Εργαλεία για δημιουργία μιας διανομής Linux

Με αφορμή το νήμα του Κωνσταντίνου, ας παραθέσω ορισμένα εργαλεία τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ώστε να δημιουργήσει κάποιος τη δική του διανομή Linux, προσαρμοσμένη στα γούστα και τις απαιτήσεις του.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μια εκκινήσιμη εικόνα. Ένα ISO δηλαδή.

Customizer

Το Customizer δε βρίσκεται πλέον υπό ενεργό ανάπτυξη, αλλά αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματιστή του, οφείλεται στο ότι θεωρείται σταθερό.

Μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα μια προσαρμοσμένη Ubuntu based διανομή.

Ωστόσο, ένας κρίσιμος περιορισμός είναι ότι το σύστημα υποδοχής στο οποίο το χρησιμοποιείτε θα πρέπει να μοιράζεται το ίδιο release number και αρχιτεκτονική με το guest σύστημα που κάνετε το remix.

Με αυτό, το 2015, είχαμε δημιουργήσει, στο os.arena, μια προσαρμοσμένη διανομή, εσωτερικής χρήσης, επικεντρωμένης σε ιδιωτικότητα, ανωνυμία και ασφάλεια.

MX Snapshot

Με αυτό μπορείτε να αναπαράγετε, με πολύ εύκολο τρόπο (μέσω GUI) τη δική σας διανομή.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κλειδώνει στη χρήση του MX Linux.

Linux Live Kit

Το Linux Live Kit είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε τη δική σας διανομή ή να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του συστήματός σας.

Η μόνη προϋπόθεση είναι να υποστηρίζονται aufs και squashfs, kernel modules.

Αrchiso

Αυτό το εργαλείο γραμμής εντολών θα δημιουργήσει ένα πλήρες ISO του Arch Linux συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσαρμοσμένων πρόσθετων που θέλετε να προσθέσετε στα αρχεία διαμόρφωσής του.

Αν και το εργαλείο δεν μεταμορφώνει απλώς το σύστημά σας σε μια εικόνα (ISO) με δυνατότητα εκκίνησης, οι δυνατότητες του επιτρέπουν απίστευτο όγκο προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης εφαρμογών που δεν διαθέτει επί του παρόντος το σύστημά σας. Περιλαμβάνει ακόμη και μια φορητή εικονική μηχανή για να δοκιμάσετε την εικόνα σας.

Linux from Scratch

Αν θέλετε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι περιλαμβάνεται στη διανομή σας και να έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Linux from Scratch.

Το LFS δεν είναι ακριβώς ένα εργαλείο όπως άλλα σε αυτήν τη λίστα, αλλά μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε για τον ίδιο σκοπό – για να δημιουργήσετε τη δική σας διανομή Linux (και να μάθετε πολλά για το Linux στο σύνολό του).

Με αυτό το εργαλείο είχε δημιουργηθεί παλαιότερα η διανομή Cinux στο os.arena.

:linux: Πειραματιστείτε και κοινοποιήστε το αποτέλεσμα της δημιουργίας σας.

6 «Μου αρέσει»

Επησεις μην ξεχναμε το Refracta. Το οποιο ειναι και σε Live ISO αλλα και σε μεμονωμενα πακετα ετσι ωστε να μπορει καποιος να κανει live ISO οπως το θελουν.

1 «Μου αρέσει»