Για την γλώσσα PASCAL και την εκπαίδευση

Μόνο PASCAL (aka Delphi, Lazarus ← linux) προτείνεται για να μάθεις σωστό δομημένο προγραμματισμό. Μάλιστα κατά προτίμηση χωρίς τα extensions της Borland. Και άλλες συγγενικές γλώσσες κάνουν π.χ. ADA, MODULA-2, etc… Αλλά η Pascal φτιάχτηκε ειδικά για εκπαίδευση. Σε χώρες του πρώην ανατολικού block την χρησιμοποιούν ακόμα για εκπαίδευση… στην δύση παίζουν πολλά συμφέροντα και πέφτουν χρήματα, δεν είναι για να δίνεις εμπιστοσύνη (π.χ. java!!!, python, etc).

Βασικά η BASIC φτιάχτηκε ειδικά για την εκπαίδευση, αν ναι και η γλώσσα LOGO.

Εν έτη 2023 μιλάμε ακόμα για δομημένο προγραμματισμό λες και είναι ο προγραμματισμός; Αυτό μας απασχολούσε τη δεκαετία του 1970. 20 χρόνια μετά στην εκπαίδευση η αναζήτηση ήταν πως θα διδάξεις τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό και σήμερα πως θα διδάξεις τον συναρτησιακό. Μου αρέσει δεν και που δε θέλεις επεκτάσεις. Φαντάζομαι και ούτε τις άλλες γλώσσες του WIrth.

Ας έχουμε έστω και ένα δράμι σοβαρότητας όταν προτείνουμε κάτι σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την πορεία του στον προγραμματισμό. Ας μην προτείνουμε τουλάχιστον νεκρές γλώσσες που στη χιλιετία που ζούμε δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.

Ναι… είμαι επαγγελματίας προγραμματιστής στην διεθνή αγορά και ξέρω πολύ καλά τι λέω. Όταν θα μάθει να γράφει και να μπορεί να διαβάζεται ο κώδικάς του, περνά πολύ εύκολα σε άλλες γλώσσες. Αν θέλει δε να μείνει χομπίστας η PASCAL είναι ότι καλύτερο μπορεί να βρει. Τώρα αν πέθανε η Pascal και ποια γλώσσα είχε πρώτη objects, πήγαινε στην κοινότητα του Lazarus να το πεις.

Αν μιλάμε σοβαρά, ξεκινάει με Pascal και αργότερα μπορεί να μεταφερθεί σε ότι θέλει ακόμα και C. Αν και ποτέ δεν προτείνω C/C++ από κάποιον που δεν έχει εμπειρία σε Assembly, γίνετε λίγο γελοίος ο κώδικας.

Αν δεν θέλει να μάθει σοβαρά, απλά θέλει να κάνει την πλάκα του μπορεί να πάει σε python. Αν θέλει απλά να βρει δουλειά μπορεί να πάει σε java. Φυσικά υπάρχει και η κατηγορία των web programmers…

Ναι είναι αλήθεια, η αγορά έχει κατακλυστεί από αγγελίες που ψάχνουν για Pascal. Και αν δεν ξέρεις Pascal δε σε προσλαμβάνουν πουθενά, και το πρώτο που σε ρωτάνε σε μια συνέντευξη είναι αν γνωρίζεις Pascal. Επίσης, αν ψάξεις θα βρεις πως τα πακέτα της διανομής σου θα βρεις πως το 30-50% αυτών έχουν γραφτεί σε Pascal (ρε τι μ… λέω η χορεύτρια).

Το ίδιο και με δεκάδες άλλες γλώσσες, μόνο που τουλάχιστον αυτές έχουν είτε φταιχτεί είτε περάσει το κατώφλι της αλλαγής χιλιετίας.

Καλύτερες απαντήσεις θα βρω νομίζω σε βιβλία για software enginneering. Και εκεί θα βρώ πως η πρώτη τέτοια γλώσσα ήταν η SIMULA και πως αν μιλάμε για αντικειμενοστραφή προγραμματισμό το μέτρο το παρέχει η SMALLTALK. Και αν πραγματικά ξέρεις για το τι σημαίνει αντικειμενοστραφής προγραμματισμός, τότε δε θα χαρακτήριζες έτσι την Delphi (μισό με επεκτάσεις δεν είναι αυτή;) Αντικειμενοστραφή, όπως δε θα έλεγες ούτε πχ την Python. Καθαρά αντικειμενοστραφή σήμερα είναι παραδόξως μόνο η Ruby. Κάτι που δεν έχει καμία σημασία στην πραγματικότητα, μια γλώσσα δεν την κρίνεις με το πόσο καλύπτει μια ακαδημαϊκή κατηγορία, αλλά με άλλα κριτήρια. Αλλά ξέρεις έχουμε αλλάξει γήπεδο. Ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός θεωρείτε ήδη παρωχημένος. Σαν επαγγελματίας που δηλώνεις θα ξέρεις σίγουρα πως σήμερα ψαχνόμαστε με αρχιτεκτονικές elm. Και το επιχείρημα είναι πως ένα παρακλάδι της Pascal (σαν όλες, μα όλες, τις γλώσσες της εποχής) απέκτησε κάποιες αντικειμενικές επεκτάσεις;

Νομίζω πως αν απατήσω στα σοβαρά αυτό, και να αντιπαρατεθώ με το επιχείρημα πως για να μάθεις C++ θα πρέπει να ξέρεις Assembly (στα 32bit και όχι στα 64 αν κρίνω από την υπογραφή σου), τότε θα γίνω εγώ ο γελοίος.

Που σιγά μην τους θεωρήσουμε προγραμματιστές και ας έχουν στην αγορά ζήτηση λίγο μικρότερη απο αυτήν της Pascal…

Κάποιες τέτοιες συζητήσεις ένα πράγμα μου θυμίζουν: Κάποιες παρέες που κάθονται κύκλο (όχι γύρω απο την φωτιά) και να λένε πόσο καλά ήταν τι παλιές εποχές πριν την ανακάλυψη της φωτιά, και τι απαίσια γεύση έχει το μαγειρεμένο κρέας, και πόσο μαλθακούς τους κάνει η ζέστη.

Λίγο λοιπόν, πολύ λίγο, νόημα έχει να αντιπαρατεθείς με κάποιον που κατά δήλωση του είναι επαγγελματίας προγραμματιστής στη διεθνή αγορά και ξέρει πολύ καλά τι λέει. Τι μπορούμε να ξέρουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι στην τελική;

ΥΓ: Αν μιλάμε για εκπαίδευσή και γλώσσες προγραμματισμού, τα προβλήματα της εποχής και πόσο έχουν αλλάξει η απαιτήσεις ας μπούμε στον κόπο να μελετήσουμε αυτό πρώτα. Έχουμε αλλάξει χιλιετία μα τον μεγάλο Μανιτού.

1 «Μου αρέσει»

Ruby! … μάλιστα φτάνει αυτό για απάντηση αν και νόμιζα από το 80 είχε λήξει το θέμα με τους interpreters vs compilers…
Άσε τον άνθρωπο να μάθει σωστά, πρωτάρης είναι.

1 «Μου αρέσει»

Ακριβώς αυτό. Στη δεκαετία του 80, δηλαδή πριν 4 δεκαετίες. Μέχρι τότε τίποτα δεν άλλαξε ούτε θα έπρεπε να αλλάξει (κάτι Java, JVM, JIT, Lua, Python, JavaScript δεν υπήρχαν τη δεκαετία του 80). Τα συμπεράσματα της προηγούμενης χιλιετίας είναι αποστάγματα ζωής και δεν πρέπει να τα αλλάξουμε. Αλλά μισό λεπτό, ακόμα και τότε η κυρίαρχη γλώσσα ήταν η BASIC που δεν ήταν compiled (αργότερα έγινε). Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Επίσης, ένα δεύτερο λεπτό: μπήκε ποτέ θέμα απόδοσης και τι τρέχει γρηγορότερα σε μια συζήτηση για να μάθεις προγραμματισμό; Και αν ότι δεν είναι compilled είναι για τα μπάζα, γιατί δεν πέθαναν οι γλώσσες αυτές; Την έκφραση το κατάλληλο εργαλείο για την κατάλληλη δουλεία το έχεις ακούσει ποτέ; Συγνώμη λάθος μου, θα έπρεπε να το είχα σκεφτεί, στην παρέα γύρω από τη μη φωτιά, προφανώς είναι σπατάλη χρόνο να ακονίζεις τις πέτρες και να τους δίνεις σχήμα, αφού η φύση μας τις δίνει έτοιμες. Ζητώ συγνώμη για την έλλειψη ενσυναίσθησης

Έλα μου ντε … Και για να σεβαστώ τους μελλοντικούς αναγνώστες θα μου επιτρέψεις να αποχωρήσω από τη συζήτηση

1 «Μου αρέσει»

Με ολο τον σεβασμο στους συνομιλητες και σε ολες τις ιδεες που εκφραστηκαν νομιζω οτι η ερωτηση εχει γινει σε λιγο λαθος πλαισιο. Για εναν αρχαριο το βασικο ειναι στην γλωσσα προγραμματισμου που θα χρησιμοποιησει προτιστως ειναι να μπορει να δει μια σωστα δομημενη μεταβαση απο την θεωρεια στην πρακτικη.

Αν ο χρηστης που εχει την θεληση να μαθει δεν κανει το λαθος να παει σε Youtube και Vimeo ή οπουδηποτε αλλου για να δει 2 how to σε οποιαδηποτε γλωσσα και να διαλεξει να πιασει ενα βιβλιο (εστω και ebook αν δεν του αρεσει το χαρτι) και το ξεκοκκαλισει και παρει τα παραδειγματα του βημα βημα τοτε οποια γλωσσα και να διαλεξει τουλαχιστον θα ξεκινησει απο την αρχη.

Αρα το θεμα μας δεν ειναι με ποια γλωσσα θα πρεπει να ξεκινησει αλλα με ποιο μοντελο προγραμματισμου θα πρεπει να ξεκινησει και σε ποιο πρεπει να καταληξει.

Αν ξεκινησει με BASIC οπως ανεφερε ο @Asfodelus τοτε θα πρεπει να ξεκινησει απο την πολυ αρχη. Αν ξεκινησει με Pascal ή C θα πρεπει να ξεκινησει και να μαθει τα μεσα και τα εξω του δομημενου προγραμματισμου πριν βρεθει στην αναγκη να μαθει το επομενο μοντελο. Αν ξεκινησει με Java, Python, και διαφορες αλλες γλωσσες τοτε θα πρεπει να μαθει τον κοσμο του αντικειμενοστρεφη προγραμματισμου.

Ισως, και διορθωστε με αν ειμαι λαθος ή αν εχω πει χαζομαρα, σαν linux-user.gr, για τους χρηστες που θελουν να ξεκινησουν να μαθουν προγραμματισμο, να πρεπει να φτιαξουμε ενα νημα ή μια κατηγωρια με νηματα για τον προγραμματισμο που να παραθετουμε ιστοσελιδες και βιβλια για να μπορει ο καθε ενας απο μας και απο τους νεους προγραμματιστες να εχει τουλαχιστον ενα σημειο εκκινησης.

Τωρα για το αν καποιος θα μαθει προγραμματισμο ερασιτεχνικα ή επαγγελματικα αυτο ειναι μια αλλη μεγαλη κουβεντα. Και αυτα τα ψητα δεν μπαινουν στον φουρνο μαζι. Ενα ενα. Ενα ενα.

3 «Μου αρέσει»

Με τραβάει δεν μπορώ, θα το αφήσω εδώ :

6 «Μου αρέσει»

Όπως είχα πει:

Κάθε τέτοια ερώτηση, έχει την τάση να μπλέκει αυτές τις 3 ερωτήσεις, που μπορεί να έχουν για το ίδιο άτομο, εντελώς διαφορετικές απαντήσεις.

Το σημαντικό όταν ξεκινάς είναι να βρεις κάτι που να έχει πληθώρα υποστηρικτικού υλικού σε κοινότητα, βιβλιοθήκες, βιβλία και μαθήματα [1], αλλά και που να σε βάζει σε σωστές βάσεις. Η Python έχει αυτά τα χαρακτηριστικά (βασικά για οτιδήποτε), όπως σε ένα βαθμό και η Lua αν πας για παιγνίδια. Αν θέλεις κάτι σε υλικό επίπεδο το arduino καθώς και τα lego mindstorms. Αν θέλεις ιστοσελίδες όμως ο δρόμος είναι άλλος.

Θα μπορούσε αν η ιστορία είχε πάρει μια άλλη μορφή να ήταν η Ruby, πραγματικά τη θεωρώ σαν την καλύτερη γλώσσα για να μάθεις, αλλά δεν έχει τα παραπάνω που έχει η Python, καλώς η κακώς.

Και αυτό που δε λέει σε αυτές τις συζητήσεις κανένας, είναι πως δε θα μάθεις ΜΙΑ γλώσσα προγραμματισμού στη ζωή σου. Αν είσαι επαγγελματίας θα πρέπει να γνωρίζεις αρκετές για να αποκτήσεις τη δυνατότητα να μαθαίνεις γρήγορα μια γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο, αν κάπου αυτή απαιτηθεί. Με άλλα λόγια να μάθεις προγραμματιστική σκέψη, καθώς και να εκτεθείς σε διάφορα προγραμματιστικά παραδείγματα.

[1]: Για την πλάκα του πράγματος πήγα στο Amazon να αγοράσω ένα βιβλίο για Pascal, μου έβγαζε για τον φιλόσοφο, και έπρεπε να γίνω συγκεκριμένος και μετά πολύ συγκεκριμένος για να βρω βιβλία για τη γλώσσα που για σχεδόν όλα, η τελευταία έκδοση τους, ήταν την προηγούμενη χιλιετία. Στο Udemy βρήκα στα αγγλικά 3 μαθήματα, αλλά για την Python πολλές χιλιάδες,

2 «Μου αρέσει»

@Asfodelus , ρίξε και μια ματιά σε αυτό :

Ναι, την έχω μελετήσει αρκετά αυτή την τεχνική, λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, συγκεκριμένα το ότι είναι δύσκολο να έχεις ιεραρχίες μιας και δεν είναι αρκετά ευέλικτες. Επίσης, τα ECS είναι πολύ cache friendly μιας και ένα σύστημα κρατάει στη ζεστή μνήμη μόνο τα δεδομένα που πραγματικά θέλει. Συμπτωματικά αυτές τις μέρες παίζω λιγάκι με το bevy.

Παίζουν πολύ σε προγραμματισμό για παιγνίδια, αλλά δε νομίζω πως μια τέτοια συζήτηση έχει θέση σε ένα νήμα σχετικό με μια εισαγωγική γλώσσα για προγραμματισμό.

Φύγε ρε που μιλάς για παιχνιδάκια λες και είναι γλώσσες, με τις κλωτσιές θα τον πετάξουν τον άνθρωπο έτσι και πάει να δουλέψει και πει python. Τώρα για την Pascal, την ξέρεις και σαν Delphi, παρόλα αυτά για προγραμματισμό εφαρμογών αν και κάνει μια χαρά το Delphi - που έχει και την καλύτερη βιβλιοθήκη για GUI, την VCL, την οποία την χρησιμοποιεί και η Borland C/C++ - αλλά στην αγορά θα ζητήσουν C/C++. Τώρα για εσωτερικές εφαρμογές εταιρειών, είναι ένας μεγάλος κλάδος, με όχι και κανά επίπεδο, ειδικά στο εξωτερικό ζητάνε Java. Τι δεν ξέρεις και τι δεν καταλαβαίνεις;

Βλέπω επιμένεις στην παραπληροφόρηση ή μήπως απλά δεν έχεις καταλάβει ότι έχουμε αλλάξει χιλιετία; Μάλλον το δεύτερο καθώς θέτεις σαν επιχείρημα το VCL μια τεχνολογία για RAD της προηγούμενης χιλιετίας, που αμφιβάλω αν έχει καν αλλάξει και προσαρμοστεί στις κάρτες γραφικών που έχουμε σήμερα. Rednder Passes? Shaders? ψιλά γράμματα. Ξέρεις σήμερα δεν κάνουμε μόνο εφαρμογές για DVD και Video Club, αλλά και αν το κάνουμε η γραφική διασύνδεση θα είναι μέσα από το Web. Α ναι και τα παιγνίδια, που τόσο σνομπάρεις, είναι προγραμματισμός ξέρεις. Από τους πλέον απαιτητικούς …

Σε ένα νήμα που μπορεί κανένας καημένος νέος να μπει για να μάθει τι γλώσσα προγραμματισμού θα μάθει, και θα ακούει κάποιον επαγγελματία (κατά δήλωση του) να κάθετε και να λέει για ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού, επειδή αυτή μόνο έμαθε και αυτή μόνο ξέρει, πριν απο 30-40 χρόνια; Είμαστε σοβαροί;

Ναι, πράγματι με τις κλωτσιές θα πετάξουν κάποιον έξω αν ξέρει Python :slight_smile:

ΥΓ1: Παραβιάζω την υπόσχεση μου να μην ασχοληθώ με ανοησίες, έτσι και αλλιώς δε νομίζω πως είσαι καν σε θέση να συζητήσεις σοβαρά και με στοιχεία και επιχειρήματα, ούτε προς θεού να αλλάξεις γνώμη. Και νομίζω πως κάθε νοήμον άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ποιος μπορεί να υποστηρίξει αυτά που λέει και ποιος όχι. Αλλά έστω και αν υπάρχει μια πιθανότητα 0.01% κάποιος νέος να σε πάρει έστω και στο ελάχιστον υπόψη του και να νομίσει πως προγραμματισμός είναι μόνο οι εφαρμογές λογιστηρίου, αντί για κάτι που έχει μια δημιουργική πλάκα, και γιατί όχι να φτιάξει και ένα παιγνίδι για να μάθει, αυτά τα πράγματα πρέπει να λεχθούν. Βλέπε και εδώ.

ΥΓ2: Αν θέλεις να μας πείσεις πως η Pascal αξίζει σαν γλώσσα προγραμματισμού, μπορείς να γράψεις ένα νήμα και να παρουσιάσεις τα επιχειρήματα σου και τα στοιχεία σου, να τα συζητήσουμε.

ΥΓ3: Ίσως να μην το πήρες είδηση αλλά δεν υπάρχει σήμερα καμία εταιρεία με το όνομα Borland. H τελευταία έκδοση της Borland C++ που αναφέρεις βγήκε πριν 23 χρόνια. Αλήθεια πόσο κοστίζει μια άδεια για την Delphi από την Embarcadero;

ΥΓ4: Real men only do it with COBOL.

1 «Μου αρέσει»

Φιλτατε Pascal πια μονο σε οργανισμους που εχουν πολυ παλιο λογισμικο και αντι να δημιουργησει καινουργιο θα τον πανε χωταουα (για να χρησιμοποιησω και στρατιωτικη ορολογια) για την συντηρηση του. Σε καποια φαση θα την βαρεθει και θα αρχιζει να βλαστημαει την ωρα και την στιγμη που την εμαθε. Μην συγχαιεις επισεις την Pascal με την Delphi που ειναι βασισμενη στην Pascal ΑΛΛΑ εχει και πολλα δικα της. Σαν το Ubuntu που ειναι Debian Based ενα πραμα αλλα Debian και Ubuntu ΔΕΝ ειναι τα ιδια.

Και το πεδιο του internal software για καθε εταιρια ειναι #1 διαφορετικο #2 εξαρτωμενο απο το τι προτιμουν οι προγραμματιστες τους, #3 εξαρτομενο απο τα προιοντα που βγαζουν. Ξεκιναει δε απο απλο scripting σε excelοφυλλα για τους μανατζαρεους, και bash scripting σε servers για τους admins μεχρι και ειδικα προγραμματα για το helpdesk για να εχουν ευκολη προσβαση σε διαφορα κομματια του συστηματος που πουλαει η εταιρια + maintenance του ticketing system και οτι automation και special tooling κανουν οι προγραμματιστες. Αυτα στο εξωτερικο.

Στην Ελλαδα οπως ειπε και ο @Asfodelus real devels do it with COBOL και για να συμπληρωσω και εγω and rock the day with it αφου οι δινοσαυροι δεν εχουν εξαυλωθει ακομα :slight_smile:

Εντωμεταξυ και να μαθεις ωραια κολπα οπως γραμματικες για μεταγλωττιστες και αλλα ωραια… στο πανεπιστιμιο (και δει στο εξωτερικο) παλι θα σε κολλησουν με Pascal ή Java ή καποια αλλη γλωσσα… στο πολυ γρηγορο (ζητημα ενα μονο course) λιγη Haskell για functional programming και να μαστε καλα. Τουλαχιστον στην Αγγλια το 2007 με 2008 αυτα καναμε. Για επαγγελματικο προγραμματισμο αν ξερεις τα βασικα concepts και τις βασικες διαδικασιες σε λιγο χρονο μαθαινεις και το πως γινονται τα πραγματα στην συγκεκριμενη εταιρια που θα σε προσλαβει… το κακο δεν ειναι να ξερεις προγραμματισμο… τι σημερων ημερα το κακο ειναι οτι οι προσληψεις γινονται μονο για κανα 2χρονο αντε το πολυ 3χρονο… και μετα αντε παλι απο την αρχη.

Ελπιζω να βοηθησε την συζητηση… και μια συμβουλη… ας κρατησουμε λιγο το επιπεδο ψηλα… μην κατεβαινουμε στο Καραισκακι για ντερμπι δεν λεει :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Καλά κοπάνα την τώρα γιατί λες παιδικές κουταμάρες, που θα μου μάθεις και για OpenGL τρομάρα σου… Να στο κάνω Vulkan να το νιώθεις πιο νεότερο; Τράβα γίνε επαγγελματίας και παράτα μας με τις κουταμάρες.

@GNUTechie
Το Delphi είναι Object Pascal, αρέσει δεν αρέσει, δεν έχει καμιά σημασία, έτσι είναι. Τώρα τι binary κώδικα βγάζουν αυτά είναι ανάλογος της C, πολύ καλό. Επίσης ένα άλλο Pascaloid είναι η ADA που χρησιμοποιείται στον Αμερικάνικο Στρατό. Για την C τι να πω, τα πάντα είναι φτιαγμένα σε C. Αυτά όλα είναι compilers και στην αγορά αυτά υπάρχουν. Κάτι python και ruby είναι ανύπαρκτα, και εγώ προσωπικά προσέχω να μην μπουν τέτοιας ποιότητας σκουπίδια στα μηχανήματά μου. Τώρα η Java όπως είπα χρησιμοποιείται πολύ στις μεγάλες εταιρείες για εσωτερικό λογισμικό.

interpreters υπάρχουν μόνο για web όπου εκεί ουσιαστικά λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά η PHP, και ευτυχώς γιατί δεν είναι τόσο χάλια όσο python και ruby.
Τώρα η javascript, δεν είναι καν interpreter, script language του netscape ήταν και είναι με ένα σωρό προβλήματα και κουταμάρες. Το web assembly ίσως την μαζέψει.

Αυτή η αγορά όμως δεν με ενδιαφέρει, Apps, CADs, DB Apps και 3D Apps φτιάχνω.

OK εξακολουθεις να νομιζεις οτι βρισκομαστε στο γηπεδο. Σου προτεινω να μην συνεχησεις ετσι τη συζητηση γιατι θα φας γκολ απο τα αποδητηρια :slight_smile: Δεν ξερω για σενα αλλα το βλεπω και σου ερχεται.

CADs μοναχος σου δεν το βλεπω πιθανον εκτως εαν απλα χρησιμοποιεις προγραμματα CAD για να βγαλεις σχεδια. Απο Apps, DB Apps και 3D apps εχει γεμισει το συμπαν οποτε ακριβως τι διαφορετικο κανεις απο εναν αλλον προγραμματιστη επαγγελματια ή μη δεν ειναι ευκολο να πει κανεις απο τα λεγομενα σου.

Κατι python και ruby αν χρησιμοποιεις GNU/Linux ειναι μεσα στο συστημα σου και δεν το εχεις παρει χαμπαρι… εκτως εαν χρησιμοποιεις Windows σαν “γνησιος” επαγγελαματιας πια :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Φτιάχνω CAD, δεν χειρίζομαι CAD. Υπάρχουν δουλειές που χρειάζονται σχεδιαστικά… βέβαια αν φτιάξεις ένα, δεν είναι τίποτα να ξαναφτιάξεις. Και CADs και interpreters, υβριδικούς ή όχι. Συνήθως τα save files μου είναι μια μικρή basic δεν είναι και τόσο δύσκολο πια…

Linux καθαρά χρησιμοποιώ και ότι είναι για windows από virtual box εκτός αν είναι γραφικά οπότε κάνω boot σε δίσκο win, έχω έναν με τα 10… και όχι ότι είναι python το κόβω στην εγκατάσταση όπως lua και ruby, γιατί δεν φτάνει που είναι interpreters είναι και κακογραμμένοι. Για scripts φυσικά χρησιμοποιώ POSIX shell, AWK, sed … Αλλά τα scripts δεν είναι εφαρμογές, και δεν πουλιούνται εκτός αν είσαι sysadm και χρεώσεις την ώρα που τα έφτιαξες. Φυσικά όταν χρειαστεί με το ζόρι γράφω, π.χ. lua για conky, στην περίπτωση του Awesome όμως προτίμησα να πετάξω το Awsome παρά να κάνει 2 sec loading το menu (json) η lua.

Καλησπέρα.
Παρακολούθω με ενδιαφέρον την συζήτηση.
Εντελώς καλοπροαίρετα προς τα μέλή του forum, θα ήθελα να μάθω αν βιοπορίζεστε με το software development και τον κλάδο του I.T (devops, admins …) . Επίσης εαν είστε freelancer ή full-time employee.
Κατά την γνώμη μου χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να μάθεις Java EE frameworks από το να μάθεις Java SE γιατί η Java EE προρίζεται για large scale enterprise εφαρμογές σε αντίθεση με τις small to medium sized. Κάποιος που δουλεύει με Java ecosystem δύσκολα θα στραφεί σε άλλη τεχνολογία.
Τέλος για ποιόν λόγο επιλεξατε μία τεχνολογία έναντι κάποιας άλλης.

1 «Μου αρέσει»

Ας μιλήσουμε καταρχήν για την άχρηστη Ruby: Είναι η γλώσσα που τρέχει το παρόν φόρουμ.

Και μιας και ήρθε η κουβέντα στο CAD τα δυο ποιο ενδιαφέροντα έργα για να έχουμε επαγγελματικού επιπέδου CAD στον υπολογιστή είναι

  • FreeCad (https://www.freecad.org/) 3D παραμετρικό.
    Γλώσσες προγραμματισμού: C++ 52.3%, Python 43.3%
  • Blender (https://www.blender.org/) για “δημιουργικά” γραφικά και εφέ
    Γλώσσες προγραμματισμού: C 69.6%, C++ 21.0%, Python 6.2%

Ας πάμε λίγο ποιο συγκεκριμένα και ας εστιάσουμε στο Building Information Modeling

Αυτό που βλέπουμε είναι πως ο πυρήνας του προγράμματος, όπου θέλεις απόδοση, είναι γραμμένος σε C/C++ και οι επεκτάσεις καθώς και το γραφικό Interface είναι σε Python. Επίσης σε Python θα είναι και τα εκατοντάδες plugins που υπάρχουν. Το ίδιο μοτίβο θα βρούμε σχεδόν σε όλα τα Frameworks σε AI. Ο πυρήνας πχ το Tensorflow σε C/C++, αλλά τα δουλεύεις σε … Python.

Στο ίδιο θέμα στο Desktop θα βρούμε πολλές εφαρμογές (και το ίδιο το Gnome) να έχουν ένα πυρήνα γραμμένο σε C/C++ και οι επεκτάσεις καθώς και μεγάλα κομμάτια του γραφικού περιβάλλον σε Javascript. Και πολλά από τα γραφικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι γραμμένα σε Python

Πίσω στο θέμα μας. Πόση Pascal έχει η διανομή μας; Η απάντηση είναι ακριβώς 0 γραμμές κώδικα. Η φοβερή βιβλιοθήκη LCL πόσα προγράμματα από τα δεκάδες χιλιάδες που υπάρχουν στα αποθετήρια την χρησιμοποιούν; Μπορείς να το βρεις και μόνος σου και έχω κάνει μια ανάλυση εδώ (που ξαναβάζω το link μπας και μπει κανένας στον κόπο να το διαβάσει) Κατανοώντας τις εξαρτήσεις του apt

Αντιγράφω:

Συμπέρασμα δεν υπάρχουν άχρηστες γλώσσες σκουπίδια να τις πετάξεις από τον υπολογιστή, ή να σε κλωτσήσουν από μια εταιρεία αν τις χρησιμοποιείς, όπως λέχθηκε. Υπάρχουν εργαλεία και όσο περισσότερα έχεις στην εργαλειοθήκη σου, τόσο καλύτερα θα διαλέξεις το κατάλληλο για την συγκεκριμένη χρήση. Αλλά οι γλώσσες προγραμματισμού γεννιούνται και αργοπεθαίνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καινούργιες. Και σαν τη δαρβίνεια επιλογή δε εξελίσσονται και επιβιώνουν όλες.

Τα συμπεράσματα δικά σας …

3 «Μου αρέσει»

Και η ΓΛΩΣΣΑ που γινόταν (γίνεται;) στο λύκειο δεν υποτίθεται είναι μετάφραση της PASCAL?

Για κάποιο λόγο νόμιζα ήταν JS εξ´ ολοκλήρου. Αλλά ισχύει back-end είναι RoR.

1 «Μου αρέσει»