Ερωτήσεις για καλούς γνώστες Linux.

Καλημέρα σε όλους τους χρήστες του φόρουμ.
Έχω μερικές ερωτήσεις για τους καλούς γνώστες των linux.

  1. Χρησιμοποιώντας το terminal, με ποιες εντολές αποκτώ πρόσβαση σε APFS MAC διαμέρισμα μέσα απο τα kali linux 2021.2;
  2. Χρησιμοποιώντας το terminal, με ποιες εντολές στα kali linux 2021.2 ενεργοποιώ το WiFi ;
  3. Χρησιμοποιώντας το terminal ,με ποιες εντολές στα kali linux 2021.2 προσθέτω το Ubuntu Software Centre και πως λύνουμε με εντολές πάλι , λάθη τύπου “E: Package ‘software-center’ has no installation candidate”.
  4. Χρησιμοποιώντας το terminal , με ποιες εντολές στα kali linux 2021.2 προσθέτω κάποιο office ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα που επιθυμώ στα kali linux;
  5. Ποια άλλα stores πιστεύετε ότι είναι απαραίτητα να έχω εγκατεστημένα στα kali και με ποιες εντολές στο terminal τα εγκαθιστώ;

Ευχαριστώ.

Καλησπέρα! :slightly_smiling_face:

Όσον αφορά την ερώτηση 3:

Το Kali, από ό,τι είδα στην ιστοσελίδα του, βασίζεται στο Debian testing. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείς να βρεις το ubuntu-software-center στα αποθετήρια. Το συγκεκριμένο πακέτο αποτελεί απλώς ένα rebranding του gnome-software για το Ubuntu, οπότε στη διανομή σου μπορείς να εγκαταστήσεις απευθείας το gnome-software.

sudo apt install gnome-software

Επίσης, μπορείς να εγκαταστήσεις το LibreOffice με την αντίστοιχη εντολή:

sudo apt install libreoffice

Γενικά, δε θεωρώ ότι χρειάζεται να έχεις κάτι παραπάνω από το gnome-software σαν Store. Ένα εργαλείο που ίσως σου φανεί χρήσιμο είναι το synaptic, το οποίο δεν είναι store, αλλα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να διαχειριστείς πακέτα με γραφικό τρόπο αντί για το τερματικό.

Πάντως, μέσω του τερματικού, μπορείς να αναζητήσεις αν ένα πακέτο βρίσκεται στα αποθετήρια των debian-based διανομών με την εντολή:

apt search όνομα_πακέτου

και να το εγκαταστήσεις με το

sudo apt install όνομα_πακέτου

Για την ερωτηση #2 θα πρεπει να πας μεσω του desktop environment που χρησιμοποιει το Kali. Συνηθως το Kali στηριζεται στο Debian Testing και στην τελευταια testing εκδοση κυριαρχη εκδωση για διαχειρηστη δικτυου περιπου ολα τα DE στο Debian εχουν το network-manager. Οποτε… θα πρεπει να δεις

#1 πως ενεργοποιεις το wifi στο network-manager
#2 Εαν ειναι θεμα drivers
#3 Εαν υπαρχει καποιος hardware διακοπτης που να ειναι κλειστος ή να υπαρχει καποιο αλλο hardware-related θεμα οσον αφορα το wifi.

Εφοσον δεν ξερουμε το δικο σου hardware δεν θα μπορεσουμε να βοηθησουμε και τοσο πολυ με αυτο το θεμα. Εκτως εαν μας δωσεις περισσοτερες πληροφοριες για το hardware στο οποιο τρεχεις το Kali. Γενικα ερωτησεις με τετοιο μεγαλο ευρος… εαν δεν τις συγκεκριμενοποιησουμε… δεν μπορουμε να τις απαντησουμε.

