Για την γλώσσα PASCAL και την εκπαίδευση

Με τραβάει δεν μπορώ, θα το αφήσω εδώ :

6 «Μου αρέσει»

Όπως είχα πει:

Κάθε τέτοια ερώτηση, έχει την τάση να μπλέκει αυτές τις 3 ερωτήσεις, που μπορεί να έχουν για το ίδιο άτομο, εντελώς διαφορετικές απαντήσεις.

Το σημαντικό όταν ξεκινάς είναι να βρεις κάτι που να έχει πληθώρα υποστηρικτικού υλικού σε κοινότητα, βιβλιοθήκες, βιβλία και μαθήματα [1], αλλά και που να σε βάζει σε σωστές βάσεις. Η Python έχει αυτά τα χαρακτηριστικά (βασικά για οτιδήποτε), όπως σε ένα βαθμό και η Lua αν πας για παιγνίδια. Αν θέλεις κάτι σε υλικό επίπεδο το arduino καθώς και τα lego mindstorms. Αν θέλεις ιστοσελίδες όμως ο δρόμος είναι άλλος.

Θα μπορούσε αν η ιστορία είχε πάρει μια άλλη μορφή να ήταν η Ruby, πραγματικά τη θεωρώ σαν την καλύτερη γλώσσα για να μάθεις, αλλά δεν έχει τα παραπάνω που έχει η Python, καλώς η κακώς.

Και αυτό που δε λέει σε αυτές τις συζητήσεις κανένας, είναι πως δε θα μάθεις ΜΙΑ γλώσσα προγραμματισμού στη ζωή σου. Αν είσαι επαγγελματίας θα πρέπει να γνωρίζεις αρκετές για να αποκτήσεις τη δυνατότητα να μαθαίνεις γρήγορα μια γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο, αν κάπου αυτή απαιτηθεί. Με άλλα λόγια να μάθεις προγραμματιστική σκέψη, καθώς και να εκτεθείς σε διάφορα προγραμματιστικά παραδείγματα.

[1]: Για την πλάκα του πράγματος πήγα στο Amazon να αγοράσω ένα βιβλίο για Pascal, μου έβγαζε για τον φιλόσοφο, και έπρεπε να γίνω συγκεκριμένος και μετά πολύ συγκεκριμένος για να βρω βιβλία για τη γλώσσα που για σχεδόν όλα, η τελευταία έκδοση τους, ήταν την προηγούμενη χιλιετία. Στο Udemy βρήκα στα αγγλικά 3 μαθήματα, αλλά για την Python πολλές χιλιάδες,

2 «Μου αρέσει»

@Asfodelus , ρίξε και μια ματιά σε αυτό :

Ναι, την έχω μελετήσει αρκετά αυτή την τεχνική, λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, συγκεκριμένα το ότι είναι δύσκολο να έχεις ιεραρχίες μιας και δεν είναι αρκετά ευέλικτες. Επίσης, τα ECS είναι πολύ cache friendly μιας και ένα σύστημα κρατάει στη ζεστή μνήμη μόνο τα δεδομένα που πραγματικά θέλει. Συμπτωματικά αυτές τις μέρες παίζω λιγάκι με το bevy.

Παίζουν πολύ σε προγραμματισμό για παιγνίδια, αλλά δε νομίζω πως μια τέτοια συζήτηση έχει θέση σε ένα νήμα σχετικό με μια εισαγωγική γλώσσα για προγραμματισμό.

Φύγε ρε που μιλάς για παιχνιδάκια λες και είναι γλώσσες, με τις κλωτσιές θα τον πετάξουν τον άνθρωπο έτσι και πάει να δουλέψει και πει python. Τώρα για την Pascal, την ξέρεις και σαν Delphi, παρόλα αυτά για προγραμματισμό εφαρμογών αν και κάνει μια χαρά το Delphi - που έχει και την καλύτερη βιβλιοθήκη για GUI, την VCL, την οποία την χρησιμοποιεί και η Borland C/C++ - αλλά στην αγορά θα ζητήσουν C/C++. Τώρα για εσωτερικές εφαρμογές εταιρειών, είναι ένας μεγάλος κλάδος, με όχι και κανά επίπεδο, ειδικά στο εξωτερικό ζητάνε Java. Τι δεν ξέρεις και τι δεν καταλαβαίνεις;

Βλέπω επιμένεις στην παραπληροφόρηση ή μήπως απλά δεν έχεις καταλάβει ότι έχουμε αλλάξει χιλιετία; Μάλλον το δεύτερο καθώς θέτεις σαν επιχείρημα το VCL μια τεχνολογία για RAD της προηγούμενης χιλιετίας, που αμφιβάλω αν έχει καν αλλάξει και προσαρμοστεί στις κάρτες γραφικών που έχουμε σήμερα. Rednder Passes? Shaders? ψιλά γράμματα. Ξέρεις σήμερα δεν κάνουμε μόνο εφαρμογές για DVD και Video Club, αλλά και αν το κάνουμε η γραφική διασύνδεση θα είναι μέσα από το Web. Α ναι και τα παιγνίδια, που τόσο σνομπάρεις, είναι προγραμματισμός ξέρεις. Από τους πλέον απαιτητικούς …

Σε ένα νήμα που μπορεί κανένας καημένος νέος να μπει για να μάθει τι γλώσσα προγραμματισμού θα μάθει, και θα ακούει κάποιον επαγγελματία (κατά δήλωση του) να κάθετε και να λέει για ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού, επειδή αυτή μόνο έμαθε και αυτή μόνο ξέρει, πριν απο 30-40 χρόνια; Είμαστε σοβαροί;

Ναι, πράγματι με τις κλωτσιές θα πετάξουν κάποιον έξω αν ξέρει Python :slight_smile:

ΥΓ1: Παραβιάζω την υπόσχεση μου να μην ασχοληθώ με ανοησίες, έτσι και αλλιώς δε νομίζω πως είσαι καν σε θέση να συζητήσεις σοβαρά και με στοιχεία και επιχειρήματα, ούτε προς θεού να αλλάξεις γνώμη. Και νομίζω πως κάθε νοήμον άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ποιος μπορεί να υποστηρίξει αυτά που λέει και ποιος όχι. Αλλά έστω και αν υπάρχει μια πιθανότητα 0.01% κάποιος νέος να σε πάρει έστω και στο ελάχιστον υπόψη του και να νομίσει πως προγραμματισμός είναι μόνο οι εφαρμογές λογιστηρίου, αντί για κάτι που έχει μια δημιουργική πλάκα, και γιατί όχι να φτιάξει και ένα παιγνίδι για να μάθει, αυτά τα πράγματα πρέπει να λεχθούν. Βλέπε και εδώ.

ΥΓ2: Αν θέλεις να μας πείσεις πως η Pascal αξίζει σαν γλώσσα προγραμματισμού, μπορείς να γράψεις ένα νήμα και να παρουσιάσεις τα επιχειρήματα σου και τα στοιχεία σου, να τα συζητήσουμε.

ΥΓ3: Ίσως να μην το πήρες είδηση αλλά δεν υπάρχει σήμερα καμία εταιρεία με το όνομα Borland. H τελευταία έκδοση της Borland C++ που αναφέρεις βγήκε πριν 23 χρόνια. Αλήθεια πόσο κοστίζει μια άδεια για την Delphi από την Embarcadero;

ΥΓ4: Real men only do it with COBOL.

1 «Μου αρέσει»

Φιλτατε Pascal πια μονο σε οργανισμους που εχουν πολυ παλιο λογισμικο και αντι να δημιουργησει καινουργιο θα τον πανε χωταουα (για να χρησιμοποιησω και στρατιωτικη ορολογια) για την συντηρηση του. Σε καποια φαση θα την βαρεθει και θα αρχιζει να βλαστημαει την ωρα και την στιγμη που την εμαθε. Μην συγχαιεις επισεις την Pascal με την Delphi που ειναι βασισμενη στην Pascal ΑΛΛΑ εχει και πολλα δικα της. Σαν το Ubuntu που ειναι Debian Based ενα πραμα αλλα Debian και Ubuntu ΔΕΝ ειναι τα ιδια.

Και το πεδιο του internal software για καθε εταιρια ειναι #1 διαφορετικο #2 εξαρτωμενο απο το τι προτιμουν οι προγραμματιστες τους, #3 εξαρτομενο απο τα προιοντα που βγαζουν. Ξεκιναει δε απο απλο scripting σε excelοφυλλα για τους μανατζαρεους, και bash scripting σε servers για τους admins μεχρι και ειδικα προγραμματα για το helpdesk για να εχουν ευκολη προσβαση σε διαφορα κομματια του συστηματος που πουλαει η εταιρια + maintenance του ticketing system και οτι automation και special tooling κανουν οι προγραμματιστες. Αυτα στο εξωτερικο.

Στην Ελλαδα οπως ειπε και ο @Asfodelus real devels do it with COBOL και για να συμπληρωσω και εγω and rock the day with it αφου οι δινοσαυροι δεν εχουν εξαυλωθει ακομα :slight_smile:

Εντωμεταξυ και να μαθεις ωραια κολπα οπως γραμματικες για μεταγλωττιστες και αλλα ωραια… στο πανεπιστιμιο (και δει στο εξωτερικο) παλι θα σε κολλησουν με Pascal ή Java ή καποια αλλη γλωσσα… στο πολυ γρηγορο (ζητημα ενα μονο course) λιγη Haskell για functional programming και να μαστε καλα. Τουλαχιστον στην Αγγλια το 2007 με 2008 αυτα καναμε. Για επαγγελματικο προγραμματισμο αν ξερεις τα βασικα concepts και τις βασικες διαδικασιες σε λιγο χρονο μαθαινεις και το πως γινονται τα πραγματα στην συγκεκριμενη εταιρια που θα σε προσλαβει… το κακο δεν ειναι να ξερεις προγραμματισμο… τι σημερων ημερα το κακο ειναι οτι οι προσληψεις γινονται μονο για κανα 2χρονο αντε το πολυ 3χρονο… και μετα αντε παλι απο την αρχη.

Ελπιζω να βοηθησε την συζητηση… και μια συμβουλη… ας κρατησουμε λιγο το επιπεδο ψηλα… μην κατεβαινουμε στο Καραισκακι για ντερμπι δεν λεει :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Καλά κοπάνα την τώρα γιατί λες παιδικές κουταμάρες, που θα μου μάθεις και για OpenGL τρομάρα σου… Να στο κάνω Vulkan να το νιώθεις πιο νεότερο; Τράβα γίνε επαγγελματίας και παράτα μας με τις κουταμάρες.

@GNUTechie
Το Delphi είναι Object Pascal, αρέσει δεν αρέσει, δεν έχει καμιά σημασία, έτσι είναι. Τώρα τι binary κώδικα βγάζουν αυτά είναι ανάλογος της C, πολύ καλό. Επίσης ένα άλλο Pascaloid είναι η ADA που χρησιμοποιείται στον Αμερικάνικο Στρατό. Για την C τι να πω, τα πάντα είναι φτιαγμένα σε C. Αυτά όλα είναι compilers και στην αγορά αυτά υπάρχουν. Κάτι python και ruby είναι ανύπαρκτα, και εγώ προσωπικά προσέχω να μην μπουν τέτοιας ποιότητας σκουπίδια στα μηχανήματά μου. Τώρα η Java όπως είπα χρησιμοποιείται πολύ στις μεγάλες εταιρείες για εσωτερικό λογισμικό.

interpreters υπάρχουν μόνο για web όπου εκεί ουσιαστικά λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά η PHP, και ευτυχώς γιατί δεν είναι τόσο χάλια όσο python και ruby.
Τώρα η javascript, δεν είναι καν interpreter, script language του netscape ήταν και είναι με ένα σωρό προβλήματα και κουταμάρες. Το web assembly ίσως την μαζέψει.

Αυτή η αγορά όμως δεν με ενδιαφέρει, Apps, CADs, DB Apps και 3D Apps φτιάχνω.

OK εξακολουθεις να νομιζεις οτι βρισκομαστε στο γηπεδο. Σου προτεινω να μην συνεχησεις ετσι τη συζητηση γιατι θα φας γκολ απο τα αποδητηρια :slight_smile: Δεν ξερω για σενα αλλα το βλεπω και σου ερχεται.

CADs μοναχος σου δεν το βλεπω πιθανον εκτως εαν απλα χρησιμοποιεις προγραμματα CAD για να βγαλεις σχεδια. Απο Apps, DB Apps και 3D apps εχει γεμισει το συμπαν οποτε ακριβως τι διαφορετικο κανεις απο εναν αλλον προγραμματιστη επαγγελματια ή μη δεν ειναι ευκολο να πει κανεις απο τα λεγομενα σου.

Κατι python και ruby αν χρησιμοποιεις GNU/Linux ειναι μεσα στο συστημα σου και δεν το εχεις παρει χαμπαρι… εκτως εαν χρησιμοποιεις Windows σαν “γνησιος” επαγγελαματιας πια :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Φτιάχνω CAD, δεν χειρίζομαι CAD. Υπάρχουν δουλειές που χρειάζονται σχεδιαστικά… βέβαια αν φτιάξεις ένα, δεν είναι τίποτα να ξαναφτιάξεις. Και CADs και interpreters, υβριδικούς ή όχι. Συνήθως τα save files μου είναι μια μικρή basic δεν είναι και τόσο δύσκολο πια…

Linux καθαρά χρησιμοποιώ και ότι είναι για windows από virtual box εκτός αν είναι γραφικά οπότε κάνω boot σε δίσκο win, έχω έναν με τα 10… και όχι ότι είναι python το κόβω στην εγκατάσταση όπως lua και ruby, γιατί δεν φτάνει που είναι interpreters είναι και κακογραμμένοι. Για scripts φυσικά χρησιμοποιώ POSIX shell, AWK, sed … Αλλά τα scripts δεν είναι εφαρμογές, και δεν πουλιούνται εκτός αν είσαι sysadm και χρεώσεις την ώρα που τα έφτιαξες. Φυσικά όταν χρειαστεί με το ζόρι γράφω, π.χ. lua για conky, στην περίπτωση του Awesome όμως προτίμησα να πετάξω το Awsome παρά να κάνει 2 sec loading το menu (json) η lua.

Καλησπέρα.
Παρακολούθω με ενδιαφέρον την συζήτηση.
Εντελώς καλοπροαίρετα προς τα μέλή του forum, θα ήθελα να μάθω αν βιοπορίζεστε με το software development και τον κλάδο του I.T (devops, admins …) . Επίσης εαν είστε freelancer ή full-time employee.
Κατά την γνώμη μου χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να μάθεις Java EE frameworks από το να μάθεις Java SE γιατί η Java EE προρίζεται για large scale enterprise εφαρμογές σε αντίθεση με τις small to medium sized. Κάποιος που δουλεύει με Java ecosystem δύσκολα θα στραφεί σε άλλη τεχνολογία.
Τέλος για ποιόν λόγο επιλεξατε μία τεχνολογία έναντι κάποιας άλλης.

1 «Μου αρέσει»

Ας μιλήσουμε καταρχήν για την άχρηστη Ruby: Είναι η γλώσσα που τρέχει το παρόν φόρουμ.

Και μιας και ήρθε η κουβέντα στο CAD τα δυο ποιο ενδιαφέροντα έργα για να έχουμε επαγγελματικού επιπέδου CAD στον υπολογιστή είναι

  • FreeCad (https://www.freecad.org/) 3D παραμετρικό.
    Γλώσσες προγραμματισμού: C++ 52.3%, Python 43.3%
  • Blender (https://www.blender.org/) για “δημιουργικά” γραφικά και εφέ
    Γλώσσες προγραμματισμού: C 69.6%, C++ 21.0%, Python 6.2%

Ας πάμε λίγο ποιο συγκεκριμένα και ας εστιάσουμε στο Building Information Modeling

Αυτό που βλέπουμε είναι πως ο πυρήνας του προγράμματος, όπου θέλεις απόδοση, είναι γραμμένος σε C/C++ και οι επεκτάσεις καθώς και το γραφικό Interface είναι σε Python. Επίσης σε Python θα είναι και τα εκατοντάδες plugins που υπάρχουν. Το ίδιο μοτίβο θα βρούμε σχεδόν σε όλα τα Frameworks σε AI. Ο πυρήνας πχ το Tensorflow σε C/C++, αλλά τα δουλεύεις σε … Python.

Στο ίδιο θέμα στο Desktop θα βρούμε πολλές εφαρμογές (και το ίδιο το Gnome) να έχουν ένα πυρήνα γραμμένο σε C/C++ και οι επεκτάσεις καθώς και μεγάλα κομμάτια του γραφικού περιβάλλον σε Javascript. Και πολλά από τα γραφικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι γραμμένα σε Python

Πίσω στο θέμα μας. Πόση Pascal έχει η διανομή μας; Η απάντηση είναι ακριβώς 0 γραμμές κώδικα. Η φοβερή βιβλιοθήκη LCL πόσα προγράμματα από τα δεκάδες χιλιάδες που υπάρχουν στα αποθετήρια την χρησιμοποιούν; Μπορείς να το βρεις και μόνος σου και έχω κάνει μια ανάλυση εδώ (που ξαναβάζω το link μπας και μπει κανένας στον κόπο να το διαβάσει) Κατανοώντας τις εξαρτήσεις του apt

Αντιγράφω:

Συμπέρασμα δεν υπάρχουν άχρηστες γλώσσες σκουπίδια να τις πετάξεις από τον υπολογιστή, ή να σε κλωτσήσουν από μια εταιρεία αν τις χρησιμοποιείς, όπως λέχθηκε. Υπάρχουν εργαλεία και όσο περισσότερα έχεις στην εργαλειοθήκη σου, τόσο καλύτερα θα διαλέξεις το κατάλληλο για την συγκεκριμένη χρήση. Αλλά οι γλώσσες προγραμματισμού γεννιούνται και αργοπεθαίνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καινούργιες. Και σαν τη δαρβίνεια επιλογή δε εξελίσσονται και επιβιώνουν όλες.

Τα συμπεράσματα δικά σας …

3 «Μου αρέσει»

Και η ΓΛΩΣΣΑ που γινόταν (γίνεται;) στο λύκειο δεν υποτίθεται είναι μετάφραση της PASCAL?

Για κάποιο λόγο νόμιζα ήταν JS εξ´ ολοκλήρου. Αλλά ισχύει back-end είναι RoR.

1 «Μου αρέσει»

image

Η ψευδογλώσσα [ανθρώπινη επεξήγηση του αλγόριθμου] και η PASCAL είναι σχεδόν το ίδιο. Γι αυτό και χρησιμοποιείται σε βιβλία.

Με έχεις πήξει στην κουταμάρα και την ασχετοσύνη… Εσύ δεν είπες ότι αποχωρείς από την συζήτηση; ε αποχώρισε επιτέλους

Μια πολιτισμένη συζήτηση είναι μεταξύ άλλων μια ανταλλαγή επιχειρημάτων. Στον παραπάνω διάλογο μπορεί οι απόψεις να είναι εσφαλμένες, τα στοιχεία να είναι λάθος κλπ. Δεν είναι όμως η παραπάνω ανάρτηση ένας καλός τρόπος για να επισημανθεί μια τέτοια περίπτωση.

Κατά συνέπεια ο χρήστης @xor αποβάλετε προσωρινά

H ALGOL είναι μια γλώσσα που δημιουργήθηκε το 1958 και βασική της χρήση ήταν η περιγραφή των αλγορίθμων σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Μπορεί να μην έχετε ακούσει τη γλώσσα, αλλά είναι μια γλώσσα που διαμόρφωσε τη σύνταξη όλων σχεδόν των γλωσσών προγραμματισμού [*]. Η βασική σύνταξη της C/C++, Python, Pascal, Java είναι ALGOL. Και αν ξεκινάς με μια πρώτη σχεδόν επιδερμική επαφή με τον προγραμματισμό (όπως για παράδειγμα στη μέση εκπαίδευση) αυτό που θα μάθεις είναι ALGOL (ή αλλιώς τα βασικά του δομημένου προγραμματισμού) με όποια γλώσσα και να το κάνεις …

Λίγος κώδικάς ALGOL για σύγκριση. Σε μια πρώτη ματιά είναι PASCAL …

BEGIN
INTEGER p, q;
y := 0; i := k := 1;
     for p := 1 step 1 until n do
         for q := 1 step 1 until m do
             if abs(a[p, q]) > y then
                 begin y := abs(a[p, q]);
                     i := p; k := q
                 end
 END Absmax

Εύκολα θα τον πάρεις και θα τον μετατρέψεις σε C, Pascal, Java, Ruby, Python …

Το οικοσύστημα της PASCAL την προηγούμενη χιλιετία και κυρίως η φτηνή και πραγματικά καλή Turbo Pascal της Borland την καθιστούσαν την ιδανική επιλογή για την εκπαίδευση, και σίγουρα ανώτερη απο τη μη τυποποιημένη BASIC της κάθε μηχανής. Και ειλικρινά θα προτιμούσα τα παιδιά να χρησιμοποιούσαν PASCAL αντί για μιας ψευδογλώσσας. Ίσως, ένας βασικός λόγος να είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη μιας Turbo Pascal στις μέρες μας, οπότε θα φτιάξεις μια ψευτογλώσσα. Καλύτερο απο αυτό που κάνουν κάποια IEK που σε μαθαίνουν σήμερα PASCAL σε περιβάλλον DOS.

Αλλά τα ίδια που θα μάθεις με μια PASCAL θα μάθεις το ίδιο καλά με μια Python, ακόμα καλύτερα θα ήταν να μάθαινες με ένα MicroBit και να αναβόσβηνες λεντάκια. Ακόμα καλύτερα να έφτιαχνες ένα μικρό παιγνιδάκι με Stratch, πόσο συναρπαστικό !!! Αλλά στην Ελλάδα των μνημονίων ζούμε και η εκπαίδευσή προχωρά με ρυθμούς χελώνας έτσι και αλλιώς.

Αλλά ακόμα και αν μάθεις PASCAL στην εκπαίδευση και έχεις έτσι την πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό, αυτό δεν την κάνει την καλύτερη γλώσσα ούτε για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις προγραμματισμό μόνος σου (τεκμηρίωσα παραπάνω πως δεν υπάρχουν καν πρόσφατα βιβλία), ούτε στη συνέχεια επαγγελματικά (όπου η χρήση της είναι ίδια με αυτή της COBOL: συντήρηση μηχανογράφησης).

Και δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα επιχείρημα (τεχνικό, εκπαιδευτικό, πρακτικό,…) να την επιλέξεις έναντι πχ της Python σήμερα. Ίσως αν το Kylix [1] να μην είχε εγκαταλειφθεί σχεδόν αμέσως ή αν είχε γίνει open source η κατάσταση να ήταν αλλιώς σήμερα. Αλλά την ιστορία την εξετάζουμε με το τι έγινε, όχι με το τι θα μπορούσε να γίνει …

[1] Για να να καταλάβουμε και πόσο πίσω έχει μείνει η Pascal ακόμα και σήμερα η τεκμηρίωση της LCL και της FreePascal είναι ελλιπής και πρέπει να εγκαταστήσεις τη βοήθεια του Kylix για να την έχεις, όπως τεκμηριώνετε εδώ. Με μια προϋπόθεση: Να είχες αγοράσει το Kylix τότε μιας και δεν μπορείς να το προμηθευτείς νόμιμα σήμερα, και είναι σχεδόν αδύνατο [2] να το κάνεις να τρέξει σε μια σημερινή διανομή.

[2] Ένα απο τα λίγα Open Source προγράμματα που είχαν γραφτεί σε Kylix ήταν το DBDesigner4. Πριν πολλά χρόνια το χρησιμοποιούσα, αλλά σταδιακά έγινε αδύνατον να τρέξει και έφτυνες αίμα για να το κάνεις. Σήμερα αμφιβάλω αν είναι καν δυνατόν … (Update: Δεν μπορείς καν να το κατεβάσεις)

Τέλος, μια διδακτική ιστορία για το πως η C επικράτησε της Pascal ακόμα και σε περιβάλλοντα εχθρικά προς τη γλώσσα και φιλικά προς την Pascal: Chris's Wiki :: blog/programming/CTriumph

Despite all of this, C crushed Pascal to become by far the dominant programming language on the Macintosh. I don’t think it even took all that long. Programmers didn’t care that dealing with the API issues were a pain; working in C was worth it to them. It didn’t matter that Pascal was the natural language to write Mac programs in or that it was a perfectly good language in its own right. C was enough better to displace Pascal in a hostile environment.

C did not win just because it was at the right place at the right time. C won in significant part because it was (and is) a genuinely good language for the job it does. As a result it was the language that a lot of pragmatic people picked if you gave them anything like a choice.

ΥΓ: Φυσικά τα παραπάνω είναι μια προσωπική γνώμη, δεν είναι θέσφατα και μπορούν να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια μιας πολιτισμένης συζήτησης.

1 «Μου αρέσει»

Το ενδιαφέρον είναι συχνά δεν έχεις όσες επιλογές φαίνεται με μια ματιά ότι χρησιμοποιούνται γενικά στον τομέα που χρειάζεται να δουλέψεις κάθε φορά. Και δεν είναι απαραίτητο να έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία που προτιμάς ή αυτή με την οποία είσαι πιο παραγωγικός κάθε φορά :wink:
Κατά την γνώμη μου είναι σημαντικότερο να έχεις μια στέρεη βάση και να μπορείς να προσαρμοστείς και να χρησιμοποιήσεις ότι χρειάζεται για να πετύχεις τον στόχο σου. Ακούγεται γενικόλογο; Ίσως είναι, αλλά αυτό δεν το κάνει λάθος. Νομίζω πως είναι καλός (ή έστω επαρκής) λόγος να μην εγκλωβίζεσαι εκ των προτέρων σε άρνηση χρήσης κάποιων τεχνολογιών ή σε τυφλή προσήλωση σε άλλες ;)
@xor Δεν ξέρω αν παρακολουθείς ακόμα το νήμα, αλλά αν χρησιμοποιείς void linux και έχεις χρόνο, δώσε ένα χέρι βοήθειας στο πακετάρισμα της fpc και του lazarus… Έχουν μείνει πίσω, δεν χρειάζονται πολλά, αλλά θα είναι πολύ ευκολότερο να το κάνει κάποιος που χρησιμοποιεί ενεργά την γλώσσα :slightly_smiling_face:

2 «Μου αρέσει»

Οι γνώσεις μου έχουν μείνει στην basic δεκαετίας '80. Κάτι πάω να καταλάβω, αλλά για δώσε μια εξήγηση τι κάνει το προγραμματάκι!