Ερωτηση απεγκατασταση διανομης

Γεια σας. Μηπως καποιος μπορει να μου πει πως μπορω να απεγκαταστησω μια διανομη οταν στον υπολογιστη μου εχω 2 διανομες; Χωρις να πειραχτει η αλλη.

Απεγκατάσταση με την έννοια του “uninstall” δεν υπάρχει. Απλά αυτό που κάνεις είναι να μορφοποιήσεις (format) - διαγράψεις τον χώρο που καταλαμβάνει η διανομή στον δίσκο σου. Για παράδειγμα αν έχω ένα δίσκο όπου στο ένα διαμέρισμα (/dev/sda1) έχω μια Α διανομή και στο άλλο διαμέρισμα (/dev/sda2) μια Β διανομή, μπορώ με ένα live CD να διαγράψω κάποιο από τα 2 διαμερίσματα ούτως ώστε να απελευθερώσω χώρο (unallocated space) για να εγκαταστήσω εκεί κατι καινούριο.
Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι ο bootloader (GRUB,Lilo) να “δείχνει” σε χώρους όπου υπάρχει boot-able λειτουργικό. Καθώς επίσης να είναι unmount ο δίσκος τον οποίο θέλεις να πειράξεις.

1 Like

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να ελέγχει τον grub η διανομή που θέλεις να κρατήσεις. Αν συμβαίνει αυτό δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο, απλά κάνεις τον χώρο τής διανομής που θέλεις να σβήσεις ό,τι θες (αν πειράξεις κατατμήσεις θα πρέπει φυσικά αναλόγως να ρυθμίσεις το /etc/fstab)

2 Likes

σκεφτηκα να το κανω με το gparted αλλα μετα θα επρεπε να γραψω καποια εντολη μεσω terminal για να ενημερωσω τον bootloader.

Ναι μπορείς να κάνεις χρήση του εργαλείου gparted live cd. Απλά να ξέρεις ότι αν θα κρατήσεις την διανομή της οποίας, τον bootlader εγκατέστησες , με μια ενημέρωση του bootloader(update) θα δει ότι δεν υπάρχει πλέον η 2η διανομή. Αντιθέτως αν αφαιρέσεις την διανομή, της οποίας τον bootloader κάνεις χρήση, τότε θα πρέπει να μπεις (είτε με chroot) στο σύστημα της διανομής που κρατάς και να εγκαταστήσεις τον νέο της bootloader στον δίσκο.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μην κούρασα.

1 Like

Και απολύτως τίποτα να μην κάνεις αν τον grub τον ελέγχει η διανομή που θες να κρατήσεις, κάποια στιγμή μέσα στις συνηθισμένες ενημερώσεις τής διανομής θα ενημερωθεί ο grub. Δηλαδή απλά κοίτα να ελέγχει τον grub η διανομή που κρατάς και δεν είναι αναγκαίο να σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο.

Αν η διανομή που θες να κρατήσεις εγκαταστάθηκε δεύτερη και δεν πήδηξες την εγκατάσταση τού grub, το οποίο είναι το πιο πιθανό, είσαι εντάξει.

Αν γίνει βλακεία με τον grub τότε μπορεί να γίνει επαναφορά, ο βασικός τρόπος είναι αυτός που λέει ο Maras

δες περισσότερα για τον grub στο wiki
https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB

1 Like