Free software becomes a standard in Dortmund, Germany

Δεν ξέρω αν η απόφαση αφορά μόνο το Office, το Firefox και το Thunderbird αλλά όπως και να 'χει είναι μια καλή αρχή.

4 «Μου αρέσει»

Προκειται για ομοφωνη αποφαση του δημοτικου συμβουλιου της πολης του Ντορτμουντ.
Ουσιαστικα η αποφαση ειναι μερος ενος “οδικου χαρτη” και εχει δυο βασικα σημεια:

  1. οπου ειναι δυνατον την χρηση λογισμικου Ανοιχτου Κωδικα
  2. το λογισμικο που θα αναπτυσσεται απο η για λογαριασμο του Δημου θα ειναι διαθεσιμο για την κοινωνια.
    Στο σημειο 1) θα ισχυει η αρχη της αντιστροφης αποδειξης (;)
    Δηλαδη στο μελλον ο δημος της πολης θα πρεπει σε καθε περιπτωση χρησης λογισμικου κλειστου κωδικα να δικαιολογισει λεπτομερως την αποφαση σε σχεση με την χρηση λογισμικου Ανοιχτου Κωδικα/Ελευθερου Λογισμικου.
    Το ζουμι ειναι στο σημειο 2)
    οτι χρηματοδοτειται απ το δημοσιο κορβανα θα πρεπει να καταληγει στην διαθεση και προς οφελος της κοινωνιας.
    Κατι παρομοιο εγινε αρχες του 2000 στον δημο του Μοναχου αλλα μετα απο καμμια 10ετια πατωσε.
    Οι κακες γλωσσες τοτε λεγανε “ειναι πολλα τα λεφτα Αρη”…
    https://blog.do-foss.de/beitrag/freie-software-ist-von-jetzt-an-standard-in-dortmund/

Αυτό με το Μόναχο το θυμάμαι. Και, αν θυμάμαι καλά, κάποιοι από τους λόγους ήταν η προβληματική υποστήριξη σε περιφερειακές συσκευές (printers, scanners) με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να τις αλλάξουν με άλλες που είχαν drivers για linux αλλά ήταν ποιο ακριβές, και γενικά το μεγάλο κόστος υποστήριξης από τεχνικούς και developers για το linux καθώς και το κόστος εκπαίδευσης των υπαλλήλων,

O Ubuntu server πχ είναι δωρεάν… ξέρεις όμως πόσο χρεώνει η Canonical την επίσημη υποστήριξη. Για δες Ubuntu Advantage Infrastructure | plans and pricing | Ubuntu

Εκτιμησεις του 2017 μιλανε για κοστη κοντα στα 100 μυρια γιουρος για τα επομενα 6 χρονια.
Ολη η αντιπολιτευση στον Δημο του Μοναχου ηταν στα καγκελα μονο το ντοπιο πασοκ και το csu ηταν υπερ της λυσης της μικρομαλακης.
https://www.heise.de/newsticker/meldung/Endgueltiges-Aus-fuer-LiMux-Muenchener-Stadtrat-setzt-den-Pinguin-vor-die-Tuer-3900439.html

Το θέμα με το Μόναχο δεν ήταν ούτε οικονομικό ούτε τεχνικό αλλά ξεκάθαρα πολιτικό.

Μερικά σημαντικά σημεία της τότε υπόθεσης:

  1. ο τότε δήμαρχος της πόλης είχε εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της Microsoft, παρότι η πόλη του είχε ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση σε Linux.

  2. o τότε CEO της Microsoft, ο αγαπημένος όλων (not) Steve Ballmer, είχε μεταβεί ο ίδιος στο Μόναχο για διαπραγματεύσεις.

  3. η Microsoft μετέφερε το γερμανικό της κέντρο στην πόλη του Μονάχου.

  4. υπήρχε μια έρευνα που υποστήριζε ότι η πόλη θα εξοικονομούσε περισσότερα χρήματα χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της Microsoft. Όπως αποκαλύφθηκε όμως, η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από… τη Microsoft και τα ευρήματά της καταρρίφθηκαν τουλάχιστον δύο φορές.

Το μόνο πρακτικό λάθος που έκανε το Μόναχο και το κάνουν και άλλες πόλεις ήταν ότι δεν επέλεξαν κάποια γνωστή διανομή με εταιρική υποστήριξη για τους σκοπούς τους αλλά έφτιαξαν μια δική τους, επωμιζόμενοι έτσι όλο το βάρος της συντήρησης.

1 «Μου αρέσει»

Και γνωστή διανομή να έβαζαν, πχ Ubuntu, θα πλήρωναν κάθε χρόνο 300$ για κάθε PC για επίσημη υποστήριξη? Ξέρεις εσύ καμιά έκδοση των Windows που να ζητάει η Microsoft 300$ το χρόνο για support?

Δεν ξέρω τι ζητάει η Microsoft και τι «θα» μπορούσαν να πετύχουν με κάποια διανομή. Αυτό που ξέρω όμως, γιατί κατατέθηκε επίσημα, είναι ότι με τη μετάβαση στο Linux εξοικονόμησαν 11 εκατομμύρια ευρώ από άδειες χρήσης και κόστος hardware. Ο μόνος αντίλογος σε αυτό ήταν η χρηματοδοτούμενη από τη Microsoft έρευνα που ανέφερα παραπάνω, η οποία αφενός μεν διαψεύστηκε, αφετέρου δε ουδέποτε δημοσιεύτηκε ολόκληρη.

Μην ξεχνάς ότι δεν είναι μόνο η υποστήριξη αλλά και οι άδειες χρήσης του λειτουργικού και των επιμέρους λογισμικών. Το Office 2019, για παράδειγμα, είναι $150 τον χρόνο ανά μηχάνημα. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει υποστήριξη και, φυσικά, είναι το ίδιο σε κάθε αναβάθμιση.

Noμίζω καπου κολλαει το παρακατω λινκ στο παρων νημα