Ναι φυσικά να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.
Έχω δημιουργήσει το multiboot system στο macbook pro i5 με 2,5 GHz επεξεργαστή και μνήμη 6 GB που έχω, χωρίζοντας τον σκληρό του 1 TB σε τέσσερα διαμερίσματα. Ένα για τα Mac 333 GB, ένα για τα Win 333 GB, ένα για τα Linux 321 GB και ένα για την εικονική μνήμη ή Swap
12 GB.
Αυτό που ξέρω επίσης πολύ καλά είναι ότι στο macbook pro μου υπάρχει το εξής: Network controller: Broadcom Inc. and subsidiaries BCM4331 802.11a/b/g/n (rev 02).
Όμως κανείς σας, δεν μου εξήγησε πως με εντολές στο terminal, θα μπορώ να έχω πρόσβαση στο APFS διαμέρισμα των MAC, απο τα Kali linux.
Μήπως πρέπει να σας αναφέρω ότι ονόμασα το διαμέρισμα kali και τον χρήστη επίσης kali και ότι βρήκα και αυτόν εδώ τον οδηγό: https://linuxnewbieguide.org/how-to-mount-macos-apfs-disk-volumes-in-linux/ που κάπου προς το τέλος με μπερδεύει;
Μήπως πρέπει επίσης να σας πω ότι το διαμέρισμα των mac, με την εντολή fdisk -l στο terminal των kali linux , είναι το / dev/sda2 ;

Σε σχεση με το APFS, καταλαβαινω οτι δυσκολευεσαι με το auto-mounting στo fstab.

Αφου ακολουθησεις το tutorial μεχρι εκεινο το σημειο, δημιουργεις ενα symlink με την εντολη “ln -s”

sudo ln -s /usr/local/bin/apfs-fuse /usr/sbin/mount.apf

Μετα θες να γραψεις στο fstab. Αν σε δυσκολευει το τερματικο, αντι για nano χρησιμοποιησε gedit(sudo apt install gedit).

sudo nano /etc/fstab

Τωρα εδω απλως κανεις κοπι πειστ ο,τι σου λεει ο οδηγος με αλλαγη στο username σου ή το path που θες να γινεται αυτοματα mount το APFS partition.

mount.apfs#/dev/sda2    /media/<your username>/macos/    fuse    user,allow_other        0       0

Για παραδειγμα εγω κανω mount τον σκληρο δισκο μου που ειναι /dev/sdb1 στο φακελο “Second Drive” στο home μου.
Η μονη διαφορα ειναι οτι εγω καθοριζω τα partitions με UUIDs που μου φαινεται πιο ευκολο.

OK… τωρα που ξερουμε την μαρκα και το μοντελο του chipset που εχει το macbook σου πρεπει να δοκιμασεις να κατεβασεις τα πακετα broadcom-sta-dkms και broadcom-sta-common απο τα αποθετηρια του Kali.

Για να το κανεις αυτο χειροκινητα ειναι λιγο πολυ ριψοκινδυνο διοτι αν δεν εχεις αρκετη εμπειρια με το τερματικο μπορεις να χαλασεις πολυ ευκολα μια διανομη σαν και το Kali προσπαθοντας να βαλεις drivers.

Εγω θα σου προτεινα εαν εχεις ενα κινητο που να τρεχει Android να το συνδεσεις και να κανεις USB tethering, και στην ουσια να το χρησιμοποιησεις σαν εξωτερικη USB Wifi καρτα για να συνδεθεις στο Internet και μετα αφου συνδεθεις, ανοιγεις ενα τερματικο και γραφεις τις εξεις εντολες:

sudo apt-get update
sudo apt-get install broadcom-sta-dkms broadcom-sta-common linux-headers-$(uname -r)

Ετσι κατεβαζεις τα αρχεια που χρειαζονται για να εγκαταστησεις τους drivers για το wifi του Macbook σου στο Kali :slight_smile:

Μολις τελειωσει η διαδικασια εγκαταστασης των πακετων αυτων, τοτε σταματας το wifi απο το Kali, Κλεινεις και το usb tethering απο το κινητο, και αποσυνδεεις το USB καλωδιο απο το MacBook.

Κανεις το Kali ενα reboot και δοκιμαζεις να συνδεθεις στο Wifi σου. Αν ολα πανε καλα τοτε θα πρεπει να δεις το router σου και τα αλλα routers τριγυρω σου.

Ελπιζω να βοηθησα. Πες μας εαν σου δουλεψε.