για να ξαναχτιστουν ώστε να συμβαδιζουν στην αλλαγή. Πίστεψε με στην ηλικία μου ενα ασπρο ξαφνικο παράθυρο , ειναι μια καλη αρχη εγκεφαλικου … Και ελεγχος στο θεμα οπως ειπαμε τελος. (Για ωρα…νωρις ειναι ακομα ;) )
Η καινούρια lib είναι όμορφη, φτιάχνει ομορφότερα πράγματα, αλλα ειναι ακόμα βαρύτερο το gnome πια. Τα παλια pc με intel gpu τραβάνε ζόρια.

Θετικο που οι φάκελοι/κατάλογοι χωράνε μεγαλύτερο και αναλυτικοτερο όνομα, σε περιπτωση που χρειάζεται.ισως για καποιους να εγιναν κ ομορφότεροι. Θέμα γούστου.
Ομως το οτι έκανα μικρότερα τα screen elements ή το οτι σε καθε μενου εγιναν πολυ φωτεινότερα δεν βοηθάει καθολου οπτικά με το dark theme. Εκτως κιαν θελω τελικα οφθαλμίατρο , τι να πω;

Τέλος πάντων ως gnomakias μπορω να γκρινιαζω όσο θέλω, και βλέπουμε που θα καταλήξει το θεμα. Χρηστικοτερο παντως δεν έγινε το gnome42. Ομορφότερο ναι αλλά ως εκει… Και αυτός δεν ειναι σοβαρός λόγος για να κάνεις τέτοια λαθη mr developer εκτός κιαν την παμε για την δουλειά για imac κατάσταση και ουσιαστικά…

Αυτα με κάθε καλη διάθεση από μένα.

Μεταφέρω ανεπιβεβαίωτα κουτσομπολιά και ελπίζω να μην παραπληροφορώ, αλλά και για τα δύο αυτά προγράμματα έχουν χάσει την επαφή με τους dev, για ανεξακρίβωτους λόγους, οπότε τι το απλούστερο από το να φτιάξεις κάτι καινούργιο :innocent:

Τώρα το terminal ουσιαστικά πακετάρει το vte, το οποίο δεν έχει περάσει σε gtk4, ο αρχικός δημιουργός έκανε κάποιες προσπάθειες, αλλά σύμφωνα με τα ίδια κουτσομπολιά το gnome τον άφησε ξεκρέμαστο. Ίσως τα παραπάνω να εξηγούν τους λόγους, ελπίζω να έχω λάθος :kissing_closed_eyes:

Δεν το έχω βγάλει ακόμα επίσημα, θέλει ακόμα λίγη δουλίτσα, αλλά έχω κάτι που αλλάζει το τερματικό ή μάλλον τα τερματικά αυτόματα από σκοτεινό σε φωτεινό theme με την βοήθεια και του starship (@cerebrux για δες το και αυτό)

2 «Μου αρέσει»

Θα το τσεκάρω αν και χρησιμοποιώ «kitty»

Ανακάλυψα μια ρύθμιση που διορθώνει πολλές αστοχίες. Τώρα υπάρχει σχετικά μεγαλη ομοιομορφία πολλων εφαρμογων με το dark θέμα. Ηταν ενας συνδιασμος tweaks + ρυθμίσεις gnome. Αλλα το εκανα ασυναίσθητα και δεν μπορω να θυμηθώ πως εγινε… (Αλσχάιμερ). Επίσης είμαστε νομιζω σε καλό δρόμο για hack του theme , υπάρχει ελπίδα :grin:

Το αφήνω εδώ ως αναφορά :

1 «Μου αρέσει»

:grin: :grin: :grin: :grin:
Πριν 6 ημέρες έλεγε άλλα!
Είναι πολλά τα λεφτά Mara! :money_mouth_face: :innocent:

υγ. Πάντως τωρα που το σκαλιζω παραπάνω κι εγώ, βλέπω ωραία πράγματα.
Κακώς γκρίνιαζα!

1 «Μου αρέσει»

Αυτός ο τσόγλανος, έτσι κάνει πάντα, τη μία βδομάδα flatpak, την άλλη AppImage, την άλλη snap… Χαχαχα πάντως δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις ότι δεν τα βλέπει σφαιρικά…

2 «Μου αρέσει»

Θα συμφωνήσω, επειδή τον παρακολουθω από τις αρχές ακόμα του καναλιού του, τελευταία έχει αλλάξει τροπάρι και λέει ότι προκαλεί ίντριγκα. Το έπιασε το νόημα και αυτός.

Σχετικά όμως με το Gnome επιτρέψτε μου μια προσωπική εμπειρία που έχω το τελευταίο μήνα με δίμηνο. Είπα να βάλω τον εαυτό μου σε διαδικασία να χρησιμοποεί αποκλειστικά το Gnome όπως το «γέννησε η μάνα του» για να δω ακριβώς τι έχουν στο μυαλό τους οι dev.

  • Με default theme και εικονίδια
  • χωρίς tweaks (minimize/ maximize)
  • χωρις extentions
  • μόνο το wallpaper άλλαξα.

Τις πρώτες 2-3 μέρες με ζόρισε. Έπειτα το χέρι πήγανε μόνο του, και όλα ρολαραν απίστευτα πιο γρήγορα από θέμα εργονομίας.

Τελικά θα το κρατήσω όπως είναι, pure Gnome.

9 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ και επαυξάνω μαζίσου!!!
εγώ παίρνω πίσω τα μισά από όσα είπα.
Το console είναι πάρα πολύ καλό και πολύ βολεύει, καλύτερα από το terminal.
O καινούριος text editor μόνο είναι λίγο σπαστικό διότι είχα συνθηθίσει να γράφω gedit στο τερματικό και τώρα η εντολή έγινε

gnome-text-editor

τσαφ-τσουφ-το-τρένο-περνά… :rofl:

2 «Μου αρέσει»

Ένα alias για τις δύσκολες συνήθειες…

4 «Μου αρέσει»

Είναι προσωρινό. Νομίζω σε επόμενη έκδοση θα το έχουν default όταν γράφεις gedit να ξεκινα αυτόματα ο νέος editor. Είναι μέχρι να πάρουν όλες οι διανομές το νέο Gnome.

Μέχρι τότε, κάνε αυτό που είπε @Maras

2 «Μου αρέσει»

https://github.com/slackport/gfs/issues/7 έλα στην παρέα μας… @cerebrux

Πες μου τουλάχιστον ότι έβαλες το appindicator. Έχω και εγώ το gnome χωρίς ουσιαστικες αλλαγές εδώ και λίγο καιρό αλλά δεν μπορώ χωρίς μερικά πράγματα.

Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ. Όσες φορές κι αν το έχω δοκιμάσει, το βρίσκω απαίσιο, αντιπαθέστατο, αντιπαραγωγικό. Γι’ αυτό και διαγράφεται άμεσα.

Στο επερχόμενο gnome 4.3 θα έχει την δυνατότητα για Accent Colors αλλά και για recoloring. Ένα πρώτο screenshoot



Γιατί πάντα ήθελα να έχω την εμπειρία του Hanna Mondana Linux και στο Gnome :stuck_out_tongue:

Πηγή: Plans for GNOME 43 and Beyond – Chris's Design & Development

GNOME ή εφαρμογές GNOME;