Φάκελος σκουπιδιών σε εξωτερικό δίσκο

Το πρώτο Mac είχε ένα καλάθι σκουπιδιών. Αντί να σβήνεις τα αρχεία, αυτά πηγαίνουν στο καλάθι, από όπου έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να τα ανακτήσεις και όλα καλά. Στην συνέχεια η Microsoft έφτιαξε μια παρόμοια λειτουργία, για να φάει μια μήνυση από την Apple, όχι για την λειτουργία αυτή καθε αυτή, αλλά για το … γραφικό. Στην δίκη η Microsoft είχε σύμμαχο το ίδρυμα GNU και την οποία κέρδισε. Έτσι έχουμε σήμερα όλοι μας ένα γραφικό περιβάλλον χωρίς να πληρώνουμε ποσοστά στην Apple.

Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί κάποια πράγματα τα θυμόμαστε και τα εκτιμάμε μόνο όταν μας λείψουν. Στον εξωτερικό μου δίσκο δεν είχα αυτή την δυνατότητα καθώς είναι φορμαρισμένος σε ext4. Οπότε έπρεπε να φτιάξω τον χώρο ανακύκλωσης μόνος μου. Είναι πολύ εύκολο και θα σας δείξω πώς.

Το μόνο που πρέπει να ξέρω είναι ο αριθμός του χρήστη, γιατί κάθε χρήστης πρέπει να έχει τα δικά του σκουπίδια. Αν είναι ένας χρήστης μόνο ο αριθμός αυτός είναι ο 1000, αλλιώς θα πρέπει να τον βρούμε με την εντολή id

uid=1000(talos) gid=1000(talos) ομάδες=1000(talos),....

ναι δίκιο είχα αυτός είναι. Στην συνέχεια θα πρέπει να φτιάξουμε ένα φάκελο με όνομα .Trash-1000, ή με όποιο άλλο id έχουμε. Αυτό θα το βάλουμε στον ριζικό κατάλογο του εξεωτερικόυ δίσκου. Στην περίπτωση μου αυτός είναι /media/talos/vapor. Ο φάκελος αυτός κανονικά φτιάχνετε αυτόματα, όπως όταν πχ βάλεις ένα δίσκο με NTFS, αλλά αφού τον φτιάχνουμε εμείς θα πει ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτόματα και θέλει αναβαθμισμένα δικαιώματα, δηλαδή sudo

sudo mkdir /media/talos/vapor/.Trash-1000
sudo chown talos:talos /media/talos/vapor/.Trash-1000

Η πρώτη εντολή θα φτιάξει τον φάκελο και η δεύτερη θα τον παραδώσει στον χρήστη talos, αλλιώς δεν θα μπορεί να γράψει εκεί μέσα, οπότε τσάμπα ο κόπος :stuck_out_tongue_winking_eye:

Και αυτό ήταν. Το έφτιαξα με το τερματικό, αλλά μπορεί εύκολα να γίνει το ίδιο και με γραφικό τρόπο. Βίτσια είναι αυτά. Και μιας και μιλάμε για τερματικό μια καλή ιδέα είναι αντί για rm να χρησιμοποιούμε την εντολή gio trash. Ένα alias στην rm δεν βλάπτει.

2 Likes

Να πω την αλήθεια διαφωνώ έντονα σε αυτό. Θεωρώ κακή πρακτική alias σε μη αναμενόμενες λειτουργίες. Μπορεί όμως κανείς να κάνει ένα alias με trash και να συνηθίσει να σβήνει με trash αντί για rm.

edit: και μόλις είδα ότι υπάρχει πακέτο trash-cli με αυτήν την λειτουργία.