Έρχεται το LMD4 : Τα νέα του Mint, Ιανουάριος 2020

LMDE4

Η ομάδα ανάπτυξης δίνει την προσοχή της στο LMDE4 την rolling έκδοση του Mint βασισμένη στο Debian. Θα είναι βασισμένη στο Debain 10 και θα έχει ενσωματωμένες όλες τις βελτιώσεις που έχει το 19.3.

εικόνα

Κάτι καινούργιο είναι η πρόσθεση στο μενού του grub μιας επιλογής που θα κατεβάζει τους οδηγούς της NVidia και θα τους εγκαθιστά. Το Debian δεν έχει τις ευκολίες του Ubuntu σε αυτόν τον τομέα και θα ήθελα να το δοκιμάσω αυτό.

Cinnamon 4.6

Προστέθηκε καλύτερη υποστήριξη για την ρύθμιση της οθόνης. Πλέον μπορείς να ρυθμίσεις την συχνότητα ενημέρωσης και να έχεις κλασματικές τιμές στην κλιμάκωση. Αυτές οι αλλαγές κάνουν την χρήση οθονών HiDPI καλύτερη.

εικόνα

MintBox 3

Τα εντυπωσιακά MintBox είναι πλέον διαθέσιμα για παραγγελία σε όλο τον κόσμο.

Χορηγοί

Και να μην ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε τους

  • $41, Anastasios S.
  • $22 (5th donation), Demosthenes Koptsis
  • $22 (2nd donation), Dimitrios P.
  • $22, zzzzzzzz zzz. .
  • $20 (5th donation), Kostas M. K.
  • $11 (12th donation), Queenvictoria
  • $11 (3rd donation), Michail I.
  • $11, Henk R.
  • $10, Ioannis M.
  • $5, Nikolaos B.

για τις δωρεές τους στην ομάδα ανάπτυξης.

Για περισσότερα: https://blog.linuxmint.com/?p=3858

3 Likes

Αν κατάλαβα καλά αυτό είναι Linux mint που βασίζεται στο debian και όχι το Ubuntu?
Δηλαδή ως rolling διανομή πρέπει να κάνουμε συχνά updates?

Ναι Βίρνα, είναι μια έκδοση του Mint βασισμένη σε Debian. Επειδή είναι rolling διανομή δεν ακούμε συχνά νέα της, όπως το άλλο Mint που έχουμε νέα έκδοση κάθε 6 μήνες. Η προηγούμενη έκδοση βγήκε το 2018 και είχε cinnamon. Έχει τα δικά της αποθετήρια και έτσι έχει την σταθερότητα του Mint που αγαπάμε. Αυτό αφήνει ελαφρά ανικανοποίητους αυτούς που θέλουν αναβαθμίσεις και προβλήματα κάθε τρεις και λίγο.

Είναι μια καλή πρόταση σε σχέση με το καθαρό Debian, και από ευκολίες είναι κάπου στην μέση ανάμεσα στο Debian και το Mint. Για παράδειγμα δεν έχει διαχειριστή οδηγών, και την NVidia την εγκαθιστούσες με τον παλιό καλό τρόπο.

Δεν υπάρχει μόνο σαν ασφάλεια για το μέλλον την διανομής, μιας και η Canonical συχνά είναι απρόβλεπτη, ή ομάδα ανάπτυξης την θεωρεί και είναι εξίσου σημαντική, αν και έχει μικρό ποσοστό χρηστών

Εγώ θα την έλεγα semi-rolling.

Έχω αρκετά χρόνια να την χρησιμοποιήσω για να κάνω σύγκριση, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το Arch στην αναγκαιότητα αυτή.

2 Likes

Εντυπωσιακά αλλά πανάκριβα!!

Μία πρόχειρη σύγκριση του basic με τα αντίστοιχα της σειράς nuc της intel “δείχνει” τιμή 2 με 3 φορές παραπάνω για το mintbox !! Για παραπλήσιο hardware - όχι fanless για τα nuc, αλλά πάντως εξαιρετικά αθόρυβα…

Πάρα πολύ όμορφα μηχανάκια, ειδικά με το καπώ ανοιχτό, αλλά πολύ ακριβά… Εκτός αν υπάρχει κάποια λεπτομέρεια που “χάνω”…

Πάντως, αν και δηλώνω ερωτευμένος με το arch και πλέον έχω (ξανα)βρει τα πατήματά μου με το kde, το LMDE με cinnamon είναι ένας συνεχής πειρασμός… Φοβερά λειτουργικός και κομψός συνδυασμός… Το μόνο “μειονέκτημά” του (για μένα τουλάχιστον, που γενικά έχω δυνατό hardware) είναι ότι είναι τόσο σταθερό που άπαξ και το έστησες δεν έχεις τίποτα να ασχοληθείς μαζί του (σε βαθμό οργής και βαρεμάρας)… :japanese_ogre:

1 Like

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Μπήκα στον πειρασμό να το δοκιμάσω, επειδή θα με ενδιέφερε μια rolling διανομή.
Δεν βαρέθηκα καθόλου, γιατί ασχολήθηκα πάρα πολύ. Τόσο πολύ που βαρέθηκα και το παράτησα (προς το παρόν τουλάχιστον).
Το εγκατέστησα σε εικονική μηχανή για να το δοκιμάσω δύο φορές. Την πρώτη νόμισα ότι έκανα λάθος με τον κωδικό εισόδου και έτσι αναγκάστηκα να την διαγράψω και να την ξαναστήσω. Αφού διαπίστωσα ότι δεν μπορεί να έκανα δύο φορές το ίδιο ηλίθιο λάθος, κατάλαβα ότι κάτι τρέχει με το αριθμητικό πληκτρολόγιο. Εγκαθίσταται από ποεπιλογή σε διάταξη τηλεφώνου!!! Δεν ξέρω γιατί. Πάντως εγώ προσωπικά, δεν έχω δει ποτέ τέτοιο πληκτρολόγιο σε υπολογιστή. Για να αλλάξεις τη διάταξη πρέπει να το ψάξεις πολύ. Το έχουν καλά κρυμμένο.
Mint σημαίνει διανομή out of the box. Ποια διανομή out of the box δεν μπορεί να ανοίξει ένα αρχείο PDF και δεν διαθέτει κάποιο office?
Τελικά είναι μια διανομή που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του debian και του mint ή συγκεντρώνει τα μειονεκτήματα και των δύο???
Κατά την ταπεινή μου άποψη θέλει δουλειά ακόμη.

1 Like

Εννοείς ότι έχει το NumLock On?

Πάω πάσο. Εγώ mint είχα τελευταία το LMDE2. Το είχα και σε μένα και στον πατέρα μου. Ήταν εξοργιστικά σταθερό και δεν νομίζω (αν και πέρασε καιρός) ότι δεν δούλεψε out of the box. Το “out of the box” δεν σημαίνει για μένα να έχει της μιχαλούς προεγκατεστημένα. Σημαίνει να αντιλαμβάνεται και να εγκαθιστά το hardware σωστά, και να έχει ένα μονοπάτι της προκοπής, για να βάλεις “ιδιαίτερους” drivers και το software που θέλεις.
Πάντως, το LMDE στο μυαλό μου είναι θεοστάθερο και polished του κερατά. Δεν φημίζεται τόσο για την εξοργιστική του ευκολία - όχι ότι ένας στοιχειωδώς έμπειρος χρήστης θα ζοριστεί να βγάλει άκρη…

Όχι, Εννοώ αυτό: