Για την κατάσταση των θεμάτων στο gnome

Όπως λέει ο Tobias Bernard στο blog του:

Μια μεγάλη παρανόηση που υπάρχει είναι πως το GTK3 υποστηρίζει θέματα. Αυτό δεν είναι αλήθεια δεν υπάρχει κάποιο σχετικό API. Υπάρχουν CSS stylesheets, αλλά αυτά υπάρχουν μόνο για το gnome ως πλατφόρμα και για τις εφαρμογές. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί το Adwaita, που έχει αυτό το όνομα (στα σανσκριτικά “το-μοναδικό”) για κάποιο λόγο. Αλλά πολύς κόσμος χρησιμοποιεί πειραγμένα CSS (καθώς και μεγάλες διανομές) τα οποία ονομάζει ¨θέματα" τόσο που το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο API έχει ξεχαστεί.

image

Τι είναι λοιπόν αυτό το CSS;
Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι σελίδες WEB για μορφοποίηση. Είναι μια πολύ δυνατή και ισχυρή τεχνολογία που χρησιμοποιεί και το gtk3. Πως λοιπόν θα φτιάξεις ένα θέμα στο gnome; Θα ξεκινήσεις με το CSS του adwaita και θα το αλλάξεις. Είναι γραμμένο σε SASS (ένα προεπεξεργαστή για CSS) και μπορείς να αλλάξεις τα χρώματα αλλάζοντας αυτό το αρχείο. Απλό μεν αλλά δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα. Ο λόγος είναι πως πολλές εφαρμογές φτιάχνουν τα δικά του widgets (ελληνικά το μεταφράζω μαραφέτι, είναι τα διάφορα στοιχεία που φτιάχνουν την γραφική διασύνδεση).

Πόσο άσχημο θα είναι εξαρτάτε από την εφαρμογή. Κάποια πράγματα θα δείχνουν λάθος και κάποια δεν θα φαίνονται καν. Οπότε αν φτιάξεις κάποιο δικό σου θέμα, θα πρέπει επίσης να φτιάξεις διορθώσεις για τις περισσότερες εφαρμογές. Ακόμα χειρότερα αν φτιάχνεις ένα πρόγραμμα θα πρέπει να το ελέγξεις για όλλα τα θέματα που κυκλοφορούν. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ρεαλιστικό.


Για να καταλάβεις το πρόβλημα σκέψου πόσο πολύπλοκο θα ήταν να κάνεις πράσινο το χρώμα του κειμένου σε όλες τις Web σελίδες που υπάρχουν. Θα το καταφέρεις χωρίς να είναι πολύ άσχημο στο 80% και πολύ λέω. Το CSS είναι μια πολύ δυνατή τεχνολογία και είναι ωραίο που το gnome το υποστηρίζει, αλλά χωρίς κάποιο API δεν μπορείς να έχεις θέματα.

Τι ακριβώς είναι το adwaita; Αν είναι CSS γιατί είναι και βιβλιοθήκη;
Το gtk είναι η βασική βιβλιοθήκη, αλλά την χρησιμοποιούν και άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Οπότε μπορείς να έχεις μια εφαρμογή που να μην είναι Gnome ούτε να χρησιμοποιεί τα ΗIG (προδιαγραφές διασύνδεσης χρήστη) του Gnome. Οπότε το libawaita είναι η βιβλιοθήκη που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αν θέλεις να φτιάξεις μια εφαρμογή gnome απο εδώ και στο εξής. Αυτό κατα την γνώμη μου λύνει το μεγάλο πρόβλημα του gtk.

System Accents

Παρακάτω είναι οι ρυθμίσεις του Emementary ΟS


Ας προσέξουμε δυο σημεία: Την δυνατότητα για dark theme καθώς και να θέσεις το accent χρώμα για όλη την εμφάνιση. Το gnome δουλεύει πάνω σε αυτό και σίγουρα θα υπάρχει η επιλογή για dark theme στην επόμενη έκδοση. Ας ελπίσουμε πως θα υπάρχει και για το accent. Για περισσότερα στο blog του Rust in Peace.

Το πρόβλημα είναι πως διανομές όπως το Pop, το Elementary, το Ubuntu, το Mint προσπαθούν να διαφοροποιηθούν στην εμφάνιση, ώστε αν δεις μια εικόνα από μια διανομή να καταλάβεις ποια είναι. Απο την λίστα απουσιάζει η RedHat μιας και έχει δηλώσει πως αντί να αφιερώνει πόρους στην εμφάνιση επέλεξε να διαφοροποιηθεί και να καινοτομήσεις στις υποστηρικτικές τεχνολογίες.

Μα εγώ θέλω θέματα !

Οι χρήστες γενικά θέλουν πολλά πράγματα :grinning:

Ανάμεσα στο θέλω και το μπορώ υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Ας ξεκαθαρίσω πως θεωρώ πως το gnome με το libawaita είναι σε καλό δρόμο. Ανάμεσα στις διανομές και το gnome υπάρχει άλλοτε συνεργασία και άλλοτε γρίνια. Μια πρώτη συνάντηση και προσπάθεια για την δημιουργία ενός API δεν κατέληξε σε κάποια συναίνεση. Αλλά τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και κάποια στιγμή θα υπάρξει μια λύση που να τους ικανοποιεί όλους

Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει είναι να μοιάζουν ίδιες οι εφαρμογές του gnome με εφαρμογές γραμμένες για άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Οι εφαρμογές του gnome δεν έχουν μενού και το HIG του gnome διαφέρει απο το παραδοσιακό μενού/μπάρα με κουμπιά. Αν δεν σου αρέσει υπάρχει λύση: Μην χρησιμοποιείς εφαρμογές του gnome :grin:. Υπάρχουν τόσες άλλες να τις αντικαταστήσουν, όπως και άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Αλλά στο ελεύθερο λογισμικό, αγαπάμε, ή θα έπρεπε να αγαπάμε την καινοτομία και την εξέλιξη. Αν δεν δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό θα μείνεις μόνιμα στο παρελθόν και θα ξεπεραστείς.

Πηγές

Αυτό ήταν ένα δύσκολο κείμενο να γραφτεί. Δεν είμαι κοντά στην ομάδα ανάπτυξης του gnome και ίσως να παραπληροφορώ σε κάποια σημεία ή να μην τα εξήγησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Την κατανόηση σας παρακαλώ και με χαρά επισημάνετε λάθη η πράγματα που παρέλειψα και είναι σημαντικά. Παραθέτω κάποιες πηγές και συζητήσεις για να μορφώσετε μια καλύτερη γνώμη

Εξερεύνηση των θεμάτων με το Gnome Inspector

Σε ένα τερματικό δώστε

gsettings set org.gtk.Settings.Debug enable-inspector-keybinding true

Στην συνέχεια πατήστε CtrlShiftI

Εναλλακτικά ξεκινήστε μια εφαρμογή με

GTK_DEBUG=interactive gedit

Για εφαρμογές flatpak

flatpak run --command='sh' org.gnome.Polari  gsettings set org.gtk.Settings.Debug enable-inspector-keybinding true

Αν δεν υπάρχει το κλειδί στο registry εγκαταστήστε το πακέτο libgtk-3-dev.

Θα δούμε τα εσώψυχα μιας εφαρμογής γραμμένης σε gtk. Αν κάποιος έχει γράψει ιστοσελίδες σίγουρα θα βγάλει μια άκρη. Στην εικόνα πρόσθεσα λίγο CSS για να κάνω το dconf-editor αν όχι όμορφο, πάντως σίγουρα διαφορετικό :sob:.

Το gtksourceview έχει πλέον μια καλή εξομοίωση για vim και ο τρόπος που το κάνει; Με CSS!

Αυτό και αν είναι δύναμη της πλατφόρμας. Στα άλλα υπάρχουν φήμες για ένα νέο DE γραμμένο σε Rust από το PopOS. Το κύριο πρόβλημα της διανομής με το Gnome ειναι τα θέματα.

Update

https://blogs.gnome.org/christopherdavis/2021/11/10/system76-how-not-to-collaborate/

Διαβάστε επίσης

Όσοι εκφράζουν το μίσος τους προς το GNOME θα ήταν προτιμότερο να στρέψουν την ενέργειά τους σε κάτι ωφέλιμο για το ΕΛ/ΛΑΚ.

https://outlierbyte.net/giati-toso-misos-gia-to-gnome/

Καθώς ο πόλεμος είναι πάντα ευκολότερος από τη συνεισφορά και τη δημιουργία, υπάρχουν πολλοί που θα συνεχίσουν να εχθρεύονται το GNOME και να αντιδρούν σε κάθε επιλογή του, αναμασώντας τα ίδια «επιχειρήματα». Οι υπόλοιποι, όμως, θα πρέπει να τους θέσουμε στο περιθώριο.

Η έχθρα μεταξύ χρηστών και προγραμματιστών δεν ωφελεί κανέναν και μόνο κακό κάνει. Αρρωσταίνει το ΕΛ/ΛΑΚ, ζημιώνει τα έργα λογισμικού, βλάπτει ακόμα και τους ίδιους